Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juni 2013, 17:51 uur | Bericht #397612
Dichte rookwolken in Singapore en Maleisië door bosbranden op Sumatra

Deze foto is niet meer beschikbaar
Singapore: 22 april versus 18 juni Foto: REUTERS

Zware bosbranden op het Indonesisch eiland Sumatra hebben de stadstaat Singapore en grote delen van Maleisië in dichte rookwolken gehuld. De autoriteiten waarschuwen voor gevolgen voor de gezondheid. Op satellietbeelden waren minstens 113 branden te zien op het Indonesische eiland Sumatra. In provinciehoofdstad Pekanbaru was het zicht volgens milieuorganisatie Walhi beperkt tot minder dan 15 meter.

In Singapore was het van 1997 geleden dat de luchtvervuiling nog zo erg was. De bovenste verdiepingen van flatgebouwen waren in schemer gehuld. De rookgeur hing in de lucht. Een groot deel van de vijf miljoen inwoners kloeg over ademhalingsmoeilijkheden.

De lucht inademen is ongezond, waarschuwden milieudiensten. Ze raadden kinderen en bejaarden aan, binnen te blijven. Ook het hoogste gebouw ter wereld - de Petronastoren in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur - was door rook omhuld.

Opzettelijk
Op Sumatra en Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo, zijn er elk jaar tijdens de droge periode hevige bosbranden. Wegens de omvang van de branden en naargelang de wind trekt de rookwalm vaak dagenlang over Singapore en Maleisië. Zelfs de veenbodem, waarin de waterspiegel na ontbossingen pijlsnel zinkt, geraakte in brand. Vele branden worden volgens de milieuorganisatie echter ook opzettelijk aangestoken, door eigenaars van plantages bijvoorbeeld, die land willen ruimen.

Bron: Standaard
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 juni 2013, 09:14 uur | Bericht #400114
Rook uit Indonesië leidt tot noodtoestand in Maleisië

In delen van Maleisië is de noodtoestand uitgeroepen om de verstikkende rook vanuit buurland Indonesië. Daar woeden meerdere bosbranden. Door de rook keldert de luchtkwaliteit in de regio. In delen van de Maleisische staat Johor oversteeg de vervuiling de grens van 750 op de luchtvervuilingsindex. Een notering van 300 betekent al dat de luchtkwaliteit gevaarlijk slecht is.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

Bewoners van de getroffen gebieden in Johor moeten thuisblijven, waarschuwen de autoriteiten in de staat. Een woordvoerder zei nog te wachten op instructies van de Nationale Veiligheidsraad. Ook Singapore gaat momenteel gebukt onder de smog, maar daar is de luchtkwaliteit afgelopen weekend alweer verbeterd. De illegale houtkap en -verbranding op het Indonesische eiland Sumatra, waarmee plaatsgemaakt wordt voor palmolieplantages, levert in het droge seizoen (juni tot september) vaker problemen op.

Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar  Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar  Deze foto is niet meer beschikbaarDeze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

Rigoureus optreden
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono beloofde de veroorzakers van de bosbranden ter verantwoording te roepen. Daarbij bekritiseerde hij buitenlandse plantage-eigenaren: "Indonesië bestrijdt niet alleen de bosbranden zelf, maar zal ook rigoureus optreden tegen de buitenlandse bedrijven die daarin een rol spelen."

In de Sumatraanse provincie Riau hebben 20.000 mensen last van ademhalingsproblemen, meldt het staatspersbureau Antara. Sinds gisteren worden drie helikopters en drie vliegtuigen met bluswater met chemische stoffen ingezet om het vuur te doven. De vliegtuigen strooien vier ton zout in de wolken om kunstmatige regen te produceren.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 juni 2013, 14:42 uur | Bericht #400133
Ernstige smog in Zuidoost-Azië

Het is niet de eerste keer dat het voorkomt. In Indonesië woeden diverse natuurbranden. Hierdoor is er momenteel ernstige luchtvervuiling. Niet alleen in Indonesië zelf, maar ook in omringende landen levert dit problemen op. Maleisië heeft zelfs de noodtoestand uitgeroepen.


Smog in het zuidoosten van Azië vormt aan regelmatig terugkerend probleem. Foto: Marieke Otten.

De natuurbranden in Indonesië vormen een jaarlijks terugkerend probleem. Om plaats te maken voor landbouwgrond (met name ten behoeve van palmolieplantages) worden stukken bos in brand gestoken. Sterker nog, nergens ter wereld is de ontbossing zo groot als hier. Met gemiddeld 1,8 miljoen hectare per jaar wordt dit land zelfs opgenomen in het Guinness Book of Records. De commerciële houtkap speelt hierin overigens ook een significante rol. Daarnaast ontstaan sommige natuurbranden spontaan. Dit gebeurt tijdens perioden met broeierige hitte, compost kan dan gemakkelijk vlam vatten.

Gevaar voor mens en dier
De brand en rook zelf veroorzaken natuurlijk gevaar en gezondheidsrisico’s voor mensen. Maar de gevolgen van de branden en ontbossing gaan verder. Zo wordt het leefgebied van de Sumatraanse tijger steeds kleiner.


Niet alleen in Indonesië zelf ontstaan problemen. Op deze satellietfoto van 19 juni is te zien hoe de rook door de wind wordt meegenomen naar andere landen in de regio. Bron: NASA.

Momenteel is er gelukkig geen El Nino. Maar in jaren waarin daar wel sprake van is, wordt het probleem met de natuurbranden alleen maar groter. Door El Nino is het zeewater in de regio dan namelijk kouder dan normaal. Hierdoor vallen minder tropische buien. Droogte en een toename van de branden zijn het gevolg.

Ernstige luchtverontreiniging
De rook en smog die ontstaan als gevolg van de natuurbranden veroorzaken grote problemen. Zo moeten bijvoorbeeld scholen in Indonesië regelmatig hun deuren sluiten. Daarnaast hebben vliegvelden in dergelijke situaties vaak te maken met vertragingen. Maar de problemen gaan verder. Door de wind wordt de rook namelijk meegenomen naar omringende landen. Zo is in Maleisië momenteel de noodtoestand uitgeroepen.


In 2004 waren er nog veel meer natuurbranden. Bron: NASA (via Wikipedia).

Eerder leverde de huidige bosbranden ook al problemen op in Singapore. Een meetindex voor luchtvervuiling is de zogenaamde Pollutant Standards Index (PSI). Waardes vanaf 200 worden gezien als ongezond. Een PSI van 300 of meer is zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Op 20 juni bereikte deze index in Singapore een waarde van 371. Dit was nog nooit eerder voorgekomen. Gelukkig is de luchtkwaliteit hier inmiddels beter geworden.


De smog veroorzaakte in Singapore zelfs luchtverontreinigingsrecords. Foto: Twitter, via @randizuckerberg.

Maatregelen tegen bosbranden
De laatste jaren worden wel maatregelen getroffen tegen de bosbranden. Daarbij proberen landen uit de regio de handen ineen te slaan en samen een akkoord te treffen over mogelijke maatregelen. Voorbeelden daarvan zijn: boetes voor het veroorzaken van bosbranden, onteigening van landbouwgrond waar bosbranden zijn ontstaan, verhoging van het waterniveau in gebieden met veel compostgrond en fondsenwerving.

Bronnen: Meteo Consult, NASA, EurekAlert, AccuWeather, Global Fire Monitoring Center, Wikipedia & diverse nieuwssites.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 687 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 687, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen 29, 30 en 31 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden