Het lijkt nu toch wel ellenlang te duren; de kou. Het is inmiddels toch al begin april en nog steeds hebben we lichte tot matige vorst in de nachten en komt de temperatuur overdag slechts een paar graden boven het vriespunt uit. Op Eerste Paasdag viel er her en der zelfs nog af en toe sneeuw. Vandaag, Tweede Paasdag, is het droog met flink wat zonneschijn, maar de temperatuur doet nog niet echt lekker mee. In het zuiden van Europa daarentegen ligt de middagtemperatuur al dik in de dubbele cijfers en vooral in het zuidoosten is het zelfs alweer warm met ruim 20 graden!
In Cala de la Granadella in Spanje is het momenteel al goed toeven. De zon schijnt er al volop en de temperatuur loopt nu en dan al op tot ruim in de 20 graden. Af en toe valt er ook een regen- of onweersbui. Foto: Toni Bolufer.'
Boven het noorden van Europa overheerst al geruime tijd een hogedrukgebied. Dit is gevuld met koude lucht en langs de flanken ervan stroomt deze via Scandinavie en het oosten van Europa ook onze kant op. Een groot deel van Centraal-Europa zit dan ook met veel te lage temperaturen voor deze tijd van het jaar. Niet alleen in de Baltische Staten, Polen en Tsjechië liggen de temperaturen net als in Scandinavie rond het vriespunt, maar ook in Duitsland, de Alpenlanden, de Benelux en op de Britse eilanden is het nog koud met de komende dagen nog steeds maximaal 8 graden.
Bij Alicante, langs de Spaanse oostkust, is het ook al bijzonder aangenaam. De stranden zijn nog tamelijk leeg, maar langzaam beginnen de eerste standgangers zich toch te melden. Foto: Toni Bolufer.
Zuidelijke straalstroom
De grens tussen de koude lucht in het noorden en midden van Europa en de warmere lucht in het zuiden ligt dus heel zuidelijk boven het continent. De straalstroom, zoals we deze grens ook wel noemen, is een beetje de motor van de atmosfeer en alle depressies en hun bijbehorende storingen die vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op komen, worden dan ook grotendeels door de straalstroom geleid. Deze ‘slechtweergebieden’ worden in dit geval dus gedwongen om een zeer zuidelijke koers over Europa te volgen en dat resulteert vooral in het Middellandse zeegebied in warmer, maar behoorlijk wisselvallig weer.
In Nederland was het vorig jaar ook al andere koek in deze tijd van het jaar. Veel bomen kregen al hun eerste frisse blaadjes. Foto: Helga Kobben.
Ruim 20 graden
In zowel Spanje en Portugal, als Zuid-Frankrijk, Italië, de diverse Balkanlanden, Griekenland en Turkije vallen dan ook geregeld regen- en onweersbuien. Tussen de buiengebieden door is er echter ook flink wat ruimte voor de zon en als de zon er eenmaal schijnt, is het er zeer goed toeven. De temperaturen lopen namelijk overdag op diverse plaatsen al op tot ruim in de 20 graden. De Spaanse Costa’s, maar ook de Griekse eilanden en de Turkse zuidkust zijn aangenaam warm, met lokaal al bijna 25 graden. Ook de bekende vakantie-eilanden op de Middellandse Zee zijn flink aan het opwarmen met ook daar op steeds meer plaatsen 20 graden, zoals op Cyprus, Sicilië en Sardinië.
Veel planten en bomen stonden begin april ook al in bloei. Foto: Jan Stapelbroek.
Stijgende lijn
In Nederland moeten we nog even wachten op dit soort temperaturen, maar heel langzaam begint de temperatuurcurve wel iets op te lopen. Aankomende week is het nog te koud met gemiddeld een graad of 7 en vanaf volgende week beginnen de eerste berekeningen nu heel geleidelijk in de dubbele cijfers te komen. Veel warmer dan een graad of 10 wordt het dan nog niet, maar met een vanaf dat moment meer zuidwestelijke wind zijn we dan voorlopig wel af van de ‘echte’ kou. Met een wind vanaf zee wordt over het algemeen iets zachtere lucht aangevoerd, alleen wordt de lucht dan ook vochtiger en neemt de kans op neerslag weer toe. Voor het echte warme lenteweer zullen we de komende tijd dus nog moeten afreizen naar het zuiden van Europa.
Bron: Meteo Consult.