Het noorden van Argentinië is in de nacht van zaterdag op zondag opgeschrikt door een gigantische vuurbal van enkele seconden. Sommige doodsbange bewoners hoorden ook een ontploffing en vreesden voor een meteorietinslag. Duizenden Argentijnen belden in paniek naar de hulpdiensten. Volgens het astronomische instituut van Argentinië ging het op een enorme meteoor (vallende ster) die in de lucht zichtbaar werd nadat een meteoroïde volledig verbrand was in de dampkring. Heel wat bewakingscamera's legden het unieke fenomeen vast. De bezoekers van een nachtelijk openluchtfestival hielden even de adem in.
De hallucinante beelden van twee maanden geleden, toen een meteorietinslag in de Russische Oeral zowat 1.200 gewonden maakte en grote schade aanrichtte, liggen nog vers in het geheugen. Zo ook in Argentinië, waar duizenden inwoners van de noordelijke provinicies een gigantische vuurbal aan de hemel zagen verschijnen. De vele concertgangers die in de stad Salta naar een optreden van 'Los Tikos' stonden te kijken, waren even versteend toen de pikdonkere hemel plots enkele seconden opgelicht werd. Eerst was het verschijnsel heel intens met een felgroene kleur die snel overging in wit en dan resulteerde in een hevige vuurbal.
Uitgesterkt gebied
Het straffe fenomeen kon rond 3 uur 's nachts in een uitgestrekt gebied waargenomen worden en leidde op vele plaatsen tot paniek en lichte hysterie, want op sommige plaatsen was ook een explosie gehoord. De autoriteiten konden de duizenden ongeruste Argentijnen al snel geruststellen. Er waren geen gewonden gevallen en er was ook geen aardschok geregistreerd. Het ging om een uitzonderlijk grote meteoor die aan de duizelingwekkende snelheid van zo'n 210.000 kilometer per uur door de dampkring denderde. Omdat het hemellichaam op zo'n 65 km hoogte volledig desintegreerde in de dampkring, kwamen er geen brokstukken op de Aarde terecht.
Kraterveld
In Argentinië zit de schrik er alvast goed in. Zo'n 4.000 jaar geleden sloeg een groep meteorieten al een enorme reeks kraters (Campo del Cielo) in het noorden van het land. Het kraterveld bevat minstens 26 kraters, waarvan de grootste liefst 115m op 91 meter groot is. Veel recenter stierf een vrouw op 26 september 2011 Silvina Espinoza en raakten acht Argentijnen gewond bij een ochtendlijke meteorietinslag in de buurt van Buenos Aires.
Bron: HLN