China zei tot dusver altijd zo'n 50.000 rivieren op zijn grondgebied te hebben. Maar in een nieuw onderzoek van het Chinese ministerie van Watervoorraden zijn er plotsklaps meer dan 27.000 verdwenen, meldt de krant South China Morning Post.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Een beeld van een overstroming van de Yangtze-rivier in juni 2012. © reuters.
Het onderzoek, de eerste 'watercensus' ooit in China, werd in de voorbije drie jaar gevoerd. Daaruit blijkt nu dat China in 2011 22.909 rivieren met minstens 100 vierkante kilometer stroomgebied telde. Dat zijn er ruim 27.000 minder dan in de vorige overheidsschattingen.
Milieudeskundigen vrezen dat de snelle economische ontwikkeling samen met de ondermaatse milieuzorg in China heel wat rivieren minstens deels heeft doen opdrogen. Vervuiling en overbevolking zouden met andere woorden de belangrijkste boosdoeners zijn. Dat het pover gesteld is met de Chinese bestrijding van milieuvervuiling bewezen de zowat 13.000 varkenskarkassen die onlangs kwamen bovendrijven in de Huangpu-rivier in Shanghai.
Maar de makers van de studie ontkennen dat en wijzen de daling toe aan de gebrekkige kaarttechnieken uit het verleden - de oorspronkelijke schattingen waren gebaseerd op onvolledige kaarten uit de jaren 50 - en de opwarming van de aarde.
Overstromingen
De onderzoekers stellen dat er nog andere gegevens zijn komen bovendrijven. Zo zou China meer dan 98.000 waterreservoirs hebben, in plaats van de oorspronkelijk geschatte 8.700. Dat is goed nieuws, al beseffen de autoriteiten dat ze daarover weinig of geen controle hebben.
Wel zou er nu een beter zicht zijn op de vele inspanningen die het land zich nog moet getroosten als het gaat over overstromingspreventie. Meer dan 66 van de Chinese bevolking en 90 procent van alle steden zijn gelegen in regio's die geregeld dreigen te overstromen. Jaarlijks worden miljoenen Chinezen getroffen door wateroverlast.
Bron: HLN