Omdat er een bosbrand bij Wezep woedt, is het treinverkeer tussen Zwolle en 't Harde stilgelegd. Ook staat er op de snelweg A28 tussen de afritten Wezep en Epe file. De brandweer probeert met meerdere voertuigen de brand te blussen. Het vuur zou veroorzaakt zijn door een vrachtwagen die een band verloor.
Eddy Bossenbroek
Bron: RTL
Het treinverkeer tussen Zwolle en 't Harde is weer hervat. De treinen rijden wel langzamer dan normaal, meldt de brandweer aan RTL Nieuws.
Aan de kant van het Artillerie Schietkamp van Defensie is het vuur gedoofd. Aan de kant van de A28, waar bijna 10 kilometer file staat, blust men nog even door. De brand is wel onder controle.
Bron: RTL
Onweersdagen: 0
De brand in de berm bij snelweg A2 is geblust. Dat zegt de brandweer tegen RTL Nieuws. Voor het blussen werden tussen Utrecht en Nieuwegein twee rijstroken afgesloten. Er ontstonden volgens de ANWB geen files.
Bron: RTL
Het blijft droog in Nederland, ondanks het feit dat er regen is gevallen en nog meer neerslag wordt verwacht. Die neerslag is echter niet voldoende om het tekort dat al ruim 4 weken bestaat aan te vullen. Sproeiverboden en inspecties van dijken blijven dan ook nodig. Dat schrijft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in het nieuwe droogtebericht. Het neerslagtekort zal de komende week nog iets verder toenemen, verwacht de LCW. Hoewel de watertemperatuur is gezakt blijft het water in plassen, sloten en kanalen laag staan en daarom blijft controle op blauwalg en botulisme ook nodig.
Bron: NU.nl
Tussen Breda en Tilburg rijden vrijdagmiddag geen treinen vanwege bermbranden. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van meer dan een uur, meldt de NS. Langs het spoor woedden volgens de Brabantse brandweer 'diverse bermbranden'. Wat die veroorzaakt heeft is nog niet duidelijk.
Reizigers tussen Eindhoven en Rotterdam kunnen het beste omreizen via Utrecht Centraal en reizigers tussen Roosendaal en Utrecht Centraal kunnen via Rotterdam Centraal gaan. De NS verwacht dat de treinen op het traject rond 15.30 uur weer rijden.
Bron: Nu.nl
Er woeden talloze brandjes in het duingebied tussen de Kennemerduinen tot aan Alkmaar. De brandweer wordt overspoeld door 112-meldingen. De brandweerkorpsen houden er rekening mee dat de brandjes zijn aangestoken.
Er komen veel telefoontjes binnen uit plaatsen als Heemskerk, Castricum en Bloemendaal, vertelt de brandweerwoordvoerder: "De 112-meldingen leggen een enorme druk op de brandweer. Bovendien leiden de vuurtjes tot gevaarlijke situaties in de droge duingebieden", zei de woordvoerder.
Bron: RTL | Gewijzigd: 16 augustus 2013, 22:39 uur, door Bronk
Waterschap Reest en Wieden in Meppel gaat op korte termijn de veendijk bij Blankenham herstellen die vorige week door brand over een lengte van zeker 200 meter werd beschadigd. De dijk beschermt de binnenpolders tegen het hoger gelegen waterpeil van het natuurgebied de Weerribben.
Er is geen gevaar dat de dijk zal bezwijken, meldde Reest en Wieden maandag na onderzoek. De oorzaak van de brand is niet achterhaald.
Het waterschap heeft naar aanleiding van de brand de afgelopen week bijna 100 kilometer dijk gecontroleerd. Door de aanhoudende droogte kunnen scheuren in de bovenlaag ontstaan, waardoor de dijken kwetsbaarder worden. Tijdens de inspectie zijn slechts enkele kleinere gebreken geconstateerd.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
De laatste tijd verschijnen steeds meer nieuwsberichten in de media over de droogte binnen onze landsgrenzen. Zo dreigt onder andere een toenemend aantal voetbalwedstrijden bij amateurclubs afgelast te worden en dalen de waterstanden van de grote rivieren tot steeds lagere waarden. Wat is de huidige stand van zaken meteorologisch gezien? Is deze zomer nu echt zo droog verlopen of is dit een niet bijzonder jaarlijks terugkerend patroon? En wat staat ons de komende tijd te wachten? We zetten voor u de feiten op een rij.
Totale neerslagsom van 1 t/m 29 augustus. Bron: KNMI
Na een regionaal droge julimaand heeft ook de maand augustus landelijk gezien minder regen opgeleverd dan we klimatologisch gezien mogen verwachten. De droogte is echter niet overal even sterk.
Regionale droogte
Over de periode 1981-2010 berekend, valt in een gemiddelde augustusmaand rond 70 mm neerslag in de oostelijke regio’s tot ruim 90 mm op enkele plekken in het westen en midden van het land. Vooral in het zuiden en westen is deze maand weinig neerslag gevallen. In Noord-Holland en Zeeland hebben meerdere plaatsen nog geen 20 mm regen ontvangen. In Kerkwerve op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is tot dusverre slechts 12,6 mm naar beneden gekomen.
Doorlopend potentieel neerslagoverschot van 1 april t/m 30 augustus. Bron: KNMI
Toch is het lang niet overal zo droog geweest. In een brede strook vanaf de Veluwe, via het westelijk deel van Overijssel en Drenthe tot over Groningen en het oosten van Friesland is lokaal al meer dan 120 mm naar beneden gekomen. Koploper is Winschoten met een totale neerslagsom van 122,5 mm. Naast de regionaal gebrekkige hoeveelheid neerslag heeft ook het verdampen van bodemvocht in belangrijke mate bijgedragen aan de droogte.
Verdamping
Afhankelijk van de hoeveelheid zon, wind en luchtvochtigheid verdampt op een gemiddelde zomerdag 2 tot 4 mm water. Na een droge dag verliest de bodem netto dus elke dag een aantal mm water.
Stofwolken boven de droge akkers tonen de droogte. Foto: Jannes Wiersema
Om het effect van verdamping op de hoeveelheid bodemvocht mee te nemen bij het bepalen van de huidige droogte berekent het KNMI over het gehele groeiseizoen (1 april tot en met heden) per dag voor heel Nederland het huidige potentiële neerslagoverschot. Dit is een maat voor de hoeveelheid neerslag minus de berekende maximale verdamping. De lente en zomer kenmerken zich door relatief veel verdamping waardoor het potentiële neerslagoverschot bij droog weer dan snel negatief wordt. Op dit moment zien we vooral in het noordwesten en in het zuidoosten een sterk negatief neerslagoverschot en dus de sterkst verdrogende condities. Het noordoosten heeft daarentegen nauwelijks een negatief neerslagoverschot, wat betekent dat het daar meevalt met de droogte.
Hogedrukgebieden
De belangrijkste oorzaak van het wegblijven van grootschalige neerslaggebieden vinden we in de aanwezigheid van hogedrukgebieden in onze contreien. Regelmatig bevond Nederland zich onder de vleugels van een hogedruksysteem met rustig, stabiel en vaak droog weer tot gevolg.
Einde van de droogte in zicht?
Een groot hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan houdt ook de komende dagen het weer bij ons in hun greep. Er staat voor dit weekend wel een beetje regen op het programma als toch wat zwakke storingen tot Nederland doordringen, maar dit is lang niet voldoende om de regionale droogte op te heffen. Zaterdagochtend vallen verspreid over het land wat lichte buien met in het oosten en zuidoosten lokaal 2 mm regen. Zondag is het op de meeste plaatsen opnieuw droog met temperaturen beneden 20 graden, maar begin volgende week begint de temperatuur een opmars naar zomerse waarden. Dinsdag kan het in het zuidoosten al 25 graden worden, woensdag en donderdag gebeurt dat op meer plaatsen met lokaal zelfs 29 graden op donderdag.
De 15-daagse neerslagverwachting voor De Bilt.
Richting volgend weekend zien we in enkele berekeningen een bel met koude bovenluchten richting West-Europa afzakken waarmee de neerslagkansen toenemen. Of dit het einde van de regionale droogte betekent is nog lang niet zeker, want er zijn ook berekeningen die na het weekend alweer met een stabiel en droog weer op de proppen komen.
Het blijft dus nog even spannend op de lange termijn. In ieder geval blijft het na morgen, tot en met donderdag meest droog en kunnen we ons opmaken voor een zomerse eerste week van de meteorologische herfst.
Bron: Meteoconsult
Een lichtkogel heeft vrijdagavond laat vermoedelijk een duingebied in Domburg in brand gezet. Dat meldde de politie zaterdag. Die is op zoek naar getuigen die meer weten. Er is nog niemand aangehouden.
Volgens een getuige ontstond de brand, kort nadat een afgevuurde lichtkogel in de duinen neerkwam. De brand verwoestte een flink gebied, omdat de brandweer door de wind en droogte moeite had het vuur te controleren.
Volgens de politie is het niet de eerste keer dat er een lichtkogel neerdaalt in de omgeving van Domburg. Zo kon de brandweer donderdag nog ternauwernood voorkomen dat een pand in brand vloog, toen er een lichtkogel op het dak terechtkwam.
Bron: AD
In de duinen van Bredene heeft deze namiddag een korte brand gewoed. Dat meldt de brandweer van Oostende. De brand was snel onder controle, maar toch ging er zo'n duizend vierkante meter duinen in vlammen op. Rond 16.15 uur rukte de brandweer van Oostende uit voor de duinenbrand. Ook de collega's van het korps De Haan-Wenduine kwamen ter plaatse met een tankwagen. "Er was op drie plaatsen brand", zegt luitenant Gilbert Salliau. "Dankzij het bluswater van de tankwagen hadden we de brand snel onder controle. We hadden ook het voordeel dat het vuur de bomen nog niet bereikt had."
Nabij naaktstrand
De getroffen duinen liggen aan het naaktstrand van Bredene, vlak bij de grens met De Haan. Het is niet duidelijk wat de duinen plots in vuur en vlam zette. "Dat kan van alles geweest zijn, zoals een stuk glas of een sigaret of spelende kinderen", aldus de brandweer. Ruim drie jaar geleden brak op dezelfde plaats een grote duinenbrand uit.
Bron: HLN