Toch is het misverstand te begrijpen omdat we eenvoudig misleid worden door beperkingen in onze waarnemingen. Een onweersbui komt zelden alleen, maar maakt meestal deel uit van een complex met verscheidene actieve haarden. De meeste bliksems komen aan de voorzijde van een buiencel voor. Bij de passage van zo'n cel zal na enkele minuten de neerslag de grond bereiken. De neerslag vermindert het zicht waardoor de bliksems van de wegtrekkende bui minder goed te zien zijn. Ook de donder van een wegtrekkende bui -tegen de wind in- is moeilijk te horen.
Inmiddels naderen nieuwe onweerscellen en tussen de verschillende buiencellen in regent het meestal minder hard. Gevolg is dat de bliksems van de naderende nieuwe cel weer goed te zien zijn. Ook het gedonder kunnen we weer goed horen omdat de bui die op ons afkomt immers met de wind meetrekt.
Zo lijkt het of het onweer steeds nadert en maar niet wegtrekt, dus alsof het blijft "hangen", een verschijnsel dat overal optreedt. Echter in de nabijheid van een opvallend kenmerk in het landschap zoals een rivier is de verleiding groot om de rivier als oorzaak aan te wijzen.
Alleen plaatselijke warmteonweders die ontstaan door de hitte en geen verband houden met de passage van een front en het binnenstromen van koelere lucht, kunnen invloed ondervinden van de ondergrond, zoals meren of rivieren. Warmteonweer ontstaat echter bij voorkeur boven droge streken die sterk verhitten, zoals de Veluwe of de Kempen. Bij dergelijke warmteonweders waait het op enige hoogte in de atmosfeer meestal nauwelijks, waardoor de bui lange tijd boven een bepaalde locatie blijft hangen.
Ook grotere wateroppervlakken kunnen invloed hebben op buien. In het najaar wanneer de zee nog lang relatief warm blijft is de buienactiviteit aan de kust het grootst en boven zee kan het 's nachts langdurig onweren, terwijl landinwaarts de sterren aan de hemel staan.
Bron: KNMI
Want ja je neemt het toch waar en betekend dat dan dat opa en oma leugenaars zijn? Of dat oude mannetje dat al jaren op dat bankje aan de rivier zit?
En hoe lang bestaan er al radar beelden en hoe betrouwbaar zijn die. En hoeveel onweer buien zijn er onderzocht en wat voor buien waren dat? Alleen zware of ook lichte buien.
en waneer mag je spreken van en bui die over de rivier trekt? En wat was de omgeving invloed? En de loop van de bui ten op zichtte van de rivier.
En voorbeeld ook naar het feit toe dat buien achter elkaar aan komen.
Ik woon hemels breed 4,5 km van de rivier. De IJssel bij Deventer.
Zeg ongeveer 17 jaar geleden ik was 15 en liep stage bij Mn vader op het werk. Werd ik morgens rond half 6 wakker. Het onweerde in de verte. Van uit het westen kwam en onweer bui onze kant op. Na enige tijd trok het geluid niet verder aan. Het kwam niet dichter bij het geluid stierf weg om wat later weer aan te zwellen. Ja meerdere buien achter elkaar. Maar aan onze kant van de IJssel bleef het droog. Geen spat regen. 3 buien later was het voor mij tijd om op stage te gaan. Mn moeder ongerust maar het was nog altijd droog en het onweer leek minder te worden.
Ik fietste weg en ja het onweer begon weer op te steken. Maar geen regen en er was ook niks te zien wat er op zou kunnen duiden dat er en onweer was. Alleen het rommelen in de buurt.
Ik rij op het industrie terrein op de plek waar nu de praxis staat (toen bestond dat zelfs niet eens) en kreeg goed zicht op de bui die aan de over kant van de IJssel actief was. Nog steeds geen spat regen. Wel nam het onweer in hevigheid toe. Toen gebeurde er 4 dingen en ik moet je zeggen ik had prachtig zicht. Met en gigantische klap sloeg de bliksem in op 3 verschillende plaatsen nog geen seconden later gaan de brand alarm en sirenes en rukt de brand weer uit (mn vader werkt bij en chemische fabriek). Het 4de wat even later gebeurde was dat de regen met bakken uit de lucht kwam en de bliksem links en rechts in sloeg.
Wat je later hoort van collega’s die tijdens de bui op de snelweg richting Deventer reden was dat de bui bij de IJssel plotseling op hield.
De bui bleef hangen en het duurde om wat voor rede dan ook voor de bui wel de stap over de IJssel maakte.
En af gelopen zondag en maandag was op de radar beelden te zien hoe onweeractiviteit van uit oostelijke richting af boog naar het zuiden om dan weer naar het westen te gaan. Dat gebeurde op en plek welke geen toeval was namelijk precies voor en heuvel rug.
Het is en heel interessant iets en zeker niet iets om zomaar als fabeltje af te doen.
Het zou ook leuk zijn als anderen hun waarnemingen hier omtrent ook vertelden.
Woon in Epe, dus als er onweer uit west-zuidwestelijke richting kwam moest het over de Ijssel tussen Zwolle-Deventer...als dat niet gebeurd, zaten we hier momenteel met ontelbare onweersbuien, hier werdt altijd verteld dat de bui terug kwam als die de Ijssel niet overkwam ( hoe kan ut tegen de stroming in?).
De laatste posting doet me denken aan de enige waarschijnlijke en anders moeten we de bruggen bij Zwolle en Deventer en de pontjes over de Ijssel dankbaar zijn.
trouwens nog even over vissen.
en paraplu mee terwijl er onweerdreiging is kun je beter niet doen. paraplu kan als bliksenaantrekker werken.
trouwens het advies is toch wel dom. als iemand mij zegt dat ie gaat vissen terwijl er onweer dreigt zou ik zeggen blijf thuis.
als er iets bliksem aan trekt is het wel en carbon hengel. bovendien kan en bliksem zeker 5 kilometer afleggen over water en dat in alle richtingen.
Maar of het nu waar is dat de rivieren het tegenhouden, nee dat geloof ik niet hoor. Dat ze boven ''warme'' zandgronden ontstaan, ja dat geloof ik en dat is ook zo!
ik ben wel van mening dat het ijsselmeer effect heeft op buien, soms een positief effect, soms negatief. ik denk dat met name warmte onwederes moeite hebben met het ijsselmeer aangezien het water in de zomer vaak kouder is dan de temperatuur op land. zoals we weten hebben warmte-onweers hitte nodig. omdat de rivieren (maas, waal etc) zo klein zijn hebben deze geen effect.
de utrechtse heuvelrug heeft nauwlijks tot geen effect op (onweers)buien aangezien we van een klein hoogte verschil spreken. buien hangen gemiddeld 1km boven de grond, en hebben er daarom nauwlijks of geen moeite mee om erover heen te komen.
koos
zo zag ik vorig jaar dat en onweers bij van oost naar west trok (heb het verhaal al eens verteld ergens) en dat het onweer plotseling en rare bocht maakte. de bliksem inslag dan, terwijl en klein deel van de regen gewoon recht door ging.
ben je onbekend met de omgeving dan zegt je dat niks ben je wat bekender dan merkte je op dat de bui tussen de sallandse en markeloze heuvelrug door ging. waarneming bevestigen dit ook(noodweer op de a1).
maar zo ik al zei eerder het is niet officeel uit gezocht. en het hangt ook van de bui af en hoe je waarneemt. het is niet zo dat je al conclusies kunt trekken na drie buien gevolgd te hebben. wat opa op het bankje zei is ook niet van de een op de andere dag ontstaan. dit zijn overleveringen met en zekere waarheid.