Bron: KNMI | Gewijzigd: 17 april 2013, 15:06 uur, door Ries
In 's-Heerenhoek is het gebied rond het AMAC-terrein afgezet, omdat dakplaten van het dak zijn gewaaid. Omwonenden moeten binnen blijven van de politie. Bij het gebouw is men bezig met verwijderen van asbestgolfplaten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Borsele zijn de dakplaten die nu in de omgeving liggen niet die asbestgolfplaten.
Platen in tuinen
De Cingeldijk, Burgemeester van Horsighstraat en Burgemeester Timansweg zijn afgesloten voor de veiligheid. De weggewaaide platen liggen in tuinen in een straal van zo'n honderd meter rond het AMAC-terrein.
Gewaarschuwd
De dorpsraad van 's-Heerenhoek heeft de gemeente al eerder gewaarschuwd voor de gevaren bij harde wind. Volgens voorzitter Wim Hoogesteger heeft de gemeente hierop laconiek gereageerd.
Failliet
De oude Amac-gebouwen staan al sinds 2005 leeg. In dat jaar ging de machinefabriek voor landbouwvoertuigen failliet. Het terrein is drie voetbalvelden groot en ligt aan de rand van het dorp. Aanvankelijk was het de bedoeling om op het terrein een woonwijk te realiseren, maar vanwege de verslechterde woningmarkt lijkt dat niet door te gaan.
Bron: Omroep Zeeland | Gewijzigd: 26 januari 2017, 16:24 uur, door Joyce.s
We zijn nog maar net bekomen van een 'nieuwe ijstijd' en nu worden we alweer geconfronteerd met 'woestijntaferelen'. Fietsers moesten zich donderdagmorgen in Riel een weg zien te banen door een heuse zandstorm.
De braakliggende akkers in het buitengebied zijn een gewillig doelwit voor de stevige wind. De zandstorm jaagt echter niet alleen buiten het dorp maar ook door de straten van Riel. Fietsers en voetgangers moeten hun ogen zien te beschermen, want dat zand kan gemeen hard aankomen. Een pluspunt: het levert wel bijzondere plaatjes op.
Bron: Omroep Brabant, foto's Bob Kat
De harde wind zorgt donderdag in de kustprovincies voor veel problemen. Mensen die met vrachtwagens en auto’s met aanhangers de weg op gaan, moeten dan ook goed uitkijken, adviseert de VerkeersInformatieDienst (VID).
In Noord-Holland waaiden op de N9 en N247 al twee lege vrachtwagens om. Vrijdag gaat de wind nog meer aantrekken: in het noorden zal deze krachtig zijn, in de kustprovincies hard, tot windkracht 8. Ook kunnen er daar harde windstoten voorkomen. Volgens de KNMI zal de wind rond 8 uur 's avonds beginnen te luwen.
Bron: RTV Noord
Een steiger op de Asterkade in Heemstede is donderdagmiddag los gewaaid. Het gevaarte staat daardoor flink scheef. De politie heeft de straat afgezet uit voorzorg. De brandweer komt ter plaatse om de steiger veilig stellen. Tot die tijd blijft de straat afgesloten.
Bron: RTV Noord | Gewijzigd: 26 januari 2017, 16:25 uur, door Joyce.s
De harde tot stormachtige wind waar we donderdag mee te maken hadden heeft voor stormschade gezorgd bij het Lauwers College in Kollum. Twee grote bomen zijn omgewaaid. De bomen kwamen op het fietspad terecht en deels op een transformatorhuisje.
De elektrisch voorziening in de regio kwam niet in gevaar. De twee omgewaaide bomen zullen door de gemeente worden opgeruimd.
Foto's: Sake Beerstra
Bron: rtvnof
Grote delen van de provincie Groningen worden momenteel geteisterd door hevige zandstormen. De harde wind en droge akkers zorgen voor enorme zandwolken. Hierdoor kan het zicht erg slecht zijn. De zandstormen doen zich met name in het noorden en oosten van onze provincie voor. Ook op Twitter wordt er veel over gesproken over de zandstormen.
Tussen Beerta en Bad Nieuweschans Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Bij Bad Nieuweschans Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Foto: Steven Radersma/RTV Noord
Bij Bad Nieuweschans Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Bron: RTV Noord
*Update*
Tussen Zwartsluis en Hasselt in de Kop van Overijssel is donderdagmiddag een vrachtwagen met aanhanger van de weg geblazen door de harde wind. Dat gebeurde op de dijk tussen beide plaatsen.
In het nabijgelegen Genemuiden waaide even later de aanhanger van een auto om. In beide gevallen raakte er niemand gewond, maar het zal volgens de politie een tijd duren voor de wegen weer toegankelijk zijn.
Om 13 uur stond de meeste wind in Noord-Holland, op de Waddeneilanden en op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, namelijk een stormachtige wind van 8 Bft. Daarbij werden windstoten gemeten tot 90 km/uur. Ook de rest van de middag heeft het noordwesten van Nederland met de meeste wind te maken, aldus meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.nl.
Volgens de ANWB hebben vrachtwagens en auto's met aanhangers veel last van de harde wind. Vooral op viaducten is het uitkijken geblazen. In agrarische gebieden, met name in het noorden van het land, heeft het verkeer last van slecht zicht door zand dat van de kurkdroge akkers opstuift.
De wind neemt vanaf vanavond af en komt morgen niet boven de 5 of 6 Bft uit. Morgen worden er door Weerplaza daarom geen problemen meer op de weg verwacht vanwege de wind.
Bron: AD
De harde wind zorgt donderdag voor veel problemen. In Noord-Holland en in Overijssel waaiden al meerdere vrachtwagens en aanhangers om. Mensen die met vrachtwagens en auto's met aanhangers de weg op gaan, moeten dan ook goed uitkijken, adviseert de VerkeersInformatieDienst (VID). Vrijdag neemt de wind af tot windkracht 4. De bewolking neemt toe en er kunnen enkele buien vallen. Morgen worden er door Weerplaza daarom geen problemen meer op de weg verwacht vanwege de wind.
Volgens de ANWB moeten chauffeurs vooral op viaducten uitkijken. In agrarische gebieden, met name in het noorden van het land, heeft het verkeer last van slecht zicht door zand dat van de kurkdroge akkers opstuift. Een woordvoerder van de ANWB laat aan NU.nl weten dat het hele land rekening moet houden met de harde wind. In de kustprovincies is het risico op zware windstoten het grootst. "We raden mensen niet aan om met bijvoorbeeld een caravan op de weg te gaan", aldus de woordvoerder.
Vrachtwagen
Tussen Zwartsluis en Hasselt in de Kop van Overijssel is donderdagmiddag een vrachtwagen met aanhanger van de weg geblazen door de harde wind. Dat gebeurde op de dijk tussen beide plaatsen. In het nabijgelegen Genemuiden waaide even later de aanhanger van een auto om. In beide gevallen raakte er niemand gewond, maar het zal volgens de politie een tijd duren voor de wegen weer toegankelijk zijn.
Schoorl
Donderdagochtend rond 10 uur kantelde ook al een vrachtwagen met aanhanger op de N9 tussen Petten en Schoorl. Even later sloeg ook een vrachtwagen om op de N247, van Amsterdam naar Hoorn. Daardoor was de rijbaan tussen Monnickendam en de aansluiting met de N235 even geblokkeerd.
Treinverkeer
Ook het treinverkeer heeft last van de harde wind. Zo is er tussen Amsterdam Centraal en Utrecht en tussen Schiphol en Utrecht een langere reistijd vanwege stormschade. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van 30 tot 60 minuten.
Een zandstorm in het Groningse Sappemeer zorgt voor slecht zicht. Bron: NU.nl/jj moedt
Ook in het zuiden van het land waait het hard. Zoals hier in het Zeeuwse Breskens. Bron: NU.nl/Els Bax
Harde wind in het Gelderse Maasbommel. Bron: NU.nl/loes van eck-verhoeven
een kytesurfer maakt graag gebruik van de stevige win bij Zandvoort. Bron: NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bron: Nu.nl
De bulderende wind zorgt in de hele provincie voor overlast, onder meer omdat het zicht op sommige plaatsen wordt beperkt door zand in de lucht. Overlast ook bij werkzaamheden door wegwaaiend zand, zoals bij vliegveld Eelde. Het zand levert niet alleen overlast op, maar ook mooie plaatjes zoals op de foto's is te zien. Aardappelpoters moesten vandaag noodgedwongen eerder stoppen met werken door de zware zandstormen. In het veld tussen Valthe en Odoorn probeerde een aantal poters de elementen te trotseren. De buitenwerkers zijn wel iets gewend, maar deze zandstormen waren zelfs voor hen te extreem.
Bron: RTV Drente
De harde wind bezorgde Nederland donderdag flink wat overlast. Het verkeer ondervond hinder van harde windstoten. In Noord-Holland waaiden twee lege vrachtwagens om. Later op de dag kantelde een aanhanger met snoep op de N50 (Zwolle-Emmeloord) en die blokkeerde tijdens de avondspits de weg richting Noordoostpolder.
De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat verkeer in het noorden van het land en de kustprovincies ook vrijdag rekening moet houden met veel wind en harde windstoten. De ANWB bevestigde dat met name vrachtwagens en auto's met aanhangers veel last hebben van de harde wind. Vooral op viaducten was het uitkijken geblazen. In agrarische gebieden hadden weggebruikers last van slecht zicht door zand dat van de kurkdroge akkers opstuift.
Tussen Zwartsluis en Hasselt in de Kop van Overijssel werd een vrachtwagen met aanhanger van de weg geblazen. Dat gebeurde op de dijk die de twee plaatsen verbindt. In Rotterdam moest de brandweer vanwege de harde wind extra materieel inzetten om een brand in een volkstuinencomplex aan de Bergse Linker Rottekade te bedwingen. De uitslaande brand woedde in enkele huisjes en loodsen en er moesten vijf bluswagens aan te pas komen om de brand onder controle te krijgen. Niemand raakte gewond en er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, meldde de Veiligheidsregio Rotterdam.
Volgens meteorologen van Weerplaza waaide het donderdag aan het begin van de middag het hardst in Noord-Holland, op de Waddeneilanden en op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Daarbij werden windstoten gemeten tot 90 kilometer per uur.
Bron: AD
| Gewijzigd: 19 april 2013, 05:32 uur, door Marga
Door diverse oorzaken was er donderdag de hele dag sprake van een rommelig verkeersbeeld. Waar de ochtendspits gekenmerkt werd door diverse aanrijdingen zorgde een ware lentestorm 's middags voor de nodige problemen. Tijdens de avondspits stond het verkeer rond Amsterdam door een ongeluk muurvast. De ochtendspits piekte uiteindelijk op 273 kilometer file totaal. Na ongelukken op onder andere de A59, de A7 en de A1 ontstond er veel vertraging.
Kort na de ochtendspits stak een harde wind op, wat met name het verkeer in de kustprovincies parten speelde. In Noord-Holland waaiden twee vrachtwagens omver. In de loop van de middag bleken meer voertuigen niet opgewassen tegen de harde windstoten. Verspreid door het land gebeurden ongelukken door de harde wind.
De avondspits verliep qua cijfers volgens verwachting (230 kilometer file totaal), maar rond Amsterdam en op de A50 stonden wel extra lange files door ongelukken. Met name rond de hoofdstad duurde het lang voor de files verdwenen. Om 19:00 uur stond er nog altijd 40 kilometer verkeer stil rond Amsterdam.
Bron: BoN