Een warmte-onweer is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Vooral astmapatiënten en hooikoortslijders kunnen het zwaar te verduren krijgen door een onweer, ten minste als de omstandigheden juist zijn.
© thinkstock.
Niet elke storm veroorzaakt een astma-aanval, daarvoor moeten bepaalde factoren vervuld zijn. De periode speelt een cruciale rol. Onweders tijdens het pollenseizoen (mei tot juli) of het schimmelsporenseizoen (juli tot september) hebben het meest kans een astma-aanval uit te lokken.
De luchtwegen zijn al geïrriteerd door de aanwezigheid van de pollen en/of schimmels, en als die door een onweer door de lucht worden verspreid, gaat het lichaam in overdrive.
"Gaat het om grote volumes allergenen, dan kan dat een levensgevaarlijke aanval uitlokken bij mensen die al vatbaar zjin", legt Shuaib Nasser, allergie- en astmaconsultant uit.
Ook de temperatuur en de luchtvochtigheid zijn een belangrijke factor.
Als het onweer koudere lucht met zich meebrengt, dan zinkt die waardoor de warme luchtlaag wordt naar boven geduwd. De pollen in die laag komen mee naar boven en kunnen zo gemakkelijker ingeademd worden.
De vochtigheid zorgt er dan weer voor dat de pollen uitgerafeld geraken in kleinere stukjes waarop heftiger wordt gereageerd omdat ze ook de allerkleinste luchtwegen kunnen binnendringen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0