Blliksem
De buien liggen momenteel op de lijn Maastricht-Haarlem. Ze trekken langzaam verder in noordwestelijke richting. Er zijn volgens het KNMI 'zeldzaam veel' blikseminslagen en er is kans op hagel en hevige regenbuien.
Overlast
In Maastricht, Kaatsheuvel en Den Haag heeft het noodweer voor veel overlast gezorgd. De gemeenten hebben te kampen met ondergelopen straten, overlopende riolen en kelders die vol water lopen. Bij de brandweer in Maastricht kwamen in korte tijd 80 meldingen binnen. In Zundert is een schuur met daarin veel dieren in brand gevlogen door blikseminslag.
Overwegen gestoord
Tussen Breda en Gilze en Rijen kunnen overwegen niet gebruikt worden door blikseminslagen op het traject. Volgens ProRail zijn er waarschijnlijk zekeringen 'uitgeklapt'. De reparatie laat op zich wachten. ProRail vindt het niet verantwoord om mensen aan het werk te zetten in een schakelkast in open veld.
Verkeersongelukken
De politie in Brabant meldt een flink aantal verkeersongelukken, met meerdere gewonden. In Oosterhout is een aantal gebouwen beschadigd. In veel plaatsen is de avondvierdaagse afgelast.
België en Frankrijk
Ook in België zorgt het noodweer voor overlast. In Genk is het dak van de Ford-autofabriek ingestort. De werknemers zijn geëvacueerd. In het noorden van Frankrijk heeft de hevige regenval gezorgdvoor overstromingen en aardverschuivingen. Honderden gezinnen moesten hun huizen verlaten. Er zijn geen meldingen van gewonden.
Onder de foto's staat de plaats waar de foto's genomen zijn
© (ook foto's) RTLNieuws.nl
NIJMEGEN - In het Goffertstadion in Nijmegen waar de Rolling Stones vrijdagavond optreden, wordt gewerkt aan een storing in apparatuur die mogelijk door een kleine blikseminslag is veroorzaakt. Dat meldde een politiewoordvoerder.
De hulpdiensten overleggen elk halfuur over de situatie in het stadion en het noodweer. Vooralsnog gaat het concert gewoon door zodra het weer enigszins opklaart.
Hoewel de regen met bakken uit de hemel komt, is het stadion toch redelijk gevuld. De meeste bezoekers wachten gelaten af en hebben regenjassen en paraplu's bij zich.
(ANP)
GROENE HART - Het Groene Hart had vrijdagavond even te kampen met hevig noodweer. Schoonhoven en Woerden lijken het zwaarst getroffen. Maar meldingen over wateroverlast kwamen er ook uit de Westkanaalweg in Ter Aar, de Dorpsstraat in Nieuwkoop en het Zuideinde in Roelofarendsveen.
Onweer, bliksem en wateroverlast door overvloedige stortbuien. Het Groene Hart ontkwam er vrijdagavond niet aan. Bij de verschillende brandweerkorpsen in de regio kwamen vanaf 18.00 uur veel meldingen binnen van wateroverlast.
In de Havenstraat in Schoonhoven kwam het water uit de keukenkastjes vandaan en kroop het over de drempels van huizen. P. verkerk had zijn keuken, douche en wc blank staan. ,,Tot een centimeter of vijf’’. Omdat ik een tegelvloer heb, lijkt de schade mee te vallen, maar wat er later nog aan schade onder vandaan komt, kan ik niet zeggen. En in de schuur heb ik ook nog vijf centimeter water staan.’’ Volgens Verkerk is de hele straat flink getroffen. ,,Het gebeurt wel vaker, maar het is al een hele tijd geleden,’’ aldus de Schoonhovenaar.
In Woerden werd een auto bedolven onder een deel van het dak van de Roemeniehal aan de Hoge Rijndijk. De houten overkapping bezweek onder het noodweer. ,,Mijn vrouw en kinderen wilden schuilen en hadden de auto schuin onder de afdak gezet’’, aldus Ruud Twiss uit Nieuwerbrug. ,,Vervolgens kwam het dak naar beneden en op de auto terecht.’’ Vrouw en kind kwamen overigens met de schik vrij, maar volgens Twiss is de auto onbruikbaar.
Ook liep Rijnstraat in woerden onder. Er stond op een gegeven moment 15 tot 20 centimeter water. Boekhandel Karssen had vijf centimeter water in het lage deel van de winkel. De schade aan boeken viel mee, maar de vloerbedekking was drijfnat. ,,Zo erg als deze keer heb ik het nog niet meegemaakt’’, aldus een personeelslid. Op de Hollandbaan in Woerden liep tunnel ’t Vinkje onder. De weg moest worden afgesloten.
In Gouda viel de overlast relatief mee. In de Gentiaanstraat werd de brandweer te hulp geroepen bij een lekkage.
In Alphen viel het volgens een woordvoerder van de brandweer ook erg mee.
©AD
Ben benieuwd of we nog meer onweer krijgen vannacht.
Ik wilde het weerbericht melden bij: meld je weerbericht op deze site maar als ik verzenden deed, kreeg ik: forumfout, 1 van de velden is niet goed ofzo??
Zag geen fouten, dus dan maar hier een postje, okee?
Groetjes, Telefrankie.
[hr]
mooie fotoos hoor.
groetjes, telefrankie.
[modbreak] Marga: Deze posting heb ik verplaatst naar het goede draadje en 2 berichten samengevoegd[/modbreak]
haarlem -
Voor het eerst in de 51-jarige geschiedenis van de avondvierdaagse, is de wandeltocht in Haarlem en omgeving vrijdagavond stilgelegd.
,,Op advies van de politie Kennemerland. Kijk regen zijn we wel gewend, maar zulk hevig onweer met zware blikseminslagen zou tot paniek onder de kinderen kunnen leiden. Daarmee is de grootscheepse finish op de Grote Markt in het water gevallen'', legt voorzitter Leo van de Pieterman op een verlaten plein uit, terwijl de dranghekken al worden opgeruimd.
De 4700 deelnemers van de tocht konden hun herinneringsmedaille vrijdagavond alsnog ophalen bij het startpunt. De andere medailles worden via de scholen verspreid en kunnen bij het secretariaat aan de Cordell Hullstraat 10 in Schalkwijk worden opgehaald.
In ieder geval een scholengroep, die van de Molenwiek en Montessori, bereikte toch de finish. ,,We waren om half acht van start gegaan en toen was het al nagenoeg droog. Dan is het jammer om de tocht niet uit te lopen'', verklaart een moeder. Zodoende konden Tom en Tess (links op de foto) Hardebol toch nog met bloemen op de Grote Markt staan.
Bron Haarlemsdagblad
(Novum) - Het noodweer van vrijdag heeft geleid tot flink wat schade. Verzekeraar Interpolis krijgt zaterdag bijna twee keer zoveel schadeclaims binnen als normaal. Het gaat daarbij voornamelijk om meldingen van bliksem- en waterschade, zegt een woordvoerder. De omvang van het totale geclaimde bedrag is nog niet duidelijk.
Op een 'gewone' zaterdag worden zo'n zeshonderd schademeldingen doorgebeld of gemaild. Nu komt het aantal meldingen waarschijnlijk uit op ruim twaalfhonderd, verwacht Interpolis.
De meeste meldingen komen uit plaatsen op de lijn tussen Maastricht en Haarlem, die het zwaarst zijn getroffen. Het zijn voornamelijk claims over relatief kleine schadegevallen. De experts van Interpolis, wier hulp wordt ingeroepen bij complexe schadegevallen, hoefden niet uit te rukken.
De verzekeraar heeft zaterdag extra personeel ingezet om de drukte het hoofd te bieden. Ook maandag wordt meer mankracht gebruikt. Zondag is het kantoor van de verzekeraar gesloten.
Blikseminslagen zorgden vooral voor kapotte elektronica, zoals computers en televisies. Ondergelopen kelders, verpeste vloerbedekking en meubilair zijn het gevolg van waterschade.
Vrijdag gaf het KNMI een weeralarm af omdat zwaar onweer en regen voor gevaarlijke situaties en overlast zorgden. Vooral het zuiden van Nederland en Noord- en Zuid-Holland kregen met het noodweer te kampen. In Goirle kwam een vrouw om het leven toen zij op straat door de bliksem werd getroffen. In Uitgeest kwam een 42-jarige man om toen hij van het dak van zijn schuur viel. Hij was daar op geklommen omdat het regenwater niet goed wegliep. De politie vermoedt niet dat hij door de bliksem is getroffen omdat er op het dak geen sporen van een inslag zijn gevonden.
Het KNMI houdt er rekening mee dat zaterdag opnieuw een weeralarm moet worden afgekondigd. De weersdienst verwacht dat zaterdag vooral het oosten en noordoosten van het land met noodweer krijgen te maken.
Copyright, Novum
Wateroverlast in de Venloonstraat in Loon op Zand na een hevige onweersbui, die de straat heeft blank gezet. Foto John Schouten
Huizen, bedrijven liepen onder water. Ook basisschool De Hil stroomde onder. De directeur liet weten te betwijfelen of zijn school maandag weer open kan. Hij hoopt een bedrijf te vinden dat het schoolgebouw dit weekeinde weer bruikbaar kan maken. Volgens postcommandant Peter Rosenbrand van de Kaatsheuvelse brandweer was er sprake van een uitzonderlijke situatie. "Tegen zo'n hevige en langdurige bui is niet op te boksen."
Wateroverlast na hevige regenval in Kaatsheuvel. Vooral op de Markstraat en de Langemeer stond het water tot in de woningen. Foto Bert Jansen/ANP
Ook in Sprang-Capelle liepen straten en huizen onder. Aan de Berkhaag stortte een fabriekspand met duizenden paren schoenen in. Rosenbrand noemt de schade 'gigantisch'. Tegen 21.00 uur gisteravond kreeg de brandweer het rustiger en nam het aantal meldingen van wateroverlast af. De politie in het midden en westen van Brabant had voor 19.00 uur al vele honderden meldingen binnengekregen van schade en andere overlast.
In Zundert is volgens de politie aan de Rucphenseweg een schuur met daarin veel dieren in brand gevlogen door blikseminslag. Ook in Den Haag liepen straten onder en ook in Maastricht en omstreken was sprake van grote wateroverlast.
In het Vlaamse Genk is gisteravond als gevolg van zware regenval bij de Ford-autofabriek het dak ingestort van de fabriekshal waar de grote persen zich bevinden. Er vielen geen gewonden, maar de schade was enorm.
Beelden van de buienradar van het KNMI.
Onweer De Feiten
- De onweersbuien die gisteravond over een groot deel van Nederland trokken, hadden zeldzaam veel ontladingen, volgens het KNMI.
- Het KNMI gaf gisteren een weeralarm uit om te waarschuwen voor de buien.
- Volgens het KNMI gaat het onweer gepaard met meer dan vijfhonderd ontladingen binnen een periode van 5 minuten in een gebied van 50 bij 50 kilometer.
- Dit gebeurt volgens het KNMI hooguit één keer per jaar.
- De onweersbuien trokken aan het eind van de middag Limburg binnen.
- De buien trokken via de lijn Tilburg, Leiden en Haarlem omhoog en dreven daarna richting zee. Na 20.30u uur nam de hevigheid van de buien af.
- De onweersbuien, die gepaard gingen met hevige regen en hagel, komen volgens het KNMI voort uit de hoge temperaturen van de afgelopen dagen
©Brabants Dagblad
Haarlemsdagblad
zandvoort -
De wateroverlast van afgelopen vrijdagavond in Zandvoort heeft niet alleen voor veel overlast voor bewoners gezorgd, maar krijgt nu ook een politiek staartje. De Socialistische Partij in de badplaats heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld. De partij heeft de indruk dat sinds de laatste grote overlast van 14 augustus 2006 weinig tot niets is gedaan aan het probleem.
,,Vrijdag 8 juni was het weer flink raak in Zandvoort. Verschillende straten stonden blank, waardoor het verkeer moest worden omgeleid. Huizen werden kleine overdekte zwembadjes. De waterputten kwamen omhoog, de doucheputjes konden de druk ook niet meer aan en laat ik het dan maar niet hebben over de toiletten. Wij zijn in de getroffen buurten huilende mensen tegengekomen die ontredderd waren en tegelijk kwaad op de gemeente Zandvoort: waarom doen zij er niks aan? De SP Zandvoort vindt het onacceptabel dat deze bewoners nog steeds last hebben van wateroverlast. De SP heeft de indruk dat het college niets heeft ondernomen om het probleem op te lossen'', schrijft Willem Paap in de brief aan het college.
De neerslagsituatie rond vijf uur 's middags. De eerste convergentielijn van Midden-Brabant naar Amsterdam loopt vol met (hevige) buien. Tilburg komt voor een groot deel onder water te staan, maar is duidelijk niet de enige plaats met problemen
Toen Nederland vrijdag de gordijnen voor de ramen wegschoof, bevond het hele land zich in de warme lucht. De overgang met minder warme lucht lag net ten westen ons land. Daar had zich, boven de Noordzee een geweldig onweerscomplex gevormd. Een tentakel ervan reikte in de vroege ochtend nog net tot over de Kop van Noord-Holland. Uit een smalle, maar zeer actieve lijn vielen daar tientallen millimeters regen (volgens de cumulatieve radar op een punt meer dan 80!). Schagen had een officiële meting en kwam op 45 millimeter uit. De neerslag viel in korte tijd en onder een deel van de bui in de vorm van hagel, die het land wit kleurde. Hier en daar waren overdag nog lang hagelresten terug te vinden. Vroeg in de ochtend trokken ook in Zeeland een paar uitdovende buien over, maar de rest van het land bleef droog. Overdag scheen overal de zon. Het werd snel warm. Voor 12 uur ’s middags kwamen de eerste stations al op temperaturen in de buurt van 30 graden uit. Daarbij waaide er een zwakke tot soms matige wind, vrijwel overal met een oostelijke component. In Zeeland was de wind echter westelijk. Daar steeg het kwik minder snel.
Dat het warme weer afgelopen vrijdag niet anders kon dan ontaarden in de vorming van hevige regen- en onweersbuien, later op de dag, stond wel vast. De grote vraag was echter wanneer precies en vooral waar ze de kop zouden opsteken. Er stond ook wel wat op het spel, want op diverse plaatsen in het land stonden grote evenementen op de rol die geen noodweer konden gebruiken, zoals het concert van de Rolling Stones in Nijmegen.
In de ochtend al ontstonden boven de Belgische Ardennen en in Duitsland, net over de grens bij Vaals, de eerste losse buien. Omdat er in de hogere delen van de atmosfeer op dat moment nauwelijks wind was, bleven die buien echter op hun plaats. In Nederland gebeurde nog niets. Hoe warm het ook was, voordat de buienvorming bij ons op gang zou komen, had de lucht nog een klein extra duwtje nodig. Heel belangrijk zijn in zo’n geval de plaatsen waar zo’n extra duwtje zou kunnen worden gegeven. Soms komt zo’n impuls vanuit de bovenlucht, als daar een kleine storing passeert. De storing die het in dit geval had kunnen doen, een kleine bel met koude lucht in de bovenlucht, lag op dat moment echter boven het noordwesten van Frankrijk en was voor de buien in Nederland eigenlijk nog te ver weg.
Convergentielijn
Een andere steun in de rug voor buien kan een plaats zijn waar twee windrichtingen bij elkaar komen, in de meteorologie een convergentielijn genoemd. Die waren er wel! Eén lag er in het gebied van Midden-Brabant naar ruwweg Amsterdam, waar de westelijke wind die in het zuidwesten van Nederland waaide en de oostelijke wind van de rest van het land bij elkaar kwamen. Een andere (veel zwakkere) ging van Nijmegen naar het westnoordwesten. Ten noorden van die lijn was de wind oostelijk, ten zuiden ervan had de wind een zuidoostelijke component. Beide lijnen waren op de satellietfoto’s in het patroon van de stapelwolken die al snel ontstonden, duidelijk terug te vinden. In de weerkamer hadden we ze snel in de gaten. Het waren de plaatsen waar in de loop van de dag extra aandacht naar uitging.
Hoewel de convergentielijn bij Nijmegen (belangrijk vanwege het concert van de Rolling Stones) de zwakste was, zagen we hier wel de eerste activiteit. Vroeg in de middag al ontstonden, net over de grens in Duitsland, de eerste buitjes, die daarna ook snel weer inzakten. Vervolgens was het de beurt aan de lijn over Midden-Brabant. Het eerst in België, maar al snel ook in Brabant (we hebben het nu al over de tweede helft van de middag) begonnen hier hevige regen- en onweersbuien te ontstaan, die binnen korte tijd explodeerden. Binnen korte tijd liep de lijn tot aan Amsterdam vol, zoals op het eerste radarbeeld naast dit verhaal ook goed te zien is.
Al snel ging het in de omgeving van Tilburg helemaal mis. Binnen korte tijd vielen er vele tientallen millimeters, deels in de vorm van hagel. Straten en huizen liepen onder water. In Goirle kwam een vrouw om toen zij op straat door de bliksem werd getroffen. Ook verder naar het noorden kwam het tot zware buien. In Woerden (zie foto) stonden de straten binnen de kortste keren blank toen daar rond zeven uur ’s avonds een wolkbreuk overtrok. Aan het begin van de avond ontstond ook vlakbij Amsterdam een zee zware bui, die tot in de wijde omgeving erg veel wind genereerde. Op Schiphol trok de wind tijdelijk aan tot een volle windkracht 7, met windstoten tot om en nabij 75 kilometer per uur.
Gigant
Later trok (een deel van) die bui over Haarlem. Bart van Osch deed na de bui een bijzondere ontdekking. Hij mailde ons: ‘Vrijdag 8 juni trok een onweersbui over Haarlem. Daarbij zat korte tijd ook hagel, ongeveer van 18:35 - 18:40 uur. In de tuin deed ik een merkwaardige ontdekking: tussen alle hagelstenen van iets meer dan gebruikelijke grootte lag één hagelsteen die vele malen groter was dan alle anderen. Om 18:50 uur heb ik de hagelsteen binnen gehaald. Alle andere stenen waren inmiddels gesmolten. Bij nameten bleek het niet gesmolten restant zelf nog 35 mm in doorsnede te zijn! Het origineel moet dus zeker 4 cm geweest zijn. Een gigant dus tussen de normale hagelstenen’.
Deze foto wordt onder buienlijn 1 rond zeven uur 's avonds genomen in Woerden, dat ook onder water staat. Foto: Wiebe Snijder
In Haarlem viel 35 millimeter, Peter Visser in Loosduinen mat 28 millimeter in 35 minuten. Officiële metingen van andere plaatsen onder deze buienlijn lieten ook vaak hoeveelheden van tussen 15 en 40 millimeter zien, maar op basis van de cumulatieve radarbeelden moeten er plaatsen zijn geweest waar tussen 50 en 60 millimeter is gevallen. Boven de exploderende buien ontstond een snel uitdijend cirrusscherm, dat vanuit het een groot deel van de droge delen van Nederland te zien was en zich noordwaarts uitbreidde. In eerste instantie hield dit dikke sluierscherm, dat verdere zonneschijn op steeds meer plaatsen voorkwam, buienvorming op andere plaatsen tegen, ook op de lijn in de buurt van Nijmegen.
Tijdens passage van een uitloper van het tweede complex komt het in Apeldoorn nog tot deze blikseminslag. Foto: Bert Berends.
Er lag echter een gevaar op de loer. Door de windstoten, die door de zware buien op de lijn Tilburg-Amsterdam werden gegenereerd, rukte ook het gebied met westelijke winden op. De grootschalige luchtverplaatsingen, die buienlijnen kunnen genereren, worden in de meteorologie ‘outflow’ genoemd. Voor Nijmegen en omgeving zou de situatie alsnog kritisch kunnen worden op het moment dat de outflow (de westelijke wind uit de andere buienlijn dus) tegen de lijn daar zou botsen. En toen dat gebeurde, ging het ook meteen mis…
De situatie om half acht 's avonds. De convergentielijn bij Nijmegen is geactiveerd door de outflow van de lijn boven het westen. In mum van tijd ontstaat een nieuw, zeer actief complex dat langzaam naar het westnoordwesten begint te trekken.
Ongeveer vanaf half zeven had de botsing plaats en begonnen zich bij Nijmegen in een razend tempo (zie tweede radarbeeld) buien te vormen. Al snel explodeerden ze en vormden in een mum van tijd een complex dat heel langzaam naar het westnoordwesten begon te trekken. In Nijmegen kregen de bezoekers aan het Stones-concert bakken met water over zich heen en was de bliksem niet van de lucht. Van Morisson moest zijn vooroptreden al na een kwartier afbreken doordat zijn apparatuur (mogelijk als gevolg van een kleine blikseminslag) ontregeld raakte. De Stones zelf begonnen rond 9 uur, toen het in Nijmegen weer min of meer droog was geworden. In Nijmegen viel uiteindelijk 24 millimeter.
De situatie om tien uur 's avonds. Het tweede complex ligt nu ook bij Amsterdam. Het wordt langzaam rustiger.
Aardedonker
Van Nijmegen trok de zwaarste bui naar Arnhem, waar bij waarnemer Robert Mooij in iets meer dan een uur tijd 56 millimeter (!) regen viel. In Arnhem, maar ook in Renkum kwam het op diverse plaatsen tot wateroverlast. Bennekom, slechts een paar kilometer verderop, kreeg niet meer dan 2,5 millimeter. In Wageningen was het lange tijd aardedonker, maar viel het met de neerslag mee. Ook dit nieuwe complex trok verder richting Amsterdam (laatste radarbeeld) en vandaar door de Noordzee op. Daarna werd het rustiger.
Toen de buien langs Apeldoorn kwamen, gebeurde ook daar nog iets bijzonders. Marcel van de Kolk mailde: ‘Wat ik net heb meegemaakt zie je niet iedere dag. De bliksem is namelijk ingeslagen in onze achtertuin in de parasolvoet. Ik zag het gebeuren. Ik stond binnen. Eerst een felle flits, daarna meteen flink geknetter en van de parasolvoet allemaal vonken die helder wit van kleur waren. Alsof je ijzer aan het slijpen was, zo zag het eruit. Meteen viel de 12 volt tuinverlichting uit die tien seconden later weer aanging’.
Janusz Opperman fotografeert deze prachtige wolkenkraag (shelfcloud) even buiten Arnhem. De Arnhemse bui hoort bij de tweede convergentielijn en laat in delen van Arnhem ruim 55 millimeter vallen in ruim een uur. Het komt er op veel plaatsen tot wateroverlast.
En dan het vreemde: ‘Het vreemde was dat er totaal geen wolk boven ons hing. Ik had het er nog over dat ik het wel jammer vond dat het grote onweer, dat onder andere over Utrecht trok, niet even Apeldoorn aandeed. Onweer is namelijk mijn favoriete weertype. Ik kan er iedere keer weer van genieten. Toch ontwikkelde zich hier van het ene op het andere moment dus wel een kleine onweerswolk die heel even liet merken dat hij ontstaan was. Wat ik ook vreemd vond, is dat de bliksem in de parasolvoet sloeg terwijl er een anderhalve meter verderop een boom staat van een metertje of 5 hoog. Het weer laat zich niet leiden. De bliksem is wel goed ingeslagen op de bouwplaats die bij ons in de buurt ligt. Daar staan twee bouwkranen, met aan iedere kraan twee reclamebakken met licht. De bliksem kwam, daarna direct een flinke klap en toen deden de reclameborden het niet meer.’
Gisteren vielen vooral buien in Limburg en later in het noordoosten van het land. Vandaag zijn de kansen op buien vooral in het oosten ook groot. Maar zien wat er nu allemaal gebeurt.
©Meteo Consult.