Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 mei 2013, 13:56 uur | Bericht #394380
Weer een 'put' naar Spanje

Wie Spanje alleen kent van de zon en hitte, kan bedrogen uitkomen. Niet voor niets wordt in heel wat Spaanse regio´s gezegd ´9 meses de invierno, 3 meses de infierno.` Oftewel 9 maanden winter, drie maanden hel (hitte). Het hete zomerweer wordt in dat geval samengebald in de maanden juni, juli en augustus. Vaak zijn de maanden mei en september heel erg fraai (vaak het fraaist omdat de verzengende warmte niet heerst), de andere maanden brengen een duidelijk koeler beeld. Tot en met een paar jaar geleden was het in Spanje gedurende de wintermaanden veelal droog, met geregeld zon en bescheiden temperaturen. Sinds een aantal jaar is de winter beduidend natter. En dit jaar gaat het buiige winterweer door in buiig voorjaarsweer. Twee weken geleden was het ook al uitermate nat in grote delen van Spanje en komende week leidt een koudeput opnieuw tot veel neerslag. En tot lage middagtemperaturen. En tot nog meer water in de stuwmeren, terwijl veel opvangbekkens momenteel al staan te spuien aangezien ze bijna vol zitten.


Een wateropvangbekken in het zuiden van Spanje, in Andalusie. Spanje staat vol met stuwmeren en is daar voor de zomerse watervoorziening sterk van afhankelijk.

Stand van de stuwmeren
Spanje heeft 356 stuwmeren. Ze liggen verspreid over het land en zijn erg verschillend in grootte en dus in capaciteit. In totaal kan er 55.327 kubieke hectometer opgevangen worden. Deze waarde zal echter nooit gehaald kunnen worden, deels aangezien de opvangbekkens al voordat ze honderd procent vol zijn, zullen gaan spuien en deels omdat de stuwmeren in het zuidoosten in een te droog gebied vertoeven en heel weinig kans maken om een keer echt vol te raken.

Momenteel bedraagt het opgevangen water 85,80 procent van de totale capaciteit. Dat betekent dat er 47.469mᶾ regenwater in de bekkens zit. In dezelfde week een jaar geleden, was het totale percentage 65,80 procent.


De opvangcapaciteit voor alle afzonderlijke regio's van Spanje. De middelste kolom is de hoeveelheid momenteel opgevangen water, inclusief het het aandeel ten opzichte van wat mogelijk opgevangen kan worden (percentage). Let wel: een kubieke hectometer is gelijk aan 100 miljoen liter!

Een deel van het aanwezige water is afgelopen winter opgevangen. Een substantieel deel viel afgelopen maart. Die maand was de natste maand van de afgelopen 66 jaar. Bovendien, daarna hield de nattigheid niet op. Ook april heeft heel wat neerslag gebracht en nu is mei ook weer aan de beurt.

Veranderend stromingspatroon
Al sinds een jaar of 5 hebben we in Europa met een ander weerpatroon te maken dan de tien/vijftien jaar daarvoor. Het overheersende beeld was eerder meestal een weersituatie met een straalstroom in west-oost positie over de noordelijke helft van Europa, waarbij storingen vanaf de oceaan gemakkelijk via de Britse eilanden het continent op kwamen. Aan de zuidzijde van de straalstroom bevindt zich in zo’n geval de warme lucht en de hoge luchtdruk. Dit geeft een stereotype weerbeeld; fraai zomerweer in het zuiden van Europa en wisselvallig weer in de noordelijke helft van Europa. In Nederland is de bijbehorende windrichting in dat geval zuidwestelijk. Al sinds enkele jaren ‘wil’ de straalstroom niet meer in die west-oost positie liggen, maar slaan er continu golven in. In de weerkaarten hiernaast staan ook weerkaarten met een dergelijke golvencontour. Kaart 1 laat de situatie van aanstaande dinsdagmiddag zien op ongeveer 5 kilometer hoogte. De golvende/meanderende luchtstroming op die hoogte slaat vervolgens verder uit, in weerkaarten 2 en 3, en daarmee komt in de bovenlucht veel koudere lucht tot boven Spanje. We noemen dat ook wel een ‘koudeput’. Onder een koudeput zullen door het verticale temperatuurverschil gemakkelijk lagedrukgebieden ontstaan en diverse buien. Vanaf aanstaande dinsdag wordt het dan ook uitermate buiig. En niet alleen dat, aangezien er aan de grond later in de week een koude noordelijke wind gaat waaien, zullen de temperaturen flink dalen.


Uitgelicht, de regio Madrid. De eerste paar weken van 2013 was het nog niet zo nat, vanaf week 5 heeft het heel veel geregend en momenteel zit Madrid boven het natte jaar 2011 en ruim boven het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar (blauwe stippellijn).

Sneeuw in de bergen
Met de instroom van die killere lucht, kan in de berggebieden de regen transformeren naar sneeuw. Zo wordt er in de bergen ten westen van Madrid zelfs halverwege mei verse sneeuw verwacht. Het plaatsje Navarredonda de Gredos, op 1523 meter hoogte, komt maandag nog op 20 graden, de dagen erna daalt de temperatuur tot amper 7 graden op vrijdag. Bovendien gaat er donderdag en vrijdag, met name in de nachten en ochtenden, her en der sneeuw vallen. Madrid krijgt regen bij 13 graden, en ook in de Sierra Nevada helemaal in het zuiden van Spanje, kan het donderdag en vrijdag sneeuwen.


Ook in Extremadura is de opwaartse klim vanaf week 5 te zien. En de nattigheid van maart en april.

En in ons eigen Nederland?
Zoals op de bovenluchtstromingen op de drie weerkaarten te zien is, bevindt ook Nederland zich komende week onder een deel van de koudeput. We hebben dan ook te maken met wisselvallig meiweer, inclusief lage middagtemperaturen. Het lastige aan zo’n situatie is dat het maken van een verwachting voor meer dan drie dagen vooruit een stuk moeilijker is dan bij een west-oost gelegen straalstroom. De golfstructuur van de straalstroom verhoudt zich met een grote onzekerheid omtrent de exacte ligging van de buiengebieden. Immers, het gaat nu niet om fronten die passeren, maar om rondtollende buienzones die deels hun eigen koers bepalen en niet een duidelijke windrichting hebben waarin ze in meegevoerd worden.


Weerkaart 1. De hoogtelijnen van dinsdag 14 mei. Alweer een golving in de straalstroom. Met een koudeput boven Schotland en omgeving.

De exacte ligging van de put gaat ook bepalen of de temperaturen bij ons later in de week of tijdens het volgende weekeinde nog omhoog willen. Ligt de put meer ten westen van ons, of is deze afgesnoerd boven Frankrijk of Noord-Spanje, dan krijgen wij een warmere continentale wind. Komt de put met zijn kern meer boven onze contreien te liggen, dan zitten we juist volop in de buien en de kilte. Komt de punt meer ten oosten van ons, dan zitten we in beter weer, maar wel in kilte door Noordzee-aanvoer. Wat de huidige verwachtingen zijn voor de termijn vanaf vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei, kunt u beluisteren op 0900-9725 onder optie 5 ( 60 ct per minuut). Daar nemen we elke dag de weerkaarten door en doen aan het einde een uitspraak over de meest logische koers waarin het weer die periode zich lijkt te ontwikkelen.


Weerkaart 2. De hoogtelijnen van woensdag 15 mei. De koudeput zakt verder zuidwaarts en komt al richting de Golf van Biskaje. Er vallen al vele buien in Spanje en Portugal. Aan de oostzijde van de koudeput, in Oost-Europa, Rusland en de Oekraine leidt een opstekende zuidenwind tot instroom van warme lucht.


Weerkaart 3. Het is donderdag. De koudeput is heel ver zuid uitgeslagen, zeker voor mei! Aan de grond is de wind al noordelijk en op deze dag kan het in de bergen gaan sneeuwen.


De regio Murcia is de droogste zone van het land. Alle stuwmeren daar tezamen zijn voor nog geen 50% gevuld. Echter, voor dit gebied is dat behoorlijk veel! Het gemiddelde voor deze week (van de afgelopen 10 jaar) is een stuwmeer dat voor 35 kubieke hectometer gevuld is tegen momenteel 70.

Bronnen: Meteo Consult, Urbanity.es, Embalses.net, Wikipedia.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 313 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 313, lezen 6 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden