Orkanen boven de Atlantische Oceaan kunnen aan het eind van deze eeuw voor meer zware herfststormen in West-Europa zorgen. In een warmer klimaat zullen orkanen makkelijker naar de straalstroom trekken dan nu het geval is. Boven een warmere en vochtigere oceaan kunnen ze weer krachtiger worden en transformeren tot een zware storm die met windkracht 11 of 12 Europa treft.
Links: Banen van stromen die in het huidige klimaat de Europese kust met orkaankracht bereikt hebben. Rechts: Hetzelfde in een warmer klimaat aan de eind van de eeuw. De (sub)tropische oorsprong van deze stormen is goed te zien. Bron: KNMI, Future Weather project
West-Europa heeft nu wel vaker te maken met orkaanrestanten, maar deze zijn dan zo verzwakt dat ze niet meer voor extreem weer zorgen. Getransformeerde orkanen – orkanen die verder gaan als zware storm – zijn in Europa tot nu toe weinig voorgekomen. In 1993 bereikte orkaan Floyd de kust van Bretagne als herfststorm met windsnelheden van orkaansterkte. In Noord-Amerika komt dit veel vaker voor. Een recent voorbeeld is Sandy, die afgelopen oktober in New York grote schade veroorzaakte.
In een warmer klimaat kunnen zware stormen met een tropische oorsprong ook in West-Europa vaker voorkomen. Dit laten KNMI-wetenschappers in een recent artikel zien. Vanwege de opwarming van de aarde kunnen orkanen boven de Atlantische Oceaan verder naar het noorden trekken en daarbij hun intensiteit behouden. Daarnaast ontstaan ze ook verder naar het oosten, waardoor de afstand naar Europa korter wordt. In een warmer klimaat kunnen orkanen tevens krachtiger worden omdat een warmere atmosfeer meer vocht bevat en meer energie geeft.
KNMI-onderzoekers hebben dit met een zeer gedetailleerd weer- en klimaatmodel, EC-Earth, berekend. Ze laten zien dat in een warmer klimaat bovenstaande combinatie van factoren er inderdaad voor zorgt dat orkanen veel vaker als samenhangend ronddraaiend systeem in de westelijke stroming terecht komen. Ze nemen dan weer in kracht en omvang toe om boven Europa als zware herfststorm aan land te komen. Zo’n storm zou in Nederland vooral veel wind (windkracht 11 en 12) en regen brengen. Stormvloeden lijken ze hier niet te veroorzaken omdat ze vanuit het (zuid)westen zullen komen.
Door de nieuwe supercomputer van het KNMI en de grote efficiëntie van het KNMI-klimaatmodel EC-Earth hebben onderzoekers de overgang van orkanen naar herfststormen voor het eerst gedetailleerd kunnen bestuderen. Voorheen was dit door gebrek aan voldoende rekenkracht niet mogelijk. Nog steeds worden de zwaarste orkanen door modellen onderschat omdat de computers daarvoor nog niet krachtig genoeg zijn. De huidige klimaatsimulaties geven echter al een steeds duidelijker toekomstbeeld. Het KNMI gaat de conclusies van deze berekeningen vergelijken met resultaten van andere klimaatcentra in de wereld.
De resultaten van dit KNMI-onderzoek More hurricanes to hit Western Europe due to global warming zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters, doi:10.1002/grl.50360.
Bron: KNMI
"Het aantal stormen is de laatste jaren sterk verminderd. Dat is geen gevolg van het broeikaseffect, noch zou het broeikaseffect een toename van de stormen moeten veroorzaken. Het stormklimaat in de noord-oostelijke Atlantische Oceaan en de Noordzee is (en was altijd) zeer variabel. Uit geschreven getuigenissen (kronieken ed) weten we dat (zware) stormen soms jaren of zelfs decennia lang niet optraden, om daarna met korte afstand elkaar op te volgen. Tot ongeveer 1900 kunnen we uit druk metingen het stormklimaat reconstrueren. Naar een maximum aan het begin van de 20de eeuw ging de stormactiviteit terug om na 1950 weer toe te nemen. In de jaren 90 van de 20de eeuw werd een maximum bereikt, gevolgd door een snelle afname.
Tegenwoordig is de stormactiviteit historisch laag.
Waarom dat zo is is niet duidelijk. Modelberekeningen laten ook een grote variabiliteit zien, maar plaatsen pieken en dalen in willekeurige andere tijdvakken. Dat duidt erop dat het optreden van die pieken en dalen geen aanwijsbare enige oorzaak heeft, maar door het samenspel van veel factoren veroorzaakt wordt.
(En nu komt het!!! Ben47)
Modelberekeningen voor de toekomst, in een door toenemende broeikasgassen opwarmend klimaat, laten ook geen toe- of afname van de stormactiviteit in de noord-oostelijke Atlantische Oceaan zien. Wat stormen betreft blijft dus alles bij het oude: grote variaties, maar geen verandering.
Klimaatdesk KNMI"
Ach ja, de uitgave voor die superdure nieuwe computer moeten we natuurlijk wel verantwoorden. Dus gooien we even een berichtje eruit dat strijdig is met wat we zelf vinden. Iedere belastingbetaler weer tevreden gesteld en de goedgelovige sensatiebeluste media gaan er wel mee aan de slag. | Gewijzigd: 28 maart 2013, 15:11 uur, door Ben47