Dit is de definitieve zomerverwachting voor de UK. De verwachting is opgesteld naar aanleiding van de historische gegevens van verschillende globale circulaties/indices. De zomer van 2013 zal (in de UK) minder nat verlopen dan de zomer 2012. Hier is echter niet veel voor nodig. Echter zal wel dezelfde karakteristieken vertonen, die verwacht mogen worden bij een voornamelijk onstuimige zomer. Het is niet zo, dat er dus ook geen periodes met beter en aangenamer zomerweer zullen zijn.
Het is van belang om te weten, dat lange termijnverwachtingen moeilijk op te stellen zijn. Deze verwachting geeft een overzicht van wat er deze zomer gaat gebeuren op het gebied van regenval, temperatuur en wind. De hoeveelheid neerslag zal rond het gemiddelde liggen. De temperatuur komt 1-2°C onder het seizoensgemiddelde. Het is het waard om notitie te nemen van een hoger dan gemiddelde verwachte regenval op het vasteland van Europa.
Juni
Juni lijkt twee gezichten te hebben. Het bovenste kaartje - 500mb anomalie - geeft een indicatie waar de hogedruk- en lagedruk gebieden zich gaan ontwikkelen. Er is veel "geel" en " groen" boven het zuidwesten van de UK. Let wel: het kaartje is een gemiddelde voor de gehele maand juni. De kleuren indiceren, dat er waarschijnlijk een hogedrukgebied dichtbij het zuidwesten van de UK gaat komen. Dit hogedrukgebied zal in de eerste helft van juni het weerbeeld gaan bepalen in de UK. Dit houdt in, dat er aangenaam warme en zonnig zomerweer wordt verwacht. In het noorden heeft de blauwe kleur de overhand. Dit geeft een lagedrukgebied aan met meer instabiel en onstuimig weer. Dit gebied bepaalt in de tweede helft van juni het weer. Wederom krijgt de UK te maken met regen en koelere temperaturen. De gemiddelde maandtemperatuur zal onder het seizoensgemiddelde voor juni komen. De neerslaghoeveelheid zal rond het gemiddelde komen te liggen.
Juli
Het meest opvallende aan de bovenstaande kaarten van juli is een enorm groot gebied met blauw/paars. Dit vertegenwoordigt een groot lagedrukgebied boven een groot deel van Europa. Het gebied ligt verankerd net ten oosten van de UK. Het weer zal koud en regenachtig zijn. Vooral de oostelijke delen van de UK zullen te maken krijgen met flinke buien. Er zijn aanwijzingen, dat in het midden van juli het weer flink onstuimig kan zijn. Echter dit is gezien de termijn nog erg onzeker. De temperaturen zijn lager dan gemiddeld.
Augustus
Het weerbeeld in augustus zal bijna indentiek zijn. Een lagedrukgebied ligt boven het oosten van de UK en brengt lager dan gemiddelde temperaturen en regen met zich mee. De neerslag zal niet in zulke grote hoeveelheden vallen als vorig jaar, maar zal meer een buiïg karakter hebben. Tijdens de laatste dagen van augustus zal de luchtdruk boven het zuiden van UK waarschijnlijk gaan stijgen. De atmosfeer wordt weer iets stabieler. Echter de temperaturen blijven onder het langetermijngemiddelde en de hoeveelheid neerslag schommelt rond het seizoensgemiddelde voor de maand augustus.
Met in achtneming van de onzekerheid bij langetermijnverwachtingen, kan met enige zekerheid gesteld worden, dat in de zomerperiode de bewoners van de UK (en een deel van het vasteland van Europa, waaronder NL) te maken krijgen met een aanhoudend lagedrukgebied net ten oosten van de UK. Hierdoor zullen de temperaturen lager dan gemiddeld uitvallen. Boven het vasteland van Europa zal de hoeveelheid neerslag hoger dan gemiddeld zijn. De UK ligt op het grensgebied tussen het lagedrukgebied in het oosten en het hogedrukgebied ten zuidwsten van de UK. Als de systemen iets naar het westen opschuiven krijgt de UK wederom te maken met een natte zomer. Het lichtpuntje is, dat er een beter zomer verwacht wordt met minder regenval dan de zomer van 2012. Echter zullen de temperaturen tegenvallen.
© onweer-online
Bron: UK Weather Forecast. | Gewijzigd: 27 mei 2013, 14:56 uur, door Ries
http://www.ukweatherforecast.co.uk/category/weather-forecasts/
Volgens de Franse weerzender Météo moeten we voor onze vakantie niet in Spanje, Frankrijk of Portugal zijn. Europa wacht de koudste zomer in 200 jaar. Maar volgens RTL-weervrouw Helga van Leur is dat helemaal niet te voorspellen. De Franse meteorologen zeggen dat er een kans van 70 procent is dat deze zomer vooral koud en nat gaat worden. Grote delen van Europa zullen in juni en juli slechts enkele zomerse dagen kennen. En in augustus worden zware stormen verwacht. September en oktober zouden dan weer droger en warmer worden.
Helga van Leur: 'Daar gaan we weer'
Helga van Leur zucht als ze over de weersvoorspelling van de Franse metereologen hoort. Ze heeft er inmiddels al verschillende vragen over binnen gekregen. "Ik dacht: daar gaan we weer. Mijn ervaring in de afgelopen 16 jaar is dat we dit soort voorspellingen met een korrel zout moeten nemen." Volgens de weervrouw is het onmogelijk om zo'n vergaande uitspraak over het weer te doen.
Citaat van RTL-weervrouw Helga van Leur:
"Laten we nou eerst beginnen om het weer op de korte termijn goed te voorspellen. Dat is al moeilijk genoeg. Een heel seizoen vooruit kijken is eigenlijk onmogelijk."
De Franse meteorologen maken een vergelijking met 1816. Toen zakte de gemiddelde temperatuur wereldwijd met 0,4 tot 0.7 graden. 1816 wordt ook wel het 'jaar zonder zomer' of het 'jaar van de armoede' genoemd. Het koude zomerweer zorgde toen voor mislukte oogsten en voedseltekorten in Europa. Of deze zomer in Europa dus nat en koud gaat worden is helemaal niet te zeggen. Voor een nauwkeurige weersvoorspelling moeten we echt nog even geduld hebben.
Bron: RTL