Vandaag start de meteorologische zomer en het is precies of dat de weergoden het eindelijk vatten. Al een paar dagen gaan de meeste weercomputers er vanuit dat we aan het begin staan van eindelijk droger, warmer en zonniger weer. In het begin van de week zag het er allemaal nog wat onzeker uit maar steeds blijft de bevestiging in de de diverse runs zitten. Het hogedrukgebied die ten westen van ons lag begint vanaf vandaag eindelijk richting het oosten te trekken waardoor we aanvoer krijgen van lucht uit het noordoosten en daar zit momenteel ook de warmte. De trend naar zachter en droog weer is dus gezet maar enige voorzichtigheid is nog aan de orde. Op lange termijn zitten hier en daar nog wat koude putjes waar de positie nog niet van te bepalen is en waardoor er eens een mindere dag kan tussen zitten. Ook in de 10-daagse pluim zien we de opleving van de temperaturen en ook een praktisch geheel droge neerslaggrafiek
Hoe verloopt de rest van de zomer?
Hier en daar zien we traditiegetrouw weer allerhande lange termijnverwachtingen opduiken wat betreft de zomer. Altijd leuk en voer voor discussie op de diverse weerfora. Of er enig geloof aangehecht moet geworden laten we aan de lezers zelf over . Volgens sommigen krijgen we zelfs de koudste zomer in 200 jaar: http://www.onweer-online.nl/forum/topic/38196/zomerverwachting-europa-2013-algemeen/#message395498. Als we naar de verwachtingen van Accuweather kijken zien we dat we voor onze streken normale temperaturen mogen verwachten en dat de grootste warmte voor het zuidoosten van Europa is. Op gebied van neerslag zou er volgens Accuweather wat meer kunnen gaan vallen in België en Nederland dan er normaal verwacht wordt. Het hele artikel kan hier gelezen worden: http://www.accuweather.com/en/weather-news/2013-europe-summer-forecast/13458131
Bron: Accuweather
©Onweer-Online
| Gewijzigd: 11 juni 2013, 10:50 uur, door Sanwa
Het sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa verplaatst zich gedurende de meerdaagse periode maar heel erg langzaam oostwaarts. Tegelijkertijd zien we een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen retrograad de Noordzee overtrekken naar IJsland, waarna het afbuigt en via de Noordkaap oostwaarts trekt. Voor dit hoogtelaag uit trekt het laag dat maandag ten oosten van Groenland ligt richting het noorden van Scandinavië om daarna via Finland zuidwaarts te trekken om aan het einde van de EPS periode boven Denemarken aan te komen. In de tweede helft van deze week zien we een nieuw hoogtelaag afsnoeren in een trog boven de oceaan. I.t.t. de voorgaande dagen beweegt deze naar het Iberisch schiereiland / Golf van Biskaje. In de clusters zien we eigenlijk alleen maar consensus over het hoogtelaag dat naar de Golf van Biskaje trekt en dan ook nog tot zaterdag 8 juni. Hierna is er een breed spectrum aan oplossingen mogelijk die ook nog eens redelijk gelijkmatig verdeeld zijn. De clusters variëren van een uitgesproken rug op 500 hPa (50%) tot een uitgesproken trog (40%). De overige 10% laat een zonale stroming zien. In de hierop volgende week komen er geleidelijk steeds meer oplossingen met zonale stroming met een min of meer zwakke rug boven het continent.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met dinsdag is de spreiding van de EPS-oplossingen van de diverse parameters klein en de voorspelbaarheid van de atmosfeer voor onze omgeving tamelijk groot.Vanaf midden komende week kan het vrijwel alle kanten op omdat we dan tussen allerlei systemen in zitten waarbij kleine locatieverschillen grote impact kunnen opleveren. Wel zien we in vrijwel alle oplossingen weinig wind met een stijgende temperatuur naar min of meer de normale waarden. Ook is de kans op neerslag niet al te groot omdat er consensus is over het zuidwaarts trekken van de afsnoering boven de oceaan.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Rustig en droog weer met geregeld zon. Temperatuur stijgend naar 20-23 graden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (90%) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond de waarden die normaal zijn voor deze tijd van het jaar.
Bron: KNMI
Afbeeldingen: Weer.nl
75% kans dat de wind ook eens van een andere kant gaat waaien.
Omdat het niet overal koud was, hier 18°C gehaald vandaag en het was tijdens het fietstochtje best goed in de zon.
Weerplaza
5 dagen is nu ook weer kort, maar zoals het er nu naar uit ziet, zou het deze week goed zijn, oplopende temps. maar volgende week een stuk wisselvalliger door toedoen van enkele koude putten in de atmosfeer. doe die diepvries dicht.
ECMWF heeft zelf voor volgende week een NW stroming, dus gedaan met de aangename temperaturen gezien ons noordzeewater te koud is. GFS, GEM, australische run geven dit niet aan. afwachten dus.
De onzekerheid wordt idd een stuk groter.
| Gewijzigd: 2 juni 2013, 09:32 uur, door orioner
Maar ja inderdaad LT is korrel zout, laten we eerst maar eens blij zijn met de komende dagen
75% kans dat de wind ook eens van een andere kant gaat waaien.
75% kans ja maar ondertussen hebben we al vanaf februari voor het grootste deel noordenwinden, eerst noordoost en nu noordwest...