De ruimtesonde Cassini heeft voor het eerst een gigantische orkaan gefotografeerd aan de noordpool van Saturnus. Het oog van de storm heeft een doormeter van 2.000 kilometer, zo groot dat België er bijna 100 keer zou inpassen. De winden halen er snelheden tot 530 kilometer per uur.
De spectaculaire beelden werden genomen vanop een hoogte van 420.000 kilometer met een combinatie van filters die gevoelig zijn voor bepaalde golflengtes van rood en infrarood licht. Het beeld werd daarna ingekleurd om meer details te tonen. De rode delen zijn laag hangende wolken, de groene, wolken die hoog hangen.
De geleerden weten niet hoe lang de storm al woedt. Toen de Cassini-sonde in 2004 bij Saturnus aankwam, was de noordpool gehuld in duisternis: het was immers winter. Een jaar op Saturnus duurt 29 aardjaren en pas nu valt er opnieuw licht op de noordpool. De beelden die Cassini nu gemaakt heeft, zijn de eerste van de noordpool in het zonlicht sinds de Voyager 2 in 1981 voorbij Saturnus vloog en beelden doorstuurde.
"We moesten twee keer kijken toen we deze wervelstorm zagen, omdat hij zo goed op een orkaan op de aarde lijkt", zei Andrew Ingersoll van het Cassini-team in California aan de BBC. "Maar hij is wel degelijk op Saturnus, op een veel grotere schaal, en op een of andere manier kan hij zich handhaven met de kleine hoeveelheden waterdamp in de waterstof-atmosfeer van Saturnus." De geleerden denken dat de storm vastzit aan de noordpool waar hij naartoe geblazen is door winden. Ook op aarde hebben orkanen de neiging zich naar het noorden te bewegen.
Bron: de Redactie