Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 april 2013, 19:19 uur | Bericht #393590
Vreemd sterrenstelsel geeft Einstein gelijk

De ontdekking van een vreemde dubbelster heeft nog maar eens bewezen dat de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein klopt. Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO meegedeeld.

Met de enorme VLT-telescoop (Very Large Telescope) van de ESO in Chili en een reeks radiotelescopen elders ter wereld heeft een internationaal onderzoeksteam op 7.000 lichtjaar van ons een bijzonder object ontdekt: een piepkleine, maar ongewoon zware neutronenster die 25 keer per seconde om haar as tolt, en waar eens in de tweeënhalf uur een witte dwergster omheen wentelt. De neutronenster is een pulsar die aan zijn polen licht uitzendt en ook  radiogolven die met radiotelescopen op Aarde kunnen worden ontvangen.


Het vreemde sterrenstelsel PSR J0348+0432. De pulsar is in werkelijkheid zo klein dat hij hier niet op schaal getekend is.

Pulsar PSR J0348+0432 is het overblijfsel van een supernova-explosie en de zwaarste neutronenster die ooit ontdekt is. Hij is tweemaal zo zwaar als de Zon, maar slechts een diameter van twintig kilometer. De zwaartekracht aan zijn oppervlak is meer dan 300 miljard keer zo sterk als die op Aarde, de materie in zijn kern is zo sterk samengeperst dat een stukje ter grootte van een suikerklontje meer dan een miljard ton weegt.

De begeleidende witte dwerg is volgens de ESO al bijna net zo exotisch: het betreft het gloeiende overblijfsel van een veel minder zware ster die zijn atmosfeer heeft afgestoten en langzaam afkoelt.

Algemene relativiteitstheorie
Wat zwaartekracht betreft, is PSR J0348+0432 zo extreem, zelfs in vergelijking met andere pulsars die zijn gebruikt om Einsteins algemene relativiteitstheorie nauwkeurig op de proef te stellen, dat de geleerden dachten dat de algemene relativiteitstheorie in dit geval wel eens zou kunnen tekort schieten.

Sinds Einstein de theorie in 1915 publiceerde, heeft ze alle tests doorstaan, maar geleerden weten dat ze niet het hele verhaal vertelt. De theorie is zeer goed in het beschrijven van grote, massieve systemen, maar ze is niet te verzoenen met de quantummechanica, die de eigenschappen van het hele kleine beschrijft. Wanneer iets heel klein is maar erg zwaar, zoals een zwart gat, spreken de twee theorieën elkaar tegen en kunnen de geleerden geen natuurkundige beschrijving geven. Ook deze pulsar is erg klein (hij is zo klein dat hij op de voorstellingen niet op schaal getekend is), maar wel erg zwaar.

Die algemene relativiteitstheorie stelt dat de zwaartekracht van massieve objecten een kromming van de ruimte-tijd veroorzaakt, waardoor andere objecten en zelfs licht, een kromme baan volgen als ze in de buurt passeren. De theorie voorspelt voorts dat een dubbelsysteem als PSR J0348+0432 zwaartekracht-energie zal uitstralen in de vormen van rimpels in de ruimte-tijd, die zwaartekrachtgolven genoemd worden. Daardoor verliest het systeem energie. Dat leidt ertoe dat de afstand tussen de beide objecten heel langzaam verkleint en dat de omlooptijd van de witte dwerg rond de pulsar afneemt.

De algemene relativiteitstheorie en alternatieve theorieën geven lichtjes uiteenlopende voorspellingen voor de vermindering.
Maar waarnemingen van de witte dwerg toonden een verandering in de omlooptijd van 8 miljoenste van een seconde per jaar aan en dat is precies wat Einsteins theorie voorspelt.

Bron: De Redactie
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1036 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1036, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden