Het verkeer heeft de industrie voorbijgestoken als zwaarste vervuiler in ons land. Dat besluit de Bond Beter Leefmilieu (BBL) uit het Vlaams Milieurapport (MIRA). Vooral de uitstoot van fijn stof door dieselwagens is problematisch. Het verhaal staat in De Morgen.
De laatste 10 jaar is de industrie een pak schoner geworden, maar het verkeer volgt niet. De wagens worden wel zuiniger, maar door het stijgend aantal kilometers op onze wegen, wordt die winst tenietgedaan, aldus de BBL.
"De helft van de kankerverwekkende uitstoot van PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, nvdr) wordt veroorzaakt door het transport. Sinds 2000 steeg de PAK-emissie van transport met ongeveer de helft, vooral door meer transport en het toenemende gebruik van diesel", zegt expert Erik Grietens van de milieu-organisatie in De Morgen.
Vooral de uitstoot van fijn stof, waarvan het verkeer de grootste bron is, is problematisch, zo luidt het. Het aantal dagen met een te hoog gemiddelde was tweemaal zo hoog in 2011 als in 2010 en klom zo boven de grenswaarde. Op verkeersintensieve plaatsen ligt ook de verkeersuitstoot van verzurende stikstofoxiden te hoog.
De jaarlijkse ziektekosten als gevolg van fijn stof worden geschat op 5,22 miljard euro. Het gaat dan zowel om acute luchtwegeninfecties, astma, de chronische longaandoening COPD en kankers.
De industrie kan betere cijfers voorleggen. De uitstoot van fijn stof daalde tussen 2000 en 2011 met 11 procent. Die van verzurende stoffen halveerde en die van ozonvormende stoffen daalde met 39 procent. Ook de lozingen in waterlopen zijn fors verminderd.
De BBL kijkt in de richting van de overheid om het probleem aan te pakken. Het volume van het autoverkeer terugdringen kan met het inperken van dieselbedrijfswagens en tankkaarten, hogere belastingen om autoverkeer te ontmoedigen, door een stadstol of een kilometerheffing, inzetten op park-and-ride-systemen om autoverkeer uit de centra te houden en meer investeringen in openbaar vervoer, zo stelt de milieu-organisatie voor.
Het Vlaams Milieurapport (MIRA) van de Vlaamse Milieumaatschappij, dat de toestand van het Vlaamse leefmilieu samenvat, kan u hier bekijken.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 15 maart 2017, 13:23 uur, door Joyce.s