Denk dat ik voor de zekerheid mijn scooter ook maar binnen ga zetten want met harde wind mmmmm.
We gaan het zien uiterraart gaan we hier foto`s maken ervan
De CinH laat het voor het grootste deel van de dag afweten, met enkel negatieve waarden boven het Kanaal. Pas rond 19u lokale tijd zal deze zich ook manifesteren boven het binnenland. Met veelal een waarde van -6 J/kg en lokaal ter hoogte van Doornik tot -10 J/kg.
De T500 blijft dus vrij laag met temperaturen tot -30°C, wat een verschil geeft van 40° tot zelfs 45° met de temperatuur op 2 meter hoogte. Ook de dauwpuntdepressie is laag met slechts 3 tot 4°C verschil.
De eerste convectieve bewolking komt van over Frankrijk ons land binnendrijven vanaf 11u deze ochtend. Ook Nederland krijgt dan al convectieve bewolking, dewelke van over zee zal komen aandraven. Later op de middag drijft de Belgische convectieve bewolking weg naar enkel nog het zuiden van het land. Nederland blijft aanhoudend convectieve bewolking zien.
De windshear zit voornamelijk boven 10 m/s met uitschieters tot 15 m/s voor Oost en West Vlaanderen. De deep layer shear zich voornamelijk zal manifesteren onder de jetstreak. Deze haalt waarden tot net geen 20 m/s voornamelijk rond de Franse Grensstreek. De hoogtetrog kan dus, in samenspraak met de shear een enkele MCS (Mesoscale Convective System) ontwikkelen dewelke zal schuil gaan achter een stratiforme regenzone. Hevige windstoten zijn zijn mogelijk aangezien deze worden aangestuurd door low level shear die haaks op dit geheel staat. Een lichte windhoos is niet uitgesloten, al is die kans te verwaarlozen door de minimale draaiing ten op zichte van de hoogte.
Het is voorlopig Nederland die met de meeste neerslag gaat lopen volgens GFS, gemiddeld met zo’n liter per vierkante meter per uur. Uitzonderingen vinden we bij de Wadden waar er tot 3 liter neerslag per viekante meter per uur kan vallen. Het is tevens daar dat de dikste concentratie convectieve bewolking zich zal ontplooien. Ook Zeeuws Vlaanderen en zelfs de regio rond Den Haag krijgt een sterk convectief neerslagsignaal naarmate de avond wordt ingezet. België moet het dan hebben van het zuiden van het land, wederom tegen de Franse grensstreek aan, en dan voornamelijk de regio rond Namen en Luxemburg.
De SRH 0-3km is matig met zo’n 100 tot 125 m²/s² over het gehele land. We zien een uitschieter op de SRH 0-1km boven Oost en West Vlaanderen waar er eveneens een Significant Tornado Parameter te zien is, maar die melding verdwijnt ook weer vrij snel van de weermodellen. Toch lijkt het ons opportuun om te melden dat enige kans op een lokale windhoos niet is uitgesloten.
De beste kansen op onweer zullen zich voordoen tussen 11u en 19u lokale tijd, want kort na zonsondergang, wanneer de luchtlagen zich vrij snel opnieuw stabiliseren, is het grootste gevaar reeds geweken. | Gewijzigd: 12 april 2013, 10:07 uur, door Stormcell
WIND:
Hirlam komt voor later vanmiddag op de zuidflank van het laag met een kleine 6 Bft. Bij buien windstoten tot rond 25 kn, bij zwaardere buien windstoten van 30-35 kn. Harmonie is bij de buien wat enthousiaster met zeer lokaal rond de 40 kn.
BEWOLKING:
Actueel boven het noorden en noordoosten, maar ook boven de Noordzee stratus rond of beneden de 500 vt. Met de naar zuid ruimende wind gaat de basis van het zuiden uit langzaam verder omhoog. In de middag neemt de onstabiliteit verder toe en kan convectie vanaf de grond plaatsvinden, dan Cb-toppen tot FL280. In de avond, de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend weer grote kans op St als op de zuidflank van het laag de vochtige lucht vanaf zee weer gaat binnenstromen. De laagste bewolking weer in het westen, noordwesten en noorden. Verder naar het zuidoosten minder lage basis. Harmonie geeft dat allemaal realistisch weer. Ook de onstabiliteit is in de progtemps goed te zien. Het noorden van het land kan zaterdag tot begin van de middag last houden van de lage bewolking.
NEERSLAG:
Modellen komen vrij goed overeen. Vanuit het zuidwesten af en toe een bui. In de middag zijn de buien meer geclusterd en worden beduidend pittiger tijdens passage van de actieve trog. Actueel wordt er in Frankrijk af en toe onweer gemeld op de daarop volgende trog. Ook Harmonie geeft op deze laatste lijn een onweerssignaal maar wel minder dan de vorige runs. Progtemps geven een behoorlijk diepe onstabiele laag aan. In de nacht naar zaterdag komt er lokaal nog een bui voor, zaterdag overdag blijft het op de meeste plaatsen droog. De modellen geven dan nog slechts een kleine, niet noemenswaardige buienkans.
ZICHT:
Actueel boven de (Centrale) Noordzee mist. In het noorden van het land nog zichten veelal rond de 3K. Elders goede zichten en deze breiden zich geleidelijk verder noordwaarts uit. In de loop van de dag dan boven land overal oplopende zichten naar goed. In buien uiteraard teruglopend naar matig tot slecht. Vanavond, wanneer het volgende lagedrukgebied weer boven de Duitse Bocht aankomt, stroomt om dit laag heen weer de nevel en mogelijk ook mist van zee het land binnen. Dit ondanks een doorstaande wind en een geowind van rond de 30 kn. Vanwege de wind zal er wel enige menging plaatsvinden, daarom waarschijnlijk geen verkeersbelemmerende mist. Net zoals bij de lage bewolking zijn de slechtste zichtcondities weggelegd voor het westen, noordwesten en noorden. Zaterdag overdag weer oplopende zichten boven land.
TEMPERATUUR:
Hirlam en KTG komen goed overeen. Overdag met een zuidelijke stroming en opklaringen Tx tussen de 11 graden in het Waddengebied en 15 graden plaatselijk in het zuidoosten van het land. Zaterdagnacht Tn rond 6 graden, overdag Tx van 9 graden in het noorden tot 15 in het zuiden.
Bron: KNMI
Nieuw kaartje:
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
Mooie donkere luchten die voorbijschuiven van west naar oost, aan toch een redelijke snelheid.
Het giet nu enorm, geen onweer, maar wel rukwinden.
En de eerste donderslag van het jaar dus mensen ten oosten van wingene, die bui is wel aangenaam en pittig!
Berichten samengevoegd door Sanwa
is ook de actiefste bui tot nu toe,redelijk veel ontladingen voor een onweersbui van het koude type
Kan hier bij het kopje "Weer" daar op indexcijfers onweer klikken.
oeps klopt niet,maar het was iets met zomer in toch
| Gewijzigd: 12 april 2013, 13:48 uur, door Jenss
oeps klopt niet,maar het was iets met zomer in toch
Ja wel iets met 'zomer' erin geloof ik. | Gewijzigd: 12 april 2013, 13:50 uur, door Coennn