Als we niets ondernemen tegen de klimaatopwarming, zou tegen 2100 11 procent van de wereldbevolking op een of andere manier getroffen worden. Dat is althans de conclusie van een nieuwe studie van de Amerikaanse National Acadamy of Science, die een aantal "kritieke punten" op de wereldkaart vastlegde.
De National Acadamy of Science definieerde de "kritieke punten" als plaatsen waar ten minste twee van de voornaamste zogenoemde sectoren voor het overleven van de mens - landbouw, toegang tot water, ecosystemen en gezondheid - bedreigd worden door de klimaatopwarming, als de uitstoot van broeikasgassen niet meer daalt en als de temperatuur op Aarde 4 graden zou stijgen in vergelijking met de periode 1980-2010.
Die kritieke punten lijken vooral in het zuiden van het Amazonewoud in Zuid-Amerika te liggen. De regio wordt volgens de studie bedreigd door "ernstige veranderingen" wat de toegang tot drinkbaar water, de landbouw en de ecosystemen betreft.
Ook het Europese Middellandse Zeegebied is een kritieke regio, wegens een moeilijkere toegang tot water en slechte oogsten. Andere kritieke punten zijn de tropen in Centraal-Amerika en Afrika, het hoogplateau in Ethiopië en enkele gebieden in het zuiden van Azië.
"De gevolgen van de klimaatverandering kunnen de druk op de habitats van de bevolking in deze gebieden zwaar verhogen", besluit de studie. Die gevolgen zouden dus merkbaar zijn zodra de temperatuur op Aarde met meer dan 3 graden stijgt.
Opvallend is dat het grootste deel van Afrika in de studie niet als kritiek wordt beschouwd. Maar de onderzoekers stellen dat dat wel het geval zou zijn mochten ook de droogte en overstromingen als parameters opgenomen worden.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:22 uur, door Joyce.s