Het radarbeeld van Frankrijk om 12.15 uur.
Het is, afgezien dan van gisteren, de laatste tijd goed raak met onweer in Nederland. En het is alweer enige tijd geleden dat het tot serieus, zwaar onweer kwam. Op 1 en 2 oktober 2006 hadden we het voor het laatst in delen van het land. In het Brabantse Bergeijk ontwikkelde zich in de donderbuien op 1 oktober zelfs een sterke windhoos die een schadespoor van enkele kilometers lengte en 40 meter breed naliet.
De verwachting volgens het Engelse model (UKMO) voor donderdagochtend. In een groot gebied (= rood) wordt rond 10 millimeter voorzien, niet zo erg veel dus.
De oorzaak van het onweer van de laatste dagen en ook dit moment moeten we zoeken in de combinatie van voldoende warmte, veel vocht en voldoende onstabiliteit. Onstabiel is de lucht als hij flink afkoelt met het toenemen van de hoogte. Dat gaat met circa 1 graad per honderd meter stijging. Meteen moet worden opgemerkt dat er ook veel plaatsen te vinden zijn, waar tot nu toe nog geen bliksem en donder is gezien of gehoord. Tot ergernis van veel weerliefhebbers. Vooral in de kustprovincies is dat het geval. Het blijft toch een regionaal fenomeen. Onweer komt op gemiddeld 27 dagen voor in ons land (op basis van de normaalperiode 1971-2000), waarvan de meeste dagen in de zomer vallen, namelijk 12. Van de officiële weerstations van het KNMI, die onweer bijhouden, is Gilze-Rijen in het zuiden van Noord-Brabant het onweersrijkste station met totaal 34 dagen in een jaar en 17 dagen in de zomer. Ook De Bilt met gemiddeld 32 donder- en bliksemdagen per jaar en Valkenburg met gemiddeld 31 dagen per jaar scoren hoog. Verder kent De Bilt samen met Eindhoven normaal 14 onweersdagen in de zomerperiode. Eelde noteert de minste onweersdagen per jaar, met 21 dagen.
Van onder meer Eindhoven weten we dat het als zogeheten warmte-eiland fungeert. In een warme, onstabiele situatie scoort de temperatuur daar gemiddeld hoger dan in de directe omgeving. En dat geeft het onweer extra "energie". We zagen dat ook tijdens de onweerssituaties van onder meer afgelopen maandag. Dat neemt niet weg dat wanneer er onweer wordt verwacht, Eindhoven ook daadwerkelijk altijd onweer krijgt. Het blijft een samenspel van factoren dat een onweersbui maakt, of breekt.....
Hadden we maandag voor het laatst de geïsoleerde, lokale en soms ook pittige onweersbuien die vooral werden gevoed door de snel oplopende temperaturen, de komende 24 uur komt het eventuele onweer uit een passerend buiengebied. Dat zat vanochtend boven onder meer de Bordeaux-streek en Bretagne in Frankrijk en staat in een zuidwestelijke stroming pal op de Benelux en Duitsland gericht. Het systeem is gekoppeld aan een lagedrukgebied dat vanaf de oceaan langzaam naar het westen van Frankrijk zal trekken. Daar komt hij vrijdag naar verwachting terecht.
Foto van afgelopen zondag van W. Klappe uit Rheden.
De vraag is natuurlijk wat er van hele buiengebied overblijft naarmate het Nederland in zicht krijgt: blijft er dan veel activiteit over en wat zal de exacte koers van het complex precies worden? Als we afgaan op de nieuwste uitkomsten van de computerberekeningen dan passeert het vooral in het tweede deel van de komende nacht en morgenochtend met in een groot gebied van Nederland flink wat regen en verspreid onweer. Maar zwaar onweer, nee, dat lijkt niet meer aan de orde te zijn....We zullen zien.
©Meteoconsult
De verwachting volgens het Engelse model (UKMO) voor donderdagochtend. In een groot gebied (= rood) wordt rond 10 millimeter voorzien, niet zo erg veel dus.
©Meteoconsult
Zo te zien krijgen we net zoals maandagavond hier in de Liemers de hoofdprijs ;D
Maar het zegt niet meteen dat je onweer krijgt, dit zijn alleen de neerslagprognose's