Het is mijn grote droom een windhoos (tornado) te zien en vast te leggen.
vanaf 25 m/s naar mijn weten
Dus vanaf 50 kts? Dat is het maximum van het kaartje, dat lijkt me sterk.
*Knip+plak*
Het is mijn grote droom een windhoos (tornado) te zien en vast te leggen. vanaf 25 m/s naar mijn wetenDus vanaf 50 kts? Dat is het maximum van het kaartje, dat lijkt me sterk.
De drempelwaarde voor supercells is een DLS (Deep Layer Shear) van 35-40 kts (zeg maar 17,5-20 m/s). Vanaf 25 m/s heb je een goede kans op supercells. Die 50 kts (25 m/s) slaan volgens mij op de LLS (Low Level Shear) en een LLS van 25 m/s is behoorlijk groot. Voor tornado's zijn er naar mijn weten twee dingen nodig:
1. Veel onstabiliteit onderin de lucht.
2. Veel windshear onderin de lucht.
Daarvoor kun je naar 7 dingen kijken (er zullen er vast nog wel meer zijn, zoals de EHI maar daarvoor kan ik geen kaarten vinden):
1. LLS = verschil tussen de wind op 0 km hoogte en 1 km hoogte (15 m/s of hoger is goed)
2. LLCAPE = hoeveelheid CAPE die zich in de onderste 3 km van de lucht bevindt (100 J/kg of hoger is goed)
3. 0-1 km SRH = draaivermogen van de stijgstroom in een cyclonische supercell in de onderste kilometer van de lucht (100 m2/s2 of hoger is goed)
4. 0-3 km SRH = draaivermogen van de stijgstroom in een cyclonische supercell in de onderste 3 km van de lucht (250 m2/s2 of hoger is goed)
5. LCL = hoogte waarop de stijgende lucht begint te condenseren (lager dan 1500 m is goed, lager dan 500 m is heel goed)
6. LFC = hoogte waarop de stijgende lucht warmer wordt dan de omgeving (lager dan 1500 m is goed, lager dan 500 m is heel goed)
7. STP = getal dat aangeeft hoe gunstig de afmosfeer is voor tornado's (1 of hoger is goed)
Bonus: ik ben een tijdje geleden bezig geweest met het zoeken naar alle tornado's die ooit in Nederland voorgekomen zijn (en dat zijn er meer dan je zou denken) en ik heb de weerkaarten van enkele tientallen dagen met tornado's bekeken en het viel mij op dat in 90% van de gevallen er een lagedrukgebied boven Groot-Brittanië lag. Dat is opzich logisch want:
1. Het lagedrukgebied trekt warme en vochtige lucht uit het zuiden aan.
2. De straalstroom ligt in dat geval boven de Benelux zodat er hoog in de lucht een sterke zuidwestenwind staat.
3. Op het aardoppervlak staat in dat geval een zuidoostenwind.
Dus onstaliteit + veel shear boven en onderin de lucht = supercells met tornado's
Verder heb je natuurlijk ook nog een supercell nodig om tornado's te krijgen (hoewel ze ook wel eens bij andere soorten onweersbuien te zien zijn) en om een supercell te krijgen heb je onstabiliteit, waterdamp, veel windshear en een trigger nodig.
Hier nog een leuk kaartje:
Bron (je moet waarschijnlijk een account aanmaken en inloggen)
In dit diagram kun je zien hoe groot de kans is op een tornado (ALS er zich een supercell gevormd heeft) bij een bepaalde LLS en LCL. Je ziet hoe hoger dan LLS en hoe lager de LCL, hoe groter de kans op tornado's is. Voorbeeld: als de LLS 30 kts (15 m/s) is en de LCL 1500 m, dan is de kans dat een supercell een tornado produceert 39%.
Ik zou heel graag nog meer vertellen hierover maar daar heb ik helaas geen tijd meer voor. Ik heb het ook niet echt in de gaten gehouden voor morgen. Aangezien de windshear matig is (DLS is 10-15 m/s, LLS 5-15 m/s), de lucht warm en vochtig is (theta-E 850 hPa is 40-45 °C), de onstabiliteit laag is (100-200 J/kg, LI -1 °C) en er een neerslagbom te zien is zou het wel eens een zwak MCS kunnen zijn. Ik ben benieuwd.
| Gewijzigd: 7 mei 2013, 00:34 uur, door Robert96
Voor Zeeland: dinsdag 07 mei 2013 vanaf ca 17 uur gedurende ca 6 uur
Voor alle tijden klik hier
Bron: Knmi | Gewijzigd: 7 mei 2013, 06:25 uur, door Tatanka
Mogelijk lekker lang genieten door lange onstabiliteit ( Al dan soms niet even veel en dagelijkse gang)
12Utc hoek duitse grens limburg en nederlandse achterhoek
NEERSLAG:
Hirlam geeft vannacht nog wat regen in het zuiden vanuit de bewolking die binnendrijft. Lijkt wat te zwaar aangezet. Wordt actueel ook niet gemeld boven Belgie. Locatie en timing van convectieve signaal komt in de modellen nu goed overeen. Eerste buien vanaf 12 UTC in het oosten en vervolgens westwaarts lopend. Buien draaien in alle modellen om het laag heen. Onweer is mogelijk, duidelijk signaal in Harmonie (tot 20 ontladingen per 5 min standaardgebied). Index heeft deze run met name voor het zuidoosten en oosten hoge kansen; veel hoger dan vorige run. Kansen op meer dan 50 ontladingen beperkt. HIrlam00 en Harmonie00 laat de neerslag in het noorden lang aanhouden, tot op woensdagochtend.
00utc van dinsdag naar woensdag mogelijk nog tot in de ochtend neerslag/buien in het noorden
Vanuit het zuidwesten loopt rond 10 UTC het eerste frontale systeem het land binnen. Daar vooruit wordt het op dagelijkse gang ook al onstabiel en ontstaan er buien. Zowel Hirlam als Harmonie laten dit zien. Op het frontale systeem een duidelijk convectieve component, progtemps laten dit goed zien. Toppen tot FL250. Voor het front uit ontstaan in het noorden ook buien woensdagmiddag, met name Hirlam en EC laten dit zien. Ook op woensdag een signaal voor onweer in Harmonie en de Index.
Veel nowcast plezier vandaag
Mvg Tatanka
Bron: Knmi | Gewijzigd: 7 mei 2013, 06:57 uur, door Tatanka
Dat lijkt me een schoolvoorbeeld van een "hier en daar een bui"toestand. De plek van de "bom" (ik zou liever spreken van een "emmer") is op GFS wel duidelijk, EC geeft een meer verspreid beeld.
Citaat van Citaat van Twix, dinsdag 7 mei 2013, 10:20 uur Iemand die al in het Zuiden klaar staat? Neuh ik niet, wat er ook gebeurt lijkt me vooral iets voor de oosteljke helft van het land, kan het zuiden van het oosten zijn maar ook het midden.
Ik zou er hoe dan ook geen vrije middag aan oppofferen, ook niet in het oosten.
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
WIND:
Bij de buien windstoten tot 30 knopen, Harmonie geeft iets hogere windstoten dan Hirlam. Morgen aantrekkende wind en mogelijk 6 Bft. Ook dan windvlagen rond de 30-35 knopen boven land.
BEWOLKING:
Patroon in Hirlam en Harmonie realistisch. Bij T500 = -20 graden grote convectieve component. Toppen tot FL280 mogelijk, met name in het noorden en (zuid)oosten tot FL320. In de lagedrukkern in de avond en nacht mogelijk ST. Harmonie geeft dit het sterkst weer, Hirlam nauwelijks. Mogelijk wel ST/mist in de Duitse Bocht dankzij de wamte-advectie aan de noordkant van het grondlaag (Tz=10 ? Td=12). Achter het laag opklarend, modellen zijn hier eenduidig in. Morgen in de ochtend vanuit het zuiden toenemende bewolking op het frontale systeem. Basis op SC-niveau.
NEERSLAG:
Eerste buien nu boven het westen van Duitsland (10 UTC) in het oosten en vervolgens westwaarts lopend. Nog niet in Harmonie te vinden, wel in HiRLAM maar te veel westelijk. Buien draaien in alle modellen om het laag heen. Onweer is waarschijnlijk, duidelijk signaal in Harmonie (1x 80 ontladingen per 5 min standaardgebied, gem. 20-50). Indecs geeft voor met name voor het zuidoosten en oosten hoge kansen >80%; veel hoger dan vorige run. Daar vooruit wordt het op dagelijkse gang ook al onstabiel en ontstaan er buien. Zowel Hirlam als Harmonie laten dit zien. Morgen, op het frontale systeem, een duidelijk convectieve component, progtemps laten dit goed zien. Toppen tot FL250. Voor het front uit ontstaan in het noorden ook morgenmiddag buien, met name Hirlam en EC laten dit zien. Ook op morgen een signaal voor onweer in Harmonie en de Indecs
ZICHT:
Kleine kans vannacht op een ondiepe mistbank in opklaringen.
TEMPERATUUR:
Nog steeds een onderschatting van de dagelijkse gang. Harmonie uitvoer benadert het verloop het beste. Tx tussen 20 en 23 °C voor de buien uit. Tn in de nacht naar woensdag rond 12 °C. Woensdag overdag Tx rond 20 °C, voor de frontale systemen uit.
Bron: KNMI
dinsdag 7 mei 2013
++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR ONWEER ++
Ons weer wordt meer en meer bepaald door een vore van lagedruk afkomstig uit Duitsland. Deze namiddag/avond schijnt zich hierin een gesloten kern te ontwikkelen, te koppelen aan een ULL welke vanuit N-FR richting Ardennen trekt. Met dit alles wordt over het oostelijke deel van BE alsook NL een zwakke TE850 tong aangevoerd waarbij de atmosfeer destabiliseert.
Deze namiddag voorzie ik enkele ongeorganiseerde onweersbuien over bovengenoemde gebieden, met toppen tot zo'n 7-8km en dynamisch inactief (nauwelijks shear). Deze buien zullen zich vooral ophouden bij de convergentiezone van de vore en later low, welke vannacht NL intrekt. Later vanavond wordt het opnieuw rustig. De latente onstabiliteit is niet overdreven (max. zo'n 500-800 J/kg) dus erg actief zal het allemaal niet worden.
Morgen woensdag trekt een KF door de regio, maar ik verwacht geen prefrontaal onweer. Wel is er een kleine kans op een onweer in de postfrontale zone na de middag. Opnieuw zonder erg.
Link pagina Karim hamid
Bron: Severewheatheroutlook
Het hele jaar geen onweer gezien...
Nu weer zeeland als enige groen.......
Maar het jaar is nog jong!
Heb jij al 3 jaar lang geen noemenswaardige onweersdag gehad? Dat kan ik me moeilijk voorstellen. Tenzij je een noemenswaardige dag noemt: een Highpercipitation supercell over je woonplaats heen. Naja, ieder heeft daar zo zijn definitie's van natuurijk.
Nee echt, gewoon niet! Alleen buien met een paar flitsen en geen donder of 1 enkele donder.
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen