Een kitesurfer is zwaargewond geraakt bij het Grevelingenmeer in Zeeland nadat hij door een windvlaag tegen een paal werd geslagen. De surfer belandde ernstig gewond op de dijk. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Zijn identiteit is nog onbekend.
Bron: RTL
Drie slachtoffers van het ongeluk met het springkussen in Delden zaterdagmiddag liggen nog in het ziekenhuis. Een meisje heeft bij het ongeluk haar bovenbeen gebroken, een jongen brak zijn pols en zijn elleboog was uit de kom. Een derde slachtoffer had een snee in zijn kin en misschien een scheurtje in de kaak.
Windvlaag
Het ongeluk met het springkussen gebeurde zaterdagmiddag rond half vijf op het terrein van voetbalvereniging Rood Zwart aan de Langestraat in Delden. Daar was op dat moment een feest voor de F-voetballers van zeven jaar oud. Vermoedelijk door een windvlaag vloog een springkussen waar de kinderen op speelden vijf meter de lucht in. De kinderen vielen van het kussen af en kwamen hard op de grond terecht.
Niet verankerd
Het luchtkussen van tien bij tien meter zat niet verankerd in de grond. Er wordt uitgezocht of het verplicht is om dit springkussen te verankeren. Het kussen is door de club al heel vaak gebruikt en wordt nooit verankerd. Het bestuur van Rood Zwart betreurt het voorval en leeft mee met de slachtoffers. Het feest van de F-voetballers is na het ongeluk meteen gestaakt.
Bron: Rtv-Oost
Onervaren kitesurfers kunnen zondag beter niet het water op gaan. De weersomstandigheden zijn te zwaar. Dat adviseert de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). 'Met sterke wind als deze is het belangrijk dat je controle hebt over je vlieger. Bij twijfel niet gaan', zegt een woordvoerder van de KNRM. Het advies geldt ook voor andere watersporters zoals zeilers en windsurfers.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een kitesurfer in actie. © epa.
Dit weekend raakten al twee kitesurfers gewond, een bij de Maasvlakte en een bij het Grevelingenmeer in Zeeland. De laatste werd door de wind gegrepen en botste tegen een paal. De 26-jarige kitesurfer uit Uden werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.
De afgelopen jaren gebeurden veel ongelukken met kitesurfen, en ook kwamen wel eens kitesurfers om. Door plotselinge windvlagen komen de waaghalzen hardhandig op het strand of de dijk terecht en soms botsen ze tegen een paal, een pier of een gebouw, met ernstige verwondingen tot gevolg. De afgelopen 10 jaar overleefden zeker zes kitesurfers de klap niet. In 2001 kwam een kitesurfer na een enorme sprong in een woonwijk in Vlissingen terecht. Hij kwam met de schrik vrij.
Kitesurfers staan op een kleine surfplank en laten zich voorttrekken door een vlieger (kite). Volgens de KNRM-zegsman maken kitesurfers niet alleen grote snelheid, maar maken ze enorme sprongen, met alle risico's van dien. De sport nam de afgelopen 10 jaar een enorme vlucht.
Bron: AD
De toeristische sector aan de kust vreest voor een rampzomer. Het aantal boekingen voor huurappartementen en studio’s ligt vijftien procent lager dan vorig jaar, bij hotelkamers loopt dat op tot een kwart. ‘De vooruitzichten zijn zelden zo slecht geweest. We hebben echt snel zon nodig.’ ‘Het ziet er slecht uit en de achterstand in de boekingen is niet meer op te halen.’ Kurt Coelus, de voorzitter van de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars aan zee (CIB Kust), ziet de zomer van 2013 somber in.
‘Tegenover vorig jaar liggen de boekingen om een appartement, studio of huis te huren in juli 10 tot 15 procent lager’, zegt hij. ‘En 2012 lag al 15 procent lager dan het jaar dáárvoor. In twee jaar tijd komen we zo tot een daling van 25 tot 30 procent. Dat is een zeer forse achteruitgang.’
Het snertweer lijkt daar de belangrijkste reden voor: vorig jaar was het weer in juli dramatisch en na een slechte lente dit jaar lijkt er ook nu niet meteen zomers weer in aantocht. Al denken de vastgoedmakelaars toch vooral dat de economische crisis een belangrijke rol speelt.
‘We voelen dat onze klanten de broeksriem aanhalen’, zegt Coelus. ‘Het is niet alleen de Belgische kust die afziet: ook aan de Côte d’Azur voelen ze de crisis. Mensen besparen op hun vakantiebudget. En vakantie aan de eigen kust is sowieso niet de hoofdvakantie van de Vlaming, dus die wordt al eens vaker afgezegd of ingekort.
Bron: Het Nieuwsblad
Vandaag is het nog even door de zure appel bijten als het gaat om het weerbeeld in Nederland. Maar daar lijkt de komende dagen stukje bij beetje verandering in te komen. 'In de eerste week van juli lijkt er een lichtpuntje in de duisternis te gloren. De wind draait naar het westen tot zuidwesten en het kwik zal daardoor stijgen'. Dat voorspelt Michiel Severin van weerbureau Weerplaza.
© ANP.
Naar verwachting zal juni worden afgesloten als koudste eerste halfjaar sinds 1996. Want ook de laatste week van juni liggen de temperaturen onder de normale waarden. In deze tijd van het jaar hoort het kwik rond de 21 graden uit te komen. 'Dat gaan we deze week niet halen', verkondigt weerman Severin.
De wind stroomt nog steeds vanuit het noorden, wat leidt tot de lage temperaturen. 'De wind is namelijk afkomstig van de Noordzee, die nog geen kans heeft gehad om op te warmen'.
Ook deze week moeten we de paraplu nog even binnen handbereik houden. 'Maar het weerbeeld verbetert wel, vandaag is de slechtste dag', gaat Severin verder. De zon zal zich naast de buitjes ook vaker laten zien. Vanaf 1 juli draait de wind naar het westen tot zuidwesten en dat zorgt ervoor dat de temperaturen die week oplopen naar 18 tot 25 graden. Een buitje blijft wel tot de mogelijkheden behoren. Het echte zomerweer zal volgens Weerplaza voorlopig niet losbarsten. 'Afgaand op de weerkaarten zit een hittegolf of tropische warmte er niet in'.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Vallende takken van een grote kastanje aan de Westerplantage in Leeuwarden hebben vannacht het kunstwerk 'Bijenkorf' van Willem Valk beschadigd.
De takken sneuvelden zondagmiddag na een harde rukwind. Het is nog onzeker of de zwaar gehavende boom kan blijven staan.
,,Aan één kant zijn bijna alle takken weg. De boom is uit balans'', zegt een woordvoerster van de gemeente.
De takken worden maandagmiddag opgeruimd.
Bron: LC | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:34 uur, door Joyce.s
In Twente en Noord-Brabant heeft het in de nacht van dinsdag op woensdag aan de grond gevroren. De temperatuur op het voormalige vliegveld bij Enschede zakte tot 0,8 graden onder nul. Op vliegbasis Volkel was het min 0,3 graden. Voor eind juni is dat heel uitzonderlijk, aldus Weeronline.nl.
Sinds het begin van de metingen in 1901 is het eind juni maar één keer kouder geweest. In de laatste dagen van juni 2000 was het 1,5 tot 2 graden onder nul.
Volgens Weeronline.nl is de lucht sowieso koud voor de tijd van het jaar, maar zakt de temperatuur verder door opklaringen. Dan is er geen wolkendek om de warmte vast te houden. De kou 's nachts heeft geen gevolgen voor de temperaturen overdag. Maximumtemperaturen zijn nu 15 tot 20 graden. In het weekeinde en begin volgende week stijgt het kwik naar 20 tot 25 graden.
Bron Nu.nl
Gemiddeld genomen is de maand juni vrij normaal verlopen als we de pieken en dalen tegen elkaar wegmiddelen. De pieken en dalen leverden wel interessant weer op volgens de meteorologen van weeronline.nl.
Nachtvorst en tropische temperaturen
De maand begon in de eerste tien dagen met droog, zonnig en koud zomerweer. Op zowel 2 als 3 juni daalde de temperatuur aan de grond plaatselijk onder het vriespunt. De laagste temperatuur werd op 3 juni in Twente behaald: -3,2 graden. Op normale waarneemhoogte werd de laagste minimumtemperatuur (+2,6 graden) genoteerd in Deelen (Gld.) direct aan het begin van de maand.
Net na de eerste helft van juni steeg het kwik snel door aanvoer van tropische lucht uit het zuiden. Nederland beleefde op 18 juni de eerste officiële tropische dag van het jaar; in De Bilt werd aan het einde van de middag met 30,4 graden net aan de eisen voldaan. Om het lijstje af te maken noteren we 3 zomerse en waarschijnlijk 11 warme dagen in juni.
De gemiddelde junitemperatuur zal naar verwachting uitkomen op 15,3 graden tegen 15,6 normaal. Dit valt net binnen de marge van een “normale” maand. Daarmee wordt de cyclus van te koude maanden onderbroken. Tot nu toe beleefden we 5 te koude maanden aaneen, iets dat sinds 1993 niet was gebeurd.
Zonnige start van de maand
De eerste 10 dagen van juni legden de basis voor een gemiddelde hoeveelheid zonuren. In de periode van 4 t/m 8 juni scheen de zon bijna 68 uur! (Dat is ruim 80% van de beschikbare tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang). Normaal schijnt de zon 194 uur in De Bilt, deze maand moeten we het met 4 uur minder doen. Ondanks enorme buien toch een te droge maand
Een hogedrukgebied trok aan het begin van de maand van de Azoren richting Noord-Atlantische wateren. De wind kwam uit het noorden tot oosten en voerde droge lucht aan. In De Bilt bleef de regenmeter de eerste 11 dagen van de maand leeg. Met de aanvoer van tropische lucht, later in de maand, kwamen ook tropische buien onze kant op. De buien waren vooral in het oosten van het land actief, in Drenthe viel lokaal meer dan 120 mm neerslag. Gemiddeld over het land viel tot nu toe 44 mm regen. De verwachting is dat de neerslagsom de komende dagen iets verder oploopt naar ongeveer 54 mm. Hiermee gaat de maand als droog de boeken in. Normaal valt gemiddeld over het land 68 mm.
Komende week langzaam warmer
Tot en met vrijdag hebben we te maken met temperaturen onder de 20 graden. zaterdag 20 en op zondag zou het in het binnenland 21 graden kunnen worden. Wel vallen eerst enkele buien, maar in de loop van het weekend nemen de neerslagkansen af. Volgende week zet de temperatuur waarschijnlijk een verdere stijging in, mogelijk richting 24 graden.
Bron: Blik op Nieuws
Nadat de komende dagen de temperatuur nog wat lager uitkomt en het bovendien vaker regent, volgt vanaf zondag geleidelijk een weersverbetering met dan weer iets regelmatiger zonneschijn en.....
....ook weer wat oplopende temperaturen, tot rond het klimatologische gemiddelde halverwege volgende week. Daarna is het onzeker. Dat is ook te zien aan de pluimgrafiek hieronder met van in totaal meer dan 50 berekeningen de verwachte temperatuursontwikkeling; de temperaturen kunnen nog een stuk verder tot zelfs ruim zomerse waarden, maar ook een temperatuursdip behoort nog altijd tot de mogelijkheden.
Waar de temperaturen de voorbije dagen gevoelig zijn gedaald en het de komende etmalen ook vaker gaat regenen, zien we vooral vanaf zondag weer een echt stijgende lijn. Momenteel wordt met een noordwestelijke bovenstroming frisse lucht aangevoerd. Daarin komt de eerstkomende dagen nog weinig verandering. Wat wel wijzigt is de invloed van hoge- en lagedrukgebieden. Waar zwakke uitlopers van hogedrukgebieden ten zuiden en westen van ons op dit moment de meeste buiigheid op afstand houden, worden vanaf later op deze woensdagavond en komende nacht naar donderdag toe storingen geleidelijk belangrijker.
Dat houdt overigens niet in dat de voor ons liggende dagen alleen maar regenachtig weer gaan brengen, want tussen de storingen in zijn er soms ook lange droge perioden. Een volle dag zonneschijn zit er evenwel niet in en doordat de bewolking vaker en vooral ook dikker aanwezig is en er van origine nog net iets koelere lucht binnenstroomt, krijgen de temperaturen nog een extra dip. Morgen, donderdag wordt het naar verwachting 13 tot 16 graden. Vrijdag en zaterdag verlopen nauwelijks warmer. Gemiddeld voor de tijd van het jaar zijn temperaturen tussen rond 18 aan de Waddenkust en 22 graden in het zuidoosten.
Vanaf zondag wat vaker zon en warmer
Daarna begint wel weer het een en ander te veranderen op de weerkaarten. Waar de komende dagen lagedrukgebieden ten noorden en oosten van ons belangrijker worden voor ons weerbeeld met dus vaker regen, gaan ze vanaf zondag langzaam terrein verliezen. Een hogedrukgebied bij de Azoren krijgt vanaf dat moment steeds wat duidelijker uitlopers richting West-Europa. Het blijft vervolgens een aantal dagen overwegend droog met ook weer wat vaker zonneschijn. De temperaturen lopen daarbij langzaam op en halverwege volgende week lijken we rond het klimatologische gemiddelde uit te komen.
De tweede helft van volgende week wordt het vervolgens spannend. Of de temperaturen dan verder stijgen naar ruim zomerse temperaturen of dat we juist een nieuwe terugval krijgen is nog zeer onzeker. Die onzekerheid komt ook goed terug in de hiernaast getoonde pluimgrafiek met de temperaturen voor het binnenland. Daarin worden voor ruim 50 berekeningen de verwachte waarden getoond. De komende dagen zal langzaam aan duidelijker worden welke kant het op gaat later volgende week.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:34 uur, door Joyce.s
Juni was net als de voorgaande maanden koud voor de tijd van het jaar. Het is de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur die lager uitkomt dan het langjarig gemiddelde. Voor het laatst gebeurde dit zeven jaar geleden.
Neerslag 20-21 juni 2013. Bron: KNMI
De gemiddelde maandtemperatuur voor juni 2013 komt in De Bilt uit op 15,1 graden tegen 15,6 normaal. Opvallend zijn de regionale verschillen. Vooral aan zee was het koel omdat het zeewater nog steeds te koud is voor de tijd van het jaar. Zo kwam de gemiddelde temperatuur in Den Helder uit op 13,4 graden tegen 14,7 normaal. Omdat de invloed van de zee langs de oostgrens van Nederland het kleinst is, lag daar de temperatuur hoger. Op diverse KNMI-weerstations eindigde juni daar zelfs iets boven de normale waarde.
Rond 18 juni werd vanuit het zuiden korte tijd zeer warme lucht aangevoerd. Het werd die dag in een groot deel van het land tropisch warm. In Eindhoven werd het 32,4 graden, landelijk de hoogst gemeten temperatuur van deze maand.
De kortdurende warmte werd verdreven door zware onweersbuien waarvoor het KNMI op 20 juni een code oranje uitgaf voor Gelderland, Drenthe en Overijssel. Op die dag viel er in het noordoosten van het land 50 mm of meer met lokaal wateroverlast tot gevolg. De meeste neerslag viel in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de nacht van 20 op 21 juni kwam vooral in delen van Zeeland zware regenval voor met plaatselijk 60 mm of meer.
Ondanks de buien gaat juni als een vrij droge maand de boeken in. Gemiddeld over het land is tot nu toe 45 mm gevallen en naar verwachting komen daar het komend weekend nog enkele millimeters bij.
Juni was ook een sombere maand. Gemiddeld over het land komt het aantal zonuren uit op 180 tegen 201 normaal. Vooral rond de langste dag scheen de zon maar mondjesmaat.
Bron: KNMI
Het gaat langzaam, maar nu de vakanties in Nederland in de eerste regio’s zijn begonnen, begint het weet toch op te knappen. Deden de omstandigheden de afgelopen dagen af en toe nog aan de herfst denken, volgende week ziet het er stabieler uit en laat de zon zich vaker zien. Vooral woensdag kan nog wel wat regen vallen. De temperaturen gaan iets omhoog. De schoolvakantie in het zuiden van het land is van start gegaan. En voor wat het weer betreft is dat een goede timing. De temperaturen komen namelijk duidelijk hoger uit dan de afgelopen week en bovendien blijft het veelal droog.
De dag in Zuid-Limburg begon nog bewolkt en vochtig. Foto: Marij Bouwers.
De voorbije dagen was het wel erg fris in Nederland met gisteren en eergisteren maximaal 14 tot 17 graden, maar de komende tijd wordt dat dus anders. Morgen stroomt al vanuit het zuidwesten wat warmere lucht het land binnen. Dat gaat aanvankelijk wel gepaard met dikke bewolking en in het binnenland lokaal een spat motregen, maar in de loop van de middag komt van boven zee de zon er soms bij. Aan zee wordt het 17 tot 19 gaden, landinwaarts 19 tot 22 graden. Dat zijn overigens vrij gebruikelijke temperaturen voor deze fase van de zomer, maar het verschil met de voorbije dagen zal duidelijk voelbaar zijn.
Junimaand koel
De junimaand zit er zo goed als op en zal uiteindelijk net als de vijf voorgaande maanden dit jaar als relatief koel de boeken in gaan. Maar het verschil met de normaal is niet meer zo groot als in die voorgaande maanden. Behalve veel koele dagen hebben we toch ook een aantal warme dagen gehad. En de twee kampen hebben elkaar redelijk in evenwicht gehouden. Het verschil met de normaal bedraagt straks hooguit een halve graad, maar waarschijnlijk net iets minder.
Bij Burry van den Brink hingen de druppen nog aan de waslijn.
Kenmerkend voor de laatste jaren gedurende de zomermaanden was een drukverdeling waarbij de luchtdruk net voor de westrand van Europa of boven het westen van het continent relatief laag was. Met bij ons koude bovenluchten en het steeds makkelijk ontstaan van buien. Of het af en toe passeren van storingen met meer regen of buien. De afgelopen week was het precies zo.
Toch is het opvallend om te zien dat juni in Nederland uiteindelijk een vrij droge maand is geworden. En een maand met relatief weinig zonneschijn. Dat drogere dan normale weer kan een gevolg zijn geweest van de nog steeds koude Noordzee van nu. De centrale delen van de Noordzee hebben een watertemperatuur die soms nog niet verder dan tot 12 graden is gestegen. Een koudere zee brengt minder vocht in de lucht en kan indirect invloed hebben op de hoeveelheid regen die valt. Verder vielen de temperaturen bij ons tegen, wat buivorming ook niet in de hand werkt.
Hogedrukgebied
Nu verschijnt de komende week een hogedrukgebied op de weerkaart dat langzaam dichterbij komt en het weer in ons deel van Europa stukje bij beetje stabieler lijkt te gaan maken. Het gaat allemaal niet heel snel. Voorlopig ligt het hogedrukgebied nog zo ver weg dat storingen aan de oostflank ervan vanuit het westen of noordwesten nog steeds tot onze omgeving kunnen doordringen, maar ze doen dat dan wel in steeds verzwaktere vorm. Alleen op woensdag lijkt er nog even een wat actievere tussen te zitten. Na woensdag nemen de neerslagkansen verder af, verwachten we.
Willy Bonnink legde de vochtige start van de dag zo vast.
Kijken we naar de zon, dan lijkt die vanaf donderdag al, maar vooral in het nieuwe weekend en in de dagen daarna een steeds dominantere rol in het weer te gaan spelen. Tot die tijd moeten we meer aan een weerbeeld met af en toe zon denken en toch nog steeds redelijk wat bewolking. Als de storing van aanstaande woensdag op een ongunstig tijdstip doorkomt, zou het woensdag overdag zelfs voor een belangrijk deel ook wel bewolkt kunnen zijn. Daarna dus wel steeds beter.
Later warmer
En kijken we naar de temperaturen, dan zien we dat die vooral vanaf het einde van de week op de weersverbetering beginnen te reageren. Niet dat ze voor die tijd slecht zijn, op veel dagen komen we overdag toch al wel tussen 17 en 22 graden uit, maar we zitten nog daarmee nog wel onder de norm voor deze tijd van het jaar. Ook de nachten verlopen relatief koel. Vanaf vrijdag gaan we dan duidelijker de regionen tussen 20 en 25 graden in en wordt het echt aangenaam.
Verder zag Jannes Wiersema veel mensen surfen in de Eemshaven. Waar de noordwestelijke wind nog even een windkracht 7 bereikte.
Al met al zijn er voor wat het weer betreft dus zeker aanknopingspunten voor al die mensen die net vakantie hebben gekregen en hebben besloten in Nederland te blijven. Het gaat allemaal niet snel en van hittestress is voorlopig geen sprake, maar het is misschien wel veel stabieler en standvastiger dan al die plotselinge en ook snelle sprongen in temperatuur die we in ons land ook geregeld hebben en die de atmosfeer over het algemeen maar matig aankan. We blijven het voor u volgen.
Bron: Meteo Consult.
Het is bijna 30 jaar geleden dat de eerste helft van het jaar zo koud is geweest. In 1985 was het voor de laatste keer dat de eerste 6 maanden van het jaar kouder verliepen dan normaal. De gemiddelde temperatuur in de De Bilt is uitgekomen op 15,2 graden terwijl het langjarig gemiddelde over de afgelopen 30 jaar 15,6 graden is. Ook de overige maanden van dit jaar zijn te koud verlopen. De maand juli lijkt eindelijk te breken met deze trend.
Juni is vrij somber en fris verlopen. Hier een meetpunt in het Limburgse Posterholt. Foto Ajan Everstijn.
Koud zeewater
De lente kwam dit jaar met enkele weken vertraging maar moeizaam op gang. Door het lang aanhoudende sombere winterweer is het zeewater voor onze kust en verder buitengaats maar langzaam opgewarmd. Momenteel is het water vlak voor de Noordzeekust rond 15 graden Celcius. Dit is nog behoorlijk fris voor een duik. Verder vanaf de kust, waar het dieper is, worden zeewatertemperaturen gemeten van slechts 12 graden. Deze koude plas water heeft een temperende werking op de temperaturen boven land als de wind van zee waait. Uiteraard is de invloed van het koude zeewater het grootst vlak bij de kust. Hierdoor zijn er in de eerste zomermaand ook grote regionale verschillen geweest in de temperaturen. Het koudst bleef het in het Waddengebied en in de kop van Noord-Holland. In Den Helder kwam de gemiddelde temperatuur deze maand op 13,5 graden uit, terwijl dat normaal 14,7 graden zou zijn. Dieper landinwaarts, waar het effect van het koude zeewater minder doorwerkt, is het verschil ten opzichte van de norm veel kleiner of zelfs niet eens aanwezig.
Volgens de composiet satellietbeelden en waarnemingen is het zeewater langs de Nederlandse kust rond 15 graden en verder buitengaats een graad of 12. Bron: KNMI.
Juni 2013
De maand juni is dit jaar vrij somber verlopen met zo’n 10 procent minder zonuren dan normaal. Net voor de zomer officieel van start ging, op 21 juni, liepen de temperaturen nog even op naar tropische waarden. Vanaf dinsdag 18 juni werd steeds warmere lucht, afkomstig uit het zuiden van Europa, ons land binnen geblazen. Een opstekende zeewind leverde langs de kust wat lagere temperaturen op, maar op veel plaatsen werden tropische waarden geboekt van 30 graden of meer. De hitte werd de dagen erna al snel verdreven door forse onweersbuien die plaatselijk wateroverlast veroorzaakten. Ondanks de zware buien, die vielen na deze kortdurende warme opleving en plaatselijk 60 tot 90 mm regen opleverden, gaat juni 2013 toch de boeken in als een vrij droge maand. Gemiddeld is er deze maand zo’n 50 mm regen gevallen tegen 66 mm normaal.
Met een wind van zee is het op de stranden fris vanwege het koude zeewater voor de kust. Foto: John Dalhuijsen, Zandvoort.
Zomerweer in juli
In de eerste week van juli gaat het de goede kant op, maar is het weer nog niet geheel bestendig. Een uitloper van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan strekt zich uit tot over de Alpen. Aan de noordkant ervan blijft de stroming in eerste instantie westelijk. Zo kunnen storingen ons land nog steeds bereiken. Dit levert nog vrij veel wolken op en af en toe wat regen. Toch liggen de temperaturen al wel wat hoger dan in de voorgaande maand, rond 20 graden. Later deze week wordt de hogedrukinvloed groter en krijgt de zon meer ruimte waardoor het op veel plaatsen 20 tot 25 graden wordt. Op de stranden blijven de temperaturen nog wel lager dan landinwaarts als gevolg van het koude zeewater voor de kust. Volgens de lange termijnberekeningen van het ECMWF, het toonaangevende weermodel van het Europese Centrum voor lange termijnverwachtingen, blijft ook de rest van juli de hogedrukinvloed groter dan normaal. Dit zou dan overal vrij bestendig en zonnig zomerweer op moeten leveren met zelfs op de stranden aangename temperaturen. Een vakantie in eigen land zou dus best goed uit kunnen pakken.
Bron: Meteo Consult
De Big Bad Water Battle op het Van Heekplein in Enschede is vroegtijdig gestaakt. Volgens de organisatie werd het te koud voor het watergevecht en is daarom besloten eerder te stoppen. In totaal kwamen zo'n tweehonderd mensen naar het plein in de Enschedese binnenstad voor een strijd met waterpistooltjes, boterhamzakjes, supersoakers en waterballonnen.
foto Big Bad Water Battle, editie 2012
Vorig jaar werd het watergevecht voor het eerst gehouden. Toen ging het om een uit de hand gelopen actie op Facebook. Omdat organisator Ricardo Neeter enthousiast was over de vorige editie, werd besloten dit jaar opnieuw een watergevecht gehouden. De eerste editie kwam meteen in de boeken als Nederlands record, nog nooit eerder werd er in Nederland zo massaal een watergevecht gehouden.
Bron: RTV-Oost
Het koude voorjaar, allicht de koude midden in de normale eiafzetperiode, leidde tot veel minder kikkerdril. Dat blijkt uit een onderzoek naar de voortplanting van heikkiker in het Kruisven (Dilsen-Stokkem). Ook de bruine kikker en gewone pad hebben dit jaar minder legsel, zegt Natuurbericht.be
‘Maart 2013 werd gekenmerkt door een zeer uitzonderlijk lage gemiddelde temperatuur’, schetst Dominique Verbelen van de Hylawerkgroep (Natuurpunt). ‘Er werden 18 vorstdagen opgetekend, dagen dus met een minimumtemperatuur onder de 0 graden. Normaal tikt maart af op 6,2 vorstdagen. En toch werd het ook even lente. Van 6 tot 8 maart bepaalden maritieme luchtstromingen ons weer met dagmaxima van 19,1 °C op 6 maart. Voor veel amfibieën was dit de start van de grote jaarlijkse trek.’
In 2013 werden op 243 locaties (verspreid over 119 gemeenten) overzetacties georganiseerd. Slechts op een handvol plaatsen worden jaarlijks ook legsels gemonitord, zoals sinds 2005 voor vier Limburgse populaties van de Heikikker. Een legselmonitoring is geen sinecure: eerst worden de roepende kikkers in kaart gebracht, daarna de plekken bezocht om legsels te tellen.
In een normaal jaar zou de Heikikker moeten pieken tussen 13 en 15 maart, maar dat pakte dit jaar anders uit. ‘De temperaturen daalden opnieuw met absolute minima die varieerden tussen -18°C tot -6°C en een sneeuwlaag bedekte de bodem van 11 maart tot begin april. Een echte piek van heikikkerkoren kwam er niet. De eerste legsels verschenen pas begin april.’
Tijdens twaalf terreinbezoeken in maart en april 2013 werd ontdekt dat drie van de vier locaties een drastische achteruitgang van het aantal legsels optekenen (tussen 76% en 100%). Enkel in de Vallei van de Kikbeek zakte het aantal legsels “slechts” van 80 naar 70.
Bron: de Standaard
Het weer verliep in juni zo goed als volledig volgens de gemiddelden van de voorbije junimaanden. Dat blijkt uit cijfers van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Maar door de frisse wind zal juni toch herinnerd worden als een koele maand. De gemiddelde temperatuur zit met 15,8 graden niet veel onder het gemiddelde van de voorbije 30 jaar (16,2 graden). Dat de gemiddelde temperatuur toch nog 15,8 graden bedraagt, heeft volgens Luc Debontridder van het KMI te maken met de periode van 11 tot en met 20 juni, toen de gemiddelde temperatuur abnormaal hoog lag (18,1 graden).
Frisse wind
Toch zal juni 2013 als een frisse maand herinnerd worden. Dat komt doordat de wind voornamelijk uit het noordnoordoosten kwam in plaats van uit het zuidwesten. Die bracht de gevoelstemperatuur wat naar beneden. De gemiddelde windsnelheid bedroeg in juni 3,6 meter per seconde, en dat is wel zeer uitzonderlijk. "Het is geleden van juni 1963 dat er in een junimaand nog zoveel wind is geweest", zegt weerman Frank Deboosere. Op andere vlakken was juni geen uitzonderlijke weermaand. Het aantal neerslagdagen lag met 12 iets lager dan het gemiddelde van 15 en ook de neerslaghoeveelheid (55,3 mm) viel wat kleiner uit dan gemiddeld (71,8 mm). Daarnaast kregen we ook iets minder uren zonneschijn dan normaal (173 uur tegenover 188 uur).
Bron: de Redactie
De mosselkwekers zitten met de handen in het haar: door het slechte weer willen de Zeeuwse bodemcultuurmosselen maar niet groeien. Daardoor start het seizoen met minstens twee weken vertraging. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. Volgende week komt er duidelijkheid of het nog erger wordt.
Voorlopig is de seizoensstart voor de grondmosselen gepland op 17 juli, maar de kans bestaat dat die datum niet gehaald wordt. "De mossel is en blijft een natuurproduct. Wij hebben dat niet in de hand", zegt Hans Van Geesbergen, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.
In normale jaren gaan de mosselkwekers al in juni in de Oosterschelde en de Waddenzee kijken hoe het met de kwaliteit gesteld is. "We hebben dat al tweemaal afgelast. Volgende week proberen we opnieuw, in de hoop dat we op 17 juli kunnen starten."
Ondertussen liggen in de warenhuizen en de restaurants al wel hangcultuurmosselen. Die zijn van goede kwaliteit, zegt directeur Jan-Kees Marcus van Prins & Dingemanse. Hij verwacht dat de bodemcultuurmosselen dit jaar weer een stukje duurder zullen zijn, maar zeker is dat nog niet.
Bron: HLN / Foto: Belga
In juli worden vermoedelijk zo'n 200.000 mensen in Nederland gebeten door een teek. Dat stallen het RIVM en de Universiteit van Wageningen op Natuurbericht.nl. Dat betekent ook dat mogelijk duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.
De onderzoekers maakten op basis van gegevens van voorgaande jaren een schatting van het aantal beten in de zomermaand juli, waarin veel mensen naar de natuur in gaan of in de tuin vertoeven. Zo'n 3 procent van alle mensen die door een teek worden gebeten, wordt daadwerkelijk ziek.
Uit een enquête van de universiteit blijkt ook dat slechts de helft van alle mensen zich regelmatig controleert op teken na een buitenactiviteit.
Hartklachten
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Wie met de bacterie besmet raakt, ziet vaak binnen een paar dagen tot een paar weken een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica, maar blijft vaak lang onopgemerkt.
De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.
Volgens het RIVM meldden de inwoners van Drenthe de meeste tekenbeten, gevolgd door Groningen, Utrecht en Gelderland.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 4 juli 2013, 09:50 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Voor het aankomende weekend voorspelt de ANWB lange files naar de kust. 'Het mooie weer zal vooral zondag veel zonaanbidders naar de populaire badplaatsen lokken', meldt de ANWB vrijdag.
Zowel Zeeland als de badplaatsen in Noord- en Zuid-Holland verwachten veel bezoekers. Op de wegen naar de bekende badplaatsen verwacht de toeristenbond zondag veel files. De meeste kans op vertraging richting Zeeuwse kust is er op de A58 Bergen op Zooom – Vlissingen en de N57 Hellevoetsluis - Middelburg. Richting Scheveningen verwacht de ANWB files op de A12 Utrecht - Den Haag en A/N44 Amsterdam - Wassenaar.
Bezoekers richting de stranden van Bloemendaal en Zandvoort moeten rekening houden met files op de N200 en N201.
Het mooie strandweer valt samen met de Masters of Formula 3 op het circuit van Zandvoort. Het race-evenement trekt jaarlijks tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers.
Strandgangers die niet in de file willen staan of moeten zoeken naar een parkeerplaats krijgen van de ANWB het advies om - indien mogelijk - het laatste deel van de reis met het openbaar vervoer af te leggen.
Bron: Blik Op Nieuws
Onweersdagen: 0
Omdat er dit weekend mooi weer wordt voorspeld, zal de NMBS extra treinen inleggen om toeristen naar de kust te brengen. Dat heeft de spoorwegmaatschappij vrijdag aangekondigd.
Belga
Vanuit Antwerpen en Brussel-Noord worden zaterdag- en zondagochtend twee bijkomende treinen ingezet richting Blankenberge, wat neerkomt op bijna 1.700 extra zitplaatsen. Daarnaast rijdt er ook van Gent-Sint-Pieters naar De Panne een extra trein, goed voor 500 bijkomende plaatsen.
's Avonds vertrekken er vanuit Blankenberge dan weer drie extra treinen: twee naar Brussel-Noord en één naar Antwerpen. Dat komt neer op 2.200 extra zitplaatsen voor de reizigers. Ook rijdt er een trein met 500 zitplaatsen terug van De Panne naar Gent-Sint-Pieters.
Dat extra aanbod komt bovenop de aangepaste treindienst die de NMBS sowieso al tijdens de zomermaanden voorziet.
Voor meer informatie kunnen reizigers terecht op www.nmbs.be of bij het personeel in de stations.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
De vakantie-uittocht op de weg is van start gegaan. Samen met het mooie weer veroorzaakt dat vanmorgen al druk verkeer richting kust. Ook richting Ardennen wordt vandaag file verwacht. In het buitenland lijkt het voorlopig vooral druk op de Franse wegen. Daar stond rond 10.30 uur ongeveer 150 kilometer file. Op de A7 Lyon-Orange bij Valence is het momenteel een uur aanschuiven. Op de A6 voor Lyon bedraagt de wachttijd een half uur. En ook richting Atlantische kust, op de A10 Parijs-Bordeaux is het een half uur aanschuiven. Op de ring rond Parijs staat 17 kilometer file. Alles samen stond rond 10.30 uur op de Franse wegen zo'n 150 kilometer file. De verkeersdrukte zal er zeker nog tot 14 uur aanhouden.
Frankrijk: A7 richting Valence
In Duitsland is er lokaal file door twee ongevallen op de A8 tussen Stuttgart en München.Ook verder naar de grens met Oostenrijk is er vijf km file voor Salzburg. Oostenrijk zelf blijft voorlopig gespaard van verkeersellende. In Zwitserland, daarentegen, staat er sinds vanmorgen vroeg al een file voor de Gotthardtunnel, goed voor 60 à 75 minuten aanschuiven. Verwacht wordt dat die wachttijd in de loop van de dag nog zal toenemen. Wie naar het zuiden trekt, krijgt de raad om pas na 11 uur te vertrekken.
In eigen land wordt aangeraden om pas na de middag richting kust te trekken. Momenteel is het er zo'n 45 minuten aanschuiven. De wegwerkzaamheden op de E40 veroorzaken, samen met het mooie weer, extra verkeersdrukte. De NMBS zet wel extra treinen in naar de kust. Vanmorgen rijden er twee extra treinen naar Blankenberge en een bijkomende trein naar De Panne. Ook 's avonds zijn er meer treinen naar Gent en Brussel.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:35 uur, door Joyce.s