Eindelijk is het dan zo ver, de eerste redelijke onweerskans van 2013 staat voor de deur. In het algemene topic zijn de laatste dagen al vele kaartjes gepost van de kans op onweer voor morgen. Morgen rond de middag trekt een trog van zuid-west naar het noord-oosten over Nederland en België. Rond de trog neemt de onstabiliteit snel toe en kunnen lokaal pittige buien gaan ontstaan met kans op onweer, ook kunnen tijdens buien flinke windstoten voorkomen tot 75 km/h. De waardes voor morgen zijn niet extreem hoog, cape zit zo rond de 500 en de Lifted tot -2. Er zit kwa tijd wel wat verschil in de modellen, GFS heeft kans op onweer tussen 12:00 en 18:00 en MeteoVista-MOS vanaf 15:00 tot 0:00. Hopen dat de laatste gelijk heeft kunnen we nog wat onweer zien als het donker is.
©Onweer-Online | Gewijzigd: 11 april 2013, 14:01 uur, door Ries
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
Iemand uit de regio Den Bosch (of op hooguit een uurtje treinen daar vandaan) die morgen mee wil en kan chasen? Ik zit waarschijnlijk zonder vervoer, maar ik kan niet wachten tot ik m'n eerste bliksems van 2013 heb vastgelegd .
WIND:
Hirlam kan gevolgd worden. Morgenmiddag en avond aan de zuidflank van het laag op de zuidelijke Noordzee seinen voor 6 Bft, mogelijk even 7 Bft. Morgenmiddag en avond vooral bij buien windstoten van 20-25 kn, in het zuiden 25-30 kn. Harmonie is bij de buien wat enthousiaster met 30-40 kn. Gezien het sterke convectieve karakter van de neerslag is dit lokaal niet uit te sluiten.
BEWOLKING:
Actueel boven de Noordzee, langs de westkust en in het noorden nabij het laag stratus beneden de 500 vt. Elders veel Sc-bewolking. Vannacht ook boven land weer stratus. Later vannacht en morgenochtend gaat de basis van het zuiden uit omhoog. In de ochtend wordt de atmosfeer op nadering van de eerste trog op hoogte al onstabiel, dan dus al enkele Cb's. In de middag neemt de onstabiliteit verder toe en kan convectie ook vanaf de grond plaatsvinden, dan Cb-toppen tot FL280. Morgenavond wanneer volgende laag weer dichterbij komt opnieuw lage stratus. De progtemps en de cloudbase-plaatsjes zijn zeer illustratief.
NEERSLAG:
Nabij de wegtrekkende occlusie in het noorden aanvankelijk nog motregen. In het zuidoosten komt er nog een enkele bui voor, de frontale neerslag bij de genoemde golftop blijft ten zuidoosten van ons land. Morgenochtend al de eerste buien op de eerste trog. In de middag en avond actievere buien op de tweede trog. Bij deze buien is ook onweer en hagel mogelijk, T500 hPa gaat naar -29 graden en de Tx wordt ca. 13 graden, verschil dus meer dan 40 graden.
ZICHT:
Actueel boven de Noordzee (dichte) mist, plaatselijk ook in de kustgebieden. Elders actueel goede zichten. Vannacht boven land op meer plaatsen nevel of mist. Morgenochtend vooral in het noorden nog mist en nevel. Verder overdag in de polaire lucht goede zichtcondities, in buien matig tot slecht. In de loop van de avond op nadering van het laag weer teruglopend zicht met vooral op de Noordzee weer mist.
TEMPERATUUR:
Hirlam en KTG komen goed overeen met de actualiteit. Vannacht Tn rond 4 graden, in het zuidoosten enkele graden hoger. Morgen overdag met een zuidelijke stroming en opklaringen Tx tussen de 11 graden in het noordwesten tot 15 graden plaatselijk in het zuidoosten van het land. In buien zal de temperatuur iedere keer enkele graden zakken.
Bron: KNMI
DLS
DLS = Deep Layer Shear = 0-6 km windshear = 0-6 km windschering = verschil in de wind (zowel in kracht als in richting, dus het vectorverschil) tussen 0 en 6 km hoogte.
DLS 0 - 20 m/s - geen goede omstandigheden voor supercellen (vanaf zo'n 15 m/s zou er wel het één en ander kunnen ontstaan)
DLS 20+ m/s - goede omstandigheden voor supercellen
Als de DLS 25-35 m/s is ontstaan er meestal veel supercellen (zeg maar dat praktisch elke bui een supercel wordt), mits er onstabiliteit, vocht, een trigger (iets dat ervoor zorgt dat de onstabiele lucht kan stijgen, er kan namelijk een deksel van relatief warme lucht over de onstabiele lucht zitten) en de wind shear moet goed verdeelt zijn (dus niet alle windshear in de onderste kilometer).
