Een vrouw klimt in haar auto die onder water staat in Toronto. © ap.
Het metronetwerk in Toronto is maandagavond goeddeels stil komen te liggen vanwege noodweer. Door onweersbuien is de stroom in grote delen van de Canadese stad uitgevallen. Vanuit de hele stad komen berichten van ondergelopen straten en wegen.
Voor Toronto en omgeving werd maandagavond een waarschuwing afgekondigd in verband met naderende zware onweersbuien. Verwacht wordt dat die over delen van de stad trekken waar de afgelopen dagen al grote hoeveelheden neerslag zijn gevallen.
Vanwege problemen met de seinen en de elektriciteitstoevoer besloot het gemeentelijk vervoersbedrijf de metrolijnen stil te leggen.
Tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom.
Bron: AD
Op 8 juli hebben zware onweersbuien een verpletterende hoeveelheid van 126mm neerslag gedumpt op onder andere het Pearson Internationaal vliegveld van Toronto in slechts enkele uren. Hiermee werd het oude record van 121,4mm van 15 oktober 1954 verbroken. De metingen op het vliegveld zijn begonnen in 1937. Op de onderstaande BUF radar is de totale neerslag in inches te zien. De zwaarste neerslag vlieg net ten westen van het centrum van Toronto. In 1954 was de neerslag afkomstig van orkaan Hazel. De regen van 8 juli werd veroorzaakt door traag bewegende onweersbuien.
Hoe komt het, dat het zo hard regende?
- Lucht met een ongebruikelijk hoog dauwpunt (hoge luchtvochtigheid) ligt boven het gebied. De lucht is direct afkomstig van de Golf van Mexico en heeft een tropisch karakter.
- Wind aan de oppervlakte convergeerden enkele uren rond het Greater Toronto gebied. De bries vanaf de meren kwam samen met de westelijke landwind. Warme lucht kwam in botsing met koude lucht. Hierdoor ontstaan er wolken, regen- en onweersbuien.
- De verticale winden, die typisch een onweersbui sturen, waren zwak. Hierdoor bleven de onweersbuien lang op één plaats hangen.
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 10 juli 2013, 16:38 uur, door Marga