Na de afschuwelijke lente die we hebben gehad, zal het waarschijnlijk niet verbazen. De wereld wordt steeds meer en langer geteisterd door extreme weersomstandigheden, maar ook door hittegolven. Dat zegt de World Meteorological Organization na de definitieve analyse van de jaren 2001-2010.
Het vorige decennium staat momenteel te boek als het warmste sinds de start van de waarnemingen in 1850. Het gaat dan zowel over de land- als oceaantemperaturen, en dat in beide halfronden. Er werden bovendien meer nationale warmterecords gebroken dan ooit tevoren. Globaal gezien was de temperatuur op Groenland het hoogste boven het normale niveau, gemiddeld 1,71 graden Celsius, met een uitschieter in 2010 tot 3,2 graden boven het gemiddelde.
Die hogere temperaturen hebben ook een gevolg voor de zeeniveaus. De snelheid van de stijging is namelijk verdubbeld ten opzichte van het laatste decennium van vorige eeuw, tot gemiddeld 3 millimeter per jaar. Dat maakt dat de zeeniveaus gemiddeld zo'n 20 centimeter hoger zijn dan in 1880, voornamelijk gevoed door smeltijs uit Groenland, Antarctica en de Noordpool.
Ook qua neerslag was het een extreem decennium. Zo was 2010 het natste jaar sinds het begin van de waarnemingen, en er was geen natter decennium sinds 1901. Toch hebben er nooit meer mensen te maken gehad met lange periodes van droogte, met uitschieters in Australië (2002), Oost-Afrika (2004 en 2005) en het Amazone-gebied (2010). Het aantal sterftes door extreme weeromstandigheden is maar liefst 20 procent gestegen ten opzichte van het vorige decennium.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 12:19 uur, door Joyce.s