Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 juni 2013, 16:57 uur | Bericht #396577
Wetenschap: Ruimtelijke verdeling van neerslag

12.06.2013 09:03
Vandaag is Meteo Consult medewerker Remco van de Beek aan de universiteit van Wageningen gepromoveerd. Het onderzoek waarop hij promoveerde geeft ons een beter inzicht in de ruimtelijke verdeling van de neerslag in Nederland. Het klimaat verandert. In het geval van neerslag zijn er aanwijzingen dat er ook in Nederland meer zware buien zouden kunnen ontstaan. Om te begrijpen wat de impact is van een klimaatverandering is het belangrijk om te weten wat de huidige status is van het klimaat. Goede waarnemingen zijn daarbij van het grootste belang. Maar niet alleen voor het bepalen van de staat van het klimaat hebben we goede waarnemingen nodig, ze zijn ook bij het maken van een goede weersverwachting onontbeerlijk. Metingen zijn echter schaars, de instrumenten staan op onderlinge grote afstanden. Omdat neerslag een erg lokaal verschijnsel kan zijn, is het lastig om een goed inzicht te hebben in de verdeling van die neerslag.


Foto: Ab Donker

Veel interesse
Waterbeheerders, stedenplanners, landbouwdeskundigen etc. zijn hierin wel zeer geïnteresseerd. Waar valt de meeste regen, hoeveel regen valt er gemiddeld? Als gevolg van de gebrekkige dichtheid van de meetinstrumenten is dat niet eenvoudig in te schatten. Het is vooral van belang om de variabiliteit in de regenval goed te kennen, op een tijdschaal van 1 tot 24 uur (de buiigheid). In Nederland lukt dit voor dagsommen aardig met de ruim 300 (vrijwillige) regenwaarnemers, voor uursommen is het netwerk van de ongeveer 35 stations te weinig dicht. Remco heeft in zijn onderzoek voor elke dag in het jaar een gemiddelde variabiliteit bepaald. Daarbij blijkt dat de correlatie (overeenkomsten) tussen gemeten etmaalsommen ongeveer lineair afneemt met de afstand; in de zomer als de neerslag buiig van karakter is hebben de metingen al op 75km afstand van elkaar geen verband meer met elkaar. In de winter is dat iets beter, dan geven metingen op 200 à 250km nog informatie over een referentiemeting. Voor kortere tijdschalen is de hoeveelheid regen minder gecorreleerd, in de zomer stopt de correlatie van uursommen gemiddeld al op 30km afstand, in de winter halen we 90km.


Foto: Jannes Wiersema

Neerslagradar
Ook de neerslagradar is een belangrijk instrument om neerslaghoeveelheden te bepalen. Wáár het regent zie je goed, maar hoe hard het regent? De radarmetingen zijn gevoelig voor allerlei vormen van verstoring (clutter) én voor verzwakking van het signaal doordat de radarkoepel zelf nat is. En dan is er nog de druppelgrootte die sterk varieert en die het eigenlijk onmogelijk maakt om met één vaste Z-R (reflectiviteit-regenintensiteit) relatie te werken. Voor één pixel lukt het best wel om de neerslagsom te calibreren, maar dit toepassen voor het hele radardomein blijft een uitdaging. Remco heeft onderzoek gedaan naar de prestaties van een hoge-resolutie X-band radar. Na correctie voor de ook hier optredende meetfouten, presteert deze een stuk beter, wat de X-band radar geschikt maakt voor toepassing in stedelijk waterbeheer.

Promotor prof. R. Uijlenhoet van Wageningen Universiteit, co-promotor dr. H. Leijnse (KNMI).
Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
12 juni 2013, 19:55 uur | Bericht #396604
Interessant. Mis wel een punt in de verstoringen van de radarwaarneming. Of het een gemis is is afhankelijk van wat men onder neerslag verstaat. Is dat alleen hetgeen  de grond bereikt of alle neerslag die uit de wolken als regen/sneeuw/hagel valt, ook wanneer dat de grond niet bereikt. De radar zie alle neerslag die uit de wolken valt, maar dat bereikt dikwjls niet de grond. Terwijl sneeuwval door de radar boven gebieden 'gezien' wordt, terwijl het als gevolg van de wind daar niet op de grond valt maar elders..  | Gewijzigd: 12 juni 2013, 19:57 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 112 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 112, lezen 7 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden