Op 29 juni 2013 gaat de 100ste Tour de France van start. Wij zullen dagelijks het weerbericht en het parcours van de etappe plaatsen. Indien er zich bijzondere weersomstandigheden voordoen, zal hierover ook bericht worden. De 100ste editie begint niet met een proloog maar met een etappe. Voor het vertrekpunt in deze historische koers is gekozen voor Corsica. De Tour eindigt op 21 juli uiteraard in Parijs.
De eerste etappe van de Tour de France 2013 is 212 kilometer. Deze rit wordt verreden op zaterdag 29 juni 2013. De route vertrekt vanaf Porto Vecchio nagenoeg vlak parcours komt het peloton aan in Bastia. De verwachting is dat de eerste etappe van de tour 2013 zal eindigen in een massasprint. Dit is de ultieme kans voor sprinters om de gele trui te pakken.
Het weer volgens weerplaza
De gehele rit loopt langs de oostkust. De bergkam heeft invloed op de weersituatie aan zee. De wind waait uit het noordwesten zodat de bergen een blokkade vormen. Langs de westkust waait de wind met 3 tot 4 Bft, terwijl de oostkust, waar de etappe verreden wordt, een wat meer afgezwakte wind krijgt, 2 tot 3 Bft, uit het noordwesten tot noorden. De temperatuur loopt op naar een zomerse 23 tot 27 graden en het blijft droog. In de finishplaats, Bastia, is de wind wat vlagerig en kan hij in de straten af en toe 4 Bft halen.
Klik op de link in het frame:
© onweer-online
Bron: Le Tour, Weerplaza, Route Tour de France
| Gewijzigd: 28 juni 2013, 21:13 uur, door Marga
EN - Summary - Stage 1 (Porto-Vecchio > Bastia... door tourdefrance
Etappe 2
Etappe 2 van de Tour de France 2013 gaat van Bastia naar Ajaccio. De rit van zondag 30 juni 2013 is 154 kilometer lang en klimmers kunnen zich voor het eerst voorzichtig laten zien. De berg die beklommen wordt is in totaal 1163 meter hoog. Doordat de klim ongeveer halverwege de rit is bestaat de kans dat het peloton bij de finish weer bij elkaar is.
Het weer:
Bij de start in Bastia stijgt het kwik tot zo'n 25 °C. De zon schijnt en de kans op neerslag is 0%. De wind is met een 6 km/h nagenoeg te verwaarlozen. Bij de finish in Ajaccio ligt de temperatuur 2 graden lager. Ook hier is het volledig onbewolkt en waait er een zacht briesje uit het ZW van 3 Bft.
Profiel van etappe 2 van tour de france 2013. Bron: Le Tour
© onweer-online
Bron: Le Tour, weeronline, weerplaza | Gewijzigd: 29 juni 2013, 21:15 uur, door Marga
EN - Summary - Stage 3 (Ajaccio > Calvi) door tourdefrance
Etappe 4
Jarenlang waren ploegentijdritten in de Tour de France het exclusieve terrein voor Nederlandse ploegen. Vandaag zijn de Angelsaksische ploegen en het Belgische Omega-Pharma - QuickStep favoriet. Met een afstand van slechts 25 kilometer en een compleet vlak parcours zal de snelheid in de straten van Nice extreem hoog liggen. Team Sky zal het gemis van olympisch kampioen tijdrijden Bradley Wiggins vandaag voelen. Kopman Chris Froome moet hierdoor zelf extra werk verrichten. Concurrent Alberto Contador heeft met Michael Rogers een belangrijke schakel uit de Sky-trein overgenomen. Ook de van Astana gehaalde Roman Kreuziger zal zijn waarde moeten tonen. BMC heeft met Cadel Evans en Tejay van Garderen twee erkende tempobeulen, die vandaag goede zaken willen doen in het algemeen klassement. Omega-Pharma - QuickStep werd vorig jaar in Valkenburg wereldkampioen en maakt met onder andere Tony Martin, Sylvain Chavanel en Niki Terpstra in de gelederen aanspraak op de dagzege.
Het weer
De ploegentijdrit is de eerste echt belangrijke krachtmeting tussen de klassementsrenners. Door de verschillende starttijden kan het weer flink van invloed zijn. We gaan de dagen voorafgaand aan de ploegentijdrit dan ook op het weer in Nice letten zodat we eventueel invloed kunnen uitoefenen op onze starttijd met de meest ideale omstandigheden. Tijdens de start en de finish in Nice wordt het zo'n 20-23°C. De luchtvochtigheid ligt op 60%. De kans op neerslag is 5%. De wind waait met een kracht van 2 bft.
Bron: Le Tour, weeronline, weerplaza, NOS, Telesport
| Gewijzigd: 1 juli 2013, 19:33 uur, door Marga
EN - Summary - Stage 4 (Nice > Nice) door tourdefrance
Etappe 5 van Cagnes-sur-Mer naar Marseille
Het is vandaag aan de sprintersploegen om de vluchters van de dag in bedwang te houden. De rekenmachines zullen er aan te pas komen om te zorgen dat de rappe mannen na 228 kilometer hun kunstje mogen vertonen voor de dagzege. Cagnes sur Mer is voor de eerste keer startplaats in de Tour. Marseille, waar de finish ligt, wordt met grote regelmaat aangedaan. Cedric Vasseur was in 2007 de laatste winnaar, Jakob Piil ging hem in 2003 voor. In beide gevallen overleefde een groep vroege vluchters tot de finish. Die etappes waren echter later in de Tour gepland, waardoor de vermoeidheid al in het peloton was geslopen. De Col de Gineste op twaalf kilometer van de streep zou voor spektakel kunnen zorgen, maar is met een hoogte van 326 meter en een stijgingspercentage van 3% niet al te lastig. Marseille is één van de drie steden die zowel in de eerste als in deze honderdste Tour worden aangedaan. Lyon en Parijs zijn de andere twee.
Het weer
Een mooie rit door het zuiden van de Provence. De wind is vandaag voor het eerst wat meer een tegenstander. Vrijwel de hele etappe waait de wind tegen de rijrichting in. De westelijke wind is geregeld 4 Bft. De temperatuur loopt op tot rond 30 graden. Verder wisselen zon en wolken elkaar af. Er is een kleine kans dat de warme en vochtige lucht leidt tot een bui, maar ik ga nu nog van droog weer uit. Aldus Michiel Severin van weerplaza.
© onweer-online
Bron: Routetourdefrance, le tour, telesport, weerplaza
EN - Summary - Stage 5 (Cagnes-sur-Mer... door tourdefrance
Etappe 6 van Aix-en-Provence naar Montpellier
Het peloton krijgt vandaag een typische sprinterstappe voor de wielen. Over 176 kilometer razen de renners van Aix-en-Provence naar Montpellier. Ook vandaag zullen de klassementsrenners goed op de wind moeten letten. Het is een relatief korte etappe van 176 kilometer. De route van de zesde etappe van de Tour 2013 is vlak en zal naar verwachting in een massasprint eindigen.
Het weer
Wederom een vlakke etappe. We zullen weer onze kopman beschermen. Het weer speelt deze dagen alleen een rol bij extreme omstandigheden. Extreme hitte, harde wind of de hele dag regen, dat zijn zaken die het extra zwaar maken voor de renners. Anders is dit een relatief rustige etappe. Tijdens de start is het half bewolkt en ligt de temperatuur op zo'n 27 °C. Tijdens de etappe naar Montpellier loopt de temperatuur op naar ongeveer 30°C. De neerslagkans is nihil. De relatieve luchtvochtigheid varieert van 44-47%. De wind waait met zo'n 14 km/h (3Bft) vanuit het noordoosten.
©onweer-online
bron: Le Tour, Weerplaza, | Gewijzigd: 3 juli 2013, 20:53 uur, door Marga
Etappe 7 van Montpellier naar Albi
Mo
Tour rit 7: De Pyreneeën lonken
De laatste etappe voor de Pyreneeën is er weer één die de hele dag op en neer gaat. Het lijkt voor Peter Sagan wederom een mooie gelegenheid om goede zaken te doen in de strijd om de groene trui. Al zullen veel rittenkapers de plannen van de Slowaak willen dwarsbomen. Het peloton rijdt vandaag van Montpellier naar Albi over een afstand van 205,5 kilometer. De organisatie heeft weer vier cols in een categorie ingedeeld, waardoor vluchters hun slag kunnen slaan in het bergklassement voordat de echte bergen opdoemen. Het is voor de sprinters de laatste kans voor het hooggebergte. Degene met goede benen zullen dus zeker proberen tot het einde bij te blijven.
Het weer
Tijdens het begin van de etappe in Montpellier is het warm met zo'n 31°C. De wind waait uit het noorden / noordoosten met een kracht van 4 Bft. Het blijft gedurende de etappe droog, warm en onbewolkt. Tijdens de rit draait de wind naar het noordwesten.
© onweer-online
Bron: Le Tour, NOS, Telesport, diverse weersites
EN - Summary - Stage 7 (Montpellier > Albi) door tourdefrance
Etappe 8 Warm weer tijdens bergrit van Castres naar Ax 3 Domaines.
Het peloton trekt voor het eerst deze Tour de bergen in en krijgt meteen twee Pyreneeëncols voor de kiezen in de 195 kilometer lange rit naar Ax 3 Domaines. Daar wordt bergop gefinisht, maar eerst moeten de renners de 2.000 meter hoge Pailhères over en die is van de buitencategorie. De aanloop naar de Pailhères is minder opwindend,want min of meer vlak met een klein hellinkje in de beginfase. De klim zelf is vijftien kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van acht procent. Na de top volgt er een afdaling van twintig kilometer naar de slotklim naar finishplaats Ax 3 Domaines. De steilste stukken van die 7,8 kilometer lange klim (gemiddeld 8,2%) liggen op vijf kilometer van de streep.
Het weer tijdens de etappe
Tijdens de start in Castres is het warm: zo'n 30°C. De luchtvochtigheid ligt op 70%. Het zal klam aanvoelen. De wind waait wet W-NW richting met een kracht van 1-2 Bft. De neerslagkans is 0% en het blijft onbewolkt. Tijdens de hele etappe blijft het warm. Op de bergen is het wel duidelijk minder heet. Op de top van de Col de Pailhères is het 16-19 graden vanmiddag. De wind trekt iets aan naar 3 Bft, maar draait niet van richting. Bij de finish is het 25°C. Tijdens de finish in Ax 3 Domaines zal de wind geen rol spelen.
© onweer-online
Bron: Le Tour, NOS, weerplaza, meteoconsult. | Gewijzigd: 6 juli 2013, 11:18 uur, door Marga
EN - Summary - Stage 8 (Castres > Ax 3 Domaines) door tourdefrance
Etappe 9 van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre
De klassementsrenners moeten in deze rit liefst 42,8 kilometer bergop, verdeeld over vijf cols. Na 23 kilometer verschijnt de Portet d'Aspet (tweede categorie) en daarna volgen er nog vier Pyreneeëncols van de eerste categorie. De top van de laatste col ligt op dertig kilometer van de finish in Bagnères-de-Bigorre. De langste klim van de dag is de Col de Peyresourde, die voor de 42ste keer opgenomen is in het routeboek. De col doemt op na 73 kilometer, is ruim dertien kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 7,1 procent. De niet al te goede klimmers weten dat ze na de laatste klim, de Hourquette, nog dertig kilometer de tijd hebben om de eventueel opgelopen achterstand bergop goed te maken in de afsluitende afdaling.
Het weer tijdens de etappe
© onweer-online
Bron: Le Tour, NOS, Meteo consult, Weerplaza
De renners van het Tourpeloton hebben hun steun betoond aan de slachtoffers van de recente watersnood in de Haute-Garonne en Hautes-Pyrénées.
Zo zullen zij al het prijzengeld dat ze verdienden in de negende etappe van de 100e Tour de France, met start in Saint-Girons en aankomst op Bagnères-de-Bigorre, aan de getroffenen van de natuurramp in die streek schenken.
Ook zal elk deelnemend team een shirt laten handtekenen door de renners dat dan kan geveild worden om de slachtoffers een bijkomende financiële steun te geven.
Bron: HLN / Foto: Getty
EN - Summary - Stage 9 (Saint-Girons > Bagnères... door tourdefrance
Etappe 10 Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo (197 km)
Op dinsdag 9 juli wordt de enige etappe in Bretagne verreden. Finishplaats Saint-Malo heeft een lange historie van strategische oorlogsvoering. Strategisch inzicht zal in de finale van vandaag ook van pas komen.
Het weer
Saint-Malo
Saint-Malo heeft nog altijd indrukwekkende versterkte muren. Ze zijn 1,8 kilometer lang en populair bij toeristen voor een wandeling met uitzicht op zee. De finish is vandaag aan de voet van de wallen getrokken. Dat herinnert direct aan het roemrijke verleden van de Bretonse kustplaats. Al in de Gallisch-Romeinse tijd – juist ja, de tijd van Astérix – stond er een nederzetting en de feitelijke stad werd in de 6e eeuw gesticht door de Ierse monnik Maclow of Maclou, kortweg Malo. In de loop van de historie was Saint-Malo een piratennest, ook was het een vesting die zich verdedigde tegen de Vikingen. Rustig is het in ieder geval zelden geweest, daarvoor waren de strategische belangen te groot.
De etappe
Op dinsdag 9 juli zal strategie weer een belangrijke rol spelen in Saint-Malo. Na een etappe van 197 kilometer zijn er twee opties: of een groepje vluchters slaagt erin om weg te blijven of het wordt sprinten geblazen. Die laatste optie is het meest waarschijnlijk, maar hoe het ook loopt: de combinatie van strategisch vernuft en brute kracht gaat het verschil maken. Renners die vlassen op de bergtrui kunnen na 142 kilometer de enige puntjes van de dag scoren als Côte de Dinan wordt bedwongen. De klim is 1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2%. De Tourorganisatie vindt dat voldoende om om er het etiket '4e categorie' op te plakken.
© onweer-online
Bron: Le Tour, Touretappe, Weerplaza
EN - Summary - Stage 10 (Saint-Gildas-des-Bois... door tourdefrance
Etappe 11 van Avranches naar Mont Saint-Michel (33 km)
De etappe:
De eerste individuele tijdrit doemt dit jaar pas halverwege de Tour op. De renners moeten op woensdag 10 juli 33 kilometer zien te overbruggen vlakbij de winderige Normandische kust. Gezien het vlakke parcours lijkt deze rit voorbestemd voor de mannen die met een groot verzet kunnen rijden.
Avranches
Het startpodium staat opgesteld in het stadje Avranches, genoemd naar Gallische stam der Abrincatui. Net als deze strijders van weleer gaan de renners het gevecht aan. Deze keer een gevecht met de tijd.
Parcours
Vanuit Avranches rijden de renners één voor één richting het zuidoosten. In de eerste kilometers zitten verscheidene kleine heuveltjes, maar ze zijn niet lastig genoeg om een verschil te kunnen maken. Met het oversteken van de rivier de Sélune, nabij het eerste meetpunt in Ducey na 9,5 kilometer, is het gedaan met de heuveltjes. Na het tweede meetpunt, na 22 kilometer in Courtils, gaat de wind (waarschijnlijk) een steeds belangrijkere rol spelen. De laatste tien kilometer rijden de renners langs de Normandische kust. Op de rechte wegen is er nauwelijks enige vorm van beschutting, de wind heeft dus vrij spel. Met nog drie kilometer te gaan slaan de renners rechtsaf, richting het noorden. En richting een van de bekendste plekken van Frankrijk: Mont Saint-Michel. Ooit was het een heuvel midden in een bos, maar na een vloedgolf werd het een eilandje voor de Franse kust. Het karakteristieke beeld van de abdij, die op de top van de heuvel staat, zal tijdens de etappe ongetwijfeld uitvoerig in beeld worden gebracht door de Franse regie.
© onweer-online
Bron: Le Tour, touretappe.nl, weerplaza
De 12e etappe in de Tour de France van 2012 lijkt er op voorhand eentje voor de sprinters. De rit over 218 kilometer heeft een gekarteld profiel, maar al die klimmetje stellen in feite weinig voor.
De 12e touretappe is er een voor de sprintersploegen. Het is een vrij lange, maar niet al te zware rit met onderweg wat bobbeltjes. Eenvoudig te controleren: een ploegje weg laten rijden en dan vlak voor de finish weer terugpakken. Een massa-aankomst lijkt het meest waarschijnlijk, maar het zou voor de koers mooi zijn als er een groepje gelijkgestemde tempobeulen wegkomt, dat vervolgens ook nog in staat blijkt om weg te blíjven.
Fougères en Tours
Fougères is een mooi historisch plaatsje met een oud kasteel uit de 11e eeuw en een prachtig centrum. Ook finishplaats Tours, aan de Loire, is niet te versmaden. Het heeft een rijke historie en die is nog goed zichtbaar aan de monumentale panden, torens en kerken. Voor wielertoeristen is dit een Tour de France-dag met genoeg culturele mogelijkheden.
Bron: Route tour de france, weeronline
Op 12 juli voert etappe 13 over 173 kilometer van Tours naar Saint-Amand-Montrond. Het is een vlakke rit, een rustige aanloop naar de heuveletappe van morgen en de Mont ventoux, die (over)morgen wacht.
EN - Summary - Stage 13 (Tours > Saint-Amand... door tourdefrance
De 14e etappe over 191 kilometer, op zaterdag 13 juli, is een mooie voorbereiding op de festiviteiten van de dag erna- want: 14 juli, dé Franse feestdag. Het Bourgondische landschap staat garant voor een heuvelachtig parcours.
Saint-Pourçain-sur-Sioule
Startplaats Saint-Pourçain-sur-Sioule heeft wijngaarden die tot de oudste van Frankrijk behoren. Koning Louis IX (1214–1270) was een groot liefhebber van wijnen uit de streek. Er wordt ook nog steeds wijn geproduceerd, maar de renners zullen hier weinig aandacht voor hebben.
Lyon
Net als Marseille, waar etappe 5 finisht, was Lyon ook al pleisterplaats van de allereerste Tour de France in 1903. Sterker, de allereerste Touretappe ooit eindigde er. Na een rit over 467 kilometer van Parijs naar Lyon greep de latere eindwinnaar Maurice Grain de zege in een tijd van – houd u vast – 17:45’13”! Finishplaats Lyon ontvangt de Tour de France voor de 17e keer!
Parcours etappe 14
Anno 2013 komen de renners er met een traject van 191 kilometer genadig vanaf. Waarmee niet gezegd is dat dit een neuspeuterritje wordt. De 14e etappe is flink heuvelachtig, met zeven bulten die er letterlijk bovenuit steken. Daarvan zijn er twee van de 3e categorie: Côte de Thizy-les-Bourgs en Col du Pilon.
Na 113 kilometer koers is de Côte de Thizy-les-Bourgs is een korte venijnige enkelbijter van 1,7 kilometer, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%, waarna hij na de top als vals plat eigenlijk nog doorloopt. Na een korte afdaling volgt de klim naar Col du Pilon, deze is ruim 6,3 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 4,4%.
Om het de sprinters niet te gemakkelijk te maken zijn binnen de stadsgrenzen van Lyon dan nog de bulten Côte de la Duchère en Côte de la Croix Rousse in het parcours opgenomen. La Duchère is vooral de eerste helft pittig, met een gemiddelde stijging van 6,8%, waarna de tweede helft een gemeen vals plat is. Op een kleine 10 kilometer van de meet volgt de Côte de la Croix Rousse, 1,8 kilometer lang en met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5%.
Etappe 14 biedt een decor dat uitnodigt tot een mooie finale. Zowel Peter Sagan, Joaquim Rodríguez als Philippe Gilbert kunnen goed uit de voeten op dit terrein. En wat te denken van Bauke Mollema…
Bron: Touretappe.nl, weerplaza
EN - Summary - Stage 14 (Saint-Pourçain-sur... door tourdefrance
Parcours etappe 15: Givors – Mont Ventoux
'De Reus van de Provence', de 'Weg naar de Hel' en de 'Col van de Stormen': slechts een greep uit de vele bijnamen waaruit blijkt dat de Mont Ventoux de renners angst inboezemt. De 15e etappe staat op zondag 14 juli in het teken van de beklimming van deze legendarische berg.
Givors
Deze 15e etappe begint in Givors, een bescheiden provinciestadje aan de oevers van de Rhône. Het is voor de eerste keer dat het Tour de France circus hier neerstrijkt. Geheel onbekend met het wielrennen is Givors echter niet. Tweemaal finishte hier een etappe van de Dauphiné, tweemaal wist een Noor te winnen: Thor Hushovd in 2005, Edvald Boasson Hagen in 2012.
Parcours
Vanuit Givors rijden de renners naar het zuiden. Ongetwijfeld zullen er veel Fransen die in de aanval gaan. Het is immers Quatorze Juillet, de nationale feestdag van Frankrijk. En de Franse renners willen die dag extra feestelijk maken door een etappezege te pakken. Ze hebben bovendien alle tijd om hun aanvalslust te botvieren, want met 242 kilometer is dit de langste etappe van deze Tour. De eerste 220 kilometer zijn goed te doen. De renners komen geen al te grote obstakels tegen. De vier beklimmingen onderweg naar de voet van Mont Ventoux zijn gezamenlijk 12 kilometer lang en variëren in gemiddeld stijgingspercentages van 3,8 tot 5,7%. Toch is het voor de vluchters van de dag te hopen dat ze met een enorme voorsprong aan de laatste 20,8 kilometer beginnen. Want de slotklim naar de Mont Ventoux (1.912 meter) kan al hun inspanningen in één klap teniet doen.
Etappewinnaars
De laatste winnaar is tot nu toe Juan Manuel Garate, die in 2009 met zijn zege de Tour voor Rabobank wist te redden. De snelste beklimming ooit staat op naam van Iban Mayo. In de Dauphiné van 2004 klom de Bask in 55 minuten en 51 seconden omhoog. Die tijd stamt uit het epo-tijdperk en zal daarom niet snel meer worden verbeterd. Wie de etappe wint, schaart zich in een rijtje met grote namen. Eerder wonnen onder meer Jean Robic, Louison Bobet, Charly Gaul, Raymon Poulidor, Eddy Merckx, Bernard Thévenet en Marco Pantani de etappe naar Mont Ventoux.
De Mont Ventoux
De klim zelf is lang en lastig. Het gemiddelde stijgingspercentage is hoog voor zo’n lange klim: 7,5 procent. Het begint tussen de bomen, maar hoe hoger de renners komen, hoe kaler de berg. Op de top bevinden ze zich in een waar maanlandschap. Dat betekent ook dat de wind en de zon vrij spel hebben. Een extra geseling voor de toch al uitgeputte renners. De Reus van de Provence wordt nog altijd in één adem genoemd met Tom Simpson. Door een combinatie van doping, alcohol en hitte stortte hij in 1967 ter aarde tijdens de beklimming van de Mont Ventoux, om nooit meer op te staan. De etappe werd destijds gewonnen door een Nederlander: Jan Janssen.
Bron: Touretappe.nl
Bron: Weerplaza
Deze 16e etappe van de Tour de France van 2013 is niet geheel vlak en de sprinters hebben vast ook de bergen nog in de benen. Een massasprint zal het ongetwijfeld niet worden. Na de rustdag van maandag en de Ventoux (foto: Vaison la Romaine, aan de voet van de Mont Ventoux) van de 15e etappe moet het Tourpeloton in deze 16e etappe weer flink aan de bak. Over zo’n rustdag wordt door de renners nogal verschillend gedacht. Voor velen hoeft het niet. Ze zijn uit hun ritme, moeten toch op de fiets om de stijfheid uit de spieren te rijden en vaak zijn er van hogerhand taaie ‘meet and greet-sessies’ voor hen ingepland. Nee, dan liever afzien op de fiets...
Parcours
Het echte hooggebergte doet het peloton vandaag niet aan, maar de rit is toch geen eitje. De renners moeten één col van de 3e categorie (Côte de la Montagne de Bluye: 5,7 kilometer lang, gemiddeld stijging van 5,6%) en twee van de 2e categorie bedwingen. Na 48 kilometer is dat de Col de Macuègne (1.068 meter hoog, 7,6 kilometer lang, gemiddelde stijging van 5,2% en op 11,5 kilometer voor de finish ligt Col de Manse te wachten op een hoogte van 1.268 meter. Ook deze klim kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2%, maar is met een lengte van 9,5 kilometer uitputtender.
Gap, de finishplaats, ademt de Alpen. Gap is verre van een Tour-maagd; de karavaan was er al meer dan twintig keer. Dit is de ultieme uitvalsbasis voor de wielrenners en wandelaars die de grote cols, zoals de Galibier en de Izoard willen beklimmen. Bij Vaison in de Provence ligt dat anders. De ronde is er nu pas voor de tweede keer.
Bron: touretappe.nl
De beklimmingen van Alpe d'Huez dreigen kletsnat te worden © photo news.
Tour de France Het Tourpeloton moet zich opmaken voor enkele zware dagen. Niet alleen wachten vanaf morgen enkele pittige Alpencols, ook trekken vanaf woensdag zware buien over het berggebied waar donderdag de 'dubbele' beklimming van de beroemde Alpe d'Huez wacht. Dat is de voorspelling van Weerplaza, dat tijdens de Tour de France de wielerploeg van Belkin van actuele weerinformatie voorziet.
Michiel Severin verwacht vooralsnog niet dat het gaat onweren of dat er natte sneeuw gaat vallen op de 'Nederlandse Berg'. "Maar in onze rapporten aan Belkin hebben we wel melding gemaakt van grote kans op zware buien. Vanaf dinsdag neemt de buienkans aan het slot van de rit naar Gap al toe. Ook woensdag tijdens de klimtijdrit verwacht ik regenval, zeker in de slotfase."
Severin verwacht echter vooral vanaf donderdag veel regen in de Franse Alpen. "Het is heel goed mogelijk dat de hele rit van Gap naar Alpe d'Huez in de regen moet worden gefietst. Het woord noodweer neem ik nog niet in de mond, maar lokaal kunnen er zeer zware buien vallen. Die zullen echt van invloed zijn op de beklimming én de afdaling van de Alpe d'Huez." De 'Nederlandse Berg' wordt donderdag twee keer beklommen en één keer afgedaald.
Natte sneeuw verwacht Severin niet. "Op 2.000 meter hoogte is het donderdag altijd nog 12 graden. Maar na temperaturen van 30, 35 graden de voorbije weken krijgen de wielrenners het wel flink te verduren. Hoe dan ook zullen de buien een extra handicap zijn."
Bron: HLN
Na de tweede rustdag gaat het peloton de derde en laatste week van de Tour in. Met de Brit Chris Froome stevig in het geel trekken de renners dinsdag door de Alpen, van Vaison-la-Romaine naar Gap.
© getty.
Onderweg moeten ze drie bergen over, eerst de Côte de la Montagne de Bluye van de derde categorie en daarna de Col de Macuègne en Col de Manse van de tweede categorie. Als de renners de top van de laatste col hebben bereikt, is het nog bijna 12 kilometer bergafwaarts naar Gap.
De 16de etappe is met 168 kilometer relatief kort, maar wel een rit die spektakel garandeert. In 2011 verraste Alberto Contador met een aanval op de Col de Manse, waarna de latere tourwinnaar Cadel Evans zich onderscheidde in de afdaling. Twee Nederlanders kwamen ooit als eerste over de streep in Gap: Wout Wagtmans in 1953 en Jelle Nijdam in 1989.
De rit begint om 13.25 uur aan de voet van de Mont Ventoux in Vaison-la-Romaine. Bauke Mollema is op 4.14 minuten de naaste belager van Froome.
Bron: AD
Onweersdagen: 0