Met de mobiele Doppler radar units met een extreem hoge resolutie is het mogelijk geworden om de tornadische windsnelheden te meten. In een aantal van deze tornado's zijn windsnelheden gemeten van 300 mph (482 km/h). Eén van deze gemeten tornado had zelfs nog hogere windsnelheden. De recentelijke El Reno tornado van 31 mei 2013 is hier een voorbeeld van.
Sinds de kracht van de wind niet lineair groeit, maar per oppervlakte (windsnelheid2 ), kunnen deze extreme windsnelheden boven de 200 mph (321 km/h) extreme desctructie veroorzaken. Aangezien de kinetische energie in hetzelfde gebied gelijk is aan die van een kleine nucleaire bom is de vernietiging van deze '"super tornado's" in een dichtbevolkt stedelijk gebied exponentiëel groter dan die van een lagere categorie tornado. De auteur van dit artikel heeft een grafiek gemaakt. Het doel van deze grafiek is het vergelijken van het schade potentieel van de 2013 El Reno tornado vergeleken met een aantal recentelijke tornado's. Deze tornado's zijn goed onderzocht door de NWS en hebben een mobiele Doppler radar meting. Er is een cluster van super tornado's te zien in de rechterbovenhoek van de grafiek. Dit illustreert hoe veel meer destructie deze kunnen veroorzaken in vergelijking met een EF3 of EF4 tornado als ze op hun pad gebouwen, auto's of mensen tegenkomen.
Het illustreert volgens de auteur ook de enorme reikwijdte binnen de EF5 schaal. Misschien is het tijd, dat de meteorologische wereld zich gaat beraadslagen om eventueel een extra trap aan de EF schaal toe te voegen. Deze zou bestemd moeten zijn voor tornado's met windsnelheden van nabij of meer dan 300 mph (482 km/h). De energie, die bij deze tornado's vrijkomt is zo veel groter dan een 201 mph (323 km/h) EF5 tornado en vereist specifieke maatregelen om ze te kunnen overleven.
© onweer-online
Bron: Wright Weather / Mike Dross
Daar doel ik dus op de breedte van de tornado. Aangezien de El Reno tornado veel breder was dan men dacht.
Want de energie die vrijkomt bij een 200 m/s kilometer brede tornado is veel groter dan een 200 m/s halve kilometer brede tornado.
Misschien een additionele schaal voor de maximale breedte van een tornado?
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
Hoe meer lucht er beweegt hoe sneller het ook kan gaan, immers de snelheid van luchtdeeltjes krijgt al een enorme boost doordat de aan grenzende luchtdeeltjes ook al een enorme snelheid hebben. PLus natuurlijk de energie per meter over een grotere oppervlakte of groter volme is veel meer. En als laatste en niet onlogische. een groter oppervlak zorgt er ook voor dat de krachten langer tot veel langer uitgeoefend kunnen worden.
't is net als met storm, een plotse windstoot kan schade opleveren maar minder wind die veel langer duurt kan uiteindelijk meer schade oplveren. Daarom meten we windkracht ook over langere tijd. Net als een bokser, die kan misschien 1 flinke tik makkelijk aan maar meerdere tikken met minder kracht er achter zijn aan het eind van het gevecht waarschijnlijk bepalender voor het uiterlijk van die bokser.