Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
3 juli 2013, 08:41 uur | Bericht #400501
Hoe betrouwbaar zijn radarbeelden van de neerslag?

Sinds enkele jaren vind je op het internet verschillende sites met radarbeelden van de neerslag. Door die beelden snel na mekaar te bekijken, kan je zien hoe de neerslaggebieden zich verplaatsen. Ideaal voor fietsers, voor droog wasgoed, voor een toeristische trip, enzovoort. De weerradar zendt continu een smalle bundel radiogolven uit die vrijwel rechtlijnig door de atmosfeer beweegt. Door de hoogte van de bundel te variëren wordt op die manier de hele hemel in stroken gescand. De sterkte van een reflectie is een maat voor de neerslagintensiteit, het tijdsverschil tussen het uitgezonden en het ontvangen signaal bepaalt de afstand van de weerradar tot aan de neerslag.



België beschikt over drie weerradars: Zaventem, Jabbeke en Wideumont. De live beelden zijn op het internet te vinden. Een andere site  bevat de informatie van twee Nederlandse weerradars: De Bilt en Den Helder. Hoe fantastisch een weerradar ook is, je moet toch voorzichtig zijn met de interpretatie van de beelden. Mensen vertellen me vaak dat ze op de weerradar geen spatje neerslag zagen en dat ze daarna werden overvallen door een verschrikkelijke regenbui. Hoe kan dat?

Een weerradar kan natuurlijk niet "achter" de horizon kijken, zie bovenstaande afbeelding. De aarde is gekromd. Motregen die ontstaat op lage hoogte kan door de weerradar worden gedetecteerd tot op een afstand van enkele tientallen km. Verderop zit de radarbundel al "te hoog" om de lage neerslag te kunnen waarnemen. Heel fijne motregen wordt zelfs bijna helemaal niet gedetecteerd. Ook sneeuwvlokken bevinden zich meestal op lage hoogten en worden daardoor maar opgepikt door de radar tot op een afstand van enkele tientallen kilometer. Torenhoge donderwolken (met een hoogte van 10 km) kunnen door de radar worden gezien tot op 240 km afstand.

Afbeelding 3 toont het resultaat van de Nederlandse weerradars. Voor deze waarnemingsstations zijn de regenwolken boven de Ardennen en boven het noorden van Frankrijk nog niet zichtbaar. In afbeelding 2 zie je het overeenkomstige beeld van de Belgische weerradars. Hier is de Ardense en de Franse neerslag wel aanwezig. Algemeen geldt dus dat lage regenwolken die vanuit het zuiden en het zuidwesten komen, door de Nederlandse weerradars veel later zullen worden geregistreerd.


Afbeelding 2


Afbeelding 3

Bovendien is het fout te veronderstellen dat een regengebied zich gewoon van plaats A naar plaats B beweegt. Voor regenbuien geldt dat ze vrij plots kunnen ontstaan en weer verdwijnen. Het is dus perfect mogelijk dat op het moment dat je de weerradar hebt bekeken, er inderdaad nog geen bui was in de Benelux. De fietser vertrekt dus voor een droge tocht, maar ondertussen komen de de buien tot ontwikkeling... met alle gevolgen vandien. Droge sneeuw wordt door de radar niet goed "gezien". Smeltende sneeuw wordt door weerradars dan weer overschat. Soms gebeurt het dan neerslag in de onderste luchtlagen verdampt. De regen komt helemaal op het eind in warme lucht terecht en bereikt het oppervlak niet of nauwelijks. Het radarbeeld zit vol neerslag, maar in werkelijkheid is het bijna volledig droog. Het blijft dus nodig om het weerbericht te raadplegen. Alleen met een weerradar kom je er niet.

Soms geeft een weerradar ook "foute" resultaten. Bij bepaalde weertypes (bv. een temperatuursinversie) wordt de radarbundel soms abnormaal naar beneden afgebogen, de zgn. abnormale propagatie. Op die manier detecteert de radar oppervlaktedetails. En dan kan op een zonnige dag het radarbeeld soms zwaar vervuild zijn met allerlei valse reflecties (zie afbeeldingen 5 en 6). In sommige gevallen registreert een weerradar ook vogelzwermen, stof of antiradarsneeuw, het zgn. "chaff".


Afbeelding 5


Afbeelding 6

Bron: 
http://www.frankdeboosere.be/
BartS
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 77 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 77, lezen 4 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden