Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 mei 2013, 07:16 uur | Bericht #393853
De Mayon-vulkaan
  • Hoogte 2462 m
  • Coördinaten 13°15.4′N 123°41.1′O
  • Ligging provincie Albay (Filipijnen)
  • Type Stratovulkaan
  • Laatste uitbarsting 2009



De Mayon is een actieve vulkaan op het grootste Filipijnse eiland Luzon, zo'n 330 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla en een paar kilometer ten noorden van Legazpi. De vulkaan is een zogenaamde stratovulkaan van 2462 meter hoog met een bijna perfecte kegelvorm, die is ontstaan als gevolg van de vele uitbarstingen. In de laatste 400 jaar zijn er meer dan 50 uitbarstingen geregistreerd en daarmee is het de meest actieve vulkaan van de Filipijnen. De meest dodelijke uitbarsting was die van 1814, toen enkele plaatsen werden bedolven door lava en ongeveer 1200 mensen om het leven kwamen. Bij een uitbarsting in 1993 vielen 79 doden en door uitbarstingen in 2000 en 2006 moesten tienduizenden mensen geëvacueerd worden. In 2009 kwam de vulkaan opnieuw tot leven. Vanaf 15 december werden 50.000 mensen in de directe omgeving van de Mayon geëvacueerd in afwachting van een mogelijk grote uitbarsting.

Landschap en topografie
De Mayon ligt midden in de provincie Albay, in het zuidoosten van het grootste Filipijnse eiland Luzon op zo’n 330 kilometer ten zuidoosten van de Filipijnse hoofdstad Manilla. De Mayon ligt het punt waar de grenzen van 8 gemeenten en steden samen komen. Dit zijn Tabaco, Malilipot, Santo Domingo, Legazpi, Daraga, Camalig, Guinobatan en Ligao, (vanaf het noorden met de klok mee). Een dergelijke octopoint is slechts op een andere locatie in de wereld te vinden. De Mayon is 2462 meter hoog en domineert het landschap in een verder vlakke provincie. Op de lager gelegen flanken van de vulkaan bevinden zich grote abaca-plantages. De vulkaan en het omliggende gebied vormen samen het "Mayon Volcano National Park".


Pyroclastische stromen langs de flanken van de Mayon in 1984

Uitbarstingen en activiteit
De meest verwoestende uitbarsting van de vulkaan vond plaats op 1 februari 1814 toen lavastromen het dorp Cagsawa overspoelden. Hierbij kwamen 1200 mensen om het leven. Slechts de klokkentoren van de kerk is nog terug te vinden. De ruïnes van Cagsawa, zijn tegenwoordig een van de toeristische attracties van de gemeente Daraga.
In het resterende deel van de 19e eeuw werden nog 28 uitbarstingen geregistreerd. Het merendeel daarvan waren kleine uitbarstingen zonder al te veel gevolgen. Een enkele keer waren de gevolgen ernstiger en waren er wel slachtoffers. Zo vielen er bij een uitbarsting op 7 juli 1853, waarbij hete as, lahar en pyroclastische stromen vrijkwamen, vierendertig doden. Ook bij activiteit in december 1871 en januari 1872 vielen drie doden. De meest verwoestende uitbarsting, na die van 1814, was echter die van 1897. De pyroclastische stromen die vrijkwamen bereikten delen van Santo Domingo, Ligao en Legazpi. In totaal kwamen bij het geweld van de Mayon in de maanden juni en juli van 1897 ongeveer 350 mensen om het leven.

Bij de elf uitbarstingen na die van 1897 vielen geen slachtoffers. In 1984 werden 73.000 omwonenden op advies van wetenschappers van het Philippine Institute of Volcanology and Seismology geëvacueerd. Er ontstond een eruptiekolom van hete vulkanische as tot een hoogte van zo'n zestien kilometer. Ook ontstonden pyroclastische stromen aan de oost en zuidoostzijde van de vulkaan.

Negen jaar later kwam de vulkaan opnieuw tot leven. Op 2 februari 1993 spuwde de Mayon zonder vooraankondiging gloeiende stenen en hete as uit, die tot tientallen kilometers ver terecht kwamen. Hoewel er sinds de uitbarsting van 1984 een veiligheidszone van zes kilometers rond de vulkaantop was ingesteld, vielen hierbij toch enkele tientallen slachtoffers, omdat dit advies door enkele tienduizenden mensen werd genegeerd. De meeste doden waren boeren die in hun rijstveld aan het werk waren en getroffen werden door de hete steenbrokken. Na de uitbarsting werd gewaarschuwd voor meer geweld en volgde een evacuatie van ruim 50.000 omwonenden. De vulkaan bleef nog tot begin april lava, as en stenen uitstoten. Hierbij vielen echter door de evacuatie geen slachtoffers meer. In totaal kwamen 77 mensen om het leven als gevolg van het natuurgeweld.

De laatste jaren is de vulkaan weer actief geworden. Onder meer in 2006 dachten vulkanologen dat elk moment een eruptie te verwachten was. Op 8 augustus 2006 begonnen militairen daarom bewoners van de flanken van de berg te halen. Tot een grote uitbarsting kwam het echter niet en enige tijd later werd het waarschuwingsniveau weer omlaag gebracht. Eind 2009 dreigt er opnieuw gevaar. Vanaf 15 december 2009 werden 50.000 mensen geëvacueerd uit het gebied rondom de vulkaan.

Bron: Wikipedia | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:06 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 mei 2013, 07:18 uur | Bericht #393854
Vulkaanuitbarsting doodt bergbeklimmers Filipijnen


De Filipijnse vulkaan Mayon. © thinkstock.

Bij een uitbarsting van de Mayon, een van de actiefste vulkanen op de Filipijnen, zijn dinsdag vier buitenlandse bergbeklimmers en hun Filipijnse gids om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van de provincie Albay, Joey Salceda, bekendgemaakt. Reddingsteams ondernemen pogingen om een tiental andere klimmers en begeleiders te ontzetten die dicht bij de krater ingesloten zijn geraakt. Een gids verklaarde dat de overleden klimmers waren omgekomen doordat ze werden getroffen door enorme stenen. 
De uitbarsting kwam tamelijk onverwacht. De vulkaan had zich de afgelopen drie jaar rustig gehouden.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2013, 16:11 uur | Bericht #393926
Vulkaan barst uit: vijf doden

Een van de actiefste vulkanen op de Filipijnen is dinsdag onverwacht uitgebarsten. Een groep van zo'n dertig bergbeklimmers werd volkomen verrast.


Bron: Nieuwsblad
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 mei 2013, 07:28 uur | Bericht #394006
Man ontsnapt tweede keer aan dood na uitbarsting Mayon

Bij sommige mensen moet het lot hen wel heel gunstig gezind zijn. Zo konden de Australiër Ewen Marshall en zijn vriendin gisteren net op tijd ontsnappen aan de vulkaanuitbarsting van de Mayon op de Filipijnen waarbij 5 mensen om het leven kwamen. In 2002 overleefde hij ook al de bomaanslag in Bali. Marshal legt uit hoe hij ongeveer in de helft zat van de 2460 meter hoge vulkaan toen hij plots tot uitbarsting kwam. "We hadden net een lange weg afgelegd over een zeer rotsachtige ondergrond. In het basiskamp, een strooien hutje, kwamen we even tot rust toen we plots een gigantische explosie hoorden", aldus Marshall. "Het was verschrikkelijk luid, veel luider dan donder of een bom. Het is moeilijk te omschrijven. Ik had nog nooit eerder zoiet gehoord, maar ik wist dat het om een vulkaanuitbarsting ging." Vervolgens moest hij samen met zijn vriendin zo snel hij kon naar beneden gaan. "Er ontstond veel paniek. Onze gids kreeg een bericht dat we de normale route niet mochten volgen, omdat er gloeiende lava op het pad zou kunnen komen." In 2002 was hij ook al in Bali op het moment dat daar een bomaanslag plaatsvond. "Ik hoop dat dit het laatste angstaanjagende avontuur is dat ik moet meemaken", besluit hij.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 mei 2013, 12:47 uur | Bericht #394034
Berging lijken gestart na dodelijke vulkaanuitbarsting op de Filipijnen

Na de dodelijke uitbarsting van de vulkaan Mayon in de Filipijnen zijn specialisten begonnen met de berging van de vijf dodelijke slachtoffers. Onder hen zijn drie Duitsers, een Spaanse vrouw en een lokale berggids. Daarnaast wordt nog gezocht naar een Thaise bergbeklimmer, die als vermist is opgegeven. De klimmers kwamen gisterochtend om het leven toen brokstukken naar beneden vielen na een ontploffing in de krater van de bijna 2.500 meter hoge vulkaan. Tijdens de beklimming drong al waterdamp door het gesteente. "We gingen heel langzaam en voorzichtig, omdat er dichte nevel hing", aldus een gewond geraakte berggids in de krant Philippine Star. "Toen hebben de brokstukken ons verrast."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 juni 2013, 22:20 uur | Bericht #395929
Nieuwe Activiteit Mayon Vulkaan

 Volgens de Philippine Institute for Volcanology and Seismology (PHIVOLCS), hebben metingen uit het seismologisch netwerk  laten zien dat er rotsblokken van de Mayon berg gevallen zijn.  Er worden steeds meer pluimen met stoom waargenomen en kan met een duidelijke gloei zien in de krater van de Vulkaan.



De vulkaan blijft vooralsnog op level 1 staan wat betekend dat er nog geen dreiging is van het uitspuwen van magma. Men heeft ge adviseerd om in een straal van 6 km de mensen te evacueren vanwegen het gevaar van aardverschuvingen en misschien wel een vroege kleine eruptie. De laatste eruptie was 7 mei j.l. toen er 5 mensen hierdoor het leven verloren. 



Ondertussen heeft er op 1 juni een aardbeving plaatsgevonden van M 5,6 op een van de eilanden.



@Onweer-Online

Bron:TheWatchers | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:06 uur, door Joyce.s
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 juni 2013, 17:04 uur | Bericht #396105
Alertniveau verhoogd

Het vulkanologisch instituut van de Filippijnen heeft gisteren het alertniveau van de vulkaan verhoogd. Vanuit de top van de vulkaan wordt een zwakke gloed waargenomen. Dit suggereert, dat het magma in de vulkaan stijgt. De SO2 uitstoot en de seismische parameters wijzen echter niet op een significantie toename in de activteit. Een uitbarsting wordt in de nabije toekomst niet verwacht. 

© onweer-online
Bron; Volcano discovery
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 augustus 2014, 17:42 uur | Bericht #438389
Activiteit Mayon vulkaan neemt toe: alertniveau omhoog

Het Filipijns instituut voor vulkanologie en seismologie (Phivolcs) heeft het alert niveau van de Mayon vulkaan verhoogd naar twee. De vulkaan laat een duidelijke stroom van magma zien, die terzijndertijd kan leiden tot een grote uitbarsting. Via visuele waarneming is de groei van de magmakoepel van 30 tot 50 meter bij de krater op de top goed zichtbaar. Een lavakoepel is eenvulkanische massa, waarbij de lava in de vorm van een koepel. naar de oppervlakte gedreven wordt vanaf de bodem van de actieve vulkaan.

De uitstoot van zwaveloxide is toegenomen tot 850 ton per dag. Normaliter ligt de hoeveelheid uitgestoten SO2 op 500 ton per dag. De lokale raden van de rampenbestrijdingsorganisaties (Disaster Risk Reduction and Management Councils (DRRMC) in de steden Ligao, Legazpi en Tabaco en in de dorpen Daraga, Camalig, Guinobatan, Sto.Sominigo en Malilipot zijn verwittigd. Deze steden en dorpen liggen binnen de 6 kilometer permanente gevarenzone. Er is een verhoogde staat van paraatheid vooral in de dorpen Mabinit, Buyuan, Bogtong, Buyuan, Matanag en Padang, welke allemaal in de zuidoost sector van de vulkaan en binnen een straal van 6 tot 8 km van de vulkaan liggen. Er worden Sto.Domingo evacuatiecentra in orde gebracht. Vooral de dorpen Lidong, San Isidro, Fidel Surtida, Sta. Misericordia en een deel van San Fernando lopen groot gevaar als de vulkaan uitbarst.

Op 7 mei 2013 barstte de Mayon uit. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven, waaronder de Filipijnse gids en vier buitenlandse toeristen.

© onweer-online
Bron: AsiaNews
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1036 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1036, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden