De Pavlof vulkaan is gelegen op schiereiland Alaska. Het is de meest actieve vulkaan van de Aleutiaanse keten. De Pavlof is een 2519m hoge holocene stratovulkaan, welke is ontstaan langs een lijn van openingen, welke zich uitstrekt richting het noordoosten vanaf de Lake Emmons caldera. Pavlof en de tweelingvulkaan, de 2142, hoge Zuster van Pavlof, vormen een paar van symmetrichte, met ijs bedeke stratovulkanen, die ver boven de Pavlof en Volcano baai uittoornd. De derde koepel, kleine Pavlof, is een kleinere vulkaan aan de zuidwestelijke flank van de Pavlof vulkaan, nabij de ramd van de Lake Emmons caldera. In tegenstelling tot de Zuster van Pavlof, is de Pavlof vulkaan regelmatig actief geweest. Hierbij is er dan sprake van stomboliaanse tot vulkanische explosieve erupties van de openingen aan de top en gaan soms gepaard met een lavastroom. De meest actieve openingen liggen nabij de top aan de noord- en oostkant. De grootste historische uitbarsting vond plaats in 1911 aan het einde van een 5 jaar lange eruptieve periode. Tijdens deze uitbarsting ontstond er een scheur in de noordelijke flank en werken er grote rotsen en lava uitgestoten.
Image courtesy of the AVO/ADGGS the Alaska Volcano Observatory / Alaska Division of Geological & Geophysical Surveys
© onweer-online
Bron: Smithsonian | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s
AVO/USGS
De seismische activiteit van de Pavlof vulkaan op Alaska is deze morgen aanzienlijk toegenomen. Dit gaat gepaard met de aanwezigheid van een intense thermale anomalie aan de top. Dit is vastgesteld naar aanleiding van satellietbeelden. Een gelijksoortig patroon van verhoogde seismische activiteit en een verhoogde oppervlaktetemperatuur was in het verleden een voorteken van het ontstaan van een eruptieve periode van de vulkaan. Alhoewel het momenteel visueel niet is waargenomen, vindt er een eruptie van lava plaats uit een opening aan de top van de vulkaan. Er zijn geen aswolken waargenomen. De seismische activiteit begon om 8.00am (lokale tijd) met verschillende pieken tussen 9.00AM en 10.00 AM. Wolken blokkeren het zicht op de vulkaan vanaf Cold Bay, de meest nabijgelegen woongemeenschap. De vulkaan wordt geobserveerd door een netwerk van 9 seismologische stations, waarvan er momenteel 5 operatief zijn.
Image courtesy of the AVO/UAF-GI and the Alaska Volcano Observatory / University of Alaska Fairbanks, Geophysical Institute
AVHRR sThermale anomalie
Image courtesy of the AVO/UAF-GI and the Alaska Volcano Observatory / University of Alaska Fairbanks, Geophysical Institute
© onweer-online
Bron: Alaska Volcano Observatory | Gewijzigd: 14 mei 2013, 14:45 uur, door Marga
De eruptie duurt voort. De vulkaan produceert een lavastroom op de noordwestflank. Er is interactie tussen de lavastroom en het ijs. Hierdoor komt er ook puin van de vulkaan afrollen. Er zijn mogelijke explosies bij de opening, welke ook een stoom-aspluim produceert, die tot 20.000ft boven zeeniveau komt. De bewoners van Cold Bay, een stad ten zuidwesten van de vulkaan, hebben in de nacht een gloed waargenomen aan de top van de vulkaan.
© onweer-online
Bron: Volcano Discovery
De Pavlof vulkaan in Alaska. © ap.
De Pavlof vulkaan in Alaska, één van de onrustigste vulkanen in het gebied, heeft vannacht een indrukwekkende aswolk 4,5 kilometer de lucht in geblazen. Volgens luchtverkeersleider John Maxwell zal het internationale vliegverkeer naar verwachting weinig hinder ondervinden van de uitbarsting. Daarvoor moet de as een hoogte van bijna 10 kilometer bereiken. De uitbarsting begon afgelopen maandag. De inwoners van de nabij gelegen gemeenschap Cold Bay zijn bezorgd dat de as de elektriciteitsgenerators zullen beschadigen.
Bron: HLN
Astronauten hebben vanuit het Internationaal Ruimtestation (ISS) enkele indrukwekkende foto’s van de uitbarstende Pavlof-vulkaan in Alaska gemaakt. De vulkaan spuwt sinds 12 mei lava en een aswolk van 6.000 meter hoog. Het schuine perspectief van de astronauten onthult de driedimensionale structuur van de aswolk. De foto’s van satellieten beperken zich vaak tot een top-downperspectief.
Bron: De Standaard
Wetenschappers hebben het waarschuwingsniveau van de Pavlof vulkaan verlaagd van oranje naar geel. In de afgelopen 3 dagen is de vulkaan iets gekalmeerd. Dit betekent volgens de wetenschappers niet, dat de uitbarsting ook daadwerkelijk gestopt is.
© onweer-online
Bron: Miami Herald
A photograph of Alaska's Mount Pavlof volcano erupting on May 31, 2014.
Credit: Paul Horn, Alaska Fish and Game
De Pavlof vulkaan in Alaska is sinds zaterdag onrustig. Gisteren was een nieuwe uitbarsting waar te nemen. Een enorme aspluim steeg de lucht in, die mogelijk problemen kan gaan veroorzaken voor het vliegverkeer, meldt het Alaska Volcano Observatory (AVO). Het AVO houdt de vulkaan door middel van satellietbeelden en seismometers in de gaten. Zaterdag was op een hittegevoelige satellietbeelden een temperatuurstijging te zien. Ook de Landsat satelliet van NASA legde de stromende lava vanaf de piek van de vulkaan vast. Piloten, die naar de nabijgelegen dorpjes vliegen, hebben ook de activiteit van de vulkaan gemeld bij het AVO. Gisteren hebben lokale piloten de aspluim waargenomen, die inmiddels tot 6700 meter is gestegen.
Pavlof's eruption viewed at night on June 1, 2014.
Credit: Robert Stacy
© onweer-online
Bron: Livescience