Handig om te weten: 1 m/s = 2 kts (ongeveer dan; kts staat voor knots = knopen).
Vrijdag
Morgen zit de DLS rond de 10 m/s dus dat is veel te laag voor supercellen. De LLS (Low Level Shear = 0-1 km windshear) is 5-15 m/s (hoogst in Frankrijk) maar dat is eigenlijk niet genoeg voor tornado's (15 m/s voor tornado's) en als er geen supercellen zijn dan wordt het sowieso moeilijk. 0-1km SRH (Storm Relative Helicity, een maat voor het draaivermogen in de lucht) en de 0-3km SH zijn allebei 0-200 m2/s2 (hoogst in Frankrijk, hier erg laag) en dat is niet echt veel voor tornado's. De 0-3km windshear (ik heb daarvoor de 700 hPa en de 10m wind genomen) is 5 tot 10 m/s en de DAPE (zoiets als CAPE maar dan voor hoe snel de lucht naar beneden kan komen) is ook erg laag (hooguit een paar honderd J/kg) en dat is te weinig voor bow echo's (15 m/s nodig voor 0-3km windshear en DAPE is). De STP (Significant Tornado Parameter) en de SCP (Supercell Composite Parameter) zijn allebei lager dan 0,5 (een waarde van 1 is minstens nodig) en zijn dus behoorlijk laag. De CAPE loopt op tot 500 J/kg en de Lifted Index tot -2, wat vrij laag is maar genoeg voor wat behoorlijke maartse buien.
Ik verwacht dus geen grootschalig noodweer, maar gewoon wat maartse buien (zie volgende alinea) met hagelsteentjes tot 1 cm en wolkentoppen van 7-9 km. De CIN (hoeveelheid energie die het opstijgen van lucht tegenhoudt als een soort deksel) is minder dan 0-10 J/kg dus de buienvorming wordt nauwelijks tegengehouden. De trog zal de buienvorming wat bevorderen denk ik. Ook laten GFS, EC en WRF een buiig neerslagsignaal zijn. Ik denk dat er overal in de Benelux wel kans op is (zolang er CAPE is), maar vooral in het zuiden.
Maartse buien
Maartse buien zijn (onweers)buien die in de koude sector van een lagedrukgebied ontstaan. Ze ontstaan in maritiem polaire lucht met een Theta-E 850 hPa van 20-40 °Celsius (maat voor de vochtigheid en warmte van de luchtsoort) en temperaturen op 500 hPa van -20 tot -40 °Celsius. Wanneer dankzij de zon de lucht boven het aardoppervlak wordt verwarmt, ontstaat er een groot temperatuurverschil tussen de lucht boven het aardoppervlak en de koude lucht bovenin (zeg maar op 500 hPa) en ontstaat er dus wat onstabiliteit (meestal 0-500 J/kg). In hun groeifase als cumulus congestus zien ze er nog bloemkoolachtig uit, maar later wordt dat allemaal wat rafeliger, vooral het aambeeld. Vanwege het rafelige en harige aambeeld heten ze 'cumulonimbus capillatus' (harige buienwolk). Ze worden doorgaans 6-10 km hoog en ze produceren hagelsteentjes van 0,5 tot 1 cm (misschien af en toe wat groter). Maartse buien komen gewoon het hele jaar voor. Ze produceren meestal niet veel onweer (een tiental ontladingen). Voor zover ik weet zijn maartse buien niet georganiseerd. Ze gaan bijvoorbeeld niet samen tot een MCS (Mesoscale Convective System, simpel gezegd een erg grote onweersbui), waarschijnlijk omdat de lucht niet warm en vochtig genoeg is (de theta-E 850 hPa moet dan hoger dan 40 °Celsius zijn). Het andere type is de zomerse onweersbui (cumulonimbus calvus, 'kale buienwolk' omdat ze niet zo harig) die in de zomer voorkomt.
Bron: mijn duim, enige ervaring, veel kijken naar de lucht, weerkaarten, wat sites
Ik kan echter geen onweer garanderen dus als er nou niks komt niet boos zijn op mij. | Gewijzigd: 11 april 2013, 20:41 uur, door Robert96
Valid: Fri 12 Apr 2013 06:00 to Sat 13 Apr 2013 06:00 UTC
Issued: Thu 11 Apr 2013 22:03
Forecaster: TUSCHY
A level 1 was issued for NE France, Benelux and far W-Germany mainly for an isolated large hail and a funnel/tornado event.
A level 1 was issued for NW Italy mainly for large hail.
SYNOPSIS
The synoptic flow regime turns westerly over C-Europe with the approach of a long-wave trough from the west. This trough, placed over UK/Bay of Biscay at 06Z translates east, crosses France until 18Z from W to E and lifts ENE over Germany during the overnight hours. Downstream ridging over the Balkan States shifts east conform to the displacement of the mid-level warm temperature anomaly and both features affect E-Europe during the overnight hours. Caused by a temporarily established zonal flow pattern over C-Europe, geopotential heights somewhat increase over the Mediterranean due to strengthening anticyclonical relative vorticity along the southern fringe of the frontal zone and weak subsidence. This set-up (incoming upper wave over C-Europe and somewhat rising heights over the Mediterranean) results in strengthening gradient flow with the main shear axis running from S-France to N-Italy to the N-Balkan States during the day.
At the surface, a wavy N-S aligned cold front is placed from NE Poland to the Alps and all the way towards the C-Mediterranean at 06Z with a slow eastward motion expected during the day. Despite supportive BL moisture present with this front, placement within a mid-level thermal ridge keeps lapse rates way too weak for any CAPE build-up, so non-thundery stratiform rain continues to accompany that front.
Postfrontal cold front sector then becomes the focus for daytime driven thunderstorm activity, which extends from France to Germany, bound by an occlusion to its north, which itself runs from C-UK to the S-North Sea while losing frontal characteristics. Some models depict the chance that this bounday might re-organize into a leisurely northward moving warm front, but models still diverge significantly with what to do with that boundary. However, all models agree that in the postfrontal sector, numerous more or less pronounced convergence zones will move from W to E. One mesoscale convergence zone (consolidating warm front/moisture boundary on the mesoscale) evolves over N/C Germany just beneath a low tropospheric thermal ridge axis with a slow eastward motion expected. Signals for numerous convergence zones over Frances exist, but they diverge too much regarding strength and placement to define their expected positions right now.
DISCUSSION
... France, Benelux and parts of Germany ...
A weak mid-level vorticity lobe traverses the highlighted area from W to E during the forecast period, inducing some lift next to the cyclonically curved mid-level streak, which places most of the area beneath the favorable left exit region. Also, numerous weaker pieces from this jet loosen and result in areas with regionally enhanced lift. Aforementioned mesoscale convergence zones but also the orography itself result in regionally enhanced thunderstorm activity. This messy picture makes it hard to highlight the hot spots for lightning activity and therefore a coarse lightning area was added.
A combination of mid-level polar air atop well mixed maritime Atlantic air results in modest MLCAPE build-up on the order of 300 - 600 J/kg with EZ being once again on the lower-end side. The air mass will be weakly capped and therfore prone to early initiation.
DLS remains weak during the forecast, although latest model outputs increased the 6 km bulk shear to 15 m/s, which would be enough for a few better organized thunderstorms. Placed in the SE-quadrant of the UK low, a broad area with deeply veered flow is expected, nicely reflected in SRH fields, which yield values of 100-150 m^2/s^2 around noon, increasing to 200 m^2/s^2 during the evening hours. Given complex surface boundary pattern, we would not be surprised to see a few storms with a more pronounced deviant storm motion, which would locally augment helicity values significantly.
Expect scattered to widespread storms to evolve over France until noon from W to E with increasing activity trends thereafter over Benelux and Germany. Given broadening CAPE profiles within the hail growth zone and 15 m/s DLS, marginal hail is likely and an isolated large hail event (1.5 to 2 cm) can't be ruled out. Gusty winds also accompany strongest storms. The highest probabilities for an isolated tornado event arise from C France to Benelux and probably into W-Germany, especially during the late afternoon hours, when still available and nearly uncapped SBCAPE and increasing LL directional shear overlap. A level 1 was issued mainly for those areas, where most of the aforementioned parameters overlap.
After sunset, rapid BL cooling should bring CAPE values down and also the thunderstorm activity. However, stronger forcing and a lingering MUCAPE plume may support isolated and short-lived thunderstorms over Benelux and NW/N-Germany until midnight. This activity will be sub-severe.
Estofex ziet kansen. Maar het is vrij marginaal. Kan zijn dat ik wat over het hoofd zie, maar het is tijd dat ik naar bed ga. Was het maar zomervakantie
Bijvoorbeeld provincie Gelderland: vrijdag 12 april 2013 vanaf ca 12 uur gedurende ca 6 uur
Voor alle tijden kijk hier>: http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/regio.php?pr=GL
Bron: knmi