Het grensgebied tussen Iran en Pakistan is dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Dat meldt het Amerikaanse seismologische instituut USGS. Volgens USGS gaat het om een beving met een kracht van 8 op de schaal van Richter. De beving zou in veel omliggende landen zijn gevoeld.
Bron: Nu.nl
Magnitude 7.8
Date-Time
Tuesday, April 16, 2013 at 10:44:13 UTC
Tuesday, April 16, 2013 at 03:44:13 PM at epicenter
Location 28.056°N, 62.080°E
Depth 15.2 km (9.4 miles)
Region IRAN-PAKISTAN BORDER REGION
Distances
201 km (125 miles) SE (145°) from Zahedan, Iran
250 km (155 miles) NNW (336°) from Turbat, Pakistan
256 km (159 miles) WSW (248°) from Dalbandin, Pakistan
602 km (374 miles) NE (34°) from MUSCAT, Oman
Het grensgebied tussen Iran en Pakistan is dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Hierbij zouden volgens de Iraanse staatstelevisie minstens 40 doden zijn gevallen in Iran. Daarnaast wordt gesproken over 5 doden in Pakistan. Reuters meldt dat de Iraanse overheid rekent op honderden doden in de provincies Sistan en Baluchestan.
Volgens het Amerikaanse seismologische instituut USGS gaat het om een beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, die om 12.45 Nederlandse tijd plaatsvond op ongeveer 15 kilometer diepte. Het Iraanse seismologische centrum spreekt van 7,5 op de schaal van richter.
In de regio van de beving worden gebouwen ontruimd. De zwaarst getroffen stad zou de plaats Khash zijn, met ongeveer 70.000 inwoners. In het gebied liggen volgens de Iraanse staatstelevisie de meeste communicatiemiddelen plat en is de stroom grotendeels uitgevallen.
De beving zou in veel omliggende landen zijn opgemerkt. Vanuit zowel Dubai als de hemelsbreed 2200 kilometer verderop gelegen Indiase hoofdstad New Delhi komen berichten dat de schok gevoeld is. Over eventuele schade of slachtoffers is nog niets bekend.
Een week geleden werd dezelfde regio getroffen door een beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daarbij zijn volgens de staatstelevisie zeker 37 doden gevallen en 850 mensen gewond geraakt.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 16 april 2013, 14:54 uur, door Bronk
Het kabinet bekijkt of Nederland humanitaire hulp kan bieden aan Iran, dat dinsdag werd getroffen door een aardbeving. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagmiddag weten.
De bewindsman betuigt zijn medeleven met de slachtoffers. "Ik betreur de slachtoffers en leef mee met de nabestaanden, de gewonden en zij die hun huis hebben verloren door de aardbeving", stelt hij in een verklaring. "Op dit moment gaan we na of er behoefte bestaat aan inzet van een reddingsteam en of Nederland humanitaire hulp kan bieden via een internationaal appeal van de VN of het Rode Kruis", aldus Timmermans.
Het Iraans-Pakistaanse grensgebied werd dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS. Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen.
Bron: Nieuws.nl
Door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter zijn dinsdag in de Pakistaanse provincie Beloetsjistan meer dan 30 mensen om het leven gekomen. Pakistaanse media meldden dat er alleen al in de plaats Mashkeel 21 doden vielen. Mashkeel ligt in het uiterste zuidwesten van het land, vlak bij de grens met Iran.
Het epicentrum van de aardbeving, de krachtigste in 50 jaar tijd in de regio, was in het uiterste zuidoosten van Iran, meldde het Iraanse nieuwsmedium PressTV. Er werd dinsdagavond nog een naschok met een kracht van 4,4 gevoeld. Het Iraanse Seismologische Centrum meldde dat de zware aardbeving een kracht van 7,5 had, minder dan het Amerikaanse geologische instituut USGS had gemeld (7,8).
Aanvankelijk vreesde Iran het ergste, maar later schatten media dat er enkele doden en honderd gewonden zouden zijn gevallen in de dunbevolkte streek tussen de Iraanse provincieplaatsen Saravan en Khash.
Bron: AD
De aardbeving in het Iraans-Pakistaanse grensgebied dinsdag heeft volgens de laatste berichten uit Iran aan slechts een persoon het leven gekost. In eerste instantie werden veertig doden gemeld. Het dodelijke slachtoffer is een vrouw die door vallend gesteente werd getroffen. In Iran vielen twaalf gewonden, meldde de Iraanse staatstelevisie woensdag.
Ook uit Pakistan kwam woensdag een andere melding dan dinsdag. In eerste instantie werd gezegd dat aan Pakistaanse zijde 34 mensen waren omgekomen, maar later bleken dat er maximaal twaalf te zijn. Rond de dertig mensen raakten gewond. Het Pakistaanse leger heeft woensdag zestien zwaargewonden per helikopter geëvacueerd.
Bron: Nieuws.nl
Pakistaanse reddingswerkers hebben het moeilijk om in de afgelegen dorpen in het zuidwesten van het land, bij de grens met Iran, tot bij de slachtoffers te komen. Pakistan en Iran werden gisteren door een zware aardbeving getroffen.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.
De nooddiensten zeggen dat er al 30 doden zijn in Mashkhel, een gebied in de Pakistaanse provincie Baluchistan. Militaire bronnen zeggen dat het dodental tot 34 is opgelopen. De aardbeving gebeurde gisterennamiddag en had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. De beving was gecentreerd in het zuidoosten van Iran, nabij de grens met Pakistan. De schokken waren voelbaar tot in de Verenigde Arabische Emiraten.
Onbereikbaar
Saifur Rehman, van de Provinciale Autoriteit voor het Beheer van Rampen in Baluchistan, zei dat reddingsteams en hulpgoederen worden overgevlogen naar de getroffen gebieden. "Verschillende dorpen zijn onbereikbaar via landwegen omdat vrachtwagens en andere grote voertuigen niet kunnen rijden op woestijn- en bergpaden", zei Rehman.
Pakistaanse veiligheidstroepen zijn de reddingswerkers te hulp gekomen. "Negenhonderd kilogram medicijnen en vijf ton rantsoen hebben Mashkhel bereikt", zei het leger in een verklaring. Extra paramilitaire troepen zijn ook opgeroepen om de reddingswerken te steunen, zei het leger.
Verschillende naschokken troffen het gebied in de voorbije nacht. Vanochtend werd nog een naschok met een kracht van 6 op de schaal van Richter geregistreerd door het meteorologische departement in Pakistan.
Bron: HLN