De luchtvervuiling heeft in Singapore een historisch record bereikt. De eerste minister waarschuwt dat de smog wekenlang in de stad kan blijven hangen.
AP
De wolkenkrabbers in de 5,3 miljoen inwoners tellende stadstaat zitten in de smog. In de lucht hangt een penetrante rookgeur en de apotheken zitten door hun voorraad wegwerpmaskers heen. De luchtkwaliteit wordt beschouwd als een gevaar voor de gezondheid.
De smog te wijten aan opzettelijk aangestoken branden op het naburige Indonesische eiland Sumatra. Singapore wordt elk jaar geconfronteerd met dikke rookpluimen die uit Sumatra komen aangedreven, maar nooit was de vervuiling zo erg.
‘Het gaat om de ergste vervuiling die Singapore ooit gekend heeft’, zegt de minister van Milieu Vivian Balakrishnan die een uitdrukkelijke oproep richtte aan Indonesië om het probleem aan te pakken.
Indonesië kaatst de bal terug
De Indonesische minister bevoegd voor de strijd tegen de bosbranden, Agung Laksono, reageerde koel. ‘Singapore moet ophouden zich te gedragen als een kind en lawaai te maken’, luidde het. Hij kaatste de bal ook terug naar de stadstaat, door de suggereren dat de bosbranden misschien wel worden aangestoken door grote palmolieplantages uit Singapore, die op Sumatra belangrijke concessies hebben.
Op Sumatra zelf krijgen bewoners ook de raad in hun huizen te blijven of gezichtsmaskers te dragen. Ook in Maleisië is de vervuiling boven de toegelaten waarden uitgestegen.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 20 juni 2013, 13:03 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Indonesië wil de verwoestende bosbranden op Sumatra bestrijden met kunstmatige regen. Dit zegt Heru Widodo, het hoofd van overheidscentrum voor weerbeïnvloeding, in Jakarta. Twee helikopters en een vrachtvliegtuig sproeien morgen chemicaliën in de wolken om regen uit te lokken.
Op Sumatra woeden meer dan honderd bosbranden, die volgens milieuorganisaties deels aangestoken werden om land te winnen voor plantages. Singapore en Maleisië zijn de verstikkende rook compleet zat, en eisen een oplossing van Indonesië.
Gezondheid
De luchtvervuiling in Singapore doorbrak vandaag de grens van 400 op de Pollutant Standards Index (PSI). Een score tussen 201 en 300 wordt al beschouwd als "zeer ongezond". De Indonesische nevelen verstikken inmiddels de economie van het land. Sommige toeristenplekken blijven dicht en kantoorpersoneel mag thuisblijven. In buurland Maleisië zijn tienduizenden scholieren vrij omdat honderden scholen gesloten zijn door de rook.
De rook van Sumatra is een jaarlijks terugkerend probleem. In Indonesië worden bossen illegaal in brand gestoken om plaats te maken voor palmolieplantages. Maar deze keer zijn de branden en overlast erger dan ooit.
"Aanstellerij"
Premier Lee Hsien Loong van Singapore stak de bevolking, die massaal mondmaskers inslaat, een hart onder de riem: "We komen er samen wel doorheen". Hij heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono een brief geschreven waarin hij hulp aanbiedt bij het blussen van de branden.
Gisteren gooide Indonesië nog olie op het vuur door te zeggen dat Singapore zich aanstelt. "Singapore moet zich niet als een kind gedragen en zoveel lawaai maken", aldus de Indonesische minister Agung Laksono. Vandaag voerden Indonesische vliegtuigen wel "waterbombardementen" uit boven de branden, en morgen probeert het land kunstmatige regens uit te lokken.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Indonesië legt de schuld van de bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra bij acht bedrijven. Dat heeft een adviseur van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gezegd. "Het merendeel van de brandhaarden ligt in de provincie Riau, in het werkgebied van bedrijven APRIL en Sinar Mas." De grote internationale concerns Asia Pacific Resources International (APRIL) en Sinar Mas Agro Resources and Technology (SMART) worden expliciet genoemd. Zij beheren onder meer plantages op Sumatra. Onduidelijk is welke andere bedrijven worden onderzocht. Vermoedelijk gaat het om bedrijven in de palmolie-industrie, een miljardenbranche op Sumatra.
Concern APRIL reageerde in een verklaring op de beschuldigingen. Het bedrijf meldt 'een strikt beleid tegen bosbranden' te voeren. Volgens een woordvoerder van SMART zijn er op hun gebied geen branden ontstaan. De verwachting is dat het Indonesische ministerie van Milieu zaterdag meer bedrijven zal noemen. De bosbranden houden nu al drie dagen aan en veroorzaken een recordhoeveelheid luchtvervuiling in Singapore en Maleisië. De wind trekt echter aan en brandweermannen hebben grote moeite de branden onder controle te krijgen. Het leger heeft zeven blusvliegtuigen ingezet.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 maart 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
Meer dan 10.000 mensen in de provincie Riau op Sumatra hebben infecties aan hun luchtwegen opgelopen door de rook van de bosbranden. Lokale autoriteiten verwachten dat het aantal de komende dagen nog verder toeneemt. De autoriteiten hebben in totaal ongeveer 300.000 mondkapjes uitgedeeld en meerdere dorpen in Riau geëvacueerd.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een platgebrande akker op Sumatra © afp.
De helft van de getroffenen zijn kinderen onder de 5 jaar. 'Ouders moeten hun kinderen in huis houden tot de rook weer wegtrekt', zei een lokale functionaris.
De meeste mensen kregen last van ademhalingsproblemen vanaf 18 juni, tien dagen nadat enkele van de bosbranden op Sumatra waren begonnen. De branden hebben ongeveer 16.000 hectare bos in de as gelegd en de ergste vervuiling van de lucht in de afgelopen tien jaar veroorzaakt in Indonesië, Maleisië en Singapore.
Bron: AD
Onweersdagen: 0