Weerkaart ECMWF 1 Pinksterdag
Wat Pinksteren 2013 betreft. Dat is, zoals vaker met Pinksteren, weer een ingewikkelde weerpuzzel. Het draait allemaal om een actieve depressie die in het weekend ontstaat. Op de grens van warme continentale lucht die vanuit Oost-Europa op weg gaat naar Denemarken en Zweden. Die warme lucht komt vlakbij, maar is een deel van de voedingsbodem van de ontwikkelende depressie. Die krijgt al met al veel energie en zal zeer veel regen geven in Noordwest Europa. Zoals het er nu naar uitziet, delen wij flink mee in de regen van dit systeem. Uitgerekend met de Pinksterdagen. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat het weer met Pinksteren zich niet houdt aan de verwachting. Dus laat dat op dit moment onze hoop zijn…
Bronnen. Reinier de Graaf: Meteo Consult
De regen gaat in het pinksterweekeinde met bakken tegelijk naar beneden komen. Een scheiding tussen warme lucht ten oosten van Nederland en koele lucht ten westen van Nederland zorgt het komende weekeinde voor flinke plensbuien, verwacht weeronline.nl. Vorig jaar verliep Pinksteren nog 'heerlijk zomers'. "Dat gaan we dit jaar in ieder geval niet meemaken", schrijft het weerbureau. Vooral zaterdag kunnen stevige buien over het land trekken. Plaatselijk kan dan tot twintig millimeter vallen, wat neerkomt op twee volle emmers per vierkante meter. Voor vakantiegangers die hun kampeerpret niet laten bederven door een grasveld vol regenplassen gloort er echter hoop aan de horizon. Zondag valt minder regen en maandag kan het plaatselijk helemaal droog blijven. Het wordt dan 14 tot 18 graden. Vorig jaar vielen alleen enkele lokale buien en werd het op pinksterzondag in Rotterdam zelfs 27,5 graden. Nu wordt het zondag ruim 10 graden kouder.
Bron: Nieuws.nl
Slecht nieuws voor mensen die er lekker op uit willen met Pinksteren. De weermodellen houden rekening met een 'waterbom'. Bij een waterbom valt er in één etmaal heel veel regen, zegt RTL-weervrouw Margot Ribberink. 5 emmers per vierkante meter "Dat betekent zo'n 50 millimeter in 24 uur, 5 emmers water per vierkante meter."
Maar het kan ook anders uitpakken. "Het gaat om de timing", zegt Ribberink. "De zone van extreme en langdurige regenval ligt nu boven de Ardennen en de Eifel. Volgens de nieuwste modellen valt de 'waterbom' in onze omgeving. Maar dat kan ook België of Duitsland worden."
Overdag droog?
"Het lijkt er nu op dat de regen in Nederland in de nacht van vrijdag op zaterdag valt. Dat zou betekenen dat het zaterdag overdag grotendeels droog blijft." De weermodellen worden steeds beter, maar hoe dichterbij we kijken, hoe nauwkeuriger ze worden.
Bij een wisselvallig weerbeeld kan het alle kanten op, waarschuwt Ribberink. "Vandaag blijkt het ook heel erg mee te vallen. De regen trok snel weg naar het oosten. Dat front komt morgen weer terug en brengt dan veel regen mee. Er kan op de lijn Limburg - IJsselmeer zo 15 millimeter vallen."
Bron: RTL
Er staat een lang weekend voor de deur en het zou natuurlijk mooi uitkomen als de zon deze dagen overuren maakt en de temperatuur ver boven normaal uitkomt. Helaas zal dat niet het geval zijn, maar een deel van het pinksterweekend ziet er alles behalve slecht uit. Maar wanneer kunt u beter een binnen activiteit plannen en wanneer kunnen we genieten van de zon? Aan de hand van de laatste computermodellen werpen we een blik op Pinksteren.
De weerkaart voor vrijdagmiddag volgens de Vrije Universiteit van Berlijn. Lagedrukgebied Alfred heeft meerdere kernen en verzaakt niet alleen in ons land, maar ook elders op de grens tussen de warme en koele lucht, voor flink wat regen.
Grote onzekerheid
Op dit moment, en eigenlijk ook de komende dagen, bevinden we ons op de grens tussen warme en koele lucht. De warmte vinden we in Midden- en Oost-Europa terwijl de koele lucht boven ons land, de Britse Eilanden, Frankrijk, Spanje en Portugal aanwezig is. Zoals (bijna) altijd, is op de grens tussen warme en koele lucht veel bewolking aanwezig waaruit van tijd tot tijd regen valt. Omdat soms de warme lucht een poging doet om ons land te veroveren, en even later de koele lucht, kunnen we zo nu en dan een intensivering van de regen verwachten. Wanneer dit precies gaat plaatsvinden is moeilijk te zeggen, de verwachting voor de komende dagen is dan ook behoorlijk onzeker.
Regenachtig weer vandaag in het zuiden van Limburg. Ook de komende dagen kunnen we dit weerbeeld af en toe verwachten al valt een deel van de regen ook in de avond en/of nacht. Foto: Marij Bouwers.
Korte termijn
Vandaag trekt een actief regengebied langzaam van zuid naar noord over het land. Het gaat op de meeste plaatsen langdurig regenen waarbij in totaal 10 tot 15, lokaal zelfs 20 mm regenwater naar beneden zal komen. Een flinke hoeveelheid, maar niet uitzonderlijk. Vannacht en morgen valt er slechts af en toe een klein beetje (mot)regen in vooral de zuidelijke helft van het land. Verder is het grijs met bewolking en nevel. De temperatuur is met 10 tot 15 graden magertjes te noemen, alleen in het noordoosten van het land weet soms wat mildere lucht uit Duitsland binnen te sijpelen waardoor hier kwikstanden tot 17 of 18 graden mogelijk zijn.
Morgenavond komt een volgend actief regengebied richting ons land. In de loop van de middag gaat het dan ook vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen regenen en de regen zal ook intensiveren. Als we de laatste berekeningen van het Europese ECMWF-model mogen geloven, dan komt er regionaal in een vrij korte tijd opnieuw 15-20 mm regenwater naar beneden. Waar de regen het meest actief is, zal pas op het laatste moment duidelijk zijn. Bij elke nieuwe modelberekening wordt het zwaartepunt van het neerslaggebied weer ergens anders berekend.
Neerslagverwachting volgens de laatste en voorlaatste ECMWF berekening. Beide laten een vrij groot neerslaggebied over onze omgeving schuiven. De vraag is alleen waar het meest actieve deel komt te liggen en hoeveel regen er uiteindelijk gaat vallen. Dat soort details zijn vaak pas op het laatste moment duidelijk waardoor het maken van een weersverwachting (in detail) nu erg lastig is.
Pinksteren
Gedurende het lange pinksterweekend blijft de grens tussen warme en koele lucht in de buurt van ons land liggen. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt de warme lucht wel even kans om zich over ons land uit te spreiden waardoor een zomers aandoende 1e Pinksterdag heel reëel lijkt te worden.
Zaterdag is het nog overwegend bewolkt met vooral in de ochtend enige regen. In de loop van de dag wordt het op steeds meer plaatsen droog en in de namiddag breekt in het zuiden van het land de bewolking wat. In Limburg kan het dan 18 tot 20 graden worden.
Zondag lijken de regengebieden boven de Noordzee terecht te komen en boven het noorden van Frankrijk en het zuiden van België. Behoorlijk dichtbij, maar juist in een strook over ons land worden opklaringen verwacht. Met een oostelijke wind komt warme lucht uit Duitsland het land binnen en als de zon echt even speelruimte krijgt (en daar lijkt het op dit moment ook echt op), dan kan het zomaar 20 of 21 graden worden. De laatste berekeningen van het Amerikaanse model gaan zelfs voor 22 of 23 graden!
Op 2e Pinksterdag bevinden we ons ook nog in de warme lucht, maar met een dik wolkendek boven de pet waaruit regen valt (mogelijk komt het ook tot onweer) blijven kwikstanden boven 20 graden uit, maar de laatste ECMWF berekening komt met een zwoele 18 of 19 graden.
Al met al veel onzekerheden, maar zeker ook momenten dat het er verrassend uitziet en de temperatuur op een aangenaam niveau zal uitkomen.
Maximumtemperatuur komende zondag. Zowel ten noorden als ten zuiden van ons land zijn regengebieden te vinden. In een smalle strook komt echter de zon tevoorschijn en loopt het kwik op tot 20 of 21 graden. Hopelijk komen de opklaringen ook echt boven Nederland terecht want in dat geval kunnen we even van zon en warmte genieten.
Bron; Meteoconsult
Het leek de afgelopen dagen eerder herfst dan lente, maar daar lijkt met eerste pinksterdag verandering in te komen. Het weer op zondag pakt namelijk positief uit, verwacht Weerplaza. De zon laat zich regelmatig zien en er valt slechts een enkele bui. De temperaturen zijn zacht met maxima van 18 tot 21 graden.
© anp.
Na de langdurige regenval van gisteren en de vele uren met regen die later vandaag, komende nacht en morgenochtend gaan komen noemt Weerplaza het weer van aanstaande zondag een meevaller. Michiel Severin: 'We worden deze dagen omringd door depressies en regengebieden. In een week tijd vallen er tientallen millimeters regen. Dat het zondag, op de dag dat bijna iedereen vrij is, dan juist zo meezit met het weer, is geluk hebben.'
Buienkans groeit
Zondag zijn er zowel in de ochtend als middag zonnige perioden. Een bui blijft mogelijk, maar een groot deel van de dag lijkt droog te verlopen. 'Het zuiden van Nederland heeft de grootste kans op een regenbui', aldus Severin. De temperatuur loopt op naar 18 tot 21 graden. Let wel op met bijvoorbeeld een barbecue, want de meeste modellen geven aan dat in de namiddag en avond de buienkansen weer groeien.
Maandag keert het wisselvallige weer opnieuw terug. Wolken, zon en buien bepalen het weerbeeld en de temperatuur daalt naar 14 tot 16 graden. Deze pinksterdagen staan in schril contrast met die van vorig jaar. Toen was het zonnig en liep het kwik op tot 25 graden en meer.
Bron: AD
Buitenmensen die het pinksterweekeinde hebben aangegrepen om in een tent te camperen, hebben een koude nacht achter de rug. Op verschillende plaatsen in Nederland vroor het de afgelopen nacht aan de grond. In Twente werd het met -1,5 graden aan de grond het koudst, meldt weeronline.nl zondag. In de kop van Noord-Holland werd het aan de grond -1,4 graden en in Zuid-Holland -0,7 graden. Op de normale waarneemhoogte, anderhalve meter boven de grond, bleef het overal net boven het vriespunt. Dat het zo laat in het jaar nog aan de grond vriest is niet uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. "Aan de grond kan het tot eind juni vriezen, maar daarna is het wel afgelopen met de vorst." Volgens de volksweerkunde komt er na IJsheiligen (van 11 tot en met 15 mei) geen nachtvorst meer voor. "Maar regelmatig klopt dat dus niet", zegt de woordvoerder.
De eerste pinksterdag wordt in het midden en zuiden van het land vrij zonnig. In het noorden komt veel bewolking voor met later kans op lichte regen. Overdag warmt het op waarbij het op de Wadden maximaal 12 graden wordt en in het midden en zuiden van het land tussen de 17 en 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en tegen de avond is het in een groot deel van het land bewolkt. De wind is matig, maar langs de kust soms vrij krachtig. De neerslag trekt de komende nacht langzaam naar het zuiden. De temperatuur daalt naar zo'n 9 graden. Op tweede pinksterdag overheerst de bewolking en is er lokaal kans op buien. Het wordt 14 tot 17 graden.
Bron: Nieuws.nl