Van alle vormen van vervuiling houdt kernafval voor de Belg het grootste risico in. Hij is in de praktijk echter vooral blootgesteld aan en meest bezorgd over luchtvervuiling afkomstig van het verkeer. Tweeëntwintig procent in de stad en 9 procent op het platteland denkt dat hun omgeving hun gezondheid schaadt. Dat blijkt uit een enquête waarbij Test-Aankoop 1.800 Belgen bevroeg over vervuiling.
© belga.
Na luchtvervuiling door verkeer (69 pct) is de Belg naar eigen zeggen het vaakst blootgesteld aan passief roken (61 pct), straling van gsm-masten (49 pct), luchtvervuiling industrie en lawaai (beiden 47 pct). Luchtvervuiling door verkeer (70 pct) en industrie (65 pct) levert het meest kopzorgen op, gevolg door vervuiling beken en rivieren (60 pct), passief roken (57 pct) en vervuiling grond- en drinkwater (56 pct).
Luxemburg
Meer Belgen zijn meer ontevreden over hun werkplek (score van 5,8 op 10) dan over de thuisomgeving (6,6 op 10). Als het gaat om de thuisomgeving zijn inwoners van Luxemburg (86 pct) het meest tevreden, gevolgd door Vlaams-Brabant (82 pct), Antwerpen en Limburg (80 pct). Onderaan de ladder bevinden zich Luik (59 pct), Brussel en Henegouwen (63 pct). Acht procent zou omwille van de vervuiling graag willen verhuizen. Vier procent heeft ook daadwerkelijk plannen in die richting.
Overheidscommunicatie
Opmerkelijk: 80 procent stelt nog nooit informatie te hebben ontvangen van de overheid over vervuiling in zijn omgeving. Vijfenzeventig procent kreeg nooit info over maatregelen die hiertegen zouden genomen werden. Zes op de tien heeft overigens ook geen vertrouwen in overheidscommunicatie hierover. Test-Aankoop eist daarom dat de overheid de burger meer informeert.
Bron: HLN