Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Armstrong, PA; Butler, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:13:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

20 Nov 2024 23:01:36
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juni 2007, 13:40 uur | Bericht #3323
Komt onweer moeilijker over een rivier of niet? Vaak lijkt het of de bui moeite heeft een rivier als de Maas over te steken en het onweer in het rivierengebied blijft hangen. Het KNMI krijgt er veel vragen over en heeft het aan de hand van radarbeelden en bliksemregistraties onderzocht. De conclusie laat er geen misverstand over bestaan: rivieren hebben nauwelijks invloed op onweersbuien.

Toch is het misverstand te begrijpen omdat we eenvoudig misleid worden door beperkingen in onze waarnemingen. Een onweersbui komt zelden alleen, maar maakt meestal deel uit van een complex met verscheidene actieve haarden. De meeste bliksems komen aan de voorzijde van een buiencel voor. Bij de passage van zo'n cel zal na enkele minuten de neerslag de grond bereiken. De neerslag vermindert het zicht waardoor de bliksems van de wegtrekkende bui minder goed te zien zijn. Ook de donder van een wegtrekkende bui -tegen de wind in- is moeilijk te horen.

Inmiddels naderen nieuwe onweerscellen en tussen de verschillende buiencellen in regent het meestal minder hard. Gevolg is dat de bliksems van de naderende nieuwe cel weer goed te zien zijn. Ook het gedonder kunnen we weer goed horen omdat de bui die op ons afkomt immers met de wind meetrekt.

Zo lijkt het of het onweer steeds nadert en maar niet wegtrekt, dus alsof het blijft "hangen", een verschijnsel dat overal optreedt. Echter in de nabijheid van een opvallend kenmerk in het landschap zoals een rivier is de verleiding groot om de rivier als oorzaak aan te wijzen.

Alleen plaatselijke warmteonweders die ontstaan door de hitte en geen verband houden met de passage van een front en het binnenstromen van koelere lucht, kunnen invloed ondervinden van de ondergrond, zoals meren of rivieren. Warmteonweer ontstaat echter bij voorkeur boven droge streken die sterk verhitten, zoals de Veluwe of de Kempen. Bij dergelijke warmteonweders waait het op enige hoogte in de atmosfeer meestal nauwelijks, waardoor de bui lange tijd boven een bepaalde locatie blijft hangen.

Ook grotere wateroppervlakken kunnen invloed hebben op buien. In het najaar wanneer de zee nog lang relatief warm blijft is de buienactiviteit aan de kust het grootst en boven zee kan het 's nachts langdurig onweren, terwijl landinwaarts de sterren aan de hemel staan.

Bron: KNMI
Every cloud has a silver lining
imritch
Lid
Woonplaats: Deventer
Berichten: 98
Lid sinds: 9 jun. 2007
14 juni 2007, 15:42 uur | Bericht #3338
Ik heb van de week en gelijksoortig stukje gelezen en het is en leuk stukje maar het roept ook vragen op.

Want ja je neemt het toch waar en betekend dat dan dat opa en oma leugenaars zijn? Of dat oude mannetje dat al jaren op dat bankje aan de rivier zit?

En hoe lang bestaan er al radar beelden en hoe betrouwbaar zijn die. En hoeveel onweer buien zijn er onderzocht en wat voor buien waren dat? Alleen zware of ook lichte buien.
en waneer mag je spreken van en bui die over de rivier trekt? En wat was de omgeving invloed? En de loop van de bui ten op zichtte van de rivier.

En voorbeeld ook naar het feit toe dat buien achter elkaar aan komen.
Ik woon hemels breed 4,5 km van de rivier. De IJssel bij Deventer.
Zeg ongeveer 17 jaar geleden ik was 15 en liep stage bij Mn vader op het werk. Werd ik morgens rond half 6 wakker. Het onweerde in de verte. Van uit het westen kwam en onweer bui onze kant op. Na enige tijd trok het geluid niet verder aan. Het kwam niet dichter bij het geluid stierf weg om wat later weer aan te zwellen. Ja meerdere buien achter elkaar. Maar aan onze kant van de IJssel bleef het droog. Geen spat regen. 3 buien later was het voor mij tijd om op stage te gaan. Mn moeder ongerust maar het was nog altijd droog en het onweer leek minder te worden.
Ik fietste weg en ja het onweer begon weer op te steken. Maar geen regen en er was ook niks te zien wat er op zou kunnen duiden dat er en onweer was. Alleen het rommelen in de buurt.
Ik rij op het industrie terrein op de plek waar nu de praxis staat (toen bestond dat zelfs niet eens) en kreeg goed zicht op de bui die aan de over kant van de IJssel actief was. Nog steeds geen spat regen. Wel nam het onweer in hevigheid toe. Toen gebeurde er 4 dingen en ik moet je zeggen ik had prachtig zicht. Met en gigantische klap sloeg de bliksem in op 3 verschillende plaatsen nog geen seconden later gaan de brand alarm en sirenes en rukt de brand weer uit (mn vader werkt bij en chemische fabriek). Het 4de wat even later gebeurde was dat de regen met bakken uit de lucht kwam en de bliksem links en rechts in sloeg.

Wat je later hoort van collega’s die tijdens de bui op de snelweg richting Deventer reden was dat de bui bij de IJssel plotseling op hield.

De bui bleef hangen en het duurde om wat voor rede dan ook voor de bui wel de stap over de IJssel maakte.

En af gelopen zondag en maandag was op de radar beelden te zien hoe onweeractiviteit van uit oostelijke richting af boog naar het zuiden om dan weer naar het westen te gaan. Dat gebeurde op en plek welke geen toeval was namelijk precies voor en heuvel rug.

Het is en heel interessant iets en zeker niet iets om zomaar als fabeltje af te doen.
Het zou ook leuk zijn als anderen hun waarnemingen hier omtrent ook vertelden. 
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
14 juni 2007, 17:51 uur | Bericht #3340
Ja vertel mij wat. Ik woon zelf tussen de waal en de maas in en het was hier echt bizar. Ik wilde gaan vissen en Marga gaf me een tip om een paraplu mee te nemen en dat had ik ook gedaan.Alleen had ik er niet veel aan door de hevige slagregen was ik binnen 5 minuten tot op mijn klote toe nat geregend binnen een half uur 24 mm regen gevallen was niet meer normaal maar nu wachten we de volgende plens bui maar af die zit er nu aan te komen
Woonplaats:
Berichten: 3
Lid sinds: 22 mei. 2007
14 juni 2007, 18:00 uur | Bericht #3341
Het verhaal van dat onweer niet over de grote rivieren zou komen, komt bij mij ook bekend voor.
Woon in Epe, dus als er onweer uit west-zuidwestelijke richting kwam moest het over de Ijssel tussen Zwolle-Deventer...als dat niet gebeurd, zaten we hier momenteel met ontelbare onweersbuien, hier werdt altijd verteld dat de bui terug kwam als die de Ijssel niet overkwam ( hoe kan ut tegen de stroming in?).

De laatste posting doet me denken aan de enige waarschijnlijke en anders moeten we de bruggen bij Zwolle en Deventer en de pontjes over de Ijssel dankbaar zijn.
Woonplaats:
Berichten: 3
Lid sinds: 22 mei. 2007
14 juni 2007, 18:05 uur | Bericht #3344
ik bedoel de posting van Margo

Ben het op 1 of andere manier wel met Imritch eens dat Heuvelruggen invloed hebben...Hierbij Epe hebben we de Knobbel ( t'Harde) vaak komt het voor dat een bui daar uit lekt en zowaar oplost.
imritch
Lid
Woonplaats: Deventer
Berichten: 98
Lid sinds: 9 jun. 2007
14 juni 2007, 18:31 uur | Bericht #3347
en onweersbui die niet verder kan zal op en bepaald moment leeg regenen en uiteindelijk oplossen. dat er dan en volgende bui aan komt zal die de plaats in nemen en zo voorts tot er natuurlijk geen buien meer over zijn of er zo en krachtige bui komt dat ie wel over steekt. (niet van mij zelf hoor).

trouwens nog even over vissen.
en paraplu mee terwijl er onweerdreiging is kun je beter niet doen. paraplu kan als bliksenaantrekker werken.
trouwens het advies is toch wel dom. als iemand mij zegt dat ie gaat vissen terwijl er onweer dreigt zou ik zeggen blijf thuis.
als er iets bliksem aan trekt is het wel en carbon hengel. bovendien kan en bliksem zeker 5 kilometer afleggen over water en dat in alle richtingen.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
15 juni 2007, 10:55 uur | Bericht #3393
Ik weet het imritch maar wilde nog ff voor de buien gaan vissen maar dat liep verkeerd af
Kevin
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 3945
Lid sinds: 28 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juni 2007, 09:02 uur | Bericht #3429
Ook hier in Den Bosch lijkt het of de buien naar mij toe groeien. De maas trekt ze aan lijkt het wel. nou heb ik altijd in Noord-Den Bosch gewoond dichter bij de maas, en daar hingen ook vaak de donkerste luchten, nu woon ik westelijker en zo'n 8 a 10km van de maas. Maar ik merk wel dat we aan onweer hier geen gebrek hebben hoor, natuurlijk je wilt altijd meer en van de afgelopen onweersfase hebben we van de 5 potentiele kansen er 3 gehad. Toch een nette score waarvan we de 4e kans net hebben gemist, die bleef net ten zuiden. Vervelend als je 3 uur lang onweer langs ziet trekken. Zo wil ik ooit nog een onweerscel vastleggen op de camera in het natuurgebied engelenmeer hier. Alleen ik moet er op bedacht zijn dat we dan geen overkappingen c,q beveiligde gebieden hebben. Enkel een klein hutje met overkapping maar verder geen muren, een soort badhokje voor het recreatiegedeelte. Ooit is bij dat Engelenmeer ergens jaren 70 nog een flinke windhoos geweest. D'r hingen daar foto's met de windhoos erop en de schade die het aanrichtte. Er is daar genoeg aan fotografeermogelijkheden maar dat zien jullie in het topic laat je foto's zien wel.

Maar of het nu waar is dat de rivieren het tegenhouden, nee dat geloof ik niet hoor. Dat ze boven ''warme'' zandgronden ontstaan, ja dat geloof ik en dat is ook zo!
Het leven als een onweersliefhebber is vergelijkbaar met het leven van een pornoacteur. Beide personen krijsen en kreunen bij hun liefhebberij!
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
9 maart 2008, 09:52 uur | Bericht #9889
houden we er wel rekening mee dat het ijsselmeer een MEER is en geen rivier? aangezien we het over rivieren hebben

ik ben wel van mening dat het ijsselmeer effect heeft op buien, soms een positief effect, soms negatief. ik denk dat met name warmte onwederes moeite hebben met het ijsselmeer aangezien het water in de zomer vaak kouder is dan de temperatuur op land. zoals we weten hebben warmte-onweers hitte nodig. omdat de rivieren (maas, waal etc) zo klein zijn hebben deze geen effect.

de utrechtse heuvelrug heeft nauwlijks tot geen effect op (onweers)buien aangezien we van een klein hoogte verschil spreken. buien hangen gemiddeld 1km boven de grond, en hebben er daarom nauwlijks of geen moeite mee om erover heen te komen.

koos
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
9 maart 2008, 11:07 uur | Bericht #9899
weet je waarneming doen is vaak lastig. vooral als je er en andere kijk op hebt. dat is het voordeel van moderne techniek. op onweer radars kun je mooi het verloop van de bui zien. als er onder dat beeld ook nog en rdelijke kaart zit kun je ongeveer zien waar wat is.

zo zag ik vorig jaar dat en onweers bij van oost naar west trok (heb het verhaal al eens verteld ergens) en dat het onweer plotseling en rare bocht maakte. de bliksem inslag dan, terwijl en klein deel van de regen gewoon recht door ging.
ben je onbekend met de omgeving dan zegt je dat niks ben je wat bekender dan merkte je op dat de bui tussen de sallandse en markeloze heuvelrug door ging. waarneming bevestigen dit ook(noodweer op de a1).

maar zo ik al zei eerder het is niet officeel uit gezocht. en het hangt ook van de bui af en hoe je waarneemt. het is niet zo dat je al conclusies kunt trekken na drie buien gevolgd te hebben. wat opa op het bankje zei is ook niet van de een op de andere dag ontstaan. dit zijn overleveringen met en zekere waarheid.

Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 651 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 651, lezen 6 mensen het topic "Waarnemingentopic Lente 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden