Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 mei 2013, 17:38 uur | Bericht #394522
Regen

Dagenlang wordt er al gespeculeerd over de mogelijke vrij heftige regen in het Pinksterweekend. Maar de onzekerheden zijn nog groot. Wordt het 10 millimeter of misschien wel 50.


Regen op komst. Foto door Tom Bloem, Sittard

Hoogtetrog
De oorzaak van het risico van een nat Pinksterweekeinde heeft alles te maken met de strijd tussen warme en koude lucht. Zoals dat zo vaak gaat in ons klimaat. De geduchte strijd tussen verschillende luchtmassa’s draait steevast uit op gedonder in de glazen. Daar kun je figuurlijk en vaak ook letterlijk donder op zeggen. Nu ook. Maar het blijft voor de verschillende weermodellen een lastige zaak om grip op de ontwikkelingen te krijgen. De ene dag maakt van de beide Pinksterdagen een doorlopend waterballet. Gisteren zou maandag flink kunnen meevallen. Vandaag lijkt het net anders om te zijn en valt Eerste Pinksterdag misschien reuze mee. Vanzelfsprekend is het niet verstandig om er nu vanuit te gaan, dat het zondag dus min of meer droog blijft. Aan intro op het Pinksterweekend zien we op grotere hoogte een opmerkelijk diepe trog uitzakken richting Spanje en zelfs Noord-Afrika.


Weerkaart met stromingspatroon op het 500 hPa vlak, voor aanstaande donderdag

Waterbom
De hoeveelheid regen kan flink oplopen in dit soort situaties. Meteorologen spreken soms wel van een waterbom.  Bedoeld wordt dan dat er op provinciaal niveau, of zelfs landelijk, een neerslaghoeveelheid van tientallen millimeters binnen 1 etmaal valt. In de huidige visie van het ECMWF is het een beetje de vraag of het nog wel tot de spreekwoordelijke waterbom komt. De grootste kans op veel regen is bestemd voor de zaterdag. Het model komt met hoeveelheden van 10 tot 20 millimeter in 24 uur. Voor Nederlandse begrippen veel, maar vergeleken met andere landen stelt het allemaal weinig voor.


Regenhoeveelheid volgens het ECMWF, tot en met nacht van zondag op maandag

Grote verschillen
In Nederland valt gemiddeld per jaar 849 millimeter, op basis van de normalen over de periode 1981 tot en met 2010. De droogste plaatsen liggen in Noord Limburg waar jaarlijks circa 750 millimeter valt. Op de Veluwe komt het jaartotaal uit op circa 950 millimeter. Al met een verschil van 200 millimeter over een afstand van slechts 100 kilometer.  Omgerekend dus 2 millimeter per kilometer, gaande van de Veluwe naar Limburg.  De grotere regenhoeveelheid op de Veluwe wordt verklaard door de iets hogere ligging en bovendien de wat grotere warmte uitstraling van de zandgronden, in vergelijking met bijvoorbeeld kleigronden. Een warmere bodem leidt tot sterkere thermiek en daardoor in het zomerhalfjaar tot zwaardere buien.


Het regenwoud in Lloro, Colombia

Natste plaats
Kijken we echter naar de natste plaatsen op aarde, dan zien we dat het in ons land allemaal nog wel meevalt.  De plaats met de grootste neerslagsom vinden we in Colombia, in Zuid Amerika.  In Lloro zou per jaar gemiddeld 13.299 millimeter vallen.  Ruim 15 maal zoveel als in ons land. De onvoorstelbare hoeveelheid, ruim 13 meter dus, zou gemiddeld per dag neerkomen op een slordige 36 millimeter. Kortom, elke dag een waterbom, het hele jaar door.  De werkelijkheid is natuurlijk anders, want ook in Colombia kent met seizoenen. Lloro wordt door regenwoud omgeven dat zijn naam eer aan doet.


De verwachting voor Lloro

Regenwoudklimaat
De natste plaats in Noord Amerika ligt in Canada. Daar valt in Henderson Lake jaarlijks 6.500 millimeter regen. In Europa wordt de lijst aangevoerd door het in de bergen gelegen Crkvica, in Bosnië-Herzegovina. Hier wordt een jaarsom gemeld van een respectabele 4.648 millimeter. In Afrika strijkt Debundscha, in Kameroen, met de eer de natste plaats van een continent te zijn. Een indrukwekkende 10.287 millimeter staat hier in de klimaatboeken vermeld. Ook hier gaat het om een regenwoudklimaat.


Droogste plek op aarde, Arica, in Chili

Droogte
De droogste plaats op aarde ligt in Chili. Daar valt in Arica per jaar slechts 0.7 millimeter. Opmerkelijk genoeg ligt Arica aan de kust. Water in overvloed voor de deur. Maar het is dus zout water. Ongetwijfeld gebruikt men er de techniek van ontzilting om de groenstroken in de stad te kunnen sproeien. In de Sahara zullen plaatsen zijn die op vergelijkbaar niveau uitkomen, maar het hangt natuurlijk wel af van de aanwezigheid van een betrouwbaar meetstation.


De verwachting voor Arica

Woestijn op het ijs
Opmerkelijk droog is het ook op de Zuidpool. Op het weerstation in Amundes valt jaarlijks slechts 20 millimeter neerslag. In de vorm van sneeuw uiteraard. Je kunt hier met recht spreken van een woestijnklimaat. Echter, een woestijn die gelegen is in een  wereld van overvloedig water. Water in gestolde vorm, als massief ijs dus.


Woestijnklimaat op Amundsen station, op de Zuidpool

bronnen: Meteo Consult, Millenium House Atlas
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 mei 2013, 16:06 uur | Bericht #394568
Bijna 500 miljard liter regen....

Meer dan 30 miljard liter regen daalt deze woensdag op Nederland neer, donderdag nog vele malen meer, misschien wel bijna 500 miljard, bijkans een half biljoen dus. Spectaculaire getallen…. Gaat ons kikkerlandje onderlopen? Vandaag een rekenexercitie die maar weer eens laat zien hoe kolossaal wolkenmassa’s en hun vochtinhoud zijn.

Geruststelling
Om u direct maar gerust te stellen, het antwoord op de even hier voor gestelde vraag is een ondubbelzinnig "nee". Ruim 30 miljard liter regenwater in een etmaal is heel normaal in Nederland. Sterker nog, het klimatologische gemiddelde per dag ligt in Nederland ongeveer drie keer zo hoog. Bijna 500 miljard is veel, maar tegelijkertijd ook weer niet extreem.


De klimatologische gemiddelde hoeveelheid neerslag in millimeters per jaar in Nederland (afbeelding: KNMI). Deze woensdag valt er ruim 30 miljard liter regen in totaal in Nederland. Dat lijkt extreem veel, maar in feite komt dat neer op ongeveer 0,75 mm op elke locatie (0,75 liter per vierkante meter). Dat is ruim onder het gemiddelde (meer dan 2 mm) per dag in Nederland.

Een kleine half biljoen liter water in perspectief
Allicht dat u zich toch nog de wenkbrauwen fronst. Dat zou niet gek zijn, het zijn immers zeer grote getallen. Als we echter een en ander terugrekenen naar de vierkante meter dan vallen deze schijnbare monsterhoeveelheden regenwater beter in perspectief te plaatsen.

Het enige andere basisgetal dat we hierbij nodig hebben is de oppervlakte van Nederland. Inclusief binnenwateren is dat 41.526 vierkante kilometer. Eerst maar even de regenhoeveelheden van deze woensdag. Ruim 30 miljard liter regenwater verdeeld over 41.526 vierkante kilometer komt overeen met ongeveer 750.000 liter per vierkante kilometer. Nog een stap verder, teruggerekend naar vierkante meters, is dit 0,75 liter per vierkante meter; in meteorologische termen veelal aangeduid als 0,75 millimeter. Een weinig tot de verbeelding sprekende hoeveelheid die overeenkomt met een tijdje wat lichte regen of motregen of een enkel mals maar kortdurend regenbuitje. Doordat er regionaal flinke verschillen zijn deze woensdag, krijgen sommige plekken overigens duidelijk wat meer te verwerken, anderen weer wat minder. Maar gemiddeld over het land uitgesmeerd ligt het neerslagtotaal uiteindelijk naar verwachting tussen 0,5 en 1 millimeter, rond die 0,75 millimeter dus.


De Amsterdam Arena. Met de hoeveelheid regen die donderdag naar verwachting valt in Nederland (een kleine half biljoen liter) kan het stadion hypothetisch meer dan 125 keer tot de rand toe met water gevuld worden. Hierbij gaan we uit van de beschikbare buitenmaten van het stadion. Een berekening met de binnenmaten zou een nog groter getal opleveren. De bijna 500 miljard liter regenwater is echter weliswaar flink, maar landelijk bezien niet extreem te noemen. Bron afbeelding: http://www.flickr.com/photos/lpiepiora/3015844742/ Author: lpiepiora

Meer dan 125 Amsterdam Arena's aan regen, maar niet extreem
Donderdag worden grotere neerslaghoeveelheden afgetapt. Zoals de verwachting ten tijde van het schrijven van dit artikel was, valt donderdag op veel plaatsen in Nederland tussen 5 en 15 millimeter regen. Een paar regio’s kunnen daar nog boven uit komen, dan wel onder blijven steken. Bekijk eventueel het weerbericht voor uw woonplaats. Terugkomend op die 5 tot 15 millimeter en dat even grof samengebracht tot één getal, spreken we over ongeveer 10 millimeter gemiddeld in Nederland op donderdag. Verrekend naar de totale oppervlakte van Nederland (inclusief binnenwateren) komt dit neer op 415 miljard liter regenwater dat donderdag op Nederland neerdaalt. Om een vergelijking te maken; met deze hoeveelheid water zou je een voetbalstadion als de Amsterdam Arena, alleen al uitgaande van de buitenmaten (235 meter lang, 180 breed en 77 hoog), meer dan 125 keer kunnen vullen. Uitgaande van de binnenmaten, ons niet bekend, zou je nog een stuk hoger uitkomen.

415 miljard is een ontzaglijk getal, zonder dat het naar verwachting echt extreem weer wordt. Allicht dat wanneer het even wat steviger doorplenst – ter illustratie: er is donderdag in de regen hier en daar ook een klap onweer mogelijk – zeer lokaal kortdurend enkele om dat punt bekend staande straten blank komen te staan, maar onder water lopen doet Nederland daarmee natuurlijk niet.

Wat bovenstaande berekeningen vooral tonen, is hoeveel vocht onze atmosfeer in zich draagt. Daarbij vormt de regen die er valt, in feite nog maar een klein deel van de totale vochtinhoud van de lucht die ons land per etmaal passeert. Het grootste deel ervan schuift voorbij in de vorm van (onzichtbare) waterdamp en wolken (ontelbare zwevende ijskristallen en waterduppeltjes). Bijna een half biljoen liter water, is zo bezien in feite ook nog maar een schijntje.

Bronnen: Meteo Consult, Amsterdam Arena website
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 333 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 333, lezen 5 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden