Na een te koude lente, kent het begin van de meteorologische zomer een aantal mooie en droge dagen. Zaterdag valt eerst even tegen, maar de dagen erna verlopen zonnig. De weerkundige zomer start morgen met veel bewolking. In de middag probeert de zon al af en toe door te breken. Vanaf zondag echter schijnt de zon volop, blijft het droog en wordt het ook wat warmer.
De bewolking op zaterdag wordt veroorzaakt door het koude water van de Noordzee. De temperatuur van dit zeewater is momenteel 9 tot 12 graden. Boven dit koude water ontstaat gemakkelijk lage bewolking en die Noordzeewolken houden ons een groot deel van zaterdag verstoken van zonneschijn. In de dagen erna schijnt de zon echter volop, met in de middag hooguit een paar stapelwolken landinwaarts.Niet alleen het weerbeeld wordt beter, ook de temperaturen gaan langzaam omhoog.
Zondag en maandag wordt het 14 tot 18 graden. Met een afnemende wind zal het echter aangenaam zijn. En dinsdag komt de 20 graden weer in zicht, overigens een gebruikelijke temperatuur voor de tijd van het jaar. Vanaf woensdag neemt de onzekerheid toe, maar er zijn berekeningen die zelfs zomerse temperaturen van 25 graden berekenen.
Bron: Meteo Consult
Daar is 'ie dan... de zon! Na een teleurstellende maand mei, waarin vooral herfstweer de boventoon voerde, is juni dit weekend schitterend begonnen. Zaterdag was het al mooi, maar zondag is het stralend weer. Dat mensen naar dit weer hebben uitgekeken blijkt wel uit de reacties op Twitter. 'Koffietijd in de zon!', daarmee begon Hanneke Mous de zondag. 'Wat heerlijk!'. En ze genoot ervan, getuige de tweet die ze later stuurde: 'Zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon zon!'
Erg warm wordt het vandaag niet, met een graadje of 15. Maar door de matige wind voelt het best aangenaam aan. Xandra de Groot vindt het 'eigenlijk wel blote benenweer'. Rodney Bos ging zo snel mogelijk de zon in: 'Even vitamine D bijtanken.' Niels Plasmeijer vindt het 'prachtig weer om even te koekeloeren bij SummerJazz'. En Patrick Reinhard maakt van de gelegenheid gebruik om 'met zijn doggie en gezinnetje naar Dogpop te gaan'.
Gevaren
Maar het zonnig weer en de aankomende zomer brengen ook gevaren met zich mee. Daarom maakt de politie van de gelegenheid gebruik mensen te waarschuwen hun kinderen niet in een warme auto te laten zitten. Ook niet als er even snel een boodschap gehaald moet worden. 'Ook niet met de ramen op een kiertje! Binnen tien minuten is de auto een oven.' De Hondenbescherming komt regelmatig soortgelijke incidenten met honden tegen. 'Met zonnig en warm weer is dit ronduit gevaarlijk. Het verblijven in een warme auto is voor een mens al geen pretje, maar voor een hond kan dit binnen een paar minuten al fataal zijn.'
Bron: Omroep West
IJmuiden -Voor de Reddingsbrigade is het nog even afwachten wat het gaat worden: toezicht houden op de eerste drukke stranddagen of optreden in overstroomde gebieden door het hoge water. 'Zowel de zonnebrand als de overlevingspakken liggen in ieder geval klaar', meldt de Reddingsbrigade woensdag. De meeste reddingsbrigades in Nederland staan rond deze tijd zo goed als klaar voor het zomerseizoen. Maar door het extreme hoge water voor deze tijd van het jaar wordt ook nog rekening gehouden met een eventuele inzet in overstroomde gebieden. Zo’n situatie is in minstens 10 jaar niet meer voorgekomen.
Zwembroek ruilen voor overlevingspak
Tot problemen leidt het niet bij Reddingsbrigade Nederland: ‘Als het moet kunnen binnen 1 uur na alarmering 1700 speciaal opgeleide vrijwilligers in heel Nederland ingezet worden om mensen en dieren in ondergelopen gebieden te helpen’, aldus directeur Raymond van Mourik. ‘Sommigen zullen dan misschien wel snel hun zwembroek moeten omruilen voor een overlevingspak en dat maakt het wel bijzonder’.
Er zijn 75 boten direct inzetbaar om mensen te redden of te evacueren. Die zijn gebouwd om ook in laag water te kunnen varen. Dit jaar is begonnen met het vernieuwen van deze reddingsvloot. Op 13 april jl. hebben de eerste nieuwe vaartuigen al meegedaan aan een grote overstromingsoefening op de grens van Noord-Brabant en Gelderland. ‘We zijn er dus klaar voor, al hopen we natuurlijk dat de wateroverlast beperkt blijft en de mensen vooral van het water kunnen gaan genieten’, aldus Van Mourik.
Badgasten
Naast de paraatheid voor het hoge water is de Reddingsbrigade op veel plaatsen langs de kust, bij binnenwateren en recreatiegebieden aanwezig voor preventief toezicht op de badgasten. Voor wie de komende dagen van het mooie weer en het water wil genieten, waarschuwt de Reddingsbrigade voor de felle voorjaarszon en de lage temperatuur van het water. Het water is nog erg koud en dat geeft een risico op onderkoeling en kramp, waardoor men snel in de problemen kan komen in het water.
Tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:
- Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt
- Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten
- Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen
- Draag een wetsuit tijdens het watersporten
- Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters
- Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe
- Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte
- Informeer bij de Reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters
- Let op de weersverwachting of informeer hiernaar bij de lokale Reddingsbrigade, zodat u bij opkomend onweer op tijd van of uit het water bent.
Het was vandaag prachtig weer. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen klom de temperatuur tot boven de 20 graden en dat was al een tijdje geleden. In Gent zaten de terrassen vandaag goed vol en ook in Hasselt en Leuven was er heel veel volk op straat en in de parken.
Bron: VTM
De zomerse dagen geven de Nederlandse supermarkten, de horeca en de detailhandel een boost in de omzet. Door het goede weer gaan veel mensen naar buiten om bijvoorbeeld te barbecueën, een terrasje te pakken of zomerkleding aan te schaffen. Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat vooral de kant-en-klaarbarbecues deze week de deur uitvliegen. De supermarkt verwacht deze week vier keer meer kant-en-klaarbarbecues te verkopen dan vorige week. Albert Heijn verwacht dat er daarnaast drie keer zoveel barbecuesaus en meer dan dubbel zoveel ijsjes worden verkocht als afgelopen week. Koepelorganisatie CBL van de supermarkten signaleert dat consumenten extra veel zomerinkopen doen op de eerste warme dagen als het pas later in het seizoen warm wordt. Een woordvoerster: 'Als mensen lang hebben moeten wachten op goed weer, dan gaan ze helemaal los als het eindelijk goed weer is, maar als het langer warm blijft, dan normaliseert dat.'
Outfits
'Het weer van komend weekend is perfect voor de detailhandel. Het wordt te koud om naar het strand te gaan, maar goed genoeg om de consument warm te krijgen voor lente- en zomeroutfits', zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland. De organisatie verwacht daarom een hoge omzet komend weekend. Creatieve ondernemers zijn ook goed ingespeeld op het goede weer, zoals bijvoorbeeld Moxie Flavours. De mannen hebben net de Kratvast, een bierkratdrager voor op de fiets, bij Blokker in de schappen gelegd. Blokker heeft al binnen een week een nieuwe order geplaatst voor meer exemplaren.
Horeca
Het zomerweer komt ook voor horecaondernemers als geroepen. Ze gaan komend weekend hard hun best doen om de verliezen van het voorseizoen weer een beetje goed te maken. Paul Zonneveld van de vereniging van strandtentexploitanten NVSN zei maandag dat hij in 35 jaar nog nooit zo'n slecht voorseizoen had meegemaakt voor strandtenten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat overigens weten dat er ook bedrijven zijn die juist baat hebben gehad bij het koude weer. KHN: 'Bowlingbanen en wellnesscentra hebben juist een langer seizoen gehad, omdat de consument de afgelopen maanden liever binnenactiviteiten ondernam.'
Bron: AD
Eindelijk… een eerste (landelijk) zomerse dag. De eerste (landelijk) zomerse dag van 2013 is eindelijk een feit. Om 16.30 uur doorbrak de thermometer op het terrein van het KNMI de grens van 25 graden en daarmee is aan het criterium voor een zomerse dag officieel voldaan. En dat pas diep in juni. Dat is normaal gesproken wel anders. Toch is het net iets minder bijzonder dan dit op het eerste gevoel lijkt. Eigenlijk zijn we een beetje verwend… Of toch niet helemaal.
Foto: Math Gossens, Volmolen, deze donderdag.
We zitten alweer ruim in juni en tot deze donderdag was de 25-gradengrens nog steeds niet gehaald. Ja, regionaal is het wel een keer zomers warm geweest, maar een officieel landelijk zomerse dag zat er in ieder geval tot deze donderdag nog niet in. Op 26 april waren enkele plekken in Brabant en Limburg zomers warm. Op 7 mei gold dat voor Twente, de Achterhoek en wederom Limburg. Een dag later bereikte Wijk aan zee een lokale zomerse dag. De Bilt haalde de 25-gradengrens tot vandaag toe echter dus niet.
Beetje verwend…
Zelfs hier binnen de weerkamer in Wageningen leefde bij diverse meteorologen het gevoel dat dit toch wel heel bijzonder is. Maar na een kleine duik in de historische weergegevens, blijkt dat het wel enigszins meevalt. Sinds het begin van de metingen in 1901 is het 13 keer eerder voorgekomen dat de eerste landelijk zomerse dag (met dus in De Bilt 25 graden of meer) zo laat viel. En niet alleen in het verre verleden, maar ook in relatief recente jaren als 2004, 1994 en 1991 (uit dat laatste jaar stamt overigens het record; pas op 2 juli werd toen de eerste zomerse dag genoteerd). Kortom… zo'n late zomerse dag komt zeker niet elk jaar voor, maar we zijn ook wel een beetje verwend geraakt door de veelal (zeer) warme lentes uit de afgelopen jaren met in april of mei al de eerste zomers warme dagen. Een beetje verwend dus…. Of toch niet helemaal?
Door Corina Magielse, Wernhout.
Of toch niet helemaal...
Ook na het lezen van bovenstaande informatie zal waarschijnlijk het gevoel blijven hangen dat het dit jaar wel heel erg lang heeft geduurd voordat het echt een keer lekker weer is geworden. En dat is niet gek, want feit blijft dat de afgelopen lente uitzonderlijk koud was. Met afgerond 7,4 graden zelfs de koudste sinds 1970. En het scheelde maar duizendste(n) van een graad of we waren zelfs die lente voorbij gestreefd. Met afgerond 7,3 zou het de koudste sinds 1962 zijn geworden.
Een duik in het koude zeewater bij veel zon maar een frisse wind van boven zee. Te Scheveningen, door Henk Voermans, deze donderdag.
Ten slotte
Ten slotte in de zijlijn van dit artikel nog iets anders dat interessant is. Onder de 13 jaren uit het verleden waarin we tenminste net zo lang als nu hebben moeten wachten op de eerste zomerse dag, bevindt zich geen enkel jaar van voor 1951. Een halve eeuw lang (1901 tot en met 1950) is toen dus jaar op jaar de eerste landelijk zomerse dag eerder gevallen dan dit jaar 2013. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat het stromingspatroon (in ieder geval in het voorjaar) in die fase van de vorige eeuw er structureel anders uitzag, dan in de periode erna. Stromingspatronen wijzigen nu eenmaal door de jaren heen. Dat heeft soms grote effecten op de temperaturen.
Bron: Meteo Consult
Bij de slagers en supermarkten is het al de hele dag alle hens aan dek. Iedereen wil barbecueën dit weekend. Alleen al in de supermarkt waar VTM NIEUWS is geweest, denken ze 300.000 chipolata’s en een half miljoen brochettes te verkopen. Maar ook de traditionele beenhouwers verwachten veel volk.
Bron: VTM | Gewijzigd: 7 juni 2013, 15:54 uur, door Marga
Agenten van de dierenpolitie hebben in Breda een hond bevrijd, die alleen in een auto zat. Met 44 graden leek de auto meer op een oven. Een voorbijganger zag de hond zitten in de auto en waarschuwde de politie. De hond zat hijgend op de achterbank.
De eigenaar had de ramen van de wagen op een kiertje gezet, maar dat was natuurlijk niet voldoende met dit warme weer. Het beestje is door dierenambulancemedewerkers overgebracht naar het dierenasiel.
De eigenaar meldde zich later bij de politie. Hij krijgt een proces-verbaal. Hij kon zijn hond ophalen bij het asiel, maar niet voordat hij had betaald voor de genmaakte kosten.
Bron: RTL
Spoorwegmaatschappij NMBS legt dit weekend extra treinen in naar de kust. Omdat er veel zon voorspeld wordt - al zou de temperatuur door de forse wind onder 15 graden blijven - worden er veel dagjesmensen verwacht in de badsteden. Het is vandaag rond 11 uur ongeveer 20 minuten aanschuiven op de E40 richting kust vanaf Merelbeke, door de signalisatiewerken tussen Sint-Denijs-Westrem en Aalter. Zowel vandaag als morgen worden vier extra treinen ingezet naar de kust, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Het gaat om treinen uit Hasselt, Leuven en Luik richting Blankenberge en een trein van Luik naar Oostende. Diezelfde treinen rijden 's avonds in omgekeerde richting.
Wegenwerken
De vertraging op de E40 richting kust is ongeveer 12 kilometer, tot aan de start van de werfzone waar slechts twee van de drie rijstroken beschikbaar zijn. Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt een werf klaar om vanaf maandag tot eind juni het wegdek van de snelweg tussen Drongen en Aalter te vernieuwen. De rijbaan van Sint-Denijs-Westrem tot Drongen is al vernieuwd en die werken zaten voor op schema.
Alternatieven
Voorlopig zijn de omrijtijden voor de alternatieve routes langer dan het aanschuiven, is te horen. Als het drukker wordt, dan raadt het Verkeerscentrum Vlaanderen het kustverkeer aan om vanuit Antwerpen de E34/N49 te nemen, vanuit Gent via Kortrijk de E403 richting Brugge op te rijden en, afhankelijk van de drukte op die snelweg is de R4/N49 via Zelzate nog een alternatief. Kustverkeer vanuit Brussel kan de E429 nemen om via Doornik naar de E403 te rijden.
Bron: HLN
Dit weekend kan er slechts in vier kustgemeenten worden gezwommen in zee. Er wordt veel zon voorspeld- al zou de temperatuur door de forse wind onder 15 graden blijven. Alleen Blankenberge, Knokke-Heist, De Haan en Koksijde zetten met dit mooie weer redders in. Het is aan de gemeenten om autonoom te beslissen vanaf wanneer ze redders op post zetten. De redders benadrukken dat zwemmen in zee gevaarlijk kan zijn, omdat de zee erg wild is. Wie het koude zeewater in wil, doet dit best in de bewaakte zones.
Extra treinen
Dit weekend rijden er extra treinen naar de kust. Er worden veel dagjesmensen verwacht aan de zee. ‘Zowel zaterdag als zondag worden vier extra treinen ingezet naar de kust’, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Het gaat om treinen uit Hasselt, Leuven en Luik richting Blankenberge en een trein van Luik naar Oostende. Diezelfde treinen rijden ‘s avonds in omgekeerde richting.
Bron: Het Nieuwsblad
Na een aantal dagen met volop zonneschijn en blauwe luchten, is er gedurende dit weekend bedreiging van 'Noordzeegrijs', oftewel laaghangende, grijze bewolking die van boven de noordelijke Noordzee wordt aangevoerd. En onder de wolken lopen de middagtemperaturen minder hoog op dan bij helder, zonnig weer.
Er wordt momenteel ook in Drenthe beregend. Foto: Karin Broekhuijsen.
De algehele stroming draait dit weekend bij van noordoost naar noord en dat is genoeg om vochtige en ook koele lucht van boven de Noordzee een eind landinwaarts te laten doordringen. Het zonnige en (zomers) warme weer van de afgelopen dagen wordt dan ook bedreigd. Het blijft nog wel droog.
Regionale verschillen in neerslagtekort
Over droog gesproken, kijken we naar het groeiseizoen tot nu toe (gerekend vanaf 1 april), dan zijn er gebieden in ons land waar het neerslagtekort inmiddels behoorlijk groot is. Op (de noordoostelijke helft van) Texel is de afgelopen maanden de minste neerslag gevallen. Daar is het neerslagtekort nu 120 tot 150 millimeter. Minst droog is het zuidwesten van het land en ook Zuid-Limburg met rond 30 millimeter tekort. Extreem is de situatie niet als je dat bijvoorbeeld met voorgaande jaren vergelijkt. Wel lijken grote neerslaghoeveelheden de eerstkomende vijf dagen uit te blijven en tegelijkertijd kan er nog wat meer water verdampen, vooral op dagen met droog weer, volop zon en een (doorstaande) aflandige wind. De verwachting is dan ook, dat het neerslagtekort geleidelijk verder zal oplopen en puntje van aandacht verdient.
De grijze wolken van boven de noordelijke Noordzee hebben het noordoosten van Groningen al bereikt. Foto van zaterdagmiddag 8 juni 2013 door Jannes Wiersema. Dit weekend is Groninger molenweekend, veel activiteiten in de buitenlucht. Het is wel frisjes en de mensen hebben de winterkleding aan. Dat is wel nodig, want de zon zit grotendeels achter de wolken verstopt.
Noordzeestratus
Terug naar het actuele weer. Op moment van schrijven (zaterdagochtend) lag het uiterste noorden en noordwesten van het land al onder de Noordzeewolken die echter aan oplossing onderhevig waren. De bedoeling is dat de wolken, waarvan de wolkenbasis zich op 400 tot 700 meter bevindt, langzaam maar gestaag terreinwinst boeken. Deze zogeheten stratus-wolken worden op hun weg naar het zuiden echter dwars gezeten door de kracht van de zon en de hoge zonnestand. Door sterke opwarming proberen de wolken, wanneer ze eenmaal het binnenland bereiken, op te lossen. Dit in tegenstelling tot wanneer het land afkoelt, dus in de nachtperiode. Bij voldoende afkoeling kunnen en zullen er lage wolken worden bijgevormd. Dit spelletje zal zich de eerstkomende paar dagen nog wel herhalen, zolang de wind noordelijk is. Ter vergelijk: in de winterperiode hadden de wolken bij deze stroming het al lang 'gewonnen van de zon', aangezien de zon dan weinig kracht heeft.
Weerkaart met luchtdruk en isobaren geldig voor zondagmiddag 9 juni. De witte gekromde lijn geeft ongeveer de positie van de rugas aan. Vlak ten noorden daarvan waait een noordenwind (met aanvoer van Noordzeewolken), ten zuiden van de as een noordoostenwind (aanvoer van heldere, drogere lucht). De positie van de as kan heel wat uitmaken voor het weer. Hoe zuidelijker de as ligt, des te verder de wolken landinwaarts kunnen komen.
Rugas
Aan de grond is een rug van hoge luchtdruk, die zich vanuit een hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk over de Noordzee uitstrekt, momenteel bepalend voor het weer in Nederland. Vooral de exacte positie van de zogeheten rugas (zie afbeelding) bepaalt de hoogte van de temperatuur en het binnendringen van de Noordzeestratus. In de nacht van zaterdag naar zondag en zondagochtend wordt het vrijwel overal enige tijd bewolkt, later in de zondagochtend en zondagmiddag lost de sterk junizon een groot deel van de stratus weer op, alleen in de noordelijke gebieden blijft de stratus hardnekkig.
Ook op de weersatelliet in het zichtbare licht is de laaghangende Noordzeebewolking boven het uiterste noorden en noordwesten te zien. Foto is van 11.30 uur zaterdag 8 juni.
Maandag schuift het hogedrukgebied langzaam van het Verenigd Koninkrijk naar de Noordzee. De noordelijke stroming neemt dan geleidelijk af en verdwijnt uiteindelijk. Op dinsdag bevinden we ons dan ook in een 'niemandsland', waardoor er nauwelijks wind staat. Fronten van een depressie op de Atlantische Oceaan blijven nog even uit de buurt. De temperaturen komen weer iets hoger uit. Vanaf woensdagmidag lijkt het wat wisselvalliger te worden, bijvoorbeeld ook in Amsterdam. De weersverwachtingen per dorp of stad zie je op deze website, rechtsboven, bij 'plaats zoeken'.
Bron: MeteoConsult, KNMI.
Tienduizenden dagjesmensen trokken vandaag naar zee om van de zon te profiteren. Maar wie niet goed naar het weerbericht geluisterd had, was wel ontgoocheld. Want aan de kust was het zo'n 10 graden koeler dan in het binnenland. Dat komt door de felle wind die van over zee komt en alles flink afkoelt.
Bron: HLN
We beleven deze dagen weinig lol aan de nabijheid van een hogedrukgebied. Er staat een noordelijke stroming, waardoor wolkenvelden vanaf de Noordzee onze kant op komen. Hulp komt van de Noorse bergen. Als lucht over bergen stroomt gebeuren er twee dingen. Aan de voorkant moet de lucht omhoog. Stijgende lucht koelt af en condenseert, waardoor wolken ontstaan en er ook regen kan vallen. Aan de achterkant van de bergen keert het proces om. Lucht daalt, warmt op en droogt uit. Bewolking lost hierdoor op en van neerslag is dan ook geen sprake meer. Verleden week beschreven we de wateroverlast in Midden-Europa en daarbij kwam een verschil in neerslag van 200mm (in 3 dagen tijd) naar voren. Bregenz aan de noordkant van de Alpen noteerde 214mm tegen net iets meer dan 10 in Reschen aan de zuidkant van het massief. Hemelsbreed liggen deze stations nog geen 100km uit elkaar. Dat krijg je met een noordelijke stroming en toppen boven de 3000m tussen de locaties.
Föhn over Noorse bergen
Zo hoog zijn de bergen in Noorwegen niet, maar 1500 tot 2000m is meer dan genoeg om lucht onder bepaalde omstandigheden uit te laten föhnen. We zien vandaag wolken boven de Noorse bergen. Deze lucht wordt in de noordelijke stroming opgenomen en trekt richting de Noordzee. De lucht valt daarmee tussen de 1500m en 2000m omlaag, warmt op en droogt uit. Op de satellietfoto's zien we de bewolking dan ook oplossen. Omdat de lucht vanaf de Noorse bergen ook erg uitdroogt, kan er op de Noordzee geen nieuwe bewolking ontstaan en zo loopt het “gat” in de bewolking langzaam naar het zuiden. Geleidelijk gaan ook wij hiervan profiteren.
Bron: Weerplaza
Het droge zomerweer levert in Nederland nog niet direct problemen op. Er wordt al wel op uitgebreide schaal kunstmatig beregend en de kans op natuurbranden neemt toe. Het staat natuurlijk in schril contrast met de overstromingen in Centraal en Oost-Europa. In het gebied rond de rivier de Elbe zijn inmiddels duizenden mensen op de vlucht geslagen voor het snel stijgende water.
Vele dorpen langs de Elbe zijn inmiddels verlaten.
Hoogste waterstand ooit
Ten noorden van de Duitse stad Dresden heeft de waterstand in de rivier de Elbe en haar zijrivieren het hoogste peil bereikt dat ooit is gemeten. Mede door de aanhoudende regenval stijgt het waterpeil verder met vijf tot tien centimeter per uur. Vooral de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt heeft veel last van het hoge water. De Elbe staat hier zelfs vijf meter hoger dan normaal. Grote delen van de hoofdstad Maagdenburg staan al onder water. Er is zelfs een wijk met 3000 bewoners geëvacueerd. In het noordelijker gelegen Wittenberge moesten ook 1500 mensen hun huis uit. Vele dorpen langs de Elbe en de Saale zijn al verlaten. Door het geringe verval in de rivier de Elbe en de aanhoudende regen houden de problemen nog wel even aan. Ook de deelstaat Nedersaksen maakt zich op voor het hoge water van de Elbe. Daar wordt halverwege deze week de hoogste waterstand verwacht en worden dijken en kades opgehoogd met zandzakken. Het hoge water in de Donau nadert inmiddels de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Waterkeringen worden versterkt en verhoogd door duizenden militairen met hulp van vele vrijwilligers.
Het neerslagtekort opgebouwd vanaf 1 april, het begin van het groeiseizoen. Bron: KNMI.
Veel regen
Het geblokkeerde patroon in de atmosfeer boven Europa houdt nog altijd een depressie in stand in de buurt van de Alpen. Wij zitten net aan de droge kant ervan en profiteren nog een paar dagen van een hogedrukgebied op de Noordzee. Het lagedrukgebied boven Centraal-Europa levert veel en langdurige regen op, zowel aan de noordzijde als aan de zuidkant van het Alpenmassief. Pas halverwege de week verandert het stromingspatroon en komt er weer wat beweging in de atmosfeer. Tot die tijd wordt er nog veel regenwater verwacht in de Alpenlanden. Vooral de komende 48 uur zijn kritiek. Op veel plaatsen in het zuiden van Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië komt er nog zo’n vijftig tot honderd liter water per vierkante meter bij. De toestand aan de noordkant van de Alpen wordt dan ook door het gerenommeerde ESTOFEX gecategoriseerd als een level 2, de op één na hoogste waarschuwingsfase wat betreft extreem zware weersituaties.
Het verloop van het neerslagtekort tot nu toe in relatie tot het gemiddelde en de droogste jaren. Bron: KNMI.
Droogte
Terwijl de rivieren elders in Europa buiten de oevers treden, neemt de droogte in Nederland juist verder toe de komende dagen. Het levert nog niet direct grote problemen op. Het neerslagtekort, het verschil tussen de verdamping en de neerslag die valt, is inmiddels wel opgelopen naar gemiddeld 85 mm. Normaal valt er in de eerste zomermaand juni over de gehele maand zo’n 66 mm regen, tot nu toe is er nog niets gevallen. Tijdens het verlate groeiseizoen zijn boeren en tuinders dan ook volop aan het beregenen omdat de grondwaterstand daalt. In de buurt van de rivieren blijft het grondwater op een hoger peil als gevolg van de hoge waterstanden. De verhoogde kweldruk in de nabijheid van rivieren zorgt voor meer toestroming van grondwater uit de diepere bodemlagen naar het ondiepe grondwater. Hierdoor blokkeert als het ware de afstroming van grondwater uit de achterliggende gebieden naar de rivier, waardoor ook in het achterland een stijging van de grondwaterstand plaatsvindt. Toch zijn er gebieden waar inmiddels al een vergrote kans is op het uitbreken van een natuurbrand en een code geel uitstaat. De situatie zal de komende dagen nog verder verslechteren. Pas in de tweede helft van de week kan er in Nederland weer eens wat regen van betekenis vallen, maar die lost de droogte zeker niet op.
Code Geel: Het wordt het droger in de natuur. Er is geen grote kans op een, snel uitbreidende, natuurbrand, maar tóch kan het gebeuren! Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel en personeel uit. Meer op www.natuurbrandgevaar.nl
Bron: Meteo Consult
Het zonnige en winderige weer van afgelopen weekend heeft een groenestroomrecord opgeleverd. Zonnepanelen en windmolens dekten zaterdagmiddag 42 procent van het stroomverbruik, zo schrijven De Tijd en De Morgen.
De productie van wind- en zonne-energie bereikte zaterdag om 13 uur een piek, terwijl het verbruik op dat moment relatief laag lag. Gemeten over de hele zaterdag waren de twee hernieuwbare energiebronnen goed voor een kwart van het Belgische stroomverbruik, schat de sectorfederatie ODE.
Bron: HLN
De eikenprocessierups dient zich weer aan. Volgens een medewerkster van de GGD Limburg-Noord wat aan de late kant, vanwege de koude lente. In Amsterdam worden maatregelen genomen om de rupsen te bestrijden. De nesten en brandharen ervan veroorzaken overlast voor mensen en dieren. Op een aantal plekken in de stad zijn al eiken bespoten met een biologisch middel en worden nesten uit de bomen verwijderd, aldus de Amsterdamse GGD. 'Het bespuiten van de bomen zorgt juist voor een verspreiding van de brandharen", waarschuwt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. Het wegzuigen van de rupsen en hun nesten is een betere methode, zegt Van Vliet.
Bron: AD
Vanaf zaterdag 22 juni past de NMBS haar aanbod voor de zomervakantie aan. Tot 1 september legt het spoorbedrijf extra ICT-treinen in naar de populaire bestemmingen, bovenop het bestaande treinaanbod. Enkele piekuurtreinen rijden tijdens deze periode niet omdat er minder pendelaars zijn, meldt de NMBS vandaag in een persbericht.
Zo krijgen de kuststations Oostende, Knokke, Blankenberge en De Panne een versterkt treinaanbod. Tijdens weekdagen worden 58 bijkomende treinen ingelegd naar en van de kust. Dit komt neer op 24.530 extra zitplaatsen per dag. Bij mooi weer kunnen nog zes extra treinen bijkomend ingepland worden, goed voor 5.434 bijkomende zitplaatsen, aldus de NMBS.
Op zaterdag, zondag en feestdagen worden er 68 toeristentreinen ingelegd naar en van Oostende, Knokke, Blankenberge, De Panne en ook Zeebrugge-Strand. In totaal goed voor 34.288 extra zitplaatsen per dag. Als er mooi weer wordt voorspeld, worden nog zeven extra treinen ingelegd, met op hun beurt 4.889 bijkomende zitplaatsen. Daarnaast kunnen in real time nog treinen ingelegd worden bij een grote toevloed aan reizigers.
Voor andere toeristische trekpleisters zoals de Ardennen of Walibi zijn tijdens de week dagelijks 17 ICT-treinen voorzien (bestemming Houyet of Bierges-Walibi) en tijdens het weekend dagelijks 30 ICT-treinen (bestemming Houyet, Bierges-Walibi of Jemelle).
De NMBS voorziet ook een speciaal voordelig tarief: de 'Summer Deal'. Vanaf 24 juni tot eind augustus kunnen reizigers tijdens de week voor 7,50 euro per traject reizen in tweede klas. Het ticket is geldig tussen twee Belgische stations of stopplaatsen en heeft geen uurbeperking. Het is verkrijgbaar voor een enkele rit, maar ook voor een heen- en terugreis (15 euro).
Bron: HLN
Welkom in de zomer van 2013, die vanochtend om 7.04 uur begon. Het was niet bepaald een uitbundige start met deze ochtend veel regen in grote delen van het land. Vanmiddag wordt het droger vanuit het zuidwesten en dan verschijnen er ook een paar opklaringen. De kans op een lokale bui blijft echter bestaan.
afp
Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 16 tot 21 graden. Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt, maar het blijft overwegend droog. De minima bedragen 10 tot 14 graden.
Morgen wisselvallig
Morgenochtend neemt de bewolking snel toe, gevolgd door af en toe wat lichte regen. Later in de namiddag verschijnen er opklaringen aan de kust en over het westen van het land. De maxima bedragen 16 tot 21 graden. Er staat een matige zuidwestenwind. In de kustgebieden waait het eerst vrij krachtig. 's Avonds gaat het er nog wat harder waaien.
Koel tot donderdag
Van zondag tot en met donderdag krijgen we een tamelijk koel en licht wisselvallig weertype met af en toe zon, maar soms ook enkele buien. De middagtemperatuur schommelt rond 17 graden. Vooral zondag staat er aan de kust een stevige zuidwestenwind.
Bron: HLN
De voorbije dagen zijn in de Vlaamse tuinen massaal slakken opgedoken. Dat kan maar één ding betekenen: het slakkenseizoen is weer begonnen. Met dank aan het warme, natte weer van de afgelopen week. ‘Slakken komen elke lente op een bepaald moment massaal boven de grond. De eitjes die de winter hebben overleefd, komen in de lente uit’, zegt bioloog Thierry Backeljau van het Museum voor Natuurwetenschappen. ‘Na een strenge winter zijn er vaak iets minder slakken te zien. Maar als de winter niet al te lang en niet al te koud was, zoals dit jaar, zijn er heel veel slakken actief. Het warme en natte weer van deze week is daar ideaal voor.’
Bron: Het Nieuwsblad
In de buurt van Valburg is zaterdag een dak van een schuur terechtgekomen op de snelweg A15. De rommel ligt op de rijbaan van Nijmegen naar Gorinchem. Omdat het moet worden opgeruimd, is één rijstrook afgesloten. Tot hoe laat dat duurt, kan Rijkswaterstaat niet zeggen. Het dak is waarschijnlijk weggewaaid van een schuur in de buurt. "Zeker is dat het dak niet van een vrachtwagen is gevallen", aldus Rijkswaterstaat.
Bron: RTL