Het risico op natuurbranden door de extreme droogte blijft onverminderd groot. Voor Overijssel, Gelderland, Utrecht en een groot deel van Limburg geldt nu al 3 weken de op één na hoogste alarmfase voor natuurbranden (code oranje).
Een brandweerman bestrijdt een grote brand op de heide in het Leenderbos eind maart © anp.
Ook in Drenthe, de Kop van Noord-Holland en Oost-Brabant is het oppassen geblazen aldus de brandweer. Er is nu al zo lang geen neerslag gevallen dat de grondwaterstand in zandgebieden ook aan het zakken is. Waterschap Vallei en Veluwe laat daarom deze week extra water in om de waterstand op peil te houden. In dorpen en steden wordt het waterpeil in grachten en sloten op maximumhoogte gebracht.
In het stroomgebied van de grote rivieren zijn dergelijke maatregelen niet nodig, omdat de rivieren deze maanden juist opvallend veel smeltwater uit de Alpen afvoeren.
Bron: AD
Het risico op een natuurbrand is door de regenval in de afgelopen dagen kleiner geworden. In onder meer Overijssel, Gelderland en Utrecht is afgeschaald naar code geel. Dat staat op natuurbandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.
In een groot deel van de veiligheidsregio's was in de afgelopen twee weken code oranje van kracht. Door de aanhoudende droogte en de harde wind was er een verhoogde kans op een snel uitbreidende natuurbrand. Op verschillende plekken, onder meer bij Leende en Vorden, gingen stukken natuur in vlammen op.
Code geel betekent overigens niet dat het brandgevaar helemaal geweken is. Onder de natte bovengrond is het nog altijd droog. Als er nu een brand uitbreekt, rukt de brandweer waar mogelijk met extra materieel en personeel uit.
Bron: Nieuws.nl
Tussen Amersfoort en Apeldoorn rijden op dit moment geen treinen omdat er bij Hoog Soeren een zeer grote heidebrand is uitgebroken. De brandweer is massaal uitgerukt om het vuur te bestrijden. De brand is rond 19 uur gemeld. Zestien tankautospuiten ingezet zijn door de brandweer ingezet om het vuur te doven. De brand zou vanaf de A1 te zien zijn.
Doordat de rook in de richting van het langsgelegen spoorweg ligt is het treinverkeer uit voorzorg tussen Amersfoort en Apeldoorn stilgelegd. De vertraging loopt volgens de NS op tot meer dan één uur. De verwachting is dat het treinverkeer tot minstens 22.00 uur stil blijft liggen.
Bron: RTL
De brandweer heeft in de Hoge Venen een grote oefening gehouden om bosbranden te bestrijden. Voor het eerst worden er daarbij twee blusvliegtuigen ingezet, die waren overgevlogen uit Frankrijk. Ons land wil in de toekomst graag samenwerken met de Fransen, om hun vliegtuigen te gebruiken bij grote bos- of heidebranden.
Bron: HLN
Citaat van Omroep Brabant Bijzondere brandweerman Sander blust heidebrand Tilburg
De heidebrand aan de Witbrantlaan West in Tilburg is zaterdag geblust, dankzij de hulp van een bijzondere brandweerman, Sander. Sander is een bewoner van Amarant in Tilburg, een instelling voor mensen met een beperking. Zijn grootste hobby is de brandweer volgen. Sander heeft een zelfgemaakte brandweerfiets waarmee hij als een noeste held het vuur te lijf gaat. De jongen volgt de brandweer op de voet en is zeer behulpzaam.
Eerder al brand
Op de Witbrantlaan West in Tilburg woedde zaterdagmiddag al een heidebrand. Daarbij werd één hectare natuur verwoest. De brand was vrij snel onder controle. Maar tegen de avond begon de brand weer op te laaien bij een boom die eerder die dag ook al in brand stond. De boom is waarschijnlijk weer gaan branden door de harde wind en smeulende resten. De brandweer rukte met loeiende sirenes uit om de fik weer aan te pakken. Tot hun grote verbazing troffen ze daar Sander aan. Als een heuse brandweerman stond hij het vuur te bestrijden. De 'echte' brandweer besloot hem een handje te helpen. Binnen de kortste keren was het vuur weer onder controle.
Op en neer om tank te vullen
's Middags was Sander ook al aan het helpen. Toen moest hij wel vaak op en neer rijden naar Amarant om zijn pomp bij te vullen. Later op de avond was hij beter voorbereid. Want naast wat water had hij deze keer ook schuim meegenomen. De brandweer heeft de boom vervolgens omgezaagd zodat er zeker niks meer kon branden. Sander is als een ware held naar huis gegaan.
Bron: Omroep BrabantEdit Marga: Lay-out aangepast naar standaard lay-out voor nieuwsberichten | Gewijzigd: 22 april 2013, 21:10 uur, door Marga
In een natuurgebied bij het Brabantse Loon op Zand is maandagavond een grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te bestrijden, meldt een woordvoerder.
De brand brak rond 10.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Binnen twintig minuten werd opgeschaald naar zeer grote brand. De precieze omvang van de brand is nog niet duidelijk.
Volgens de woordvoerder gaat het om een bosgebied waar weinig bebouwing is. De plek is lastig te bereiken en ook is er moeite met de waterwinning. De brandweer heeft daarom drie extra tankwagens gestuurd.
Broon: Nieuws.nl
Het vuur werd met diverse korpsen bestreden. De groenstrook ligt vlak bij bebouwing en werd daardoor door de brandweer direct het predikaat groot meegegeven.
De melding kwam even voor 22.30 binnen.
Tegen 22.45 was het vuur al onder controle en kon het nablussen beginnen.
Er is een flink stuk heide afgebrand.
bron: BD | Gewijzigd: 6 maart 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
In een veengebied aan de Rauwbloksweg in Kloosterhaar is woensdagmiddag brand ontstaan. Ronf half vijf 's middags werd de brand gemeld. Brandweerlieden hebben de brandhaarden in eerste instantie aangepakt met zogenoemde vuurzwepen. De tankwagen heeft vervolgens nageblusd. Het is niet bekend hoe groot het gebied is dat in brand heeft gestaan. Ook over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
Bron: RTV Oost
In de duinen aan de Machiel Vrijenhoeklaan bij Kijkduin heeft vanmiddag een duinbrand gewoed. De brand is even voor drie uur door nog onbekende oorzaak ontstaan vlakbij Roompot Vakantiepark Kijkduin. Hierdoor is de brand waarschijnlijk redelijk snel ontdekt.
De brandweer kwam onder andere met de terreinvaardige tankautospuit van kazerne Scheveningen en de Tankwagen-Haakarmbak van Den Haag-Leidschenveen ter plaatse. Omdat zowel de tankautospuit van Scheveningen als die van Loosduinen was ingezet is het sein "middelbrand" gegeven.
Met meerdere stralen hoge druk heeft de brandweer de duinbrand weten te blussen. Om er zeker van te zijn dat de brand niet weer aanwakkerde, heeft de brandweer de omgeving flink nat gemaakt even als de brandplek. Rond half vier kon het sein 'brand meester' worden gegeven. Het vakantiepark is nimmer bedreigd geweest door de brand.
Bron: Regio15.nl
De brandweer moest zondagmiddag uitrukken voor een bermbrand op de oude Spoordijk in Vinkeveen. De brand werd zondagmiddag rond 14.30 uur door wandelaars ontdekt die direct de brandweer waarschuwden die vrij snel ter plaaste kwam.
Foto: JR
Door de wind werd de brand flink aangewakkerd. De brandweer wist de brand vrij snel onder controle te krijgen. Het nablussen, met name onder de grond waar het vuur ook vanwege de droogte smeulde, vergde nog enige tijd.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens omstanders ging er wel het gerucht dat er twee jongetjes op een fiets zouden zijn gevlucht vlak na het uitbreken van de brand. De politie is een onderzoek gestart.
Bron: Blik op nieuws
An de Kersdijk in Glanerbrug heeft vanavond korte tijd een heidebrand gewoed. Er stond een stuk heide van ongeveer 35 vierkante meter in brand. De brandweer had het vuur snel onder controle. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. Hoewel het de laatste dagen mooier weer is, is er nog lang geen sprake van code droog. Hoeveel schade de brand heeft veroorzaakt aan het heidegebied is niet niet bekend.
Bron: RTV Oost
Het mooie weer van de voorbije dagen brengt een verhoogd brandrisico met zich mee voor de Kalmthoutse Heide en het Klein Schietveld. Sinds vandaag is alarmfase oranje van kracht, de op één na hoogste fase. Dat betekent dat de brandtoren elke dag bemand wordt, zodat er snel kan worden ingegrepen als er brand uitbreekt.
Ouders wordt gevraagd om kinderen niet zonder toezicht op het terrein te laten en ook roken wordt ten zeerste afgeraden, aangezien de natuurgebieden kurkdroog zijn. Als er brand uitbreekt, rukt de brandweer met meer materieel en mankracht uit. Twee jaar geleden werd de Kalmthoutse Heide door een zware brand getroffen. Er ging toen 600 hectare natuurgebied in vlammen op.
Bron: HLN
In de Kalmthoutse Heide is brandfase oranje vanaf vandaag niet langer van kracht. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) op zijn website. Het voorbije weekend werd de brandtoren overdag de hele tijd bemand om eventuele incidenten meteen op te kunnen merken, maar dat is niet langer nodig. In fase geel blijven de beheerders en brandweer wel nog extra waakzaam.
Door het warme, droge weer van vorige week, in combinatie met een stevige wind, was het risico op een heidebrand in het natuurgebied de voorbije dagen vrij groot geworden. De heidevegetatie en de bodem lagen er kurkdroog bij. Aangezien er tijdens het weekend heel wat bezoekers verwacht werden, werd daarom besloten naar fase oranje over te gaan. Bezoekers worden er dan extra op gewezen dat ze geen vuurtje mogen aansteken of een sigaret roken op de kwetsbare Kalmthoutse Heide en dat kinderen zich niet zonder toezicht op het terrein mogen begeven. Vandaag is door het grijze weer en de geluwde wind de op één na hoogste staat van paraatheid niet langer nodig. In afwachting van de nodige regenval houdt het Agentschap wel nog vast aan fase geel.
Bron: HLN
Op het grondgebied van de gemeentes Essen en Wuustwezel, tegen de Nederlandse grens, zijn deze namiddag verschillende brandweerkorpsen uitgerukt voor twee brandjes van een bos en een braakliggend stuk grond. De brandjes waren volgens de politie snel onder controle, maar het labo dat achteraf de nodige vaststellingen kwam doen, vermoedt dat er mogelijk kwaad opzet in het spel is.
De locaties in kwestie waren een klein stuk bos en een 500 vierkante meter groot terrein met een minimum aan vegetatie erop. Vanwege het droge en warme weer werd aanvankelijk onder meer aan zelfontbranding als oorzaak gedacht, maar het labo weerlegde dinsdagavond die theorie. "Of het gaat om opzettelijke brandstichting of niet, is nog niet duidelijk. Maar volledig accidenteel waren de branden volgens het labo niet", zegt Patrick De Smedt van de lokale politie van de zone Grens.
Grote waakzaamheid
Essen en Wuustwezel liggen in een heiderijk gebied tegen de Nederlandse grens, waar zich ook onder meer de Kalmthoutse Heide bevindt. De brandweerkorpsen zijn er met dit weer dan ook extra waakzaam voor mogelijke heide- of bosbranden. Op de Kalmthoutse Heide zelf, die twee jaar geleden nog door een zware brand werd getroffen, geldt overigens momenteel fase oranje. De brandtoren wordt er bemand en bezoekers worden opgeroepen zeker geen sigaret of vuur aan te steken en kinderen niet zonder toezicht te laten spelen.
Bron: HLN
Een mooie primeur voor de brandweer Twente en IJsselland. Samen hebben ze als eerste korpsen in Nederland de beschikking over een zogenoemde natuurbrandcontainer. Bos- of natuurbranden worden tot nu toe traditioneel bestreden vanuit bluswagens maar met de containers kan dat veel efficiënter. Met speciale materialen kunnen brandweermensen veel dichter bij een brand komen om die vanuit de kern te bestrijden. Zo worden er kettingzagen, bijlen en scheppen gebruikt om open ruimtes in de natuur te maken waardoor het vuur gestopt kan worden. De nieuwe werkwijze is overgenomen van de brandweer in de Verenigde Staten. De verwachting is dat de nieuwe natuurbrandcontainer meerdere keren per seizoen ingezet zal worden.
Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 6 maart 2017, 12:06 uur, door Joyce.s
Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Amersfoort heeft zaterdagmiddag een tijdje stilgelegen omdat de brandweer bezig was met het blussen van een aantal bermbrandjes. Aanvankelijk meldde de NS dat de hinder tot 14.30 uur zou duren, maar de brandweer was eerder klaar met blussen.
De NS zette op het traject geen bussen in. Reizigers werd geadviseerd een ander traject te nemen.
Bron: NU | Gewijzigd: 20 juli 2013, 13:29 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Door een snelle actie van de brandweer is dinsdagmiddag tegen half vier in Gasselte voorkomen dat de vlammen bij een autobrand zijn overgeslagen naar een nabijgelegen krukdroog natuurgebied. De auto, een bestelbusje, vloog in brand aan de Boegerderweg in Gasselte, vlakbij camping De Berken. Over de oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Bron: DVHN
De kans op een natuurbrand die zich razendsnel verspreidt door bossen of heide, is nog niet groot. "Het risico daarop valt nog reuze mee", aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De VNOG is de landelijke specialist op het gebied van de bestrijding van natuurbranden.
Volgens de VNOG, die ook steeds contact onderhoudt met boswachters en natuurbeheerders, is het vooral gunstig dat het bijna niet waait. Ook is het 's nachts en 's morgens heel vroeg nog vrij vochtig in de natuur. Er is in het hele land nog geen reden om verhoogde waakzaamheid voor natuurbranden in te stellen.
Bron: RTV Drenthe
Op de heide bij Arnhem is dinsdagavond een natuurbrand uitgebroken. Ongeveer 100 vierkante meter heide en gras staat in brand, meldt de brandweer. De brand woedt op de Arnhemse Heide, vlakbij Schaarsbergen en de voormalige vliegbasis Deelen. Vanaf de snelweg A50 is de rook goed zichtbaar.
Bron: NU.nl
Op het schietterrein van het militair domein in Hechtel-Eksel woedt vanavond over een oppervlakte van een negental hectare een vegetatiebrand. De brandweer van Leopoldsburg laat de brand gecontroleerd uitbranden. Het is immers te gevaarlijk om brandweermannen het terrein op te sturen omdat er projectielen liggen die nog tot ontploffing of ontbranding kunnen komen. Dat liet Willy Dalemans, woordvoerder van de brandweer van Leopoldsburg, vanavond weten.
© Thinkstock.
Het vuur brak vandaag rond 15.30 uur uit en ging gepaard met een enorme rookontwikkeling, die kilometers ver te zien was. De oorzaak van de brand is onbekend, want er hadden geen schietoefeningen plaats en er was geen enkele andere militaire activiteit. De brand vormt geen gevaar voor de omgeving.
"Het vuur in struiken en buntgras woedt in een veilige zone, die aan vier zijden omgeven en afgebakend is door een twaalf meter brede brandweg. We hadden gehoopt op de regen om het vuur te laten doven, maar de regen bleef uit. De militaire overheid voert constant patrouilles uit en wij zijn als brandweer standby", aldus Dalemans.
Afgelopen zaterdag was er ook al enkele kilometers verderop een vegetatiebrand op het militaire schietterrein. Ook toen moest de brandweer het gecontroleerd laten uitdoven. De oorzaak zaterdag was eveneens onbekend.
Bron: HLN