Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Jan 2025 22:20:35

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:18

De temperatuur bij Melle is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Chievres is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:17

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 21:48:16

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 mei 2013, 07:39 uur | Bericht #393856
Grote temperatuurverschillen door zeewind


Daar sta je dan met je koelbox. Gezien het lekkere weer leek het een prima dag om naar het strand te gaan. Foto: archief.

Landinwaarts is er vaak niets van te merken. Maar aan de kust kan een zeewind je plannen behoorlijk verpesten. Ook vandaag (maandag) drukte dit weerkundige fenomeen een behoorlijke stempel op het weer in de kustregio. Reden om er eens uitgebreid bij stil te staan. Daar sta je dan met je parasol, handdoek en goed gevulde koelbox. Thuis was er nog niets aan de hand. De zon scheen volop en in de tuin begon het al aardig op te warmen. Reden genoeg om je biezen te pakken en aan zee te genieten van dit mooie weer. Maar een uur later vol goede moed aangekomen om het strand, slaat je humeur snel om. Het weer hier lijkt totaal niet op dat van thuis.


Alleen op het strand valt de temperatuur tegen. Op een enkeling na, is de kleding dan ook niet erg zomers. Foto: Layla Wijsmuller-Vafi.


En dat terwijl het landinwaarts ruim 20 graden werd. Foto: Helga Kobben.

Over moleculen en het gewicht van lucht
Om het zeewindeffect goed uit te kunnen leggen, moeten we iets dieper de meteorologie en natuurkunde induiken. Veel mensen denken dat lucht niets weegt. Daarom klinkt dit misschien raar, maar eigenlijk klopt dat niet. Koudere lucht is namelijk zwaarder dan warmere lucht. De temperatuur van een stof op aarde wordt bepaald door de mate van beweging van de moleculen die erin zitten. Bewegen ze veel, dan is de stof warm. Bij koudere stoffen bewegen de moleculen minder. Om te bewegen hebben deze luchtdeeltjes ruimte nodig. Het gevolg is dat een warme stof per (bijvoorbeeld) kubieke meter minder moleculen kan bevatten dan een koude stof. En dat heeft gevolgen voor het gewicht, ook bij een stof als de lucht om ons heen.


Dit zijn de maximumtemperaturen voor vandaag (maandag). Er zijn grote verschillen tussen de kust en het binnenland.

Luchtdrukverschillen
De zon verwarmt het aardoppervlak en dat oppervlak geeft op zijn beurt weer warmte af aan de lucht. Boven zee zien we hetzelfde proces. Alleen warmt het zeewater veel minder snel op dan land, waardoor de zee minder warmte af kan geven aan de lucht erboven. En dat is in dit jaargetijde te merken aan de temperatuur. Boven land wordt het op zonnige lentedagen veel warmer dan boven het zeewater. Als gevolg van de temperatuurverschillen boven land en zee, ontstaan ook verschillen in luchtdruk. Door de sterke opwarming, beginnen boven het vasteland namelijk luchtbellen op te stijgen. Deze bellen laten aan de grond als het ware een tekort aan lucht achter, waardoor een kleinschalig lagedrukgebied ontstaat. Boven zee gebeurt dit niet. Hierdoor zien we dat de luchtdruk boven land relatief laag wordt en boven zee in verhouding juist hoog.


Op deze weerkaart van vandaag kan je zien dat de luchtdrukverschillen klein zijn. Er staan dan ook weinig wind.

Het ontstaan van zeewind
Wind ontstaat door luchtdrukverschillen. De at.mosfeer heeft de eigenschap deze verschillen op te willen heffen. Hierdoor komt een luchtstroom op gang van gebieden met hoge naar plekken met lage luchtdruk. Deze luchtstroom is de wind. En hoe groter de luchtdrukverschillen, hoe sterker de wind. Vandaag (maandag) waren de verschillen in luchtdruk aanvankelijk klein. Maar door het hierboven beschreven proces, werden de luchtdrukverschillen tussen land en zee juist groter. Het gevolg was dat een wind ging waaien vanaf de zee (waar de luchtdruk relatief hoog was) naar het land (met relatief lage luchtdruk). Daarmee was een zeewind geboren.


Maar op dit kaartje met de windrichting van vanmiddag, is duidelijk de zeewind te zien.

Gevolgen van zeewind
De zeewind veroorzaakte vandaag alleen grote temperatuurverschillen. Het water van de Noordzee is nu zo’n 8 tot 12 graden. Wind die daar vandaan komt, is erg koud. Aan zee bleven de thermometers dan ook al voor de 20 graden steken. En dat terwijl het landinwaarts 20 tot bijna 26 graden werd. Zeewind kan nog veel meer gevolgen hebben voor het weer. Zo zie je in het voorjaar regelmatig dat boven het koude zeewater hardnekkige mist en lage bewolking ontstaan. Die kunnen door de zeewind het land binnendrijven. Gelukkig was dit vandaag niet het geval.

 
De wind is afkomstig van het nog erg koude zeewater. En dat heeft zo zijn invloed op de temperatuur. Bron: www.actuelewaterdata.nl.

Een ander fenomeen dat vaak samengaat met zeewind is het ontstaan van een wolkenstraat op enige afstand van de kustlijn. Op de plek waar de aanlandige wind en aflandige wind botsen, worden luchtbellen door die ‘botsing’ namelijk gedwongen op te stijgen. Hoger in de at.mosfeer koelen de bellen af. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid toe en bij een luchtvochtigheid van 100 procent treedt condensatie op waardoor juist op die plek een langgerekte wolkenband ontstaat.


Het zeewindeffect kan meer dan alleen grote temperatuurverschillen veroorzaken. Hier zie je hoe mist door zeewind het land opdreef op 8 augustus 2003. Bron: Kees Floor.

Onderstaande afbeelding geeft het zeewindeffect duidelijk weer. De luchtdruk boven land is door de flink opgelopen temperaturen relatief laag. Boven zee is de luchtdruk hoger. Hierdoor ontstaat zeewind.

Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:32 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.900 topics, welke bij elkaar 448.569 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 57 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 57, lezen 6 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden