De noordpool is nu ook niet het meest warme deel van de aarde en nu ligt er nog veel ijs en sneeuw en als de stroming ook nog eens vanuit die kant komt dan hebt je zulke taferelen. Een koude zak lucht zakt af naar het zuiden, zonder enige omweg en in rotvaart.
Allé volgende week zal de koude lucht een kleine omweg maken waardoor hij iets minder koud is.
deze kaart zegt genoeg denk ik.
| Gewijzigd: 22 mei 2013, 15:12 uur, door orioner
ik denk dat juni, allé de eerste helft een verlenging zal zijn van mei. Te koud en te nat .
als we nu eens allemaal ( fransen, belgen, nederlanders ) blazen....
toch zijn er voldoende leden die aangeven dat het hoog richting w-europa zal komen. khoop dat ze aan het rechte eind hebben.
| Gewijzigd: 22 mei 2013, 15:17 uur, door orioner
Ik denk dat het nog net iets te vroeg is om helemaal zeker vanuit te gaan dat we richting de kleine ijstijd gaan, maar als de aankomende drie zomermaanden ook te koud gaan verlopen zodat we al op 8 te koude maanden zitten en dus de aanhoudende koude maar niet verdreven wil worden, dan gaan we wel richting de kleine ijstijd(West-Europa dan) denk ik. Het is echt zeer indrukwekkend dat we al op 5 te koude maanden zitten met veel koude-extremen, je zult denken dat de meest extreem koude lentes vaak niet eens meer dan twee warme dagen(dagen boven 20 graden) hebben maar we zitten nu inmiddels op 7 warme dagen en dus dat betekent dat de koude zeer extreem geweest moet zijn willen we bijna net zo koude lente hebben als de koudste lente van 50 jaar geleden, wat ook opmerkelijk is dat de meeste koude dagen vooral later in de lentemaand plaatsvond. Na erg warme start in begin maart sloeg de winterkoude ongewoon hard toe die tot aan begin april wist te aanhouden en ook begin deze maand was het erg warm met dagen ruim boven de 20 graden en toen begon de koude lucht opeens weer toe te slaan, nu is de meimaad bijna afgelopen en gaan we morgen wellicht nieuwe kouderecord tegemoet. Echt zeer bijzonder dat we ondanks redelijk wat warme dagen toch zo ongewoon koude lente te pakken hebben. | Gewijzigd: 22 mei 2013, 16:57 uur, door Sneeuwfit
En deze keer toevallig een koude.Maar om dan gelijk weer over een ijstijd te beginnen....
En deze keer toevallig een koude.Maar om dan gelijk weer over een ijstijd te beginnen....
Ja, daar heb je gelijk in dat niet elke lente normaal kan verlopen. Maar de eerste 10 jaren deze eeuw waren bijna alle maanden vaak warm tot extreem warm met bijna elke zomer een hittegolf. Ook in jaar 2006 regende veel warmterecords met veel maanden die de warmste sinds drie eeuwen waren. Na 2007 hadden we al geen hittegolven meer en vooral na 2009 begonnen de eerste koudeperiodes die de jaren erna steeds hardnekkiger werden en nu houdt de koude veel langer dan een jaargetijde aan. Ik vind die snelle verandering toch zeer opmerkelijk.
En deze keer toevallig een koude.Maar om dan gelijk weer over een ijstijd te beginnen....
Ja, daar heb je gelijk in dat niet elke lente normaal kan verlopen. Maar de eerste 10 jaren deze eeuw waren bijna alle maanden vaak warm tot extreem warm met bijna elke zomer een hittegolf. Ook in jaar 2006 regende veel warmterecords met veel maanden die de warmste sinds drie eeuwen waren. Na 2007 hadden we al geen hittegolven meer en vooral na 2009 begonnen de eerste koudeperiodes die de jaren erna steeds hardnekkiger werden en nu houdt de koude veel langer dan een jaargetijde aan. Ik vind die snelle verandering toch zeer opmerkelijk. Wacht eens even....
Eerst zijn de eerste 10 jaar warm en dan is er opeens vanaf 2006 een kentering?
Je eerste opmerking lopt geheel met de gegevens van het KNMI
(zie mijn post http://www.onweer-online.nl/forum/topic/37850/lente-discussietopic-deel-2-2013/394769/#message394772 )
Toevallig was het twee jaar gelden koel te noemen maar vorug jaar was althans qua temperatuur vrij normaal, al hadden we een warmere periode en een koudere periode die elkaar in evenwicht hielden. Een pessimist zegt "we hadden een koude periode, een optimist zegt "we hadden een warme periode".
Wat natuurlijk meespeelde is dat je maanden die men normaal gespreken met een (aankomende) zomer associeert (juni en juli) de koudere maanden waren en dat tegen de tijd dat veel mensen weer aan het werk moesten het pas mooi werd.
Maar, als we op basis van de laatste jaren een trend kunnen ontdekken dan moet je verder kijken dan 1 jaar, of 2, dan moet je meer jaren nemen en dan kan er geen andere conclusie zijn dat het warmer maar wellicht wat natter wordt. Dat er eens een wat kouder of, - oh gruwel voor de weerliefhebber - een normaal jaar tussen zit, dat kan gewoon, dat kan zelfs twee jaar achter elkaar. Misschien wel 3 jaar.
En dat het voorlopig brrr en bibber blijft... Verwachten we niet teveel?
De gemiddelde maximum temperaturen komen pas in de laatste decade van juni boven de 20 graden, eind mei zou dat rond de 18.5 zijn en in juni onder in de 19 graden. In de loop van de komende week komen we, op een paar runs tussendoor na, toch wel in die buurt.
| Gewijzigd: 22 mei 2013, 18:08 uur, door jcroon
Ja, dat de Aarde aan het opwarmen is is een feit die ik niet zal ontkennen. Maar ik zie de straalstroom de laatste jaren steeds meer bochtige bewegingen maken van noord en zuid en andersom en wie weet kan dat wel lokale afkoeling tot gevolg hebben in West-Europa, ik ben met je eens dat je meer jaren moet nemen om te kunnen zien of het ook in onze omgeving nog verder aan het opwarmen is of dat we een omkeerpunt maken en aan het afkoelen is.
Ja, wellicht verwachten we teveel. Wie weet krijgen we juist een heel hete zomer, ik bedoel zie de huidige Russische hittegolf met warmterecords en het lijkt alsof die warmte van onze omgeving onttrekt, maar als we de zomerverwachtig van ECMWF mogen geloven dan hoeven we geen warme zomer te verwachten. http://www.express.be/joker/nl/platdujour/na-een-van-de-koudste-lentes-ook-koude-zomer/190602.htm
| Gewijzigd: 22 mei 2013, 18:46 uur, door Bronk
Ja, wellicht verwachten we teveel. Wie weet krijgen we juist een heel hete zomer, ik bedoel zie de huidige Russische hittegolf met warmterecords en het lijkt alsof die warmte van onze omgeving onttrekt, maar als we de zomerverwachtig van ECMWF mogen geloven dan hoeven we geen warme zomer te verwachten. http://www.express.be/joker/nl/platdujour/na-een-van-de-koudste-lentes-ook-koude-zomer/190602.htm
al die lange termijn voorspelling... merendeel kloppen langs geen kanten. Ze kunnen nauwelijks het weer voorspellen op 10 d, ik kwam deze week een britse website tegen die een voorspelling heeft gemaakt van de lente met samenwerking van NOAA. Zij voorspelden een lente die 40% warmer ging zijn dan normaal. 40% warmer, volgens mij hadden ze van kleur gemist. het is 40% kouder. En al die websites die jaarlijks een horrorwinter voorspellen. vroeg of laat hebben ze aan het rechte eind, en ze zullen zeggen ' zie je wel, we hebben gelijk".
Ja, wellicht verwachten we teveel. Wie weet krijgen we juist een heel hete zomer, ik bedoel zie de huidige Russische hittegolf met warmterecords en het lijkt alsof die warmte van onze omgeving onttrekt, maar als we de zomerverwachtig van ECMWF mogen geloven dan hoeven we geen warme zomer te verwachten.
al die lange termijn voorspelling... merendeel kloppen langs geen kanten. Ze kunnen nauwelijks het weer voorspellen op 10 d, ik kwam deze week een britse website tegen die een voorspelling heeft gemaakt van de lente met samenwerking van NOAA. Zij voorspelden een lente die 40% warmer ging zijn dan normaal. 40% warmer, volgens mij hadden ze van kleur gemist. het is 40% kouder. En al die websites die jaarlijks een horrorwinter voorspellen. vroeg of laat hebben ze aan het rechte eind, en ze zullen zeggen ' zie je wel, we hebben gelijk"Naar aanleiding van sneeuwfit....
Die straalstrom die kronkelt wat af.
Gebruikelijker is een westelijke stroming, daar wachten we wel op. Zeggen er veel "maar dan wordt het nat".. Jaja, en nu dan?
Met een westelijke stroming kan het nooit veel natter worden dan nu, kan wel nat worden maar ook niet de heel tijd. Goed, de kronkels dan, nu komt het uit het noorden, geen reden dat het ook niet gewoon uit het zuiden kan komen. Misschien nu niet vanwege een hoog of laag dat ergens zit te kleiren maar voor hetzelfde geld schuift dat opeens op.
En natuurlijk kunnen we ook nog een oostelijke stroming krijgen, veul warm en droog.
Zo beschouwd 3/4 kans op wat beters dan nu... Allemaal blijven lachen mensen, het komt wel goed.
En n.a.v. Orioner, kou stond ook op heel veel pluimen in de LT....
Wat betreft die Briste site, ik heb dat ook gezien... tja... Die hele LT voorspellingen komen echt zelden uit. Je bent toch het meets betrouwbaar als je zegt "dat het een hele normale zomer/najaar/winter/lente gaat worden.. Dat komt va alle mogelijkheden dnek ik toch wel het meeste voor en als er een afwijkng is zit ie er gewoon boven of onder.en dan kun je vaak nog zeggen "ach het was maar een kleine afwijking" Als je zegt dat het hel warm of heel kou gaat worden is de kans op een scenario dat er heel veel naast zat groter.
Kortom als je zegt dat je een normaal sezoen verwacht heb je, zonder enige kennis van het weer, 1/3 kans dat je goed zit en 2/3 kans dat je er naast zit.
Zeg je het wordt erg koud of warm heb je 1/3 kans dat je het goed hebt, 1/3 kans dat je er naast zit (iin het geval van een normaal seizoen en maar liefst 1/3 kans dat je er flink naast zit. Ik weet het wel, ik voorspel een uiteindelijk vrij normale zomer, meeste kasn op succes zonder een kans op grote afgang.
erg hé, waar gaan we naar toe? zelfs de kaarten tonen toch maar weinig verbetering, alleen het blokkerend hoog kruipt naar het zuiden en dan krijgen we een herfst WC, het ene laag na het andere met daar tussen een rugje van hoge luchtdruk die het uitknijpen niet waard is. wie ziet er verandering???