Na een zeer koude lente zijn de temperaturen in deze junimaand langzaam uit het dal gekropen. Volgende week wordt een nieuwe stap gezet. Het is niet uitgesloten dat het ronduit heet wordt, met in delen van het land misschien zelfs tropische temperaturen. Er is momenteel wat aan het veranderen in het Europese stromingspatroon. Lag de straalstroom, die de grens vormt tussen koude noordelijke lucht en warme zuidelijke lucht, tot vorige week nog zeer zuidelijk, nu komt ze langzaam aan steeds noordelijker te liggen. Daarmee komen we steeds meer aan de warmere zuidzijde ervan terecht.
Begin volgende week komt ook nog eens een hete luchtstroom van boven het noorden van Afrika op gang, het Europese continent op. Maandag wordt het in Centraal- en Zuid-Frankrijk regionaal al dik boven de 30 graden. Maar ook in Midden-Europa, de laatste weken het toneel van flinke wateroverlast, gaan de temperaturen begin volgende week flink stijgen. Bij veel zonneschijn is het er volgende week dagen achter elkaar tussen de 25 en 33 graden. Halverwege de week kunnen dan wel weer een paar forse regen- en onweersbuien ontstaan.
Ook Nederland zou zo maar eens een schampschot van deze warmte kunnen gaan krijgen. In ieder geval wordt in de eerste dagen van volgende week warmere lucht aangevoerd, met in het binnenland temperaturen tot ruim 25 graden. Mogelijk dat op 1 of 2 van die dagen zelfs de tropische 30 graden binnen bereik komt. Ook kan een situatie ontstaan waarin grote temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden van het land optreden. De zon schijnt geregeld, al liggen regen- en onweersbuien op de loer.
De laatste keer dat het tropisch warm werd in Nederland, was op 19 augustus van vorig jaar. Toen was het overigens meteen wel erg heet. In vrijwel heel het land kwam het kwik ruim boven 30 graden uit. In delen van Groningen, Overijssel, Brabant en Limburg zelfs boven 35 graden. Weerstation Ell, in het midden van Limburg, vlakbij de grens met Brabant, noteerde toen met 36,7 graden de hoogste waarde. Dat was slechts 2 graden onder het all-time temperatuur record van 38,6 graden uit 1944 gemeten in het Gelderse Warnsveld.
Bron: MeteoConsult
Vanaf zaterdag stroomt zeer warme zomerlucht van Zuid-Europa noordwaarts. De hamvraag is of de hitte ook Nederland gaat bereiken. Hoe de weerkaarten er nu voor staan voorspelt weerbureau Weerplaza een kans van 50 procent dat het dinsdag tropisch warm wordt. 'Met temperaturen boven de dertig graden in het oosten en 25 graden in de westelijke provincies', aldus Michiel Severin. De kansen op warm weer groeien volgens Severin met de dag, maar er zit een addertje onder het gras. 'De aanjager van het warme weer is een lagedrukgebied dat vandaag nog bij de Amerikaanse oostkust ligt en de komende dagen naar Europa trekt. De vraag is of deze depressie vervaagt tot een uitgestrekt lagedrukgebied met weinig wind, of dat er een serieuze kern overblijft.'
Onweer
Volgens de huidige berekeningen zal het kwik maandag stijgen naar 20 tot 25 graden. In het oosten wordt het zelfs nog een paar graden warmer. Daarbij schijnt eerst de zon terwijl er later op de dag buien met een kans op onweer kunnen ontstaan. Voor dinsdag zijn er twee opties, meldt Severin, met beide 50 procent kans. ' In het eerste geval wordt de warmte niet verdrongen door de buien van maandagavond. De oostelijke helft van Nederland krijgt daardoor te maken met de zomerlucht van Centraal-Europa. Het wordt dan 25 tot 30 graden, misschien wel boven de 30. In de westelijke provincies wordt het zo'n 22 tot 26 graden. Ook dan is een onweersbui niet uitgesloten'. In het tweede geval trekken de buien van maandagavond naar het westen van Duitsland en blokkeren de aanvoer van de extreem warme lucht. Een noordoostenwind zal dan weer opsteken en dat zorgt ervoor dat het in de kustprovincies toch niet echt warm wordt. Op de Wadden 16 tot 20 graden, langs de westkust 18 tot 23 graden. In het binnenland is het 20 tot 25 graden met kans op een enkele bui.
Bron: AD
Dit weekeind gaat het weer in oost Europa omslaan naar een ongebruikelijke hitte. De warmte zal in de komende week aanhouden. Een krachtig upper-level laagedrukgebied trekt naar het zuiden richting Spanje. Hierdoor bouwt zich een rug van hogedruk zich op boven het oosten van Europa. Het upper-level laag blijft de komende week boven Spanje en Italië liggen, waardoor er sprake zal zijn van een heuse hittegolf in oost en zuidoost Europa. De kern van de hitte ligt boven Hongarije, Servië, Roemenië en Bulgarije. De temperaturen stijgen 10-20 graden boven het gemiddelde. De enige verlichting tijdens deze hittegolf zullen onweersbuien zijn, die zich kunnen gaan vormen op de hoge gelegen gebieden in de regio. Een paar van deze buien kunnen naar lager gelegen delen drijven, maar over het algemeen zal het droog en heet blijven.
De keerzijde van de medaille is, dat een koude en natte week wordt verwacht in het westen van Europa. Tijdens de tweede helft van de week schuift het onstuimige weer richting het oosten van Frankrijk, Duitsland en de Baltische staten. Afhankelijk van de beweegrichting van de buien kan er lokaal veel neerslag vallen in de gebieden, die recentelijk geplaagd zijn door hoog water en zware overstromingen.
© onweer-online
Bron: Accuweather
Dinsdag en woensdag zou het weleens heel erg warm kunnen worden in Nederland. Dan bereikt hete lucht, afkomstig uit het zuiden van Europa, ons land. Dat kan woensdag leiden tot recordhoge temperaturen voor deze fase van de zomer, meldt Meteo Consult.
Die dag kan het op diverse plaatsen 35 graden worden. Het record voor deze juniperiode voor De Bilt dateert van 7 juni 1996. Toen werd het er 33.9 graden. Dinsdag worden temperaturen tussen 26 en 32 graden verwacht, morgen wordt het in Limburg mogelijk al 28 graden.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Deze week wordt er naast de hittegolf ook noodweer verwacht voor het midden van Europa. Delen van Duitsland, Polen, Belarus en de Oekraïne krijgen hier op maandag en dinsdag al mee te maken. Op maandag ontstaan de buien verspreid over het noorden van Duitsland en misschien zelfs ook over Denemarken. Ondanks het lokale karakter van de buien brengen ze zware windstoten met zich mee. De buien trekken op dinsdag naar het oosten en naar het zuiden. Destructieve windstoten en hagel zijn de grootste zorg bij deze buien. De buien trekken globaal van noord naar zuid. Polen, Belarus en de Oekraïne liggen in de vuurlinie. Op woensdag ligt het noodweer boven het westen van Europa. Hevige regen- en onweersbuien treffen Frankrijk, België en het uiterste westen van Duitsland.
Het lagedruk systeem, welke verantwoordelijk is voor een ongebruikelijke hitte boven het westen en het miden van Europa ontwikkelt zich in een warme en vochtige luchtmassa boven de eerder genoemde gebieden. Dit is de perfecte brandsotf voor noodweer. Het zwaartepunt van de buien liggen op woensdag boven Frankrijk. Parijs, Dijon en Lyon krijgen het zwaar te verduren.
Voor donderdag bestaat er nog een hoop onzekerheid. De buien trekken naar het oosten. Sommige modellen laten noodweer zien boven Nederland en het westen van Duitsland. Andere modellen geven Denemarken en het oosten van Duitsland meer kans op noodweer.
© onweer-online
Bron: Accuweather
Soms heb je dat; alles valt precies op de ‘juiste’ plek in elkaar. Dat gebeurt de komende dagen in temperatuur. Dermate veel elementen koppelen tezamen, waardoor zeer hoge maximumwaarden zullen optreden.
Vaak zie je dat hoge middagtemperaturen vooral in juli en augustus voorkomen. Dat is de periode waarin het zomerseizoen inmiddels goed op dreef is in Europa en waarin ook de zeewateren al aardig zijn opgewarmd. Beide maanden zijn dan ook prominent vertegenwoordigd als je kijkt naar gehaalde temperaturen van 30 graden of hoger. Het record qua hitte staat op naam van het Gelderse Warnsveld, met 38,6 graden op 23 augustus 1944. Opvallend is wel dat het warmterecord voor De Bilt, ons landelijke hoofdstation, in de maand juni is gevallen, te weten 27 juni 1947. Destijds werd een waarde van 36,8 graden gehaald.
De grond is droog. Dat kan de warmte extra aanzetten. Foto: Corina Magielse.
Zoninstraling
Er is een belangrijk element dat vanaf halverwege juni gaat meespelen in de maximale temperatuur die je kunt halen en dat is de lengte van de daglichtperiode. Die is in deze tijd van het jaar het grootst, met een zon die in Centraal-Nederland iets voor 05.15 uur boven de horizon komt en pas na 22.00 uur weer ondergaat. De instralingsduur van de zon en de hoek waarop de zon ons land beschijnt, zijn allebei maximaal.
Advertentie
Grondtoestand
Boven een natte grond kan het minder ver opwarmen dan boven een droge grond. Daar waar de zoninstraling de grond verwarmt en vervolgens de grondwarmte zich omhoog uitbreidt, gaat bij vochtige aarde (grondsoort en begroeiing) een deel van die warmte verloren doordat er verdamping gaat optreden. Het overgaan van water in de gasvorm (onzichtbaar) naar water in de vloeibare vorm (dampdruppels) kost energie die daardoor niet geheel ten goede kan komen aan opwarming. Boven zandgronden kan het daardoor in principe warmer worden dan boven bosgebieden. Aangezien we een droge episode achter de rug hebben, zijn de gronden bij ons aan de droge kant tot regionaal zelfs kurkdroog en dat koppelt dus in positieve (warme) zin mee.
Buienwarmte
De buien die vandaag en de komende dagen in Frankrijk vallen, kunnen bij ons de temperatuur nog een extra zetje geven. Bij het ontstaan van de buien ontstaat veel condensatiewarmte. De neerslag valt eruit, maar een deel van de condensatiewarmte blijft in de lucht zitten. Op enige hoogte (1,5 tot 3 kilometer hoogte) is er de komende paar etmalen sprake van aanvoer van extra warmte. Als het aan de grond flink opwarmt, komt op een gegeven moment ook die extra condensatiewarmte beschikbaar en dat kan ook weer in positieve (warme) zin mee.
Tegelijkertijd vallen ook in Noord-Spanje buien. Terwijl die lucht zich noordwaarts begeeft, vindt er enig föhneffect plaats aan de noordzijde van de Pyreneeën. Een volgende meekoppeling voor onze snoeihete dinsdag en woensdag.
De lucht zelf is zeer warm
Met een stroming direct vanuit het zuiden van Europa, waar het de afgelopen tijd hoogzomers was, zorgt ervoor dat we zeer warme lucht naar ons toegevoerd krijgen. Daar begint het hele verhaal uiteraard mee. Bovendien, de lucht die vanuit Spanje onze kant optrekt, gaat geleidelijk in daling. Doordat dalende luchtbewegingen ervoor zorgen dat de lucht wat wordt samengedrukt, warmt deze op.
Afkoeling, binnenkort zeker nodig. Foto: Henk Groenewoud.
Wat verwachten we voor temperaturen?
De zeer warme lucht komt in verschillende fasen Nederland binnen. Vandaag wordt het al een stuk warmer dan gisteren, met aan het eind van de middag in Limburg mogelijk net tropische temperaturen. Morgen is de atmosfeer beduidend warmer en kan het in de loop van de dag op veel meer plekken tropisch warm worden. In het zuidoosten is 34 graden haalbaar. Maar het hoogtepunt van de hitte valt op woensdag.
Volgens de huidige berekeningen werkt alles optimaal mee om een voor Nederland zeldzaam hoge temperatuur op de thermometer te krijgen. De atmosfeer is qua karakter zeer warm, en tevens droog genoeg om het lange tijd zonnig te houden. De zon staat momenteel min of meer op z’n hoogst. Verder vormt een vroeg invallende zeewind naar alle waarschijnlijkheid geen bedreiging voor een extreem hoge temperatuur. Volgens de huidige inschatting kan het in het oosten en zuiden lokaal 38, en heel misschien wel 39 graden worden. Dus in dat geval komt het landelijke warmterecord inderdaad in gevaar.
Het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien, zijn onweersbuien. Hoewel dat niet wordt berekend voor de woensdagmiddag, is het wel kantje boord. Een fractie meer vocht en er ontstaan wel zware onweersbuien in de middag. Verder zou het kunnen gebeuren, dat nachtelijk onweer dat in Frankrijk ontstaat, noordwaarts trekt. De bewolking ervan zou woensdag de zon eerder kunnen onderscheppen, maar ook dit wordt niet expliciet berekend. Vandaar dat er inderdaad een kans bestaat, dat het warmterecord voor de bijl gaat…. Uiteindelijk wordt de hitte woensdagavond en in de nacht naar donderdag met op grote schaal onweersbuien verdreven.
Bron: Meteo Consult
Het wordt morgen en woensdag zeer warm in Nederland. Lokaal wordt mogelijk de 35 graden gehaald. Vooral woensdag kan het zeer benauwd zijn en moeten we beducht zijn voor hittestress.
Tropische lucht stroomt binnen
Op dit moment is de aanvoer van de tropische lucht al aan de gang. Vanuit het zuiden naderen wolkenvelden met (wat) regen. Achter het bewolkingsgebied bevindt zich de zeer warme lucht. De regenval op het warmtefront lijkt mee te vallen. De meeste neerslag trekt via de Noordzee naar het noorden. De provincies in het zuidwesten en westen maken daardoor de meeste kans op wat lichte regen. In het zuiden van Limburg en Noord-Brabant kan vanavond in de warme lucht mogelijk een lokale bui ontstaan. Die kan dan meteen samengaan met een klap onweer.
Zeer warme lucht
De aanjager van dit alles is een lagedrukgebied ten noordwesten van Spanje. De depressie veroorzaakt een zuidelijke stroming die lucht vanuit Spanje en Noord-Afrika naar Nederland en Duitsland blaast. De temperatuur gaat zeer snel omhoog. Aan het einde van deze middag of begin van de avond kan Maastricht al de 30 graden halen. Mocht dat nog net niet lukken, dan gaat het morgen zeker wel lukken. In eerste instantie is de lucht redelijk droog. Er zijn morgen enkele wolkenvelden, maar vooral ook perioden met zon. De kans op buien is morgen klein, Weerplaza gaat uit van een vrijwel droge dag. In de tropische lucht stijgt het kwik naar 28 tot plaatselijk 34 graden. Het wordt dus enorm warm, en omdat dat voor het eerst is dit jaar zal het flink wennen zijn. De lage luchtvochtigheid maakt het echter nog enigszins houdbaar.
De hitte-index voor Enschede stijgt naar maar liefst 38 graden.
Woensdag onaangenaam warm
Woensdag wordt een ander verhaal. De lucht begint vochtiger te worden en nog een fractie warmer. De bewolking neemt toe maar de benauwdheid ook. Vooral in de loop van de middag kan het zeer plakkerig worden. De temperatuur loopt op naar 28 tot in het oosten lokaal 35 graden. In steden zal het nog iets warmer zijn. De gevoelstemperatuur, oftewel hitte-index, stijgt in het oosten en noordoosten naar de extreme waarde van 38 graden. Dat soort waarden zijn zorgwekkend, met name voor de wat zwakkeren in de samenleving.
Het RIVM meldt over hittestress het volgende:
>> Veel mensen ervaren een hittegolf als een periode van terrasjes en strandbezoek; voor anderen kan aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid. Zo stierven er tijdens de hittegolf in 2003 alleen al in Nederland 1.000-1.500 personen extra; in heel Europa overleden naar schatting 22.000-35.000 mensen door de hitte. Daarnaast is er bij aanhoudende hitte een veel grotere groep mensen die ongemak ondervindt en wier kwaliteit van leven wordt aangetast.
Vooral ouderen (65+) kunnen last hebben van hoge temperaturen. Daarom is het tijdens perioden van aanhoudende hitte belangrijk extra te letten op ouderen die nog alleen wonen en die niet meer zo mobiel zijn. Ook bepaalde ziektes zorgen voor een toegenomen vatbaarheid voor hitte. Ook sporters, deelnemers aan (buiten)evenementen of anderen die zich veel inspannen, kunnen overlast ondervinden van hoge temperaturen. <<
Zware buien?
We moeten het weer voor woensdag om een tweede reden goed in de gaten houden want niet alleen de hitte kan problemen veroorzaken. Ook de vorming van zware onweersbuien is een zorg. De weermodellen hebben grote moeite om aan te geven hoe de buien gaan uitpakken. Maar gezien de hoge temperaturen, de vochtige lucht, en nog enkele andere atmosferische kenmerken, kunnen de buien zeer zwaar worden. Zodra we meer zicht hebben hierop melden we het meteen.
Geen hittegolf
Dit keer is er overigens geen sprake van een hittegolf, want de warmte is slechts van korte duur. Donderdag daalt de temperatuur al tot rond 25 graden en vrijdag wordt het ongeveer 20 graden. Het is dus twee dagen puffen, maar daarna is de tropische hitte verdreven. Er wordt dus niet voldaan aan het criterium van minimaal 5 dagen met 25 graden waarvan 3 dagen met minimaal 30 graden.
Bron: Weerplaza | Gewijzigd: 17 juni 2013, 12:35 uur, door Marga
eric young @ericyoungfrance
Durant l'orage, un agriculteur vers Pithiviers m'envoie cette photo de grêlon : impressionnant !
(Naar beneden gekomen tijdens een bui rond Pithiviers)
ExtremeWeather.Be
Hagel stenen tot 6 cm, rond 9u deze ochtend in Toury (Frankrijk). | Gewijzigd: 17 juni 2013, 13:55 uur, door Marga
Tijdens het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima woensdag in Overijssel worden verschillende maatregelen genomen in verband met het extreme weer. Zo wordt er extra water uitgedeeld aan bezoekers en betrokkenen.
De brandweer richt op het plein voor het gemeentehuis in Goor een extra watertappunt in. Ook wordt in het gemeentehuis een extra EHBO-post ingericht. Onderzocht wordt of in de tent voor genodigden in Goor nog extra maatregelen genomen moeten worden. Bij het bezoek van het koningspaar in Zwolle wordt in de feesttent bij het provinciehuis ook voor extra water gezorgd.
Bron: RTV oost
De politie adviseert mensen die woensdag het bezoek van het koningspaar in Flevoland en Overijssel willen bijwonen, rekening te houden met de verwachte hitte. Ze waarschuwt Oranjefans niet te lang in de warmte te staan en pas laat een vaste plek op te zoeken. De organisatie heeft extra EHBO-posten ingericht.
De politie vraagt mensen zich luchtig te kleden en veel water mee te nemen en te drinken. Als de zon fel schijnt, dan moeten bezoekers bij voorkeur een hoofddeksel dragen. Mensen die warmte slecht verdragen, kunnen misschien maar beter helemaal niet komen naar de bezoeklocaties.
Bron: RTL
De media begint al n superlatieven te praten. Bij Geen Stijl werd er ook al gesproken over een Horror Zomer.
Houd ondanks alle opgeklopte mediaberichten gewoon het hoofd koel. Blijf de weerberichten goed in de gaten houden en laat je niet meeslepen door sensatie-titels.
Marga
Superstorm op komst
Met tropische temperaturen rond 30 graden mogen vandaag éindelijk die zomersandalen van onder het stof. Maar hou toch ook een paar rubberlaarzen bij de hand. Onze weervrouw Jill Peeters ziet voor morgen immers hevig onweer in de lucht, een superstorm met Pukkelpop-allures.
"Vanaf morgennamiddag komen zware rukwinden, hagelstenen en overvloedige neerslag de pret verstoren", waarschuwt ze. "Er kan tot 50 liter per m² vallen." Dat is bijna evenveel als er gemiddeld in een hele maand valt (70 liter per m²). Als de storm over ons land raast, dan zal ze waarschijnlijk voor wateroverlast zorgen. Ook maar al een zwabber voorzien dus.
Bron: HLN | Gewijzigd: 18 juni 2013, 07:34 uur, door Marga
De politie drukt mensen die woensdag bij het bezoek van het koningspaar aan Flevoland en Overijssel langs de route willen staan op het hart rekening te houden met de verwachte hitte en hoge luchtvochtigheid.
Belangstellenden zouden niet te lang in de warmte moeten staan en niet te lang van tevoren langs de route gaan staan. Wie wel per se een goede plek wil wordt geadviseerd luchtige kleding te dragen en genoeg water te drinken. Ook doen mensen er goed aan bij felle zon een hoofddeksel te dragen. Wie vanwege ziekte of hogere leeftijd slecht tegen warmte kan, wordt afgeraden te komen.
Woensdag gaat waarschijnlijk de boeken in als de eerste tropische dag van het jaar. De temperatuur kan oplopen tot 35 graden in het binnenland. De organisatie speelt ook in op eventuele problemen die door de hitte kunnen ontstaan. Zo worden extra EHBO-posten neergezet en krijgen medewerkers extra water.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima doen de twee provincies woensdag aan in het kader van hun kennismakingstoer door alle provincies. Ze bezoeken onder meer Almere, Lelystad, Zwolle en Goor. De toer wordt vrijdag afgesloten met een bezoek aan Zeeland en Zuid-Holland.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Het wordt vandaag en vooral morgen bloedheet in Nederland. Alleen zien we geen blauwe lucht en stralende zon maar wolken. De warmte wordt benauwd en broeierig. Wat is het verschil tussen droge en vochtige hitte? En wat moeten we doen om de tropische temperaturen te doorstaan?
ANP
Een luchtvochtigheid tot 30 procent is aangenaam, weet RTL Nieuws-weervrouw Amara Onwuka, maar vandaag en woensdag ligt de luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent. "Als de lucht droog is, is het beter uit te houden. Als er vocht in de atmosfeer zit, is het lastig om je eigen warmte kwijt te raken via transpiratie. Dat zweet verdampt dan nauwelijks." De tip van Amara: zet de ventilator aan.
Hier zijn nog meer tips om de dag goed door te komen.
* Het lijkt logisch, maar blijf uit de hitte. Zet in de ochtend even de ramen tegen elkaar open en doe daarna alles dicht, inclusief de gordijnen. Zo hou je de warmte zoveel mogelijk buiten. Wordt het binnen toch te warm: neem een koele douche, doe je voeten in een bak koud water, leg een natte handdoek in je nek. En als het echt te heet wordt, ga naar een museum of supermarkt waar ze airconditioning hebben.
* Moet je naar buiten, vergeet je dan niet in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Het kan dan wel bewolkt zijn, de zonkracht kan op een half bewolkte dag groter zijn dan bij een onbewolkte hemel, waarschuwt KWF Kankerbestrijding. Dat komt doordat wolken zonlicht terugkaatsen naar de aarde.
* Trek luchtige kleding aan van natuurlijke stoffen zoals katoen en zorg dat kleren niet te strak zitten.
* Drink minimaal 2 liter water, dan koelt je lichaam af. Bovendien hou je de transpiratie op gang. Een lekker koud biertje of een gekoelde rosé lijkt verleidelijk, maar is niet verstandig, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Alcohol verdunt het bloed, waardoor je het nóg warmer krijgt. Bovendien werkt het vochtafdrijvend.
* Als het warmer is dan 30 graden moet je op het heetst van de dag - tussen 12:00 en 16:00 uur - geen zware lichamelijke inspanning verrichten. Dat dagelijkse rondje hardlopen: doe het heel vroeg of laat. Of sla een paar dagen over en wacht tot het weer wat koeler is.
Tips risicogroepen en huisdieren
Ook al hou je zelf van de warmte, het is een gezondheidsrisico. In de hittegolf van 2003 stierven in Nederland 1000 tot 1500 mensen extra. Er zijn een aantal risicogroepen die bij tropische temperaturen moeten opletten.
* 65-plussers hebben het meeste last van het warme weer, zegt de GGD. Daarom moet er tijdens de tropische hitte extra worden gelet op alleenwonende senioren.
* Ook mensen met een broze gezondheid, bijvoorbeeld door een longaandoening, hebben veel last van benauwd weer. Tip van het Astma Fonds: neem als dat nodig is extra medicijnen.
* Kinderen lopen bij hitte een grotere risico op gezondheidsproblemen. Het lichaam van kinderen reageert anders dan het lichaam van volwassenen. Hou daar rekening mee, zegt de GGD. Jonge kinderen zijn niet in staat om zelf maatregelen te nemen tegen de hitte, zoals extra drinken, het aantrekken van luchtige kleding, rustigere spelletjes doen of de schaduw opzoeken.
* Tip voor herexamenkandidaten: neem een flesje water mee, laat het LAKS weten. "Het is verstandig als scholen hierop letten, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de airco het goed doet", zegt een woordvoerder.
* Huisdieren hebben geen zweetklieren en kunnen warmte dan ook niet kwijt. Als het te heet wordt, ligt een hitteshock op de loer. Dat is te herkennen aan rode slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden, zegt de Dierenbescherming. In dat geval moet de dierenarts worden ingeschakeld.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Rijkswaterstaat raadt automobilisten die vandaag en morgen de weg op gaan aan om een fles water mee te nemen. Het wordt snikheet en 'net als bij winterweer is ook in de zomer een goede voorbereiding verstandig', zegt een woordvoerder.
Ook wordt aangeraden om voor vertrek te kijken of en waar er files staan, zodat die kunnen worden gemeden. Problemen met bruggen worden er niet verwacht, 'omdat volgens meteorologen sprake zal zijn van een korte tropische periode'.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0