Synoptische ontwikkeling
Tussen een ZW-NO georiënteerde hoogterug boven het Europese vasteland en een hoogtetrog boven de Britse Eilanden staat een zuidwestelijke stroming waarmee relatief zachte lucht wordt aangevoerd. Vrijdag passeert de genoemde hoogtetrog en stroomt met een naar noordwest draaiende stroming polaire lucht het aandachtsgebied binnen. In het weekend bevinden we ons onder een rugas van een hogedrukgebied net zuidwest van de Britse Eilanden. Na het weekeinde manifesteert zich een omvangrijk lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met als tegenhanger een hogedrukgebied ten westen van het Iberisch Schiereiland. Boven West-Europa stelt zich hierdoor een zonale stroming in met de straalstroom over of ten noorden van ons land. Afhankelijk van de exacte positie kunnen frontale systemen ons weer in meer of mindere mate beïnvloeden, zowel qua neerslag als temperatuur.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De hierboven geschetste synoptische ontwikkeling wordt tot en met komend weekend tamelijk consistent door de leden in het Ensemble beschreven. Komende weekeinde toch weer vrij grote kans op vorst in de nacht, ca. 50%. Ook overdag dan weer temperaturen ruim beneden normaal. Na het weekeinde loopt de temperatuur weer wat op, maar zien we tegelijkertijd de spreiding in de EPS-pluim toenemen a.g.v. de genoemde onzekerheid in de exacte positie van de straalstroom. De oplossingen met temperaturen van rond of beneden het langjarig gemiddelde blijven met ca. 70% in de meerderheid. Daarnaast is er een 30% kans dat de temperaturen stijgen naar bovennormale waarden. De neerslagkans ligt volgende week rond 50%.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Overgang naar koeler weer met in het weekeinde koude nachten, verder overwegend droog met regelmatig zon. Na het weekeinde geleidelijk weer oplopende temperaturen en kans op een bui.
Samenvatting EPS-periode:
Vrij grote kans (ca. 70%) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen van rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een 30% kans op een overgang naar droger en beduidend zachter lenteweer met meer zon.
Bron: KNMI
Groot verschil met afegelopen weekend, zo zaten we met in het zuiden met 24 graden in een shirtje, en zo lopen we komende zondag weer met een dikke jas met maar 12 graden en in de nacht kans op lichte vorst.
Morgen lijkt voorlopige de laatste warme en mooie dag te worden, met in het zuiden nog de 20 graden, en lokaal misschien iets hoger. Hirlam berekend net als GFS wel wat neerslag, maar geen grote hoeveelheden. Dus als het kan morgenmiddag zou ik er van genieten!
Kaarten: Weer.nl en Picasion
| Gewijzigd: 16 april 2013, 11:00 uur, door Ries
*KNIP*gek he mensjes, dat de griep epedemi zo lang duurt.en mensen ziek worden in dit land...
met die grote verschillen. de meesten kunnen daar niet tegen.maar ja nog even dan ijsheiligen dan moet het toch afgelopen zijn.....en wacht u met gevoelige plantjes in de tuin zetten!!!!
| Gewijzigd: 16 april 2013, 11:37 uur, door Bronk
hier waaide m,n hemd van het lijf .wat een wind
Hier stond ook een ontiegelijke harde wind, hoop dat deze morgen weg is anders is die 20 graden die morgen voorspeld wordt toch een stuk minder.
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
In de loop van de dag seinen voor 7 Bft op de Noordzee, in de nacht naar donderdag 8 Bft, dan ook voor onze kustdistricten een 6 Bft. Donderdag overdag boven de zuidelijke Noordzee een verder toenemende wind met langs onze kust 7, mogelijk 8 Bft, ook boven land dan een 6 tot 7 Bft. Windstoten volgens TKE in de loop van de nacht naar donderdag al 25-30 kn in de kustprovincies. Donderdag overdag windstoten van 35-40 kn. Hirlam laat voor een groot deel van het land vanaf de tweede helft van de ochtend tot en met de tweede helft van de middag zelfs 40-48 kn zien, iets hoger dan de voorgaande run. Harmonie en EC komt 3-5 kn lager uit. Omdat er bijna geen bewolking aanwezig is zal de uitwisseling van impuls bij een onstabiele opbouw maximaal zijn, derhalve lijkt TKE een goede leidraad voor de windstoten. Voor eventuele waarschuwingen voor zware windstoten (>= 41 kn, >= 75 km/uur) is het raadzaam de volgende runs af te wachten. Morgenavond neemt de wind vrij snel af.
BEWOLKING:
De frontale bewolking boven het zuiden van het land ziet er niet al te massief uit, wel veel Sc/Ac-bewolking met daaronder stratus op 500-1000 vt. Bij en ten zuiden van het warmtefront hoge dauwpunten, met het koude zeewater kan dit boven de Noordzee voor meer stratus zorgen. Deze stratus is momenteel al zichtbaar tegen de engelse zuidkust. Zowel Hirlam als Harmonie laten voor het warmtefront uit al stratus boven de Noordzee ontstaan en uitgroeien stratusveld, dit is ook wat we actueel zien gebeuren. Doordat de stroming in de ochtend naar zuid gaat lijkt de stratus niet het land op te lopen. Na het noordwaarts wegtrekken van de warmtefrontbewolking (duurt in het noorden tot laat in de middag) blijft er wel veel middelbare en hoge bewolking aanwezig. Later in de middag en avond passeert er in de warme sector een secundaire theta-w gradiënt, hetgeen voor enige verdikking van de middelbare bewolking zorgt, met name op de Noordzee. Het koufront van komende nacht stelt weinig voor, waarschijnlijk alleen Sc-bewolking. Er is een kleine kans op een enkele Cb (progtemps is potentieel onstabiel). Donderdag overdag aanvoer van vrij droge polaire lucht, hierdoor is van ontwikkeling van Cu-bewolking nauwelijks sprake.
NEERSLAG:
Nabij het front af en toe lichte regen of motregen. Later in de middag en avond boven de Noordzee en mogelijk ook in het noordwesten en noorden van het land mogelijk nog een enkele bui op de genoemde secundaire theta-w gradiënt. Hirlam is hierin het meest uitgesproken, EC zit tussen Hirlam en Harmonie in. Harmonie laat in tegenstelling tot Hirlam en EC, veel neerslag verdampen op weg naar beneden, zie ook modelbeoordeling. Komende nacht op het koufront mogelijk een enkele bui, het signaal is echter zwak. Morgen overdag droog.
ZICHT:
Overwegend goede zichtcondities, in frontale neerslag en momenteel ook in de opklaringen ten noorden van het front matige tot slechte zichten. Boven de Noordzee nabij het warmtefront ook kans op mist. Gedurende de rest van de periode goede zichtcondities, zeker morgen in de polaire lucht.
TEMPERATUUR:
KTG en Hirlam ontlopen elkaar weinig. Hirlam is v.w.b. de Tx nu een graad lager dan de voorgaande run. Vandaag Tx van 16 graden op de Wadden tot plaatselijk 22 graden in het zuidoosten van het land als de zon er daar nog even bij komt. Komende nacht wordt de zachte lucht door het koufront verdreven. In het oosten van het land blijft het daardoor vrij lang zacht, Tn daar 13 graden aan het einde van de nacht. In het westen van het land koelt het uiteindelijk af tot 8 graden. Tx overdag van 10 graden aan zee tot 15 graden in het zuidoosten van het land.
Bron: KNMI
Wind trekt volgens de laatste run van Hirlam vanavond aan, eerst vanuit het zuiden, later draaidend naar zuid-west tot morgenavond rond middernacht.
Hirllam 22:00 tot 08:00 morgenochtend.
Hirlam vanaf 10:00 morgenochtend tot morgen middernacht 0:00
| Gewijzigd: 17 april 2013, 10:15 uur, door Ries
Nabij het warmtefront wordt (vrijwel) geen neerslag meer waargenomen. Later in de middag en avond boven de Noordzee en mogelijk ook in het noordwesten en noorden van het land mogelijk nog een enkele bui op de genoemde secundaire theta-w gradiënt.
Guidance 12.06 uur
*kaartje*
Makkelijk, het is hier nu ongeveer 23 graden! Heerlijk ook nu het windje een beetje is weggevallen.Hier ook geen wind in 25° aan de noordzijde van ons huis. Het is echt drukkend warm. He voelt veel meer zomers dan lenteachtig aan. Zo warm hadden ze nu ook weer niet voorspeld.