Zwemmen in natuurgebied De Vleyen op Ameland wordt voorlopig afgeraden. Er zit blauwalg in het water, wat kan leiden tot huidirritatie.
Hiervoor waarschuwt de provincie Fryslân, na metingen van Wetterskip Fryslân. De volgende meting op Ameland is op 25 juni.
Bron: LC
De provincie Groningen waarschuwt voor blauwalg in De Lijte bij Haren (Paterswoldsemeer). Er zijn borden geplaatst om zwemmers hierover te informeren.
Bij een waarschuwing is een lage concentratie in het water aangetroffen. Dit betekent een gering risico voor de volksgezondheid. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten.
©Stichting VIP
Kwaliteit zwemwater De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.
Hygiëne en veiligheid De provincie controleert de zwemaccommodaties op hygiëne en veiligheid (zoals drijflijnen, afvalbakken en douches). Algemene informatie over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl. Onder het tabblad Loket en dan kaarten vindt u een overzicht van de zwemwaterlocaties in de provincie en de status van het water.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Je kunt de klok erop gelijk zetten: zodra het warm weer is, duikt in de Coevorder stadsgracht in het Van Heutszpark blauwalg op. Dit jaar vroeger dan andere jaren, en dat terwijl het niet eens echt heet is geweest.
"Maar er meer factoren van belang voor het ontstaan van blauwalg. Niet alleen hoge temperaturen, maar ook veel zonlicht, stilstaand water dat bovendien nog eens voedselrijk is", zegt Arjan Heugens van waterschap Velt en Vecht.
De gemeente Coevorden heeft borden geplaatst om mensen te waarschuwen voor blauwalg. Honden laten zwemmen of water te laten drinken wordt ten sterkste afgeraden. De blauwalg moet vanzelf weer verdwijnen. "Als het afkoelt, of met een flinke bui bijvoorbeeld."
Bron: Dagblad van het Noorden
De provincie Fryslân heeft een waarschuwing gegeven voor blauwalg bij De Woudfennen in Joure .
Volgens de provincie is de kans op gezondheidsklachten hoog met de aanwezigheid van de algen. Zwemmers kunnen last krijgen van huidirritatie. Bij het zwemgebied in Joure zijn waarschuwingsborden geplaatst.
Op de locatie De Vleyen in Nes op Ameland heeft de provincie woensdag de waarschuwing voor blauwalg ingetrokken.
Bron: Leeuwarder Courant
Waterschap Regge en Dinkel waarschuwt voor de alg die niet bestreden kan worden. Mensen en dieren moeten contact met het water voorkomen om gezondheidsklachten te voorkomen. Blauwalg kan zich bij opwarming door de zon ontwikkelen in stilstaand ondiep water. De alg moet vanzelf weer verdwijnen als de watertemperatuur weer terugloopt.
Bron: RTV Oost
Blauwalgbacteriën duiken in steeds meer open zwemwater in Nederland op. Dinsdag gold al voor 35 zwemplekken door het hele land een ernstige waarschuwing om in dat water te zwemmen. Op negen plaatsen is zelfs een zwemverbod ingesteld.
Al op negen plaatsen zwemverbod door alggroei. © anp.
Dat blijkt uit een overzicht op zwemwater.nl, een website die sinds dit jaar gezamenlijk wordt bijgehouden door alle waterbeheerders in Nederland. Bij een zwemverbod wordt de toegang tot het water afgesloten, omdat het risico van zwemmen te groot is. Het zwemverbod geldt ook voor het laten spartelen van huisdieren.
Waarschuwing
Bij water waarvoor een waarschuwing is afgegeven, staan borden waarop wordt uitgelegd wat er aan de hand is. Zwemmen is niet aan te raden, maar mensen moeten zelf een besluit nemen. Jonge kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid moeten niet in dit water springen, raden de waterbeheerders aan. De beheerders controleren de waterkwaliteit regelmatig tussen 1 mei en 1 oktober. Nu het zo warm is, zijn de controles uitgebreid.
Ook is op een aantal plekken al botulisme opgedoken of krijgen baders last van de zogenoemde zwemmersjeuk. Dergelijke soorten watervervuiling duiken vooral op bij heet en droog weer, als het water laag staat en flink opwarmt.
Bron: AD
Waterschappen en GGD's in ons land roepen iedereen op om niet in ongecontroleerd binnenwater te gaan zwemmen. Blauwalgbacteriën duiken in steeds meer open zwemwater in Nederland op. Vandaag gold al voor 35 zwemplekken door het hele land een ernstige waarschuwing om in dat water te zwemmen. Op negen plaatsen is zelfs een zwemverbod ingesteld.
Bij een zwemverbod wordt de toegang tot het water afgesloten, omdat het risico van zwemmen te groot is. Het zwemverbod geldt ook voor het laten spartelen van huisdieren. Bij water waarvoor een waarschuwing is afgegeven, staan borden waarop wordt uitgelegd wat er aan de hand is. Zwemmen is niet aan te raden, maar mensen moeten zelf een besluit nemen. Jonge kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid moeten niet in dit water springen, raden de waterbeheerders aan.
Controles uitgebreid
De beheerders controleren de waterkwaliteit regelmatig tussen 1 mei en 1 oktober. Nu het zo warm is, zijn de controles uitgebreid. Ook is op een aantal plekken al botulisme opgedoken of krijgen baders last van de zogenoemde zwemmersjeuk. Dergelijke soorten watervervuiling duiken vooral op bij heet en droog weer, als het water laag staat en flink opwarmt.
Bron: RTL
De manier waarop het Nederlandse zwemwater getest wordt, moet op de schop. Nu wordt er gemeten hoeveel blauwalgen er zijn gevonden, maar volgens hoogleraar waterkwaliteitsbeheer Miguel Lurling, moet gemeten worden op de hoeveelheid gifstoffen.
© ANP
'Meet gif in zwemwater, niet blauwalg'
Zwemwater in Nederland wordt op de verkeerde manier gecontroleerd. Dat vindt hoogleraar Waterkwaliteitsbeheer Miguel Lurling van de Universiteit Wageningen. Nu wordt vooral de hoeveelheid blauwalgen gemeten, terwijl niet alle blauwalgen gevaarlijk zijn. Daardoor worden zwemgebieden volgens hem ten onrechte gesloten.
Als er te veel blauwalg in het water zit, dan kan een zwemgebied worden gesloten. Maar volgens Lurling kan sluiting van zwemwater worden voorkomen als er op een andere manier wordt getest.
"We kunnen het beste de gifstoffen meten, want dan hebben we het beste beeld over het mogelijke risico. De laatste jaren is het steeds makkelijker geworden om gifstoffen te meten. Dat kan even snel als het meten van de hoeveelheid blauwalg in zwemwater", zegt Lurling.
Door het meten van gifstoffen in plaats van blauwalgen wordt de meting daarnaast een stuk efficiënter en goedkoper. De hoogleraar hoopt dan ook dat de waterschappen snel overstappen op het meten van gifstoffen.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
Het gemeentebestuur van Mol heeft een zwemverbod afgekondigd in het zwemwater van vakantiepark Zilverstrand omdat er mogelijk blauwalg in het water aangetroffen is. Dat meldt het gemeentebestuur in een persbericht.
Tijdens de dagelijkse controle van het zwemwater in Zilverstrand werd vandaag een verdachte drijflaag vastgesteld. Het zou kunnen dat het om blauwalgen of cyanobacteriën gaat. Die bacteriën die op de wateroppervlakte drijven kunnen bij warm weer en in stilstaand, voedselrijk water gaan woekeren. In het ergste geval kunnen er stoffen vrijkomen die lichamelijke klachten veroorzaken. Zolang de waterstalen door de Vlaamse Milieumaatschappij onderzocht worden en het zwemwater niet veilig verklaard wordt, mag in de vijver niet meer gezwommen worden.
Wie vandaag in de vijver zwom, spoelt zich best af om huidirritaties te voorkomen. Andere klachten, zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden alleen op na het inslikken van met blauwalg besmet water, verduidelijkt het gemeentebestuur. "De klachten beginnen binnen de twaalf uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf", luidt het. Wie ernstige klachten heeft, gaat best naar zijn huisarts.
Bron: HLN
In het water bij camping de Roggebotsluis in Kampen is een hoge concentratie blauwalg gevonden. De provincie Overijssel adviseert watersporters om niet te gaan zwemmen bij de camping.
Bij het water zijn borden geplaatst om zwemmers te waarschuwen voor de blauwalg. Het zwemwater bij de Roggebotsluis is een van de veertig open zwemplassen die door de provincie Overijssel worden gecontroleerd. Dat gebeurt elke twee weken.
Blauwalg kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Van nature komt blauwalg in lichte mate voor in het buitenwater. Tijdens lange perioden van droogte en warm weer kan de alg flink groeien.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Het zwemverbod dat sinds vorige week geldt in de zwemvijver van vakantiepark Zilverstrand in Mol is nog steeds van kracht. Dat meldt het gemeentebestuur van Mol in een persbericht.
Archiefbeeld. © anp.
Vorige week vrijdag stelde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een besmetting van blauwalg vast in het water van de zwemvijver, waarop het gemeentebestuur een zwemverbod afgekondigde. Dit verbod blijft gelden totdat de waterstalen de gewenste kwaliteit hebben.
"Sinds de vaststelling van blauwalg of de cyanobacterie in het water, volgt de VMM de resultaten van de waterstalen uit deze vijver nauw op. Tot nu toe is de concentratie van de bacterie in het water nog te hoog om het zwemverbod op te heffen", luidt het in het persbericht.
Blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die in hoge concentraties klachten kunnen veroorzaken.
Bron: HLN
De berichtgeving over de blauwalg in dit topic komt uit de tot ons beschikbare mediabronnen. Dit houdt niet in, dat er op andere plaatsen dus geen blauwalg kan voorkomen. Hoe de melding van blauwalg in België geregeld is weet ik niet.
In het water bij Houtribhoek strand in Lelystad is blauwalg aangetroffen. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) waarschuwt mensen en raadt hen aan er niet te gaan zwemmen.
Er zijn door de beheerder waarschuwingsborden geplaatst voor zwemmers. Blauwalgen kunnen giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren. Wie actuele informatie zoekt over het zwemwater in Flevoland kan bellen met (0320) 265700, www.zwemwater.nl of via twitter @Flevozwemwater.
Bron: De Stentor | Gewijzigd: 14 augustus 2013, 16:40 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Op de Donkvijver in Oudenaarde is een recreatieverbod afgekondigd door de aanwezigheid van blauwalgen. "Het verbod blijft van kracht tot wanneer de concentratie aan gifstoffen opnieuw gedaald is tot onder de norm", zegt het Oudenaardse stadsbestuur.
Blauwalgen kunnen bij warm weer vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Op de Donkvijver is een toename vastgesteld waardoor er groene drijflagen op het water gevormd worden, zegt het stadsbestuur.
Blauwalgen scheiden giftige stoffen uit waaraan men kan blootgesteld worden door inslikken van water of door contact met de drijflaag via de huid of de ogen. De gifstoffen uit blauwalgen kunnen bij mensen hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree, maagkrampen, oog-, oor- en huidirritaties en ook blaren op de lippen veroorzaken. Gezondheidsklachten beginnen binnen de twaalf uur na contact en duren ongeveer vijf dagen.
Bron; HLN
Edit Marga: Dan toch de eerste melding uit België
Het zwemverbod in de zwemvijver van vakantiepark Zilverstrand in Mol is opgeheven. Dat meldt het gemeentebestuur van Mol donderdag in een persbericht. De waterstalen die de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) nam, hebben de gewenste kwaliteit.
Veilig zwemmen is opnieuw mogelijk, luidt het. Het gemeentebestuur heft het zwemverbod dan ook op. In de zwemvijver van het Oostappen vakantiepark Zilverstrand werd bijna twee weken geleden blauwalg of de cyanobacterie in het water vastgesteld.
Concentratie gedaald
De VMM volgde de resultaten van de waterstalen nauw op. De resultaten van het meest recente staal wijzen uit dat de concentratie van de bacterie onder de toegelaten grens zit. "Vakantiegangers en inwoners uit onze gemeente kunnen opnieuw op een veilige manier verfrissing zoeken in de zwemvijver".
Bron: HBVL
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft dinsdag opnieuw blauwalg vastgesteld in de zwemvijver van het vakantiepark Zilverstrand in Mol. Dat meldt de gemeente, die opnieuw een zwemverbod afvaardigt nadat dat donderdag nog maar was afgeblazen.
Archieffoto BDD
Na de eerste vaststelling van blauwalg of de cyanobacterie in de zwemvijver eerder deze maand, volgt de Vlaamse Milieumaatschappij de waterkwaliteit op de voet. Bij een visuele controle werd dinsdag opnieuw blauwalg vastgesteld, met opnieuw een zwemverbod tot gevolg. Het verbod blijft gelden tot de drijflaag verdwijnt en de waterstalen van goede kwaliteit zijn.
Cyanobacteriën of blauwalgen zijn bacteriën die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken wanneer het om hoge concentraties gaat.
"Zwemmers die vandaag (dinsdag) in aanraking kwamen met het water, spoelen zich best goed af om huidirritaties te voorkomen", zegt de gemeente in een persbericht. "Klachten zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden enkel op na inslikken van het water. De klachten beginnen binnen de twaalf uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf. Bij ernstige klachten raadpleeg je best je huisarts."
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0