Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 juli 2013, 11:21 uur | Bericht #404831
Frieten worden kleiner en duurder

Een grote ramp voor de Vlaamse bourgondiër: door de veel te warme en droge julimaand dreigt de hoofdoogst van aardappelen faliekant af te lopen. Dat betekent dat we de komende maanden moeten tevreden zijn met kleine aardappelen en dus ook kleine frieten.


Belga

De groei van de aardappel is volledig stilgevallen, zeggen experten. Door de het natte voorjaar waren er tot 60 procent minder aardappelen dan normaal en nu dreigt ook de tweede oogst (voorzien voor september) in het water te vallen, door de droge en hete julimaand.

‘Er zijn abnormaal veel kleine knollen, waardoor de uiteindelijke frietjes bijzonder klein en slap blijken. Door de aardappelschaarste zullen we wellicht ook dieper in de buidel moeten tasten voor een pakje friet.

‘We zullen komende winter meer moeten betalen voor diepvriesfrietjes, maar als de septemberoogst echt enorm tegenvalt zullen ook frituristen wellicht hun prijzen aanpassen’, stelt landbouwdeskundige Luc Busschaert. Alleen als in augustus de temperatuur tussen 18 en 24 graden blijft en het ‘normaal’ regent, kan de oogst gered worden.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 juli 2013, 15:17 uur | Bericht #404889
Dijken ondanks droogte goed in orde

De dijken zijn ondanks de droogte van de afgelopen weken nog goed in orde. Inspecteurs van de waterschappen houden vooral de veendijken extra goed in de gaten, maar er waren maandag nog nergens grote problemen. De hoosbuien die in grote delen van het land in het weekeinde vielen waren overigens niet voldoende om het neerslagtekort in Nederland op te heffen, zegt Rijkswaterstaat.


Een drooggevallen sloot in de buurt van het Brabantse dorp Haps. © anp.

Vooral in poldergebieden kunnen dijken bij aanhoudende droogte inklinken en zelfs gaan scheuren. Dat komt doordat het waterpeil in sloten en kanalen steeds verder zakt, terwijl de begroeiing op de dijk verdroogt. Er kan dan ook zogeheten kwel ontstaan, water dat onder de dijk door sijpelt en dat een dijklichaam instabiel kan maken.

In de Kop van Noord-Holland is het volgens het KNMI erg droog. Daarom laat waterschap Hollands Noorderkwartier elke paar dagen 12 inspecteurs langs 180 kilometer droogtegevoelige dijk lopen op zoek naar veranderingen. Tijdens de laatste inspectieronde zijn hier en daar wat kleine afwijkingen gevonden, zegt een woordvoerder, en op die plekken wordt nu elke dag gecontroleerd. 'Maar er is nog niets alarmerends aan de hand', benadrukt hij. 'Het is gewoon voor alle zekerheid.'

Waterschap Reest en Wieden in het oosten van het land heeft maandag de extra waterinlaat vanuit het IJsselmeer gesloten. In dat gebied is voldoende neerslag gevallen om het peil in de natuurgebieden Weerribben en Wieden aan te vullen. Ook in de sloten loopt het water weer over de stuwen, aldus het schap.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 juli 2013, 15:57 uur | Bericht #404901
Druk weekend in beide richtingen in aantocht op Europese wegen

Het wordt volgend weekend opnieuw erg druk op de Europese wegen. Zaterdag wordt het in Frankrijk richting zuiden zelfs een zwarte dag. De rest van Europa kleurt dit weekend rood, zowel voor wat betreft het vertrek als de terugkeer. Dat zeggen Touring en VAB.

"Europees gezien zullen alle grote vakantieassen dit weekend te vermijden zijn. In Frankrijk is dit dé zwarte zaterdag van het jaar, maar ook de andere Europese landen delen in het fileleed", vat VAB kort samen.

In Duitsland staat vrijdag nu al genoteerd als een rode dag richting zuiden. Het wordt er erg druk met files tussen 14 en 20 uur. In Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk wordt het iets minder druk voor het vertrek, en in de richting van het noorden worden nog geen problemen verwacht, behalve in de Franse regio Rhône - Alpen.

Zaterdag moeten vertrekkende toeristen rekening houden met een zwarte dag in Frankrijk, met ellenlange files op onder meer de A7 Lyon - Orange, de A9 Orange - Narbonne-Le Perthus, de A10 Parijs - Bordeaux - Hendaye. Elders in Europa is sprake van een rode dag, met vooral tussen 8 en 17 uur uur files op de gebruikelijke knelpunten. Ook voor de terugkeer wordt moeilijk verkeer verwacht met lange files in heel Europa. De piekuren liggen tussen 11 en 18 uur.

Zondag dienen automobilisten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in beide richtingen rekening te houden met moeilijk verkeer. In Frankrijk voorspelt Touring vlot verkeer voor het vertrek en moeilijk verkeer met kleinere files voor de terugkeer in het zuiden. In het noorden worden geen problemen verwacht.

Op de Belgische wegen wordt tenslotte bij mooi weer druk verkeer verwacht op de snelwegen naar de kust, vooral dan op vrijdagavond, zaterdagochtend en zaterdagmiddag voor wie naar de zee trekt en op zondagavond voor de terugrit.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 juli 2013, 17:26 uur | Bericht #404908
Zomerweer helpt solden er bovenop

Het zomerweer van de jongste weken heeft de koopjes een boost gegeven. Dat blijkt uit de eindbalans die zowel Unizo als het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) verspreiden. Beide organisaties, die de zelfstandige modewinkels vertegenwoordigen, spreken van een status-quo of lichte vooruitgang van de omzet tegenover de zomerkoopjes vorig jaar. Comeos, dat de grote winkelketens vertegenwoordigt, komt later met zijn conclusie.


© photo news

De zomerkoopjes startten op 1 juli en lopen eind deze maand af. Met het laatste soldenweekend achter de rug, maken NSZ en Unizo reeds een eindbalans op en die is gematigd positief.

Beide geven aan dat de koopjesperiode traag op gang kwam, volgens het NSZ was er na de eerste week zelfs 1 procent minder omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar het fraaie zomerweer zorgde blijkbaar voor een kentering. Typische zomerspullen zoals shorts, jurken, bikini's en sandalen die in het voorjaar waren blijven liggen, gingen nu vlot over de toonbank. "De meeste winkeliers noteerden een status quo of lichte omzetstijging (+0,5 à 1 procent) in vergelijking met vorig jaar", zegt het NSZ. Unizo bevestigt en spreekt van een gelijkaardige omzet, "met enkele uitschieters tot +20 procent".

De zomerkoopjes blijven daarmee binnen de verwachtingen: bij aanvang werd uitgegaan van een gelijkaardig resultaat als vorig jaar.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2013, 08:41 uur | Bericht #405023
Een van de warmste julimaanden ooit

Deze maand juli is een van de warmere maanden uit de geschiedenis. Ook augustus begint heet: vrijdag kan het zelfs 35 graden worden. De julimaand komt waarschijnlijk op de achtste plek van de warmste julimaanden sinds 1901. Dat meldt Meteoconsult, dat deze maand een 'zomermaand van groot formaat' noemt. We stevenen af op een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 19 graden: ruim een graad hoger dan 17,9 graden, dat jarenlang het gemiddelde was. En daarmee komt dan eindelijk een einde aan de lange reeks van koude maanden die dit jaar tot nu toe heeft gekenmerkt. Augustus begint eind deze week direct weer met nieuwe hitte. Bij volop zonneschijn wordt het donderdag op de eerste plaatsen al 30 graden. Vrijdag is er in het zuidoosten kans op 35 graden. In het weekend neemt de kans op een onweersbui toe.

Bron: RTL Nieuws
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2013, 11:08 uur | Bericht #405037
Nederland blijft kampen met droogte

Het blijft de komende weken droog in Nederland. Het hele land heeft te maken met een tekort aan neerslag, ondanks de hoosbuien van het afgelopen weekend. 

Maatregelen als een sproeiverbod en extra inlaat van water uit de grote rivieren en meren zullen nog enige tijd blijven gelden.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van Rijkswaterstaat meldt dit dinsdag in een zogenoemd droogtebericht. Er is nu al ruim een week sprake van droogte, waardoor oppervlaktewater verdampt en de grondwaterstand steeds verder zakt.

De LCW waarschuwt waterbeheerders dat zij waakzaam moeten zijn op de razendsnelle ontwikkeling van blauwalg en botulisme onder deze omstandigheden.

Ook blijven extra inspecties van met name de veendijken nodig. Er is nog geen sprake van verzilting in het westen van het land, al wordt het Volkerak-Zoommeer sinds vorige week wel extra doorgespoeld.

Voldoende
Rijn, Maas, IJsselmeer en Markermeer hebben nog voldoende water om de regio's zonodig van extra water te kunnen voorzien.

Dat gebeurt ook al op een aantal plekken in het land. De afvoer van de Rijn zal volgende week onder het normale peil zakken, verwacht de LCW, maar de commissie denkt dat de stand voldoende hoog blijft om aan de watervraag te kunnen voldoen. De afvoer van Rijnwater zakt omdat het ook in Zwitserland en Duitsland warm en droog is.

De stand van de Maas blijft op een normaal niveau. De Maas is een regenrivier die zich snel vult na neerslag in het stroomgebied.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juli 2013, 11:11 uur | Bericht #405038
Maandag was drukke dag voor KNRM

De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hadden maandag een erg drukke dag. Vooral veel boten kregen pech, maar ook een surfer kwam in de problemen.


KNRM. © anp.

Bij 9 van de 45 KNRM-stations was het spitsuur, meldt de instantie. Een windsurfer kon bij Medemblik niet meer aan de kant komen. Zijn zeil was gescheurd en hij was zijn vin verloren. Een passerend Duits zeiljacht zag hem om hulp zwaaien, waarna twee reddingboten de man weer in veiligheid brachten.

Een Belgisch jacht liep bij De Cocksdorp vast op een scheepswrak. Het jacht liep lichte schade op en is naar de haven van Vlieland begeleid.

Ook de post Noordwijk had het druk, met een zwemmer en twee kitesurfers in de problemen.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2013, 14:15 uur | Bericht #405053
Ook fruitteelt lijdt onder slecht weer

De eerste oogstramingen voor 2013 vertonen een minder goede appel- en perenoogst dan normaal. Ten opzichte van vorig jaar zullen er 9 procent minder appelen zijn en ten opzichte van het topjaar 2011 zelfs 34 procent minder. Met 8 procent meer peren dan vorig jaar doet de perenoogst het iets beter, maar ten opzichte van 2 jaar geleden zitten we ook hier met 13 procent minder peren.

Deze oogstramingen werden samengesteld door de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) van het Vlaams departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met de Boerenbond, de Belgische Fruittelersorganisatie, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, de veilingen en de statistiekdienst van de federale overheid.

De appeloogst wordt geraamd op 201 miljoen kilogram, of 9 procent minder dan vorig jaar en maar liefst 34 procent minder dan in 2011. Vooral de ongunstige bloeiomstandigheden in het voorjaar vormden de spelbreker. Door de lage temperaturen en de regen tijdens en na de bloei kreeg de Jonagold zware klappen te verduren.

De perenoogst wordt geraamd op 256 miljoen kilogram, of 8 procent meer dan vorig jaar. Ondanks deze stijging is dat 13 procent lager dan 2011. De vorstschade van half maart, de aanhoudende koude, regenachtige en donkere dagen in het voorjaar zijn de voornaamste boosdoeners. Hierdoor zal de perenoogst veel later vallen en zullen de peren minder dik zijn. De Belgische perenoogst zal voor zo'n 90 procent bestaan uit de variëteit Conférence.

Het totale hardfruitareaal in België is lichtjes toegenomen en bedraagt 15.976 hectare, waarvan 44 procent door appel wordt ingenomen en 56 procent door peer.

Bron; HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 juli 2013, 15:32 uur | Bericht #405056
Juli breekt warmterecords (België)

Juli was een mooie en heel warme zomermaand. Sterker nog: afgelopen maand was een van de tien warmste julimaanden ooit. Met gemiddeld twee graden meer dan normaal was het een recordzomermaand. Dat komt vooral omdat de zon zoveel heeft geschenen.


Bron: VTM
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 14:22 uur | Bericht #405098
Strabrechtse Heide kaal en dor door vraatzuchtige kever

Ruim de helft van de Strabrechtse Heide in het zuidoosten van Noord-Brabant is aangetast door het heidehaantje. Door de vraat van deze kever bloeit de hei niet en zijn de struiken bruin en dor. Staatsbosbeheer, beheerder van het ruim 1500 hectare grote natuurgebied, gaat de kever niet bestrijden, liet de organisatie woensdag weten.


De Strabrechtse heide na brand in 2012 © anp.

Larven van het heidehaantje vliegen in het voorjaar massaal uit over de hei. Bij een hoge luchtvochtigheid in de zomer kunnen ze zich goed ontwikkelen en vreten ze onafgebroken aan de heideplanten. Die drogen daardoor uit en worden bruin en kaal. Gewoonlijk herstelt de heide zich in het jaar daarna.

Om de kever te bestrijden, zijn zware chemicaliën nodig, zegt Staatsbosbeheer. Dat is slecht voor andere insecten, terwijl de Strabrechtse Heide juist een insectenreservaat is. Op de hei komen ook meer dan 80 wilde bijensoorten voor. Staatsbosbeheer roept imkers op om deze zomer geen bijenkasten op de hei te plaatsen, zodat alle nog beschikbare nectar voor de wilde bijen is. De dienst plaatst daarom zelf ook geen kasten.

Het heidehaantje is een inheemse keversoort. Om de paar jaar is de populatie zodanig gegroeid dat grote stukken hei in Nederland worden aangetast. De laatste omvangrijke plaag was in 2009.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 14:23 uur | Bericht #405099
Juli was topmaand voor de kust

De kust heeft een topmaand gehad. In het weekend waren negen op de tien hotelkamers volgeboekt. Veel mensen hebben op het laatste moment nog beslist om naar zee te gaan en de horeca aan de kust is daar natuurlijk blij mee.



Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 14:27 uur | Bericht #405100
"Juli doet mislukte voorjaar vergeten"

"We moeten nog wat geduld hebben om grote conclusies te trekken, maar juli is in ieder geval een prachtmaand geweest", zegt Geert Horens van Westtoer. "Zowel de dagjestoeristen, verblijftoeristen als de mensen met een tweede woonst aan de kust zijn massaal naar zee afgezakt. We hopen dat augustus ook zo zonnig wordt en dan zal het mislukte voorjaar snel vergeten zijn."



Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 17:43 uur | Bericht #405118
Hoe heet wordt het vrijdag?

Als alles op z’n plek valt, kan het vrijdag, op basis van de modelberekeningen zoals die nu voorliggen, op de warmste plaatsen in Nederland tussen 37 en 38 graden worden. In dit verhaal gaan we op zoek naar redenen waarom deze temperaturen niet worden gehaald. Afgelopen juni, rond de 19e, deed zich een situatie voor waarin het potentieel zeer warm kon worden. Onweersbuien, de avond ervoor ontstaan boven Frankrijk en op het moment suprême uitdovend boven Nederland, deden de potentiele warmte toen echter de das om, waarna een brede maatschappelijke discussie volgde over de verwachting, die aan die dag voorafging.


De weerkaart van vrijdag. Erg warme lucht wordt naar Nederland geblazen, maar de tong met warme lucht is niet heel breed. Een kleine draaiing van de wind op die hoogte kan de temperaturen toch nog wat lager laten uitpakken. De windpijlen laten de grondwind zien. Die wind is in grote delen van Nederland door een thermisch lagedrukgebied, dat er vanuit het zuidwesten in komt, zuidoost. In dat geval zou het met eventuele zeewind kunnen meevallen en wordt het mogelijk extreem warm. Maar de exacte positie van zo'n laagje is pas op het laatste moment duidelijk. Verder kan zo'n laagje bewolking en misschien ook wel buien met zich meebrengen, al lijkt het daar vrijdag vooralsnog niet op. Andere dingen die tegen kunnen werken, zijn de alweer lagere stand van de zon en het feit dat het de afgelopen tijd aardig geregend heeft. De bodem is daardoor niet meer zo droog als eerder deze maand. En droge bodems helpen bij het laten oplopen van de temperaturen. Pas als we vrijdagochtend alle mitsen en maren kunnen wegstrepen, mogen we alsnog van die potentieel extreme temperaturen uitgaan.

Om een herhaling van toen te voorkomen, gaan we nu op zoek naar redenen waarom het vrijdag niet zo heet wordt als potentieel mogelijk is. Pas als geen van die zaken optreedt, kunnen we eventueel op het laatste moment alsnog aan het maximaal haalbare gaan denken. Maar dat doen we dan pas een paar uur van tevoren. Als we ook echt zicht hebben op wat er vrijdag precies gebeurt.

Alles moet op z’n plaats vallen
Om het in Nederland tot extreme warmte te laten komen, moet alles precies op z’n plaats vallen. Dat dagen waarop dat ook echt gebeurt erg zeldzaam zijn, mag blijken uit het feit dat het absolute Nederlandse warmterecord, gevestigd op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld, al bijna 69 jaar oud is. Zelfs de snelle klimaatverandering van de laatste tientallen jaren heeft hierin niets kunnen veranderen. Het is tijdens de hittegolven van augustus 2003 en juli 2006 in het zuidoosten van het land weleens ruim 37 graden geweest, maar het record bleef steeds buiten bereik.


Ook komt in de loop van de middag stof binnen vanuit het zuidwesten die de instraling van de zon wat kan temperen. Bron: MACC.

Vorig jaar was er ook een kans
Dat was ook zo vorig jaar op 19 augustus, toen zich wel een grote kans leek voor te doen op benadering, evenaring of zelfs een kleine verbetering van het Nederland warmterecord. Dat het toen niet lukte, had niet te maken met het feit dat de aangevoerde lucht er niet warm genoeg voor was. Dat was hij toen namelijk wel. Het probleem zat hem in het invallen van een zeewind, al heel vroeg in de ochtend. Die zorgde ervoor dat er zo’n grote thermische gradiënt over het land kwam te liggen tussen het sterk afgekoelde westen en het wel hete oosten, dat een thermische wind er de oorzaak van was dat de verwachte zuidelijke tot zuidoostelijke wind in het oosten uitbleef en door een zuidelijke tot zuidwestelijke wind werd vervangen. Een klein beetje van die koelere lucht in het westen werd zodoende in het oosten toch bijgemengd waardoor het record uitbleef.


Vandaag wisselden wolken en de zon elkaar af. Deze foto komt uit Noordoost-Groningen en is van Jannes Wiersema.

In het Limburgse Ell werd uiteindelijk een temperatuur van 36,7 graden gemeten. Verder was het die dag ook niet helemaal zonnig. Velden met hoge sluierbewolking trokken over die de zon af en toe behoorlijk afschermden. Soms waren ze zo dik dat er in de middag zelfs een paar kleine buitjes uit vielen. En zo kwamen de verwachte, extreem hoge temperaturen er uiteindelijk niet.

De kans van afgelopen juni
De volgende kans deed zich afgelopen juni voor. Opnieuw leek de aangevoerde lucht, een paar dagen tevoren warm genoeg voor een thermisch hoogstandje. Addertjes zaten er meteen al onder het gras. Een daarvan kwam ook uit: een onweerscomplex dat de avond tevoren boven Frankrijk ontstond gooide roet in het eten. Hield de zon overdag lange tijd tegen en bracht niet alleen ons als meteorologen, maar ook de mensen die van het verwachte mooie weer wilden gaan genieten, een grote teleurstelling. In plaats van een hete zon, viel er regen en was het lange tijd kil en grijs. Een langere opklaring bracht de temperaturen uiteindelijk alleen in Limburg boven 30 graden.


Stapelwolken tekenden het Limburgse land op deze foto van Helga Kobben.

Wat kan nu roet in het eten gooien?
Wat kan aanstaande vrijdag roet in het eten gooien? Een reëel gevaar is dat het precies zo gaat als vorig jaar op 19 augustus, toen een vroeg invallende zeewind de verwachte extreem hoge temperatuur tegenhield. Ook vrijdag wordt geen sterke, aflandige wind verwacht die zo’n zeewind volledig kan tegenhouden. Zonder die tegenwerking rukt een invallende zeewind landinwaarts op en helpt de potentieel extreme temperaturen, ook in het oosten, mogelijk om zeep.

Toch zit er wat dit betreft nog wel een addertje onder het gras. Als je de weerkaart van het ECMWF voor vrijdag sec bekijkt, wordt daarop namelijk wel een klein (thermisch) lagedrukgebiedje ingetekend, dat vanuit Frankrijk naar het noordoosten komt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de wind aan z’n voorzijde in Nederland wel een tijdje oostelijk of zuidoostelijk wordt, met dan de kans dat een eventueel invallende zeewind alsnog wordt tegengehouden. Dit soort berekeningen zijn echter erg gevoelig voor veranderingen. We weten het pas vrijdagochtend echt.

Onweerscomplex?
Een andere optie is, dat op dat lagedrukgebiedje, donderdagavond boven Frankrijk opnieuw een onweerscomplex ontstaat, dat vrijdag uitdovend over ons land naar het noorden trekt. En hoge temperaturen tegenhoudt, zoals in de junimaand gebeurde. Of dat zoveel bewolking met zich meebrengt, dat de zonnestraling teveel wordt tegengehouden om het warmtepotentieel ten volle te benutten. Dit is echter nog lang niet zeker. De lucht in Frankrijk en ook bij ons is vrijdag naar verwachting zo droog, dat het maar de vraag is of de vorming van buien of bewolking tot de mogelijkheden behoort. Maar ook dat zien we op een later moment pas. Wel is het zo dat de zon alweer een stukje lager staat dan in juni en er dus minder potentiele instraling beschikbaar is. En verder is de bodem door de regen van de laatste tijd niet meer zo droog als dat hij dat eerder deze maand was. Een droge bodem komt de opwarming overdag juist ten goede.


Loes van Eck zag de zon ook flets door de wolken heen schijnen.

Een laatste punt dat een kink in de kabel zou kunnen brengen is dat de lucht die onze kant op komt en waarin het allemaal moet gebeuren vrijdag toch minder warm is dan zich nu laat aanzien, zie ook hier de voorbije junimaand. Dit is zeker een optie. De laatste berekeningen zie je al dat langzaam iets van die bovenluchttemperaturen wordt afgeknabbeld, al gaat het nog niet met meerdere graden tegelijk, zoals in juni uiteindelijk wel het geval was. Daarbij is de tong van hete lucht die naar ons toekomt maar smal en hoeft er maar iets in de windrichting op wat grotere hoogte te veranderen of er gaat nog iets meer van die bovenluchttemperaturen af. Ook dit weten we vrijdag pas precies.

Niet zo warm dus?
Al met al zijn er dus redenen om de temperaturen voor aanstaande vrijdag nog niet maximaal in te zetten. Bij Meteo Consult hebben we nu als hoogste waarde voor een plaats in Brabant 36 graden als hoogste temperatuur, de rest van het land zit tussen 28 tot 30 graden aan zee en 33 tot 35 graden in het binnenland. Mocht het zo zijn dat we alle hiervoor benoemde onzekerheden vrijdagochtend alsnog kunnen wegstrepen, dan zou het wel zomaar ergens 37 of 38 graden kunnen worden. In dat geval zouden we een voor Nederlandse begrippen extreem hete dag mee kunnen maken.

Bron: Meteo Consult.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 juli 2013, 20:32 uur | Bericht #405139
Juli was 30 procent zonniger dan normaal

Juli 2013 was zowat 30 procent zonniger dan de gemiddelde julimaand. Dat zegt David Dehenauw, weerman bij het KMI. In Ukkel was het bijna twee graden warmer dan normaal. Tussen 21 en 27 juli kende ons land een hittegolf.

De gemiddelde temperatuur schommelde rond 20,2 graden, waar dat normaal 18,4 is. Daardoor staat juli 2013 op de zesde plaats van de warmste juli's sinds het begin van de metingen in 1833. Het is geleden van 2010 dat het in juli nog zo warm was.

De zon scheen afgerond 270 uur, terwijl we in doorsnee omstandigheden iets meer dan 200 uur mogen verwachten. Aan zee scheen de zon iets minder, 260 uur.

De neerslag is met bijna 66 millimeter ten opzichte van een gemiddelde waarde van 73,5 millimeter normaal te noemen, maar de regen viel in nauwelijks acht dagen, terwijl dit gewoonlijk in 14 dagen opgevangen wordt. De meeste neerslag viel tijdens de felle onweders van 27 juli, weliswaar met grote verschillen tussen de regio's. In Diepenbeek viel deze maand slechts 2 millimeter in de pluviometer, terwijl in Melle 118 millimeter werd geregistreerd. Aan zee viel een vijftigtal millimeter.

De komende dagen worden opnieuw tropisch en vrijdag kan de warmste dag van 2013 worden met maxima rond 34 of 35 graden, of zelfs meer in de Kempen. De nacht van donderdag op vrijdag schommelt de minimumtemperatuur rond 20 graden. De nacht van vrijdag op zaterdag en voor een stuk ook zaterdag worden lokale regen- en onweersbuien verwacht, zondag en maandag wordt het opnieuw vrij zonnig. Vanaf zaterdag schommelen de maxima rond 25 graden.

Bron: de Redactie

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 juli 2013, 22:12 uur | Bericht #405149
Vijftien procent meer autopech door hitte
 

 
Het aantal gevallen van autopech lag de afgelopen maand 15 procent hoger dan in juli vorig jaar. Dat concludeert pechverhelper Touring. Automobilisten krijgen vooral af te rekenen met batterij- en koelingproblemen. Omdat er opnieuw een erg warme periode wordt voorspeld, geeft Touring een aantal tips om de auto in orde te houden. De organisatie raadt aan bij vertrek enkele minuten met de ramen open en de airco uit de rijden. Zo kan de eerste warmte weg uit het voertuig. Daarna wordt aangeraden de airco niet lager dan 24 graden te zetten en het knopje voor circulatie van de binnenlucht te activeren. De inzittenden van de auto zorgen best dat ze altijd iets te drinken bij zich hebben.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 juli 2013, 23:49 uur | Bericht #405161
Schaatsen in de zomer


© ANP

Buiten is het 23 graden, maar deze kinderen in Vinkel staan op de schaatsen. In het Brabantse dorp ligt een kunststof vloer waardoor zelfs bij zomerse temperaturen in de buitenlucht kan worden geschaatst. Ook morgen, als het weer tropisch warm wordt, gaat de schaatsbaan van 300 vierkante meter open.

Bron: RTL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2013, 08:01 uur | Bericht #405172
Beste solden in jaren dankzij barslecht voorjaar

Zowel de zelfstandige kledingwinkels als grote modeketens zijn in hun nopjes met de verkoop tijdens de afgelopen zomersolden. Bij de leden van Unizo lag de omzet 5 procent hoger dan vorige zomer, de grootste stijging in de afgelopen vijf jaren. ‘Een opsteker na een rot- slecht voorjaar.’


mvn

De zomerkoopjes zijn sinds woensdag voorbij, en volgens Unizo waren die een ‘aangename verrassing’ voor de kledingzaken en schoenwinkels. ‘Gezien de crisisperiode hadden onze leden gehoopt op een evenaring van de verkoop van vorige zomer’, zegt Sanderijn Vanleenhove van Unizo. ‘Maar nu blijkt de omzet voor het hele land gemiddeld 5,4 procent hoger te zijn. Dat is veel beter dan verwacht.’

Vorig jaar was er nog een daling met 1,5 procent ten opzichte van het jaar voordien. In 2011 was de omzet van de zomersolden zelfs teruggezakt met 10 procent. De afgelopen vijf jaar werd nooit zo veel verkocht als nu. Sommige winkels moesten zelfs extra voorraad inslaan om te voldoen aan de vraag.

De koopjesperiode was nochtans slecht gestart. ‘Maar het weer toonde zich al snel de beste bondgenoot van de handelaar’, zegt Vanleenhove. ‘Zodra de zon doorbrak, kwamen de klanten met drommen af.'

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 augustus 2013, 09:41 uur | Bericht #405178
Drentse wijnboeren voorzichtig optimistisch

Drentse wijnboeren kunnen weer opgelucht ademhalen. Door het mooie weer van de afgelopen periode zijn de druiven in de wijngaarden aardig gegroeid.

De druiven hadden een grote groeiachterstand door het slechte weer van de afgelopen maanden. En daardoor zagen de wijnboeren de oogst van dit jaar maar somber in. Volgens wijnboer Winie Pels uit Havelte is die achterstand aardig bijgetrokken: "Het ziet er goed uit, als het weer een beetje mooi blijft dan krijgen we misschien zelfs wel een hele goede oogst dit jaar. Het blijft afwachten."

Bron: RTVDrenthe
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 augustus 2013, 18:42 uur | Bericht #405223
NMBS vervoerde 40 procent meer reizigers naar de kust

De NMBS heeft in juli 1,4 miljoen reizigers van en naar de kust vervoerd. Dat zijn er bijna 40 procent meer dan in juli vorig jaar. Op piekdagen, zoals zondag 7 juli en zondag 21 juli, namen tot 70.000 reizigers de trein naar de kust. De meeste reizigers trokken naar Oostende, gevolgd door Blankenberge.

De NMBS zet tijdens de zomer traditioneel ‘toeristentreinen’ in naar de kust. Als het mooi weer is, komen daar nog extra treinen bij. Dat zal ook de volgende dagen zo zijn. Zo liet de maatschappij al weten dat ze donderdag en vrijdag zes extra treinen inzet en zaterdag en zondag zeven extra treinen.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 augustus 2013, 12:20 uur | Bericht #405338
Zonnekloppers opgelet: kwallenplaag aan de kust Auteur: Pieterjan Huyghebaert



Met deze tropische temperaturen trekken heel wat mensen naar zee, maar daar woedt momenteel een kwallenplaag. Wie gaat pootjebaden kijkt het best goed uit, want gisteren alleen al liepen een honderdtal mensen irritaties op door kwallensteken.

"De kompaskwal is erg talrijk in het midden van de zomer", zegt bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee. "Door de zuidenwind ontstaat er een omgekeerde onderstroom, waardoor de kwallen naar het strandwater gebracht worden, waar de toeristen zijn." Wie gestoken wordt door een kwal, kan de wonde het best spoelen met zeewater.

VRT Momenteel staan er al lange files op de snelwegen naar de kust. De NMBS legt ook vandaag opnieuw extra treinen in voor wie van plan is om met het openbaar vervoer naar de kust te trekken. Vandaag zijn zes extra treinen voorzien, morgen en overmorgen zeven. Als die extra treinen niet voldoende blijken, zijn de spoorwegen van plan om via hun reserve-poule nog bijkomende treinen in te leggen.

Op het strand en de dijk is het al een paar dagen op de koppen lopen, toch zijn dit jaar nog niet veel kinderen verloren gelopen. In juli liepen 788 kinderen verloren op het strand. In vergelijking met juli 2012 is het aantal verloren gelopen kinderen bijna verdubbeld, maar toen was het weer niet zo goed als dit jaar. In 2003 en 2006, toen de temperaturen vergelijkbaar waren met de afgelopen julimaand, schommelde het cijfer rond de duizend.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 665 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 665, lezen 5 mensen het topic " Winter discussietopic 2018/2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden