Klimaatverandering wordt geassocieerd met tal van doemscenario's, maar betekent niet voor iedereen kommer en kwel. Plaatsen in Groenland profiteren van hogere temperaturen om andere gewassen te kweken, terwijl het Noorse plaatsje Kirkenes het smelten van de ijskappen benut.
© Wikimedia.
De kleine stad in het noorden van Finnmark - met slechts 3.400 inwoners - lijkt een steeds belangrijkere haven in de Noordoostpassage te worden. Gedurende decennia was Kirkenes virtueel verder verwijderd van Azië dan eender welke havenstad in Europa, maar global warming bracht daar verandering in. Het fenomeen legde immers de Noordelijke zeeweg bloot, en daar profiteren vooral handelsnaties van.
Kortere reistijd, minder brandstof
De nieuwe route verkort de reistijd tussen de Japanse haven Yokohame en het Duitse Hamburg met veertig procent, terwijl twintig procent minder brandstofkosten moeten worden betaald. In 2010 voeren slechts vier schepen langs de noordoostpassage, vorig jaar waren dat er al 46. Nog steeds niet veel in vergelijking met traditionele vaarroutes zoals het Panama- en Suezkanaal, waar jaarlijks respectievelijk circa 15.000 en 19.000 schepen passeren, maar toch genoeg om voor Kirkenes perspectieven te openen.
Langs de noordelijke zeeroute werd in 2012 1,26 miljoen ton vervoerd. Tegen 2020 zal dat cijfer oplopen tot 50 miljoen ton, voorspelt de Norwegian Shipowners' Association volgens de nieuwssite Huffington Post.
Logistieke hub
Kirkenes, waar tijdens de winter geen daglicht is te zien, bereidt zich volop voor op die voorspelde boom. Onder andere in een fjord in de buurt, dat door de Golfstroom ijsvrij wordt gehouden, is een logistieke hub op til. Het knooppunt zou zo'n tweehonderd voetbalvelden groot worden.
Vooral de locatie van de Noorse haven is uiterst strategisch. Van Kirkenes tot aan de Grote Oceaan is het 'slechts' negen dagen varen. Hetzelfde geldt voor een reis naar de Middellandse Zee. De stad ligt ook dicht bij grote olie- en gasvelden op de Noordpool, en in de buurt van mijnen in Finland en het noorden van Zweden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0