© MARTIN ÅKERSTEN
De treinbestuurders van de spoorwegen rond Stockholm hebben hun broek ingewisseld tegen een rok uit protest tegen het verbod om shorts te dragen tijdens de loodzware hitte die de Zweedse hoofdstad al een week lang in haar greep houdt. Dat is van de spoorwegmaatschappij Arriva vernomen.
Een vijftiental machinisten en conducteurs op de lijn Roslagsbanan, een voorstad van Stockholm, kozen voor die lichtere kleding omdat het kwik naar 35 graden steeg in Stockholm.
"Onze politiek is dat je behoorlijk en gepast moet gekleed zijn als je Arriva vertegenwoordigt, en dat betekent dat je een broek draagt als je een man bent en een rok als een vrouw bent, maar in geen geval een short", verklaarde Arriva-woordvoerder Tomas Hedenius. "Maar als een man een vrouwelijk kledingstuk wil dragen, een rok bijvoorbeeld, dan is dat voor mij OK", voegde hij eraan toe.
Arriva heeft inmiddels al aanvaard tegen de herfst het kledijreglement van zijn personeel te herzien. "De mening van het personeel moet altijd gehoord worden. Het uniform moet ook aangenaam om dragen zijn", zei Hedenius. Zweden is nogal precies als het gaat om de gelijkheid tussen man en vrouw.
Bron: HBvL | Gewijzigd: 9 juni 2013, 18:41 uur, door Marga
In grote delen van duitsland heeft de hitte van de afgelopen week het wegdek doen laten springen. Het gaat voornamelijk om z.g. betonstukken op de snelwegen en zo ook op de A 93 ter hoogte van Abensberg waardoor een motorrijder dodelijk ten val kwam. de z.g. blowup was een halve meter hoog waardoor de motorrijder gelanceerd werd. Voor zijn dodelijke sprong waren er al 4 auto's over deze bult gereden waarbij 4 mensen licht gewond raakte.
Volgens de ADAC loopt een derde van alle autobanen gevaar op dit fenomeen tijdens de hittedagen. De ADAC waarschuwd ook de weggebruikers om opletendheid op deze betonstukken tijdens warme dagen daar een cm hoogte al voor veel elende kan zorgen.
@Onweer-Online
Bron:T-Online
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:45 uur, door Joyce.s
Na de warme dagen op donderdag en vrijdag, zal zich boven delen van de UK dit weekeind en aan het begin van volgende week een hittegolf opbouwen. De temperaturen klimmen tot boven de 20°C in Wales en in grote delen van England, terwijl in Noord Ierland en Schotland het kwik blijft steken op de 16-19°C. De hoogste temperaturen worden verwacht in het zuidoosten van England. Hier worden zomerse temperaturen van 25-26°C verwacht.
De zon zal uitbundig schijnen in het zuiden van England en Wales, waardoor het vertoeven buitenshuis zeer aangenaam wordt. Een zwak front brengt enige bewolking met zich mee en er kan een enkele lokale bui vallen in Schotland en Noord Ierland.
Op zondag is dit zwakke front nog verder afgezwakt als het in aanraking komt met een krachtig hogedrukgebied. Het resultaat hiervan is een enkel nutteloos wolkje met veel zonneschijn. Op de meeste plaatsen blijft het droog met uitzondering van een enkel klein buitje in het noorden van England en de hoger gelegen delen van Wales. De temperaturen op zondag komen ver boven de 20°C in grote delen van de UK. Aan de kust blijft het relatief koel met zo'n 20°C. In deze van het zuidoosten van England (waaronder Londen) kan het makkelijk 26-27°C worden. De finales van Wimbledon (tennis) vinden dit weekeind plaats. De deelnemers en toeschouwers moeten rekening houden met deze niet-bij-de-tijd-van-het-jaar-passende warmte. Het positieve is, dat er hoogstwaarschijnlijk geen onderbrekingen zullen zijn wegens regen. De warmte zal aanhouden tot ver de de volgende week. Het hogedrukgebied bouwt zich op en voorkomt, dat een neerslagsysteem roet in het eten kan gaan gooien.
© onweer-online
Bron: Accuweather
In delen van Spanje en Portugal zijn waarschuwingen van kracht voor extreme hitte (code geel en oranje). Op verschillende plaatsen zijn al dagen achtereen temperaturen gemeten rond 40 graden. Ook 's nachts worden hoge minimumetemperaturen gemeten tussen 20 en 26 graden.
De Terral brengt extreme hitte in Spanje (foto: Peter van der Linden, Malaga)
Spanje kent grotendeels een mediterraan klimaat met hete en droge zomers. Toch blijft het 's zomers niet droog en vallen er hevige buien. De regenkans is in het noorden groter dan in het zuiden waar de hele zomer lokaal 10 mm oplevert. En dat terwijl het Catalaanse land in het noordoosten soms honderden millimeters in 24 uur moet verwerken. Het landelijk record is 720 mm (Gandia, Valencia) op 3 november 1987.
Het noordwesten van Spanje, met een zeeklimaat, is het natste gebied met in San Sebastiaan zo'n 300 mm zomerregen. Hier is het weer wisselvalliger en kan het weken van slag zijn. Het is er wel warmer dan in ons land, maar pas landinwaarts worden de verschillen groot. Zo loopt de middagtemperatuur op van ongeveer 22 graden aan de noordkust tot 32 in het hoog gelegen Madrid en 36 graden in Cordoba. De extremen liggen hier ruim boven de 40 graden, voor Cordoba is het record 47,4 graden op 7 augustus 1976. Zelfs in het noordelijke Bilbao kan het ruim 40 graden worden. De hoogste temperatuur ooit in Spanje gemeten is 47,8 graden op 29 juli 1976 in Murcia. Dat is weinig minder dan het absolute record voor Europa, 48,3 graden, dat op 20 augustus 1999 op Sicilië is gemeten.
Het binnenland kent echter minder warme nachten. Terwijl het aan zee soms de hele nacht 30 graden blijft zijn landinwaarts minima onder de 10 graden mogelijk. Hoog in de bergen kan het 's nachts ronduit koud zijn, nadat het overdag met de zon erbij heel warm was. Veel plaatsen zien de zon in de zomer maandelijks zo'n 300 tot 370 uur schijnen tegen circa 200 uur in de zonnigste zomermaand bij ons. Het zonnigste gebied en ongeveer het zonnigste van Europa is de Golf van Cadiz waar jaarlijks ruim 3000 uren zon worden geregistreerd. De noordkust is met 1700 uur zon minder zonnig.
Hier kan het ook flink waaien maar dat geldt ook voor de andere kusten met dat verschil dat de verkoelende wind daar welkom is. De zeewind kan echter ook heet zijn wanneer deze uit het zuiden waait met stoffige lucht uit centraal Afrika, de sirocco.
Verder zijn er lokale winden zoals de Datoo (west), Levantor (oost), Elisos, (noordoost) en de Terral. Dat is een variant van de föhn maar komt niet uit het zuiden zoals meestal in de Alpen maar uit het noorden vanuit de bergen in het binnenland. De Terral is bekend in het gebied van Malaga waar het dan extreem warm wordt. De lucht verliest bergafwaarts veel vocht. Zo kan ook vanuit het noorden met een in de loop van de dag toenemende wind droge hete lucht tot het zuiden doordringen. Aan de kust blijft de wind uit zee waaien en is het minder warm.
Hittewaarschuwingen
www.meteoalarm.eu
Bron: KNMI
Edit Ries: Temperatuur vanavond om 22:00. Nog altijd lokaal 35 graden.
Maximumtemperaturen voor vandaag
Het is heet in Spanje en Portugal en wat opvalt, is dat de hitte zich onder meer doet gelden in de doorgaans ‘gematigde’ regio Galicia. Vrijdag werd in Vigo met 39,7º een hitterecord voor juli gevestigd; nog hogere maxima zijn aan de orde in de provincie Ourense. In de gemeente Ribadavia zinderde het kwik vrijdag naar 40,5º, gisteren werd zowaar 42,5º en in de stad Ourense 41,1º geregistreerd. De ‘Ola de calor’ (hittegolf) heeft alles te maken met de aanwezigheid van een krachtige hoogterug. Tot op grote hoogte is de atmosferische bovenkamer doordrenkt van warmte.
Weersverwachting Algarve
De zomer draait op volle toeren in de Algarve. Donderdag 4 juli is het onbewolkt, waaien doet het nauwelijks en de temperatuur stijgt naar 28 tot 30 graden. Vrijdag opnieuw fraai weer met maxima tussen 27 en 30 graden: in en rond Sagres vanwege een aanlandige zuidoostenwind 22 graden.
Weersverwachting Spaanse costa’s
Zonnig en warm (30-33 graden) op de playas van de Costa del Sol op donderdag 4 juli. Vrijdag en zaterdag wederom veel zon en in grote lijnen net zo warm. Langs de stranden staat wel een sterke oostenwind. ZONKRACHT: 10 (meteen smeren!!). p de mooie stranden van de Costa Blanca, onder meer in Torrevieja, Denia en Gandia, is het donderdag 4 juli stralend met middagtemperaturen rond 30 graden. Vrijdag en zaterdag veel zon: vrijdagochtend vroeg wellicht korte tijd wat lage bewolking. In grote lijnen weinig verandering in de temperatuur. ZONKRACHT: 9. Vooral aan de Costa Brava en de Costa Dorada is het donderdag 4 juli meest onbewolkt weer. Op de stranden ter hoogte van Barcelona kan het tijdelijk wat bewolkter zijn. De maxima lopen uiteen tussen 26 en 29 graden. Op vrijdag en zaterdag hogere temperaturen en verder veel zon maar vrijdagochtend vroeg tijdelijk lage bewolking. ZONKRACHT: 8-9.
Bron: Jan Visser | Gewijzigd: 7 juli 2013, 08:35 uur, door Marga
In Zuid-Rusland hebben vandaag zeker 76 passagiers verwondingen opgelopen toen hun trein ontspoorde. Vijftien van hen zijn er erg aan toe. Ook vijf kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen. De trein, met 600 mensen aan boord, ontspoorde door de hitte, die de rails had doen uitzetten.
Het ongeval vond plaats in de regio Krasnodar. Zowel de locomotieven als de 19 wagons ontspoorden. De trein was op weg van Adler bij Sotsji aan de Zwarte Zee naar Novosibirsk. Het ministerie van Binnenlandse Zaken sloot de these van een terreuraanslag uit.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Een Duitse moeder heeft haar kind van twee achtergelaten in een snikhete auto. De vrouw ging inkopen doen en liet de kleuter in de auto zitten met gesloten ramen. De politie haalde er de brandweer bij en die haalde het meisje uit de auto op de parking van de supermarkt in Keulen-Marsdorf.
Voorbijgangers op de parking zagen het meisje in de auto zitten en verwittigden de politie. De agenten twijfelden niet en verwittigden meteen de brandweer. Die sloeg een zijruit van de auto in en haalde de kleuter uit het voertuig. De 32-jarige moeder riskeert nu vervolgd te worden wegens nalatigheid en het verzaken aan de verzorgingsplicht.
Bron: HLN
Aan de Gothardtunnel in Zwitserland was het deze voormiddag rond 8.30 uur al anderhalf uur aanschuiven in de richting van Italië. Dat melden mobiliteitsorganisaties VAB en Touring. Vandaag is voor wie naar het zuiden gaat een rode dag. De piek wordt verwacht tussen 9 en 15 uur. In eigen land is vandaag ook een rode dag. De piek wordt hier verwacht tussen 9 en 13 uur, maar om half negen was het nog rustig op de Belgische wegen.
Behalve aan de Gothardtunnel is het ook in Frankrijk al aanschuiven. Op de A7 Lyon-Orange is het ter hoogte van Valence 20 km aanschuiven, en op de A9 Orange-Spanje staat 12 km file bij Narbonne door een ongeval. Ten zuiden van Orléans staat 9 km file op de A71 tussen Parijs en Clermont-Ferrand.
In de rest van Frankrijk, en ook in Duitsland en Oostenrijk, is het druk, maar staan er geen files.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De Ierse kustwacht heeft alarm geslagen omdat in drie dagen tijd al vijf jongeren zijn verdronken. Door de hittegolf die in het land heerst gaan jongeren massaal zwemmen in zee, meren en rivieren. De slachtoffers waren tussen de 10 en 21 jaar oud.
'Je kunt ontzettend snel in de problemen komen', waarschuwt een woordvoerder in de Ierse krant The Independent. Hij roept ouders op hun kinderen niet onbewaakt te laten zwemmen en uitsluitend in officieel zwemwater te baden.
Bron: HLN
Terwijl de zomer in onze streken meer en meer op gang komt met zomerse temperaturen veel zon en voorlopig geen regen van betekenis, is het in Ierland en Groot Brittannië al een tijdje volop zomer. De Ieren en de Britten hoeven dit jaar dan ook niet af te reizen richting de Spaanse Costa’s of één van de Griekse vakantie-eilanden. In eigen land loopt de temperatuur namelijk ook op tot waarden die langs de Middellandse zeekust worden gemeten en het lijkt erop dat het zomerse weer nog wel even zal aanhouden.
Drukte op het strand van Brighton, afgelopen zaterdag. Bron: PA photo.
Geen records
Een week geleden kwam de zomer aan de andere kant van de Noordzee goed op gang. Net als bij ons schoven er soms wel wat wolkenvelden vanaf zee binnen waardoor het in de kustgebieden lang niet altijd even mooi was. Zo kon het zo zijn dat vorige week dinsdag het kwik in het Schotse Edinburgh tot 27 graden kon oplopen. Voor Schotland geen record (dat staat op 32,9 graden gemeten in 2003), maar wel ver boven de “gebruikelijke” 19 graden. Een dag later echter zorgde wolkenvelden en een koele wind van zee ervoor dat het niet warmer werd dan 17 graden. Uiteindelijk herstelde de zomer zich weer en twee dagen later wees de thermometer opnieuw 27 graden aan. Ook elders in Groot Brittannië en in Ierland is het warm. De hoogste temperaturen in Ierland kwam de laatste dagen rond 28 graden uit en in de omgeving van London werd het zelfs rond 30 graden. Records zijn ook hier nog niet gebroken. Zo komen de huidige temperaturen bij lange na niet in de buurt van het “all time record” uit 2003 toen het in Faversham (Kent) 38,5 graden werd.
Maximumtemperatuur gemeten afgelopen zaterdag, de tot nu toe warmste dag in Ierland en Groot Brittanië. Sinds zaterdag is het overigens in het zuiden van Engeland elke dag een graad of 30.
Hogedruk
Opvallend aan de huidige warmte is het feit dat de warme lucht niet aangevoerd wordt vanuit het zuiden van Europa, maar dat de Britse Eilanden en Ierland onder de vleugels van een krachtig en bijzonder standvastig hogedrukgebied als het ware zelfstandig zijn opgewarmd. Als gevolg van het ontbreken van een doorstaande wind en de felle zon die langdurig kan schijnen, kon de aanwezige (van oorsprong relatief koele) luchtmassa boven het Ierse en Britse vasteland steeds meer opwarmen. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat rond London de temperatuur kon stijgen tot de tropische grens van 30 graden.
Weerkaart van afgelopen zaterdag. Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor weinig wind, veel zon en dus hoge temperaturen. Ook nu ligt dit hogedrukgebied er nog en zelfs de komende dagen weet het van geen wijken.
Deze tropische temperaturen zijn rond London overigens minder zeldzaam dan elders bij onze westerburen. In het zuidelijke deel van Engeland is het tijdens de maanden juli en augustus gemiddeld 22 à 23 graden en dat is even warm als in het binnenland van Nederland. Daarbij valt in ons land normaal gezien zelfs duidelijk meer regen dan in dit deel van Engeland. De gevolgen van de hitte blijven niet uit. Omdat veel Britten verkoeling zoeken nabij het water, zijn er al meerdere personen verdronken. Verder kwamen maandagmiddag grote groepen treinreizigers vast te zitten op het treinstation Waterloo nabij London als gevolg van een, door de hitte uitgezette spoorstaf.
Ook vanmiddag was het goed warm, rond London wees de thermometer om 13 uur lokaal 30 graden aan.
Weinig verandering
De komende dagen blijft de luchtdruk boven de Britse Eilanden en Ierland hoog. Aankomend weekend verschuift de hoofdkern weliswaar wat meer richting Scandinavië, maar daardoor lijkt er geen einde te komen aan het zonnige, droge en behoorlijk warme zomerweer. De verwachting is zelfs dat na een lichte daling van de temperatuur, het kwik vanaf zondag weer gaat oplopen al zorgt een oostelijke wind er dan voor dat het langs de oostkust niet heel warm wordt. De wind waait immers vanaf het koude water van de Noordzee. De warmte in Engeland, Wales, Ierland en in mindere mate ook Schotland zorgt (voorlopig) niet voor het breken van warmterecords, wel begint de duur van het zomerweer opmerkelijk te worden en dat kan op den duur ook een record opleveren.
Klimatologie van Groot Brittannië voor de maand juli. De zuidelijke delen van Engeland hebben "recht" op een 22 à 23 graden in de maand juli. Daarmee is dit deel van Engeland even warm als grote delen van Nederland.
Bron: Meteo Consult
Grote delen van Europa en de Verenigde Staten kreunen onder de hitte. Op veel plaatsen klimt het kwik makkelijk boven de 30 graden. Voor ons land is het nog even wachten op een echte hittegolf.
In Groot-Brittannië zijn naar schatting 700 mensen omgekomen door de hitte. Dat meldt de Britse krant The Times. Het land kreunt al een tijdje onder een hittegolf nu het er vandaag voor de zesde dag op rij warmer is dan 30 graden.
Ook aan de andere kant van de oceaan is het puffen en zweten geblazen. In New York stijgt het kwik tot 35 graden. In Death Valley in Californië piekt de temperatuur vandaag zelfs op 48 graden Celcius. Dichter bij huis is het onder meer ook in Duitsland erg warm.
In ons land blijft een hittegolf vooralsnog uit. Voor we van een hittegolf kunnen spreken moet de temperatuur gedurende 5 dagen minstens 25 graden hoog zijn, waarvan minstens 3 dagen warmer dan 30 graden. Mogelijk worden die criteria volgende week wel gehaald op sommige plaatsen in Limburg en in de Kempen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:46 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De Britse weerdiensten hebben donderdag een waarschuwing gegeven wegens een verwachte hittegolf in grote delen van het land, omdat ook voor volgende week hoge temperaturen worden voorspeld.
De Met Office zei dat Groot-Brittannië met de eerste langdurige hittegolf sinds 2006 wordt geconfronteerd, met temperaturen van boven de 30 graden voor zes opeenvolgende dagen. De heetste dag van het jaar werd gemeten in de county van Surrey, buiten Londen, met een temperatuur van 32,2 graden Celsius. Een waarschuwing 3 werd gegeven voor het zuiden van Engeland en de Midlands, wat betekent dat oudere mensen, jonge kinderen en chronische patiënten speciaal moeten opletten.
Een wetenschapper van de London School of Hygiene and Tropical Medicine schatte dat het warme weer al de dood heeft veroorzaakt van 760 mensen tussen 6 en 14 juli. "Data hebben een zeker risico op een groeiend aantal doden aangetoond als het kwik boven de 26 graden stijgt", zei Ben Armstrong, een professor in epidemiologische statistieken, nadat hij onderzoek had uitgevoerd voor The Times.
De autoriteiten waarschuwden ook de mensen die afkoeling zoeken in meren en rivieren, nadat dinsdag al vier baders waren verdronken in verschillende ongevallen.
Twee rekruten vonden afgelopen weekend de dood tijdens een militaire oefening in Wales toen het 29 graden was. Hoewel de juiste oorzaak van hun dood nog blijft te achterhalen.
Bron: hbvl
De temperatuur gaat de komende dagen flink oplopen in Nederland. In de zuidoostelijke helft van het land wordt het op grote schaal tropisch warm, ofwel 30 graden of meer, maar de warme lucht reikt door een oostelijke wind ook tot op de stranden met daar veelal 25 tot 29 graden. Niet alleen in Nederland is het echter zo warm. Grote delen van Europa hebben de komende dagen te maken met de zomerhitte. In Spanje en bijvoorbeeld Turkije is het op veel plaatsen zelfs ruim 35 graden.
Niet alleen in Nederland is het de komende dagen erg warm en zonnig, ook in andere delen van Europa heerst momenteel zomerhitte. Foto: Jos Hebben.
Een hogedrukgebied strekt zich al een tijdje uit boven een groot deel van Europa. Wolkenvelden en regenstoringen worden daardoor bij ons uit de buurt gehouden en draaien met een grote boog om het Europese continent heen. Het zijn dan ook vooral de uiterste randen van Europa waar wel af en toe bewolking aanwezig is en van tijd tot tijd regen valt, zoals IJsland, het noorden van Scandinavië, maar ook de meest westelijke delen van Ierland en Schotland. De lagedrukgebieden die o.a. over het noorden van Scandinavië trekken gaan ook gepaard met iets minder warme lucht. De temperatuur ligt daar overdag veelal tussen 10 en 17 graden, terwijl in het zuiden van bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden en in Denemarken de temperatuur met veel zon gemakkelijk uitkomt op 22 tot 27 graden.
Een rug van hoge luchtdruk ligt over een groot deel van West- en Zuid-Europa. Storingen draaien daar omheen en bereiken over het algemeen slechts de uiterste randjes van het Europese continent, waaronder het noorden van Scandinavie en IJsland.
Zonnig en warm
Vooral in het zuiden en westen van Europa is het echter nog een flink stuk warmer. De zon schijnt er de hele dag volop en er staat over het algemeen weinig wind. De temperatuur gaat overdag dan ook snel omhoog en bereikt op veel plaatsen de komende dagen ruim 30 graden. In landen als Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije is dat in deze tijd van het jaar niet heel bijzonder. Het wordt daar op diverse plaatsen zelfs met gemak ruim 35 graden, maar in landen als Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland en grote delen van (Noord-)Duitsland komen tropische temperaturen minder vaak voor. Als het morgen op het Nederlandse hoofdmeetstation in De Bilt 30 graden wordt, zal dat welgeteld de tweede officiële tropische dag van dit jaar worden. Op 18 juni werd het namelijk ook ruim 30 graden (30,4 graden) in De Bilt. Het ziet er vooralsnog ook nog niet naar uit dat het bij twee zal blijven, want ook na het weekend blijft het nog een paar dagen zo warm.
De temperatuur loopt zondag op veel plaatsen in de zuidwestelijke helft van Europa op tot ruim in de 30 graden.
Onweersbuien
In de warme lucht in het zuiden van Europa vormen zich plaatselijk wel ook enkele stevige regen- en onweersbuien in de middag. Zo kan morgen – zondag – in de omgeving van de Pyreneeën en Madrid in Spanje een aantal stevige buien ontstaan, waarbij het ook flink kan onweren. Ook in delen van Italië is de lucht warm en vochtig genoeg om ’s middags een paar fikse buien te laten ontstaan. Het zuiden en midden van Italië zijn daar vooral gevoelig voor, maar ook de zuidelijke delen van de Alpen, waaronder de Italiaanse en Franse Alpen, kunnen zich plaatselijk opmaken voor wat gedonder en een aardige plens regen.
Iets meer ingezoomd op Nederland en dan ook weer dag later (dus de zondag). Op veel plaatsen wederom ruime dertigers.
Overgangsgebied
Het oosten van Europa bevindt zich de komende dagen een beetje in een overgangsgebied tussen de warme lucht en de iets minder warme lucht. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk, maar ook de omgeving van de Balkan liggen precies aan de flanken van het hogedrukgebied. Het wordt er veelal 20 tot 25 graden met ook nog flink wat zon, maar er schuiven nu en dan ook wolkenvelden voorbij met soms een enkele bui. Lagedrukgebieden bevinden zich namelijk boven het westen van Rusland en de Europese oostgrens pakt daar heel soms wat nattigheid van mee.
Het is vakantie en het zal dan ook wel weer gezellig druk worden op de stranden, bij de meertjes en in de zwembaden. Het is zomer! Foto: Gieny Westra.
Rug schuift oostwaarts
De hogedrukzone, ofwel een rug van hoge luchtdruk, schuift halverwege deze week heel langzaam naar het oosten, waarna lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op bewegen. Op de Britse eilanden valt dinsdag al een paar stevige regen- en onweersbuien en woensdag arriveren diezelfde buien ook in Nederland. Wel wordt het bij ons dan nog zo’n 24 tot 28 graden.
Bron: Meteo Consult
Ook in Parijs is het bakken en braden. Voor wie een beetje afkoeling zoekt in deze grootstad is er sinds vandaag weer 'Paris Plage'. Dit pop-up strand aan de Seine, dat sinds 2002 bestaat, is gratis voor iedereen. Je hebt er palmbomen, strandstoelen, fonteintjes, petanquebanen, noem maar op, ... Het enige wat je niet kan doen is zwemmen. Het strand is geliefd bij toeristen, maar ook bij veel Parijzenaren die geen verre vakantie kunnen veroorloven. 'Paris Plage' ligt er nog tot 18 augustus en is elke dag open van 8u 's morgens tot middernacht.
Bron: HLN / vtm
Na een week met hoge temperaturen konden de inwoners van Groot Brittannië op zaterdag even ademhalen met koelere temperaturen van 24C. Maar deze relatieve koelte duurt niet lang. Vandaag (zondag) belooft wederom een hete dag te worden. Het hete weer heeft al aan 540 tot 760 mensen het leven gekost. Op donderdag en vrijdag ontstonden er door de hitte branden. In Epping Forest, nabij het East London, bestrijden meer dan 100 brandweerlieden de natuurbrand. Door het gebrek aan regen is de regio kurkdroog. Er is maar 3% van de normale maandelijkse hoeveelheid regen gevallen.
Vandaag tikt de temperatuur makkelijk de 28C aan. Een krachtig hogedrukgebied heeft zich boven de regio genesteld. Wegens de hitte zijn er meerdere hitte-waarschuwingen afgegeven voor het grootste deel van England, Wales en Schotland. De temperaturen op maandag en dinsdag lopen op naar boven de 32C. Op maandag en meer waarschijnlijk op dinsdag kunnen er regen- en onweersbuien ontstaan. De buien op dinsdagavond en woensdag kunnen zelfs zwaar ("severe") worden. Na woensdag zakken de temperaturen tot normaal voor de tijd van het jaar.
© onweer-online
Bron: Accuweather
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een Italiaanse agent ziet erop toe dat toeristen geen verkoeling in deTrevifontein in Rome zoeken © afp.
De temperatuur in het zuiden van Italië stijgt later deze week tot boven de 40 graden. Er komt een hete stroming aan van lucht afkomstig uit de Sahara in het binnenland van Algerije.
Dit heeft persbureau ANSA maandag gemeld op gezag van Italiaanse meteorologen. De gevoelstemperatuur kan door de hoge vochtigheidsgraad van de lucht plaatselijk oplopen tot 44 graden, ook in het noorden van het land.
Bron: AD
In Venetië drijven duizenden dode vissen in het water. De warme temperaturen en het gebrek aan wind zorgen ervoor dat er te weinig zuurstof in het water zit waardoor de vissen massaal sterven.
© photo news.
Stadswerkers hebben op één dag maar liefst 5.000 kilo rotte vis uit het water gehaald. De dode vissen zorgen voor ongerustheid bij de lokale bevolking en toeristen over vervuiling en de kwaliteit van de vissen die verkocht worden in restaurants.
De overheid heeft preventief waterstalen laten nemen om de kwaliteit van het water na te gaan.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In Italië beleven ze op dit moment een hittegolf. In de hoofdstad Rome zijn temperaturen gemeten tot 38 graden. Volgende week zou het zelfs nog warmer kunnen worden, tot 42 graden op woensdag. De toeristen doen dan ook alles om een beetje verkoeling te vinden. Ze verfrissen zich aan een van de vele fonteinen of schuilen in een ijssalon.
Bron: HLN
Duitsland houdt zondag de thermometer goed in de gaten. De kans bestaat namelijk dat in het land, dat nog steeds gebukt gaat onder een hittegolf, zondag het warmterecord er aan gaat. De warmte is in het hele land het gesprek van de dag, meldden media in Duitsland.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Volle stranden bij Zinnowitz in Duitsland. © epa.
Het officiële warmterecord is 40,2 graden Celsius en is sinds dat het wordt bijgehouden twee keer gemeten: in 1983 en 2003.
Weervoorspellers melden dat het zondag in grote delen van het land moeiteloos 35 graden wordt, maar sluiten niet uit de het kwik tot boven de 40 stijgt. Daarna volgt zondag aan het eind van de dag, net als zaterdag in Nederland, zwaar weer met veel regen, wind en onweer.
Bron: AD
Onweersdagen: 0