Het tornadoseizoen in Amerika loopt op zijn einde. Vandaag blikken we terug op het afgelopen seizoen. Daarbij kunnen we concluderen dat het een rustig jaar was, met enkele heftige gebeurtenissen.
In de Verenigde Staten loopt het tornadoseizoen van april tot en met juni. Ook buiten die periode zijn tornado’s mogelijk, maar dat zijn dan meestal geen grote uitbraken. De regio waar de meeste van deze wervelwinden voorkomen, wordt ‘Tornado Alley’ genoemd. Over de exacte begrenzing van dit gebied lopen de meningen uiteen. Grofweg kan gesteld worden dat het van Texas naar North Dakota loopt.
Over de begrenzing van Tornado Alley lopen de meningen uiteen. Bron: NOAA.
De website www.tornadochaser.net hanteert een groter gebied.
De tornadostatistieken van 2013 vergeleken met de jaren 2010 tot en met 2012 en het gemiddelde van die jaren. Opvallend is dat het jaar 2011 een grote invloed heeft op het gemiddelde. Bron: NOAA.
Statistieken
Als we alle getallen op een rijtje zetten, dan komen we al snel tot de conclusie dat het een rustig jaar is geweest wat het aantal tornado’s betreft. De teller staat momenteel op ongeveer 625. Dat is minder dan de helft van het driejarig gemiddelde dat op iets meer dan 1300 staat. De meeste tornado’s deden zich voor in mei: 247 stuks.
In het gebruik van gemiddelden zijn de Amerikanen overigens niet helemaal consequent. Op de website van de nationale weerdienst wordt naast het driejarig, ook het gemiddelde van 2005 tot en met 2012 en 2005 tot en met 2011 weergegeven. Deze gemiddelden bedragen respectievelijk 1478 en 1083.
Ook als je naar het gemiddelde over meerdere jaren bekijkt, is het aantal tornado’s minder dan normaal. Bron: NOAA.
Als je goed naar de jaartallen kijkt, kan je zien dat het gebruik van het aantal jaren niet consequent is ten opzichte van het vorige grafiekje. Bron: NOAA.
Dodelijke tornado’s
Niet alleen het aantal tornado’s zelf was benedengemiddeld. Ook het aantal doden was gelukkig minder dan normaal. Overigens zijn hiervoor op de site van de Amerikaanse weerdienst alleen driejarige gemiddeldes beschikbaar. Dit jaar vielen 43 doden. Het driejarig gemiddelde bedraagt 222. Dit wordt sterk beïnvloed door het jaar 2011. In dat jaar lieten 553 mensen het leven door dit stormgeweld. De EF5 in Joplin had daar met 363 dodelijke slachtoffers een groot aandeel in. In de jaren 2012 en 2010 vielen duidelijk minder doden, respectievelijk 45 en 70.
In totaal waren dit jaar 8 tornado’s verantwoordelijk voor die dodelijke slachtoffers. Over de jaren 2010 tot en met 2012 waren dat er gemiddeld 34. Als we de statistieken op deze manier beschouwen, zitten we wederom beneden het gemiddelde. Maar ook dit keer drukt 2011 een behoorlijke stempel op dat cijfer. Dat jaar telde 59 dodelijke tornado’s, tegen respectievelijk 21 en 22 in 2010 en 2012.
Team Twistex en de tornado in Moore
Ook in Nederland kwamen de Amerikaanse tornado’s een aantal keren in het nieuws. Helaas waren tornadododen vaak de aanleiding. De dodelijkste tornado was de EF5 die op 20 mei over de stad Moore in de staat Oklahoma trok. De schade bedraagt naar schatting 2 miljard. Daarbij vielen 24 doden en 377 gewonden.
Voor veel tornadojagers was de dood van Team Twistex een schokkende gebeurtenis. Tim Samaras, zijn zoon Paul en Carl Young stierven op 31 mei in El Reno (Oklahoma). Zij waren hier op tornadojacht, maar konden niet op tijd vluchten voor de EF5 tornado die onverwacht van koers veranderde. Het team bestond uit zeer ervaren chasers met veel kennis op tornadogebied. Waarschijnlijk is het nog niet eerder voorgekomen dat tornado-onderzoekers omgekomen zijn tijdens hun werk. In Nederland waren zij te zien in de serie Stormchasers. Discovery Channel zond hier 5 seizoenen van uit.
De tornado in Moore was de dodelijkste van het seizoen. Foto: Wikipedia.
De tornadowereld werd opgeschrikt door de tornado in Reno (Oklahoma). Foto: Wikipedia.
Drie leden van dit team (Twistex) stierven als gevolg van die tornado. Foto: Wikipedia.
Bron: Meteo Consult