Vanaf morgenavond kan je in ons land mogelijk weer poollicht zien. Dat is het gevolg van een krachtige, deels naar ons gerichte uitbarsting op de zon, meldt Volkssterrenwacht Urania.

Het poollicht in het Estse Tallinn © belga.
Gisteren deed zich om 09.16 uur Belgische tijd een uitbarsting van de klasse M6,51 voor centraal op onze ster. Als gevolg daarvan zette een deel van de uitgestoten plasmawolk (CME in het jargon) koers naar onze planeet. De aankomst is voor morgen tussen 09.00 en 22.00 uur.
Volgens Urania in Hove is er morgenavond en -nacht kans om het noorderlicht te zien, ook in de Benelux. Maar het moet daarvoor wel helder zijn. Wie wil kijken, zoekt een locatie met vrij uitzicht op het noorden met zo weinig mogelijk lichthinder.
De gespecialiseerde Belgische website spaceweatherlive.com schat de kans op poollicht in de Benelux op dertig procent. De Amerikaanse weerdienst NOAA acht de kans op een geomagnetische storm morgen 60 procent, meldt de gespecialiseerde Amerikaanse website spaceweather.com.
Bron: HLN
Bedankt voor het waarschuwen.

Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
SpaceWeatherLive Rapport
Analyse zonneactiviteit 12 april 2013
Synopsis afgelopen 24h
Het heeft lang geduurd vooraleer zonnevlekkengebied 1718 een M-klasse uitbarsting veroorzaakte. Al sinds de snelle groei die het sinds 8 april kende slaagde het toch wel complexe gebied er niet in om echt zwaar te gaan uitbarsten. Het zat er wel aan te komen vandaag want dit gebied zorgde ervoor dat de achtergrondflux erg hoog bleef en sputterde al wat C-klasse uitbarstingen uit. Het gebied zelf groeide ook vandaag terug, voornamelijk in penumbraal gebied en heeft een vrij complexe magnetische structuur, het was enkel wachten tot een zware uitbarsting. Bij de uitbarsting kwam nagenoeg zeker een CME vrij, maar het is vooralsnog te vroeg om deze te gaan bespreken bij gebrek aan beeldmateriaal. Er is een kans dat deze de Aarde nog kan raken maar dat weten we morgen te vertellen in een volgende update. De voornaamste activiteit kwam dus van regio 1718 maar hoe zit het met regio 1719 die voor de M6.51 klasse uitbarsting zorgde. De magnetische delta structuur in het zuidoostelijk deel van het gebied is helaas aan het verzwakken, het gebied oogt ook al minder helder dan gisteren en vormt dus een kleiner gevaar voor een zware uitbarsting. Het is nog steeds mogelijk maar de kansen worden stilaan kleiner.
Bron: Spaceweatherlive

De schokgolf van de uitbarsting donderdag op onze Zon, heeft de Aarde nog steeds niet bereikt. Dat meldt de gespecialiseerde website spaceweatherlive. De kans om poollicht te zien is pas na die aankomst goed in te schatten. Donderdag deed zich om 09.16 uur Belgische tijd een uitbarsting van de klasse M6,51 centraal op onze ster voor. Tengevolge daarvan zette een deel van de uitgestoten plasmawolk (CME in het jargon) koers naar onze planeet. De aankomst was volgens sommige modellen al mogelijk voor vandaag om 06.00 uur te verwachten.
Vertraagd
Maar volgens spaceweaterlive.com daalde de snelheid van de van de Zon vertrokken plasmawolk zodanig dat de impact pas tegen 22.00 uur wordt verwacht (met een speling van zes uur). Gezien het schokfront trager is, zal ook de impact zwakker zijn.
Kans op noorderlicht klein
Hoewel de echte kansen om het noorderlicht te zien pas na de impact duidelijk worden, oppert de website dat de kansen voorlopig "vrij laag, maar ook niet onmogelijk" zijn. Bijkomende factor om het spektakel te kunnen waarnemen is helder weer. Wie wil kijken, zoekt ook een locatie met vrij uitzicht op het noorden, met zo weinig mogelijk lichthinder.
Bron: HLN
De zonnevlam, die afgelopen donderdagmorgen ontstond, heeft zaterdagavond tot een spectaculaire lichtshow boven Canada en Alaska geleid. De onderstaande serie foto's zijn van de avond van 13 april en de vroege morgen van 14 april.

Photo by Sebastian S. from Clearwater Lake, Ak.

Photo by Lauren K. from Trapper Creek, Ak. taken between 2-4 AM April 14th.

Photo by Lauren K. from Trapper Creek, Ak. taken between 2-4 AM April 14th.

Photo by Warren J. from Moon Lake, Manitoba uploaded to SpaceWeather.com.

Photo by Carlton from Split Rock, Minn. uploaded to SpaceWeather.com.

Photo by Christy N. in Homer, Ak.
Northern Lights Time Lapse - near NE Alberta Canada April 14, 2013
Jim Thompson
Bron: Accuweather
| Gewijzigd: 14 april 2013, 22:45 uur, door Marga
De medewerkers van NASA's Solar Dynamics Observatory hebben een afbeelding van de zonnevlam van afgelopen donderdag vrijgegeven. Het beeld - in niet natuurlijke kleuren - is een combinatie van licht van twee verschillende golflengtes. De vlam was de krachtigste van dit jaar en zond miljarden tonnen solaire deeltjes door de ruimte met een snelheid van bijna 1.000 km/s. De klasse M6.5 uitbarsting was een relatief zwakke - ongeveer 10 keer minder dan de krachtigste X-klasse. Maar NASA meldt, dat er meer onderweg is. De zon bereikt tegen het einde van 2013 namelijk de piek van de 11 jarige cyclus. Een toename is het aantal uitbarstingen is vrij normaal op dit moment, meldt NASA is een persbericht.

NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO) captured this image of the flares. It shows a combination of light in wavelengths of 131 and 171 angstroms.

© onweer-online
Bron: The Weather Network, NASA