Elk jaar komt de Verenigde Staten wel een keer in het nieuws met schade en slachtoffers door tornado’s. Vorige week was het ook weer raak met een zware tornado in Moore, Oklahoma. In Europa komen minder vaak (zware) tornado’s voor, maar zeer zeldzaam zijn ze ook weer niet.
Tornado’s in Europa in de periode 2000-2012. De kleuren en afmetingen van de driehoekjes geven de classificatie van de tornado op de Fujita-schaal aan.
1200 versus 300
In de Verenigde Staten worden jaarlijks circa 1200 tornado’s waargenomen, in Europa gemiddeld 300. De meeste tornado’s veroorzaken nauwelijks schade. Dit geldt zowel voor de VS als voor Europa. Het aantal tornado’s in Europa wordt bijgehouden in de European Severe Weather Database (ESWD) door het European Severe Storms Laboratory (ESSL). Het ESSL heeft als doel de kennis van extreem weer events in Europa te verhogen.
Zware tornado’s in Europa
De zwaarste, geobserveerde, tornado’s van de afgelopen vijf jaar kwamen voor in Polen, Frankrijk, Italië en Rusland. In augustus 2008 trokken meerdere zware tornado’s door Polen. Ook in Noord-Frankrijk kwamen in deze maand tornado’s voor. Één daarvan werd zelfs geclassificeerd als F4-tornado op de Fujita-schaal (zie rode driehoekje in het plaatje). Vorig jaar en dit jaar kwamen in Italië zware tornado’s voor en vorige week werd een voorstad van Moskou getroffen door een tornado.
Toename?
Pieter Groenemeijer, directeur van het ESSL, stelt in een interview dat het aantal waargenomen tornado’s in Europa de laatste jaren is toegenomen. Dit hoeft niet te betekenen dat het aantal tornado’s daadwerkelijk is toegenomen. De toename wordt waarschijnlijk vooral verklaard door het feit dat meer moeite wordt gedaan om de data te verzamelen.
Bron: Weeronline | Gewijzigd: 29 mei 2013, 13:22 uur, door Ries
ik herinner me nog de discussie van vorig jaar, het was zwaar weer geweest met hier en daar een tuba, MAAR, volgens diverse weerinstanties mocht er niet gesproken worden van een supercel want die kwam bijna nooit voor in NL..
please correct me if i'm wrong!
ik herinner me nog de discussie van vorig jaar, het was zwaar weer geweest met hier en daar een tuba, MAAR, volgens diverse weerinstanties mocht er niet gesproken worden van een supercel want die kwam bijna nooit voor in NL..
please correct me if i'm wrong!
Klopt. Het rare is eigenlijk met die reports dat ook wind en waterhozen als tornado worden neergezet, vandaar het hoge aantal in Nederland.
Nederland windhoosland
Klein stukje uit een artikel:
Vergeet tornadoland Amerika als het gaat om windhozen, zou Nederland wel eens koploper kunnen zijn. Met tachtig tot 135 windhozen per jaar is Nederland in elk geval kampioen windhozen in Europa, zo blijkt uit Duits onderzoek. Twintig waargenomen windhozen boven land, en zestig boven watervlaktes als het IJsselmeer en de Waddenzee. Het is een twijfelachtig genoegen, maar met die cijfers mag Nederland zich het land met de meeste windhozen van Europa noemen
Voor volledig artikel klik hier
Bron: Wetenschap24
Tornado is in feite een leenwoord van iets buitenlands, lijkt wel alsof het uit de VS komt maarook die hebben het weer gelend, uit hetSpaans geloof ik, U weet wel, dan dat graan dat de orkaan heeft doorstaan.
Maar goed, in het stukje wordt al gezegd dat:
Citaat van KNMI Het KNMI zag het aantal windhoosmeldingen in Nederland de afgelopen jaren fors stijgen. “Maar dat heeft alles te maken met de mobiele telefoon en internet. Men ziet iets, en belt ons meteen op.”
Het gaat om het aantal meldingen. Mobiel telefoon en internet make het melden makkelijker en ik heb zelf het sterke vermoeden dat daar war men vroeger gewoon zie dat het hard waaide, of dat er een stofhoos was, men nu onder invloed van series als "stromchasers"veel meer geneigd is te zeggen dat er een tornado of windhoos is omdat dat gewoon spannender klinkt (terwijl je juist meer kenis zou verwachten en dus minder vage meldingen) . Nog even en we horen ook in Nederland "jaa ik zie een Torneejdoo"in plaats van "ja ik zie een Tornaadoo".
Zie ook:
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/33843/windhoos-treft-fruitteler-in-dongen/
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/windhoos-in-dongen-treft-fruitteler-1.232803
zoiets?
windhoos = Tornadust of Tornadroog
waterhoos= Tornatje
Aan het kaartje te zien komen de meldingen overwegend uit dichtbevolkte (bewoners/toeristen) kuststreken incl. grote merengebieden. Daar zijn ze ook het best waar te nemen. Dus bellen! Dat noemen we dan maar Tornabellen.
maar het valt wel op dat er erg veel in europa zijn en dat ze wel dicht bij komen bij hun grote broers en zus uit de USA . en ook op plekken die je niet in 1e instantie aan denkt en in je op komt zo als in rusland en polen . zou dit komen doro de opwarming of dat de aarde een stukje is gekanteld ?
leuke waarschuwing voor windhozen in het noorden
Wind- en waterhozen Windhoos waargenomen bij een bui. Geldig: woensdag 29 mei 2013 vanaf ca 16 uur gedurende ca 2 uur
| Gewijzigd: 29 mei 2013, 16:14 uur, door onweerwoudenberg
Citaat van Citaat van Lobke Barbara Van Oenen Plate, woensdag 29 mei 2013, 15:56 uur denk dat men de meesten ook aan zien voor een tornado van wege een flinke bui die in een wig form is . en de amateurs die denke dat er een tornaod in zit of een hoosje .Ook een plotse harde wind wordt heel vaak een "tornado"genoemd teriwjl het eigenlijk een valwind of "downburst"is. Tornado klinkt echter spannender (mede dankzij spannende tv-series en -beelden) terwijl een beetje downburst minstens zo'n spektakel oplevert, en vaak in een wat groter gebied dan de meeste Laaglandige Windhozen.
| Gewijzigd: 29 mei 2013, 17:03 uur, door jcroon
http://www.gva.be/regio-antwerpen-zuid/lint/stormschade-in-liint.aspx is dat dan geen voorbeeld van een "elektrische storm"?