Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 juni 2013, 18:08 uur | Bericht #396590
Belgische astronomen ontdekken nieuwe soort veranderlijke ster

Deze foto is niet meer beschikbaar
Beeld van de veranderlijke sterren met de telescoop van het La Silla-obesrvatorium in Chili. © afp.
Vier astronomen van de sterrenwacht van het Zwitserse Genève, onder wie twee Belgen, hebben een nieuwe soort veranderlijke ster ontdekt die eigenschappen heeft die in strijd zijn met de huidige theorieën. Dat maakte de Europese intergouvernementele astronomische organisatie ESO (European Southern Observatory) vandaag bekend. Veranderlijke of pulserende sterren zijn sterren waarvan de schijnbare helderheid in de loop van de tijd varieert. Hoe dat gebeurt, hangt op verschillende manieren samen met hun inwendige eigenschappen. De nieuwe klasse moet nog een naam krijgen.

Zeven jaar onderzoek
De astronomen maten gedurende zeven jaar regelmatig de helderheid van meer dan drieduizend sterren in de open sterrenhoop NGC 3766 met de Zwitserse Leonhard Euler-telescoop, die opgesteld staat in Chili. Ze stelden vast dat 36 sterren een onverwacht patroon vertonen: "uiterst kleine regelmatige helderheidsveranderingen van ongeveer 0,1 procent van hun normale helderheid", aldus de ESO in een persbericht. "Deze variaties hebben een periode van twee tot twintig uur."

Uitdaging voor astrofysica
"Het bestaan van deze nieuwe klasse van veranderlijke sterren vormt een uitdaging voor de astrofysica", aldus Belgisch onderzoeker Sophie Saesen. "Volgens de bestaande theoretische modellen zou hun licht helemaal geen periodieke veranderingen mogen vertonen. Onze huidige inspanningen zijn er dan ook op gericht om meer te weten te komen over dit vreemde nieuwe stertype."

Geheimzinnige variaties
Naast die variabiliteit werd ook ontdekt dat sommige van die sterren heel snel om hun as lijken te draaien. "Onder die omstandigheden zal de snelle rotatie een belangrijke invloed op hun inwendige eigenschappen hebben, maar we beschikken nog niet over geschikte modellen voor hun helderheidsveranderingen", legt de Belg Nami Mowlavi, die het onderzoeksteam leidt, uit. "We hopen dat onze ontdekking specialisten ertoe zal aanzetten om zich over dit probleem te buigen, om de oorzaak van deze geheimzinnige variaties te achterhalen." De ESO wordt ondersteund door vijftien landen, waaronder België.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1018 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1018, lezen 6 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden