Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 mei 2013, 18:26 uur | Bericht #395735
Wat is een microburst?

Een microburst is een gelokaliseerde kolom van dalende lucht (downdraft) binnen een onweersbui en is meestal kleiner of gelijk aan 4,2km in diameter. Microbursts kunnen aanzienlijke schade veroorzaken en zijn in sommige gevallen levensbedreigend. Er zijn twee primaire typen microbursts: droge en natte. De natte microbursts worden vergezeld van een aanzienlijke hoeveelhed neerslag en komen vaak voor in het Zuidoosten tijdens de zomermaanden. 



Wat veroorzaakt een microburst?
Het begint met de ontwikkeling van een onweersbui en waterdruppels/hagelstenen, die binnen wolk ontstaan door de updraft. Soms is een updraft zo krachtig, dat er grote hoeveelheden waterdruppels / hagelstenen in de bovenste delen van de onweersbui terechtkomen. Er zijn vele factoren, die leiden tot evaporationele afkoeling (dalende lucht) en daardoor de updraft afzwakken. Als dit gebeurt, kan de updraft de grote kern van regen/hagel niet meer vasthouden in de onweersbui. Het resultaat hiervan, is dat de kern naar de grond stort. Als de kern de grond raakt, barst deze uiteen in alle richtingen. De locatie waar de microburst als eerste de grond raakt krijgt te maken met de zwaarste wind en de grootste schade.



Schade van een microburst
De windsnelheden in een microburst kunnen oplopen tot 160 km/h of hoger. Dit is het equivalent van een EF-1 tornado. Wind met deze snelheden kunnen grote schade veroorzaken aan huizen en andere structuren en kunnen honderden bomen vellen. Het is daarom zo belangrijk, dat waarschuwingen voor "Severe Thunderstorm" net zo serieus worden genomen als tornado waarschuwingen. De onderstaande foto laat zien, welke schade er veroorzaakt kan worden door een microburst. Het huis is compleet verwoest.



Verwachting opstellen van een mogelijke microburst
De verwachting voor een mogelijke microburst opstellen is vooral korte termijn werk. Dit houdt in, dat 6-12 uur voor de convectie wordt verwacht er een potentieel opgesteld kan worden. Er zijn verschillende atmosferische factoren, die de meteorologen helpen om het microburst potentieel op te stellen. Een paar van deze parameters zijn: droge lucht in de midlevels, instabiliteit en krachtige wind in de droge laag. De ideale omstandigheden voor het ontstaan van een microburst komen vooral tijdens de vochtige en hete zomermiddagen in het Zuidoosten van de USA voor. 



Waarschuwingen voor microbursts
Als er gekeken wordt naar de radarbeelden zoeken de meteorologen vooral naar convergerende lucht in de midlevels van een onweersbui. Dit fenomeen staat ook bekend als de mid-altitude radial covergence (MARC) signature. Deze kan soms moeilijk te detecteren zijn omdat de levensduur van een microburst erg kort is en soms plaatsvinden tussen twee scans. Helaas is de waarschuwingstijd voorafgaande aan een mogelijke microburst soms erg kort en er is zelfs geen waarschuwing afgegeven. Als een microburst de grond bereikt is er een divergerend patroon te zien op de radar.

© onweer-online
Bron: SRH NOAA | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:29 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 90 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 90, lezen 8 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